TEST: Cooler Master Eisberg 240L Prestige

Test Cooler Master Eisberg 240L Prestige

(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Endelig en vannkjøling til entusiaster og ferskinger

Alt-i-ett-løsning som passer for alle. Men duger den til å kjøle også?

Testoppsett

Testmaskin
Hovedkort: MSI P67A-GD65
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Minne: Corsair Dominator DHX DDR3 1600 MHz 8GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Harddisk: Western Digital Caviar Black 500 GB
Operativsystem: Windows 7 Ultimate, 64 bit.

Testriggen vi prøver ut vannkjølere på er identisk med den som vi tidligere brukte til testing av skjermkort. Denne har vi montert i et eget kabinett for akkurat dette formålet. Prosessoren i maskinen er en Intel Core i7 2600K, og denne får virkelig gjennomgå når vi belaster den med programmet Prime95.

Støymålingene blir gjort i vår testlab for støymålinger, med mikrofon plassert langt nok unna til å unngå at luftstrømmene slår ut på mikrofonen. Støymålingene våre vil derfor ikke samsvare helt med verdiene som produsentene oppgir. Siden vi kalibrerer utstyret etter kjølere vi allerede har testet gir det derimot oss et presist sammenlikningsgrunnlag.

Under hele testperioden holdt vi romtemperaturen på 24°C. I testene uten oppgitt RPM kjører vi vanligvis 12 volt på vifter, som gir deres høyeste turtall. Cooler Master Eisberg 240L Prestige sine vifter spinner som standard såvidt saktere enn 1700 RPM.

Temperatur

Med såpass ivrige vifter regner vi egentlig med litt bedre temperaturer enn de vi måler etter en halvtime på maksimal belastning. 47,5°C, er ikke det varmeste vi har sett, men det er varmere enn noe annet vi har testet med en såpass stor radiator.

En halvtime senere har vi latt prosessoren hvile, men latt viftene – og den godt hørbare pumpen – surre og gå. Temperaturene vi finner, er heller ikke denne gang skrekkelig imponerende; hele 31°C.

Dette synes vi er såpass svakt at vi mistenker at det er noe galt med den termiske pastaen vi har fått med. Vi beslutter derfor å fjerne kjøleren, vaske bort Cooler Master sin egen Eiscreme-kjølepasta, og heller smøre på en pasta som heter Noctua NH-E1.

Slikt kan nemlig gjøre en skikkelig forskjell:
Les vår store samletest av termisk pasta »

Heldigvis er det som sagt enkelt nok å montere og demontere kjøleblokken, og på forsøk nummer to viser Cooler Master seg fra en mye bedre side. 45,5°C etter en halvtimes belastning gir et resultat ganske nøyaktig midt på treet, helt på linje med Corsair sine like store modeller.

Enda bedre blir det etter en halvtimes hvile, hvor vi registrerer en kulderekord 24,7°C er såvidt varmere enn romtemperaturen, og til og med litt kjøligere enn den mye større Corsair Hydro H110.

Vi skrur deretter ned hastigheten til 1000 omdreininger i minuttet, som er svært behagelig for ørene. Når viftene har kommet ned på riktig nivå, legger vi dog merke til hvor irriterende lyden fra pumpen kan være, når den ikke blir overdøvet av hvinende vifter.

Vi kjører i alle fall i gang Prime95 igjen, og lar prosessoren bli god og varm i en ny halvtime, før vi igjen tar temperaturen. Resultatet blir igjen omtrent på midten av tabellen, men også denne gang er hviletemperaturen i særklasse.

Bare på de første sekundene etter at vi stanser testprogrammet faller nemlig temperaturen med hele 20°C, og etter en halvtime ligger den helt stabilt på 25,4°C. Igjen har Cooler Master Eisberg 240L Prestige gitt oss den laveste hviletemperaturen vi har sett, og med rolige vifter er også belastningstemperaturen bedre enn Corsair sine 240-millimeters varianter kan prestere.

Støynivå

I normal drift er viftene direkte bråkete, men i det minste drukner de nesten ut den irriterende pumpelyden. Ved rundt 1700 omdreininger i minuttet måler vi 37,3 dBA, som er ganske mye mer enn de fleste andre oppsettene vi har testet – men fortsatt mer stillegående enn samtlige av Corsair sine dobbeltvifte-sett.

Når vi skrur ned viftehastigheten får vi også et svært godt resultat. Lave 23,6 dBA gjør at Cooler Master Eisberg 240L Prestige kommer med noen av de mest stillegående viftene vi har sett ved 1000 RPM, uten at det går like hardt ut over ytelsen som det gjør for Corsair.

Problemet med disse målingene, for Cooler Master sin del, er bare det at vi kun måler viftene. Pumpen lager også lyd, og det på et såpass irriterende nivå at vi måtte måle den separat. Helt alene, uten noen vifter i gang, fortalte systemet vårt at denne ga fra seg hele 34,5 dBA – nesten like mye som de to viftene tilsammen på full maskin.

Viftestøy er dessuten som regel temmelig lavfrekvent, som betyr at du merker den som et dur. Til sammenlikning var nesten all støyen fra pumpen i de høyeste frekvensområdene, som betyr at den gir fra seg et skikkelig hvin.

Da er vi ferdige med våre tester, og på neste side konkluderer vi ut fra det vi har sett »

Cooler Master Eisberg 240L Prestige

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen