TEST: Corsair Vengeance Pro 2x8 GB DDR3-1866 CL9

Test Corsair Vengeance Pro 2x8 GB DDR3-1866 CL9

(Bilde: Sindre Eldøy - Hardware.no)

Her får du mye for pengene

Corsair frister med skikkelig ytelse og fornuftig prislapp.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Til tross for at Corsair i dag tilbyr et svært bredt spekter av dataprodukter, var de lenge mest kjent for sine gode minnemoduler. Produksjon av godt minne kan de forsatt, og tilbyr en av de største produktlinjene på markedet.

Vi har tidligere hatt ulike sett i Vengeance-serien på testbenken, som vi syntes gav svært mye for pengene. Nå har en ny serie kalt Vengeance Pro kommet på markedet.

I Vengeance Pro-serien finner vi sett med minnekapasiteter fra 8 til 32 GB og arbeidsfrekvenser fra 1600 MHz til hele 2400 MHz.

Takk til Corsair som sendte minnemodulene til test.

Minnemodulene

  • Produktbetegnelse: CMY16GX3M2A1866C9
  • Kapasitet: 16 GB (2 x 8192 MB)
  • Spesifisert frekvens: 1866 MHz effektivt
  • Tilgangstider: 9-10-9-27(CAS-tRCD-tRP-tRAS)
  • XMP-teknologi
  • Forpakning: DIMM 240-pin
  • Kjøling: Vengeance Pro-varmespredere (aluminium)
  • Spenning: 1,50 Volt
  • Fysisk høyde: 4,4 cm

Minnesettet vi har fått inn til test har to moduler med en samlet kapasitet på 16 GB, og egner seg derfor godt både til AMDs- og Intels LGA1150-plattformer.

Arbeidsfrekvensen er satt til 1866 MHz med tilgangstidene 9-10-9-27, ved en arbeidsspenning på 1,5 volt. XMP-teknologi sørger for at minnemodulene kjører spesifiserte innstillinger etter få tastetrykk i hovedkortets BIOS.

Modulene har aluminiums-varmespredere i sprekt design, som gir minnemodulene en høyde på 4,4 centimenter. Kretskortet består av 8 lag PCB for å redusere elektrisk støy, som sammen med kjøleløsningen legger forholdene til rette for overklokking.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på overklokking og ytelsen »

Testoppsett
Hovedkort
Asus P8Z77-V PRO
Prosessor
Intel Core i7 3770K
RAM
Strømforsyning
Corsair TX850W
Skjermkort
Nvidia GeForce GTX 580
Harddisk
Plextor PX-128M2S-02 SSD
Operativsystem
Corsair Vengeance Pro OC - 2200 MHz CL11-11-11-31.
Corsair Vengeance Pro OC - 2200 MHz CL11-11-11-31.

Overklokking

Maskinvaren som ble benyttet var basert på Intels LGA1155-plattform. Oppsettet kan ses i tabellen til høyre.

Siden LGA1155-plattformen har små marginer ved overklokking av systemets bussfrekvens, ble minnet overklokket ved å øke forholdet mellom minnefrekvens og systememets bussfrekvens. Dette innebærer at modulene må overklokkes i relativt store trinn.

Etter litt prøving og feiling endte høyeste stabile overklokking på 2200 MHz. For å få systemet stabilt måtte minnemodulenes arbeidsspenning økes til 1,65 volt og modulenes tilgangstider settes til 11-11-11-31.

For å teste stabiliteten til minnet brukte vi programmet Memtest86. I tillegg kjørte vi en lengre runde med Windows-baserte testprogrammer for å se til at alt var stabilt også i Windows.

Ytelse

Minnemodulene ble testet opp mot minnesettene nedenfor:

Vi startet med måling av minnets båndbredde med programmet Sciencemark 2. Vengeance Pro-settet yter godt, men klarer naturlig nok ikke holde følge med minnesett med arbeidsfrekvenser langt over 2000 MHz.

I AIDA64 ser vi igjen forventet ytelse fra Vengeance Pro. Settet plasserer seg like under Intel Extreme Masters fra Patriot.

Når AIDA64 måler minnets responstid, ser vi at Vengeance Pro er litt raskere enn Intel Extreme Masters, takket være litt strammere tilgangstider.

Vi har også testet minnemodulene i programmet PCMark 7. Dette er et program som ikke direkte måler minnemodulenes ytelse, men maskinen som helhet. Dette kan derfor gi en indikasjon på hvor mye minnets arbeidsfrekvens og responstid kan påvirke ytelsen i praktiske applikasjoner.

Vi valgte ut testene kalt Creativity og Computation, for å se nærmere på hvordan minnets båndbredde og responstid påvirker maskinens ytelse ved arbeid med med lyd-, bilde- og filmmateriale. Her ser vi at det er minimale forskjeller i ytelse mellom du ulike minnesettene, med bare seks prosent ytelsesforskjell mellom topp og bunn på grafen.

Selv om minnesett som operer med arbeidsfrekvenser på godt over 2 GHz leverer høyere ytelse i syntetiske testprogrammer, trenger du dermed ikke engste deg for å velge et sett minnemoduler som kjører på 1866 MHz eller lavere.

Bli med til neste side, der finner du konklusjonen »

Konklusjon

Corsair leverer med Vengeance Pro en ny og spennende serie med minnemoduler. Den leveres med med kapasiteter fra 8 til 32 GB og arbeidsfrekvenser fra 1600 til 2400 MHz. Serien har dessuten fått nye varmespredere, men pass på at du har nok plass under prosessorkjøleren da de er relativt høye.

Det er settet på 16 GB vi har testet i dag, og det er ikke det kjappeste minnesettet i Vengeance Pro-serien. Med en arbeidsfrekvens på 1866 MHz med tilgangstidene 9-10-9-27 sikter Corsair seg inn på de som vil ha god ytelse, til en overkommelig prislapp.

Corsair Vengeance Pro.
Corsair Vengeance Pro 2x8 GB DDR3-1866MHz CL9

I følge Corsair skal serien egne seg godt for overklokking. Siden settet vi testet i dag hadde en relativt beskjeden spesifisert arbeidsfrekvens, var det ikke overraskende at det var rom for overklokking. Vårt testeksemplar kunne kjøres på 2200 MHz uten at det skapte noen former for problemer.

Corsair Vengeance Pro 2x8 GB DDR3-1866MHz CL9 koster i skrivende stund rundt 1250 kroner. Det synes vi er en fornuftig prislapp for 16 GB med så godt minne. Vi har dermed ingen problemer med å anbefale dette settet.

Corsair utvikler og lager alle minnemodulene selv:
Se hvordan de gjør det på hovedkontoret i USA »


+  God ytelse
+  XMP-teknologi
+  Overklokkingsvennlig
+  Fornuftig pris


-  Sjekk om du har plass hvis prosessorkjøleren din strekker seg over minnesporene på hovedkortet

Alternativer

Synes du at Vengeance Pro-serien er spennede, men vil ha skikkelig kjappe minnemoduler? Da kan du sjekke ut Corsair Vengeance Pro DDR3 2400MHz 16GB CL9 XMP.

Corsair Vengeance Pro DDR3 1866MHz CL9 (2x8GB)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen