Kan dette hodesettet fra Creative tukte Boses QuietComfort-serie?

Test Creative Aurvana ANC

Kan dette hodesettet fra Creative tukte Boses QuietComfort-serie? (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Kan du få i pose og sekk for 1400 kroner?

Vi tester Creatives nye Bose-utfordrere.

Hører du på musikk på farten står antagelig aktiv støykansellering høyt på ønskelisten. Med denne funksjonen stenger du mye av den plagsomme støyen ute fra hodeklokkene dine. 

Bose har lenge vært markedsledende på nettopp slik støyfjerning. Og for kun få dager siden testet vi selskapets nye QuietComfort-modell som nå har blitt trådløs – en modell som viste seg å befeste Bose som kongen på haugen når det kommer til nettopp støykansellering. 

Nå har vi imidlertid fått inn en interessant utfordrer, nemlig Creative Aurvana ANC. Vi har fra tidligere god erfaring med Creative sine ørepropper, og nå er det et nytt hodesett med aktiv støykansellering som står på menyen –  og de koster deg under 1400 kroner i skrivende stund – altså under halvparten av QC25-modellen til Bose.  

Se forskjellen på Creative (venstre) og Bose (høyre)

Ser ut som en slektning av QC-produktene

Ut av esken er det lite tvil om hvem Creative har latt seg inspirere av med sine nye Aurvana-modell. De er nemlig overraskende like QC25, selv om det er en del forskjeller i byggekvaliteten.  

I hendene kjennes ikke Aurvana ANC like solide ut, og overflaten på plasten er noe mer blank. Bøylen minner oss faktisk om den Bose brukte på sine QC15-modeller. Det betyr altså at bøylen stikker noe ut på sidene av hodet. 

En annen ting som differensierer Creatives modell fra QC25 er fargene på klokkene. Aurvana ANC har nemlig en krommet overflate på klokkene. Vi vil vel ikke si at hodesettet er direkte stygt med krom, men de gir hodesettet et billigere utseende enn nødvendig etter vår mening. 

Utover dette innehar disse modellene den samme type av- og på-bryter som konkurrenten fra Bose – dog flyttes denne knappen opp og ned i stedet for sideveis når du skal slå støykanselleringen på.

Vektmessig stopper vektnåla på 175 gram inkludert kabelen. 

Batteriet sitter bak på innsiden av den ene klokka.
Batteriet sitter bak på innsiden av den ene klokka. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

God batteritid 

En ting som som skiller seg litt ut er hvordan du setter inn batteriet i klokkene. Mens Bose har en liten luke du setter AAA-batteriene ned i, har Creative løst det på en litt annerledes måte. 

Du vrir nemlig den krommede overflaten på den ene klokken til siden, og vips så kommer batteriet til syne. Med et nytt batteri kan du belage deg på mye bruk før du trenger å skifte på nytt. 

Creatrive oppgir nemlig 40 timers bruk på et batteri, og etter å ha testet dette hodesettet over en periode, må vi si at det viser seg å stemme ganske bra. Vårt testeksemplar ga oss rundt 38 timer med bruk, noe som jo er tett på det produsenten lover. 

Bøylen er også noe mindre polstret enn hva tilfelle er på Boses konkurrent.
Bøylen er også noe mindre polstret enn hva tilfelle er på Boses konkurrent. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Har noen designproblemer 

Selv om Aurvana ANC ligner en del på Boses støykansellerende hodetelefoner, er det fortsatt en stykke igjen til de kan skilte med den samme komforten. 

For det første er verken polstringen på bøylen eller rundt klokkene like gode, selv om skinnet rundt sistnevnte er ganske så mykt, har den ikke de samme egenskapene til å føye seg rundt hodet. 

Samtidig så er klokkene en god del mindre inni, og det betyr at undertegnede ikke får ørene innenfor polstringen. Og det viser seg at jeg ikke er alene om dette på bruket. Flere andre kommenterer det samme når vi får flere til å prøve klokkene på. 

Det betyr igjen at klokkene lekker en del lyd til omgivelsene, mye fordi det ikke er tett mellom klokkene og hodet. Samtidig så kommer ørene i klem på sidene. Det gjør også at komforten ikke er i nærheten av det samme nivå som for eksempel QC25. 

Lyden er ikke spesielt imponerende 

En av tingene vi har forventninger til, er lydkvaliteten. Forrige gang vi testet propper fra Creative så var disse meget gode. Det samme kan vi ikke si om øreklokkene. 

Ordet som passer best for lyden du får servert er ullen, altså blir både stemmer og andre detaljer vasket ut slik at det hele blir et sammensurium av bass, mellomtone og diskant. Litt den samme følelsen som når du henger et tykt teppe foran høyttaleren din. 

Bassen er dog ganske så kraftig, men når resten av lydbildet blir såpass utydelig, bidrar dette bare til at ting forverrer seg. Lyden endrer seg når du slår av kanselleringen, men ikke til det bedre. Bassen blir langt tammere, og resten av lydbildet forblir like ullent som før.

Av- og påknappen er kanskje så lik som den vi finner på Bose sine klokker.
Av- og påknappen er kanskje så lik som den vi finner på Bose sine klokker. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Klokkene beholder heller ikke helt fatningen om du skrur opp volumet mye. De spiller faktisk best på rundt 50 prosent volum og så fort du passerer 70 prosent på telefonen din så sklir dynamikken i lyden mer og mer ut.  

Tar vekk den mest problematiske støyen

Så hva med støykanselleringen?

Når vi slår på funksjonen så tar den seg av en del støy. Vi prøver hodesettet ute på gateplan i Oslo, nærmere bestemt i det samme miljøet som Boses QC35. Forskjellen er at Creative ikke er i nærheten like aggressiv til å ta vekk lyd. Klokkene fjerne riktignok en god del av den konstante støyen. 

Mennesker rundt deg får en spe stemme med en liten etterklang, akkurat som om de står inne i et tomt rom. Ikke noe enormt problem, men når det kombineres med den ulne lyden så blir resultatet ikke veldig imponerende. 

Mikrofonen har ingen volumkontroll, men er forholdsvis ok til å brukes til samtaler.
Mikrofonen har ingen volumkontroll, men er forholdsvis ok til å brukes til samtaler. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtalekvaliteten er helt grei

Aurvana ANC kommer med kablet tilkobling, og på ledningen som du kobler sammen hodesettet og telefonen din, er det også en egen mikrofon med svarknapp. 

Det er altså ikke noen volumkontroll på denne løsningen, noe som burde vært på plass etter vår mening.

Tilbake til lydkvaliteten, så kan du altså bruke dette hodesettet til å føre samtaler med andre. Og mikrofonen er ikke så aller verst. Riktignok må du belage deg på at den fanger opp en del bakgrunnsstøy, men stemmer du får servert er helt ok. 

Konklusjon

På papiret byr Creative på et spennende produkt med sitt nye hodesett, Aurvana ANC. For rett under 1400 kroner kan du få et hodesett som også har aktiv støykansellering. Med andre ord koster det under halvparten av hva du må ut med for Bose QuietComfort 25. 

Men selv om du sparer en real slump penger på Creatives nye modell, får du ikke i nærheten den samme opplevelsen som om du legger på prisen opp til Boses alternativ. 

Vi har tidligere testet ørepropper i denne serien, og disse har bydd på god lydkvalitet. Det samme kan vi ikke si om disse nye øreklokkene. Lyden blir for ullen og mumlende av seg, hvor en god del detaljer ikke trer frem slik de burde. 

Bassen er riktignok ganske så potent, og klokkene yter sitt beste om du holder volumet rundt 50 prosent på telefonen din. Men drister du deg over dette punktet, starter Aurvana å miste dynamikken i lydbildet.

Samtidig er ikke støykanselleringen så aggressiv som vi kunne ønsket oss. Den filtrerer riktignok ut en del av den kontinuerlige støyen fra omgivelsene rundt deg, men ikke på langt nær like godt som Boses alternativer. 

Et annet problem blir komforten til klokkene. Polstringen i bøylen og på klokkene er ikke like myke og tilpasningsdyktige som hos sin amerikanske konkurrent. Samtidig er ikke klokkene så store inni, ergo kan du få problemer med å få ørene på innsiden av skumgummien.  Det igjen fører til at klokkene ikke tetter skikkelig rundt hodet, og lekker mye lyd ut til omgivelsene. 

Et lyspunkt er imidlertid at Aurvana ANC kan skilte med god batteritid. Her kan du forvente deg opp mot 40 timer bruk mellom batteriskiftene. 

Alt i alt er Creatives nye alternativ langt fra imponerende. De er ikke helt elendig, men er heller ikke spesielt imponerende – selv om prisen er av den attraktive sorten. 

Alternativer

Er støykansellering og komfort på ønskelisten, skal det vanskelig gjøres å komme utenom Boses QuietComfort. Lyden er dessuten ganske så bra, og denne kombinasjonen gjør disse produktene til et populært alternativ på farten. Vil du dessuten ha en trådløs overføring, vil antagelig de nye QC35-modellen falle i smak. 

Har du et mindre budsjett, finnes det gode alternativer. Om du kan nøye deg med hodetelefoner uten støykansellering så finnes det flere spennende løsninger. En av disse kommer fra LucidSound, og deres LS30-modell. Dette er i utgangspunktet et trådløst spillhodesett med mikrofon, men denne kan du ta av og bruke hodesettet på farten. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen