TEST: Cooler Master Eisberg 240L Prestige

Test Cooler Master Eisberg 240L Prestige

(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Endelig en vannkjøling til entusiaster og ferskinger

Alt-i-ett-løsning som passer for alle. Men duger den til å kjøle også?

Cooler Master har lang erfaring med å lage gode produkter for å kjøle ned PC-komponenter, og dagens testobjekt ser umiddelbart ut til å føye seg fint inn i rekken. Eisberg 240L Prestige er navnet på et lukket vannkjølingssett fra selskapet, og dette skiller seg på flere måter ut fra hva vi har sett tidligere.

Cooler Master Eisberg 240L Prestige: Produkteske.
Cooler Master Eisberg 240L Prestige: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I motsetning til den like store Corsair H100i Hydro, er nemlig Cooler Master Eisberg-serien modulær. Dette betyr at du faktisk har muligheten til å skru den fra hverandre, sette på egne komponenter, bytte ut slangene og så videre.

Dermed får entusiaster som har lyst på et lukket vannkjølingssett for letthetens skyld, men som vegrer seg fordi de vil kunne oppgradere den, nå endelig et alternativ. Spørsmålet er om det er et fullgodt sådan, og det er noe av det vi skal finne ut i dag.

Bli med på neste side, så starter vi med å ta en nærmere titt på Eisberget »

Litt om vannkjøling

Lukkede vannkjølingssett har vokst i popularitet en god stund, og det kommer stadig nye modeller på markedet. Det disse har til felles, er at de gjør vannkjøling mer tilgjengelig for vanlige folk enn hva var tilfelle for noen år siden.

Istedet for en masse slanger, blokker, kjemikalier og vannsøl kommer hele systemet klart til bruk fra fabrikken. Dette er noe vi ser på som et ubetinget gode, ettersom vannkjøling på mange måter er overlegent det du får fra den vanlige luftbaserte kjøleren.

Takk til Cooler Master som sendte kjøleren til test.

Komponenter

 • Dimensjoner, kjøleblokk: 65 x 65 x 65 mm
 • Dimensjoner, radiator: 124 x 275 x 30 mm
 • Dimensjoner, vifter: 120 x 120 x 25 mm
 • Sokler: LGA 775 / 1155 / 1156 / 1366 / 2011, FM1, AM2 / 3 / 3+
 • Vekt, radiator med vifter: 1156 g
 • Vannslanger: 11 / 8 mm diameter PVC, pluss beskyttelse
 • Løftehøyde, pumpe: 2,2 meter

Ettersom Cooler Master Eisberg 240L Prestige har støtte for de fleste prosessorsokler, kommer den med flere smådeler enn vi har sett på lenge. Heldigvis er alt fint sortert i små poser, og selv om disse ikke er merket på noe vis er det greit at ting er adskilt.

Cooler Master Eisberg 240L Prestige har en radiator i rent kobber.
Cooler Master Eisberg 240L Prestige har en radiator i rent kobber.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Nå vi tar ut selve radiatoren og kjøleblokken, finner vi at disse er overraskende tunge. Tilsammen veier de faktisk mer enn den betraktelig mye større Corsair Hydro H110, men hvor sistnevnte i stor grad besto av aluminium, skal hele dagens testprodukt være laget av rent kobber.

Vinduet i kjøleblokken på Cooler Master Eisberg 240L Prestige er en artig detalj.
Vinduet i kjøleblokken på Cooler Master Eisberg 240L Prestige er en artig detalj.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Slikt burde gjøre sitt med de varmeledende egenskapene, og ifølge Cooler Master selv skal unnlatelse fra å blande materialer gi svært gode resultater. At kjøleblokken, som er temmelig svær, kommer med et vindu, er også litt kult.

Allerede nå ser vi imidlertid ett punkt hvor Cooler Master Eisberg kunne blitt bedre. På kabelfronten har vi nemlig bare noen ordinære strømkabler å rutte med, som gir dårlig med mulighet til viftestyring.

Cooler Master Eiscreme er definitivt ikke spiselig.
Cooler Master Eiscreme er definitivt ikke spiselig.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv om viftene riktignok kommer med gummipakninger som skal dempe vibrasjonsstøy, holder ikke dette hvis vi vil ha det virkelig stille. En USB-tilkobling, som vi likte svært godt på Corsair H100i Hydro, hadde vi derfor absolutt kunne satt pris på.

PVC-slangene som går mellom radiatorene og kjøleblokken virker relativt stive, men dersom du ønsker det kan du altså skifte ut disse. Den indre diameteren skal for øvrig være hele åtte millimeter, som gir kjølevæsken betydelig mer plass å bevege seg på enn i Corsair-løsningene vi har testet til nå.

Hva kjølevæsken angår, er visstnok denne en miljøvennlig løsning som både skal være antioksiderende, og skal forhindre oppblomstring av alger og andre mikroorganismer i systemet.

I pakken

 • Kombinert pumpe og kjøleblokk festet til radiator
 • To vifter på 120 mm hver med gummipakninger
 • Monteringsbraketter, skruer og tilbehør
 • Monteringsanvisning

Med alt sammen pakket ut er det tid for å bla om til neste side, for å montere kjøleren »

Montering

Som vi nevnte på forrige side passer Cooler Master Eisberg 240L Prestige på en hel drøss forskjellige prosessorsokler. Festemekanismen er likevel omtrent den samme for samtlige, og selv om det er mange smådeler virker det ikke fryktelig komplisert.

Monteringsanvisningen er også liten, kort og konsis, og beskriver hva man må gjøre meget klart. Denne kunne hatt godt av bilder med høyere oppløsning, og gjerne store nok til at man slipper å bruke lupe for å titte på de, men den er grei nok til at selv nybegynnere kjapt nok skal forstå hva en må gjøre.

1: Start på begynnelsen

Cooler Master Eisberg 240L Prestige.
Cooler Master Eisberg 240L Prestige.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På de fleste kjølere av en viss størrelse er du nødt til å få tilgang til baksiden av hovedkortet ditt. Dette er ikke tilfelle med dagens testobjekt, som kommer med noen smarte løsninger for nesten verktøyfri installasjon.

Dersom du, som oss, har en Intel LGA 1156-sokkel, holder det å dytte noen små plastbiter nedi de fire hullene rundt prosessorsokkelen. For øvrige sokler følger det med skruer du bare setter rett nedi disse hullene, og så er du klar.

2: Kjøleblokk og radiator

Festebrakettene er kjempelette å sette sammen.
Festebrakettene er kjempelette å sette sammen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Når du har fått på plass festene som skal monteres på hovedkortet, er neste trinn å feste et par braketter på kjøleblokken. Uansett hvilken prosessor du benytter er fremgangsmåten lik; brakettene føres inn i et spor på kjøleblokken, og klikker sammen som biter i et puslespill.

Så er det bare å smøre litt av den medfølgende kjølepastaen på prosessoren, fire kjøleblokken ned på festene du har satt på hovedkortet, og stramme et par fjærbelastede muttere som følger med.

Når dette er gjort er det på tide å skru radiatoren, viftene og de støydempende gummipakningene fast i kabinettet, som du kan gjøre med en medfølgende unbrakonøkkel. Av en eller annen uforklarlig grunn har nemlig Cooler Master valgt å bruke sekskantede unbrakohull i skruehodene – uten at det egentlig gjør stort.

3: Det var det

Med alt sammen skrudd på plass – og det eneste vi trengte verktøy til var altså viftene – er det bare å huske strøm til komponentene. Vi undret oss faktisk litt over om dette kunne være alt, men Cooler Master Eisberg 240L Prestige viser seg faktisk å langt på vei være den enkleste vannkjølingen vi har montert noen gang.

Spørsmålet er da om den holder høy kvalitet i tillegg, noe vi finner ut av på neste side »

Testoppsett

Testmaskin
Hovedkort: MSI P67A-GD65
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Minne: Corsair Dominator DHX DDR3 1600 MHz 8GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Harddisk: Western Digital Caviar Black 500 GB
Operativsystem: Windows 7 Ultimate, 64 bit.

Testriggen vi prøver ut vannkjølere på er identisk med den som vi tidligere brukte til testing av skjermkort. Denne har vi montert i et eget kabinett for akkurat dette formålet. Prosessoren i maskinen er en Intel Core i7 2600K, og denne får virkelig gjennomgå når vi belaster den med programmet Prime95.

Støymålingene blir gjort i vår testlab for støymålinger, med mikrofon plassert langt nok unna til å unngå at luftstrømmene slår ut på mikrofonen. Støymålingene våre vil derfor ikke samsvare helt med verdiene som produsentene oppgir. Siden vi kalibrerer utstyret etter kjølere vi allerede har testet gir det derimot oss et presist sammenlikningsgrunnlag.

Under hele testperioden holdt vi romtemperaturen på 24°C. I testene uten oppgitt RPM kjører vi vanligvis 12 volt på vifter, som gir deres høyeste turtall. Cooler Master Eisberg 240L Prestige sine vifter spinner som standard såvidt saktere enn 1700 RPM.

Temperatur

Med såpass ivrige vifter regner vi egentlig med litt bedre temperaturer enn de vi måler etter en halvtime på maksimal belastning. 47,5°C, er ikke det varmeste vi har sett, men det er varmere enn noe annet vi har testet med en såpass stor radiator.

En halvtime senere har vi latt prosessoren hvile, men latt viftene – og den godt hørbare pumpen – surre og gå. Temperaturene vi finner, er heller ikke denne gang skrekkelig imponerende; hele 31°C.

Dette synes vi er såpass svakt at vi mistenker at det er noe galt med den termiske pastaen vi har fått med. Vi beslutter derfor å fjerne kjøleren, vaske bort Cooler Master sin egen Eiscreme-kjølepasta, og heller smøre på en pasta som heter Noctua NH-E1.

Slikt kan nemlig gjøre en skikkelig forskjell:
Les vår store samletest av termisk pasta »

Heldigvis er det som sagt enkelt nok å montere og demontere kjøleblokken, og på forsøk nummer to viser Cooler Master seg fra en mye bedre side. 45,5°C etter en halvtimes belastning gir et resultat ganske nøyaktig midt på treet, helt på linje med Corsair sine like store modeller.

Enda bedre blir det etter en halvtimes hvile, hvor vi registrerer en kulderekord 24,7°C er såvidt varmere enn romtemperaturen, og til og med litt kjøligere enn den mye større Corsair Hydro H110.

Vi skrur deretter ned hastigheten til 1000 omdreininger i minuttet, som er svært behagelig for ørene. Når viftene har kommet ned på riktig nivå, legger vi dog merke til hvor irriterende lyden fra pumpen kan være, når den ikke blir overdøvet av hvinende vifter.

Vi kjører i alle fall i gang Prime95 igjen, og lar prosessoren bli god og varm i en ny halvtime, før vi igjen tar temperaturen. Resultatet blir igjen omtrent på midten av tabellen, men også denne gang er hviletemperaturen i særklasse.

Bare på de første sekundene etter at vi stanser testprogrammet faller nemlig temperaturen med hele 20°C, og etter en halvtime ligger den helt stabilt på 25,4°C. Igjen har Cooler Master Eisberg 240L Prestige gitt oss den laveste hviletemperaturen vi har sett, og med rolige vifter er også belastningstemperaturen bedre enn Corsair sine 240-millimeters varianter kan prestere.

Støynivå

I normal drift er viftene direkte bråkete, men i det minste drukner de nesten ut den irriterende pumpelyden. Ved rundt 1700 omdreininger i minuttet måler vi 37,3 dBA, som er ganske mye mer enn de fleste andre oppsettene vi har testet – men fortsatt mer stillegående enn samtlige av Corsair sine dobbeltvifte-sett.

Når vi skrur ned viftehastigheten får vi også et svært godt resultat. Lave 23,6 dBA gjør at Cooler Master Eisberg 240L Prestige kommer med noen av de mest stillegående viftene vi har sett ved 1000 RPM, uten at det går like hardt ut over ytelsen som det gjør for Corsair.

Problemet med disse målingene, for Cooler Master sin del, er bare det at vi kun måler viftene. Pumpen lager også lyd, og det på et såpass irriterende nivå at vi måtte måle den separat. Helt alene, uten noen vifter i gang, fortalte systemet vårt at denne ga fra seg hele 34,5 dBA – nesten like mye som de to viftene tilsammen på full maskin.

Viftestøy er dessuten som regel temmelig lavfrekvent, som betyr at du merker den som et dur. Til sammenlikning var nesten all støyen fra pumpen i de høyeste frekvensområdene, som betyr at den gir fra seg et skikkelig hvin.

Da er vi ferdige med våre tester, og på neste side konkluderer vi ut fra det vi har sett »

Konklusjon

Av alle alt-i-ett-vannkjølingssettene vi har testet, er Cooler Master Eisberg 240L Prestige et av de mest interessante vi har sett. Grunnpremisset, å tilby en nybegynnervennlig vannkjøling som også kan utvides og modifiseres, er i seg selv spennende nok.

I tillegg er settet det aller enkleste å montere vi har vært borti; en solid prestasjon med tanke på hvor kjapt det gikk da vi monterte Corsair Hydro H100i. Likevel er det slett ikke sikkert at Cooler Master på alle punkter er så mye bedre enn vår favorittmodell fra Corsair, særlig på grunn av manglende viftestyring.

Cooler Master Eisberg 240L Prestige var spennende, men innfridde ikke helt på alle punkter.
Cooler Master Eisberg 240L Prestige var spennende, men innfridde ikke helt på alle punkter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Dette er nemlig en finesse vi synes burde være selvsagt når man kommer opp på det prisnivået Cooler Master Eisberg 240L Prestige faktisk ligger på.

Et annet moment som trekker ned, og som gjør at vi må ta de termiske egenskapene med en klype salt, er at vi ble nødt til å benytte en annen type  kjølepasta enn den som fulgte med for å oppnå et realistisk resultat.

For entusiaster er det selvsagt at de vil benytte sin favoritt. Faren i dag er at vi tidligere kun har testet med den medfølgende pastaen, og derfor kan resultatet på grafen potensielt være litt for positive for dagens testmodell.

Les hvorfor i vår store samletest:
Vi tester forskjellige typer termisk pasta »

Støynivået er likevel det som trekker mest ned, og som bidrar enda mer til at vi savner skikkelig viftestyring. Mens de to 120-millimeterne durer i vei for fullt er det temmelig irriterende å være i nærheten, og selve pumpen inni kjøleblokken er svært plagsom når viftene slapper av.

Prismessig koster Cooler Master Eisberg 240L Prestige rundt 1300 kroner, ganske mye mer enn de konkurrerende Corsair-modellene. Det er fortsatt betydelig mindre enn hva du må ut med for EK-KIT H3O 240 HFX, som kan være godt nytt for alle som vil ha vannjøling de kan bygge ut.

Cooler Master Eisberg 240L Prestige er best hvis du vet at det er den du trenger.
Cooler Master Eisberg 240L Prestige er best hvis du vet at det er den du trenger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Til slik bruk er vi imidlertid litt skeptiske til den relativt svake pumpen, sammenliknet med det nevnte EK-KIT-settet. Sistnevnte har nesten dobbel så stor løftehøyde, så om du vil kjøle mer enn bare prosessoren og kanskje ett skjermkort, kan det nok lønne seg å gå for noe heftigere.

Alt i alt kan vi konkludere med at Cooler Master Eisberg 240L Prestige er en god vannkjøler på enkelte felt, og en sårt etterlengtet bro mellom de litt for enkle settene, og de alt for kompliserte.

Likevel velger vi å ikke anbefale den med mindre du planlegger utvidelser. Den like store Corsair Hydro H100i holder nemlig nesten like gode temperaturer, selv med forhåndspåsmurt kjølepasta. I tillegg lager den mindre bråk, og har flere finesser, til en lavere pris.

+ Kjempelett montering
+ Gode kjøleegenskaper
+ Gode utvidelsesmuligheter

- Bråkete
- Ingen medfølgende viftestyring

Cooler Master Eisberg 240L Prestige

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen