Kan dette hodesettet fra Creative tukte Boses QuietComfort-serie?

Test Creative Aurvana ANC

Kan dette hodesettet fra Creative tukte Boses QuietComfort-serie? (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Kan du få i pose og sekk for 1400 kroner?

Vi tester Creatives nye Bose-utfordrere.

Lyden er ikke spesielt imponerende 

En av tingene vi har forventninger til, er lydkvaliteten. Forrige gang vi testet propper fra Creative så var disse meget gode. Det samme kan vi ikke si om øreklokkene. 

Ordet som passer best for lyden du får servert er ullen, altså blir både stemmer og andre detaljer vasket ut slik at det hele blir et sammensurium av bass, mellomtone og diskant. Litt den samme følelsen som når du henger et tykt teppe foran høyttaleren din. 

Bassen er dog ganske så kraftig, men når resten av lydbildet blir såpass utydelig, bidrar dette bare til at ting forverrer seg. Lyden endrer seg når du slår av kanselleringen, men ikke til det bedre. Bassen blir langt tammere, og resten av lydbildet forblir like ullent som før.

Av- og påknappen er kanskje så lik som den vi finner på Bose sine klokker.
Av- og påknappen er kanskje så lik som den vi finner på Bose sine klokker. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Klokkene beholder heller ikke helt fatningen om du skrur opp volumet mye. De spiller faktisk best på rundt 50 prosent volum og så fort du passerer 70 prosent på telefonen din så sklir dynamikken i lyden mer og mer ut.  

Tar vekk den mest problematiske støyen

Så hva med støykanselleringen?

Når vi slår på funksjonen så tar den seg av en del støy. Vi prøver hodesettet ute på gateplan i Oslo, nærmere bestemt i det samme miljøet som Boses QC35. Forskjellen er at Creative ikke er i nærheten like aggressiv til å ta vekk lyd. Klokkene fjerne riktignok en god del av den konstante støyen. 

Mennesker rundt deg får en spe stemme med en liten etterklang, akkurat som om de står inne i et tomt rom. Ikke noe enormt problem, men når det kombineres med den ulne lyden så blir resultatet ikke veldig imponerende. 

Mikrofonen har ingen volumkontroll, men er forholdsvis ok til å brukes til samtaler.
Mikrofonen har ingen volumkontroll, men er forholdsvis ok til å brukes til samtaler. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtalekvaliteten er helt grei

Aurvana ANC kommer med kablet tilkobling, og på ledningen som du kobler sammen hodesettet og telefonen din, er det også en egen mikrofon med svarknapp. 

Det er altså ikke noen volumkontroll på denne løsningen, noe som burde vært på plass etter vår mening.

Tilbake til lydkvaliteten, så kan du altså bruke dette hodesettet til å føre samtaler med andre. Og mikrofonen er ikke så aller verst. Riktignok må du belage deg på at den fanger opp en del bakgrunnsstøy, men stemmer du får servert er helt ok. 

Konklusjon

På papiret byr Creative på et spennende produkt med sitt nye hodesett, Aurvana ANC. For rett under 1400 kroner kan du få et hodesett som også har aktiv støykansellering. Med andre ord koster det under halvparten av hva du må ut med for Bose QuietComfort 25. 

Men selv om du sparer en real slump penger på Creatives nye modell, får du ikke i nærheten den samme opplevelsen som om du legger på prisen opp til Boses alternativ. 

Vi har tidligere testet ørepropper i denne serien, og disse har bydd på god lydkvalitet. Det samme kan vi ikke si om disse nye øreklokkene. Lyden blir for ullen og mumlende av seg, hvor en god del detaljer ikke trer frem slik de burde. 

Bassen er riktignok ganske så potent, og klokkene yter sitt beste om du holder volumet rundt 50 prosent på telefonen din. Men drister du deg over dette punktet, starter Aurvana å miste dynamikken i lydbildet.

Samtidig er ikke støykanselleringen så aggressiv som vi kunne ønsket oss. Den filtrerer riktignok ut en del av den kontinuerlige støyen fra omgivelsene rundt deg, men ikke på langt nær like godt som Boses alternativer. 

Et annet problem blir komforten til klokkene. Polstringen i bøylen og på klokkene er ikke like myke og tilpasningsdyktige som hos sin amerikanske konkurrent. Samtidig er ikke klokkene så store inni, ergo kan du få problemer med å få ørene på innsiden av skumgummien.  Det igjen fører til at klokkene ikke tetter skikkelig rundt hodet, og lekker mye lyd ut til omgivelsene. 

Et lyspunkt er imidlertid at Aurvana ANC kan skilte med god batteritid. Her kan du forvente deg opp mot 40 timer bruk mellom batteriskiftene. 

Alt i alt er Creatives nye alternativ langt fra imponerende. De er ikke helt elendig, men er heller ikke spesielt imponerende – selv om prisen er av den attraktive sorten. 

Alternativer

Er støykansellering og komfort på ønskelisten, skal det vanskelig gjøres å komme utenom Boses QuietComfort. Lyden er dessuten ganske så bra, og denne kombinasjonen gjør disse produktene til et populært alternativ på farten. Vil du dessuten ha en trådløs overføring, vil antagelig de nye QC35-modellen falle i smak. 

Har du et mindre budsjett, finnes det gode alternativer. Om du kan nøye deg med hodetelefoner uten støykansellering så finnes det flere spennende løsninger. En av disse kommer fra LucidSound, og deres LS30-modell. Dette er i utgangspunktet et trådløst spillhodesett med mikrofon, men denne kan du ta av og bruke hodesettet på farten. 

Gå til side

Creative Aurvana ANC

Fordeler

  • God batteritid
  • Ok støykansellering
  • Lette
  • Fanger opp stemmer under samtaler godt
  • Hyggelig pris

Ting å tenke på

  • Ullen lyd med lite detaljer i lydbildet
  • Mister mer og mer dynamikk jo høyere du spiller
  • Gir en del bakgrunnsstøy under samtaler
  • Dårlig komfort der klokkene blir for små til å få øret innenfor
  • Lekker lyd til omgivelsene

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen