Sound Blaster Roar kan spille svært høyt og godt med rett plassering innendørs. Utendørs blir lyden mye lavere, men grei nok. Vi tok den med ut i vått gress for å ta bilder av den, men det er verdt å merke seg at den ikke er sikret mot fukt.

Test Creative SoundBlaster Roar

Sound Blaster Roar kan spille svært høyt og godt med rett plassering innendørs. Utendørs blir lyden mye lavere, men grei nok. Vi tok den med ut i vått gress for å ta bilder av den, men det er verdt å merke seg at den ikke er sikret mot fukt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Kanskje verdens minst brukervennlige høyttaler

15 forskjellige brytere, fem innganger og en bruksanvisning som bør leses.

Sound Blaster Roar kan brøle

Sound Blaster Roar liker seg best på et underlag som kan resonnere med lyden den lager. I nærheten av en vegg, gjerne et hjørne, blir lyden fra boksen enda bedre. I praksis oppfører den seg litt som store gulvhøyttalere som også endrer grundig lydkarakter avhengig av plassering. På den ene siden ikke helt uventet. Dette er tross alt ting som påvirker nesten alle høyttalere, men vi har sjelden vært borti en Bluetooth-høyttaler der forskjellen har vært like stor som her.

Roar skilter med en bassgjengivelse som er svært god for en høyttaler på denne størrelsen. Den sliter litt med de aller laveste frekvensene, og hører du nøye etter merker du at det øvre bassområdet går over i en litt udefinerbar brumling når elementene ikke lenger strekker til. Det tilgir vi den enkelt for. Skikkelig dypbass må det litt størrelse til for å få til, og Roar strekker seg lengre og bedre enn de fleste av sine artsfrender her. Gitt optimal plassering, altså.

Diskanten er relativt krisp og fin, men havner av og til litt i bakgrunnen. Justerer du lyden til topps på basstungt materiale, trekker mellomtonen seg litt tilbake. Av og til merkes det rett og slett at elementene her «lyver» på seg betydelig større størrelse enn de faktisk har, men ofte er løgnen svært overbevisende.

Dette er uansett ikke en høyttaler som skal gi audiofile gåsehud. Bluetooth-høyttalere flest har én enkelt jobb. De skal fylle et så stort som mulig rom, med så god lyd som mulig gitt alle begrensningene en portabel, batteridrevet og kompakt liten høyttaler må leve med. Det gjør Roar mesteparten av tiden.

Hva er alt dette?!

Så Roar kan altså leve opp til navnet sitt når den vil. Men ennå har vi knapt turt å røre noen av de uendelig mange innstillingene på høyttaleren. Hvis du har en Apple TV har du også en fjernkontroll med seks knapper, som til sammen betjener imponerende mye funksjonalitet. Creative SoundBlaster Roar derimot leveres med alt du klarer å trykke på av knapper og brytere. Til sammen har den 11 rene trykknapper i tillegg til fire skyvebrytere.

Knapper, knapper og flere knapper. Vi verdsetter valgfrihet, men Creative har bommet på brukervennligheten.
Knapper, knapper og flere knapper. Vi verdsetter valgfrihet, men Creative har bommet på brukervennligheten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som om ikke det var nok har den vanlig USB-kontakt, Micro-USB-kontakt, minnekortleser, ladeport og minijack for tilkobling av kablet lydutstyr.

Så hva skal alt brukes til? Fem av knappene, og to av skyvebryterne, er samlet i egne panel. Ut fra esken og symbolene på bryterne skjønner vi, på et vis, at det ene feltet skal kunne spille av musikk, mens det andre feltet har med opptak å gjøre. Det er en avspillingsknapp i hvert felt. Fint og flott. Det er alltid bedre med to enn med én.

Vi konsulterer bruksanvisningen

Hvorfor ikke, tenker vi. Dingsen har en fantasillion innganger, så før vi kaster bort ytterligere tid med bruksanvisningen fyker det en USB-basert minnepinne inn i den vanlige USB-inngangen. Ingenting skjer. Kjempegreier! Ved nærmere ettersyn viser det seg at USB-tilkoblingen har voltstyrke og ampere skrevet ved siden av seg. Ren ladeport, altså? Greit. Vi har vel et Micro-SD-kort i nærheten.

Sound Blaster Roar er ikke store tassen.
Sound Blaster Roar er ikke store tassen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Etter å ha satt i Micro-SD-kortet skjer like lite. Et trykk på play-knappen gir en høyfrekvent pipetone, og dett var dett. Hva nå, da? Det er jo stappfullt av musikk. Vi konsulterer bruksanvisningen igjen. Den kan fortelle oss at høyttaleren ikke støtter minnekort over 32 gigabyte. Flott. Vårt er 64. I tillegg ber Creative oss om å gå ut av den vanlige bruksanvisningen, og til hurtigstartveiledningen, som kan fortelle oss hvordan vi sirlig må organisere filene våre før høyttaleren i det hele tatt vil spille dem.

Samtidig legger vi merke til at bruksanvisningen også forteller om høyere og bedre lyd ved tilkobling av strømadapteret som følger med. Det til tross for at høyttaleren helt fint lader gjennom Micro-USB-porten.

MP3- og Bluetooth-lyd oppå hverandre?!

Spørsmålet som gnager i bakhodet mens vi jakter opp både minnekort og strømadapter er følgende; hvor mange får faktisk hørt den ekstra høye lyden fra denne høyttaleren? Når jeg reiser noe sted pleier jeg å sette pris på å kunne ta med meg noen få ladere som holder liv i alt utstyret mitt. Med mindre jeg blir fortalt umiddelbart at denne strømforsyningen har jeg bruk for, er jeg lagelig til å legge den til side og ikke tenke på den igjen.

... men med en vekt på over kiloet og håndbagasjebegrensninger som ofte er på 8-10 kilo, er det ikke sikkert den blir med på tur likevel.
... men med en vekt på over kiloet og håndbagasjebegrensninger som ofte er på 8-10 kilo, er det ikke sikkert den blir med på tur likevel. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En kort stund etter har vi fått tak i både strømforsyning og et minnekort på 16 gigabyte. Vi ignorerer beskjeden om å konsultere enda en bruksanvisning for å finne ut hvordan filene skal lagres. Det er ikke uten en viss irritasjon at vi på det fjerde eller femte forsøket på å få lyd i den innebygde MP3-spilleren stapper minnekortet rett inn i kontakten sin. Høyttaleren klikker litt, og den lager ikke de samme pipelydene som den tidligere ga fra seg. Til slutt virker avspillknappen som den skal, selv om det ikke på noen måte er spesielt responsive greier det er snakk om.

Litt usikre på hva som skjedde med Bluetooth-tilkoblingen vår, prøver vi å starte avspilling fra en iPad samtidig. Resultatet? To låter som spiller oppå hverandre. Kanskje ikke så veldig nyttig.

Roar kan også fungere som taleopptaker – Mer om dette på neste side, hvor du også kan lese konklusjonen vår »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen