Varmekameraet på baksiden av Cat S60 kan brukes til å finne alt fra dårlige kabler, til personer som har gått seg bort i skogen. Men det forutsetter ganske stor temperaturkontrast for å vise noe fornuftig. Her en varm motor.

Test Caterpillar Cat S60

Varmekameraet på baksiden av Cat S60 kan brukes til å finne alt fra dårlige kabler, til personer som har gått seg bort i skogen. Men det forutsetter ganske stor temperaturkontrast for å vise noe fornuftig. Her en varm motor. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Denne robuste mobilen har innebygget varmekamera og kan se i mørket.

Cat S60 er en robust telefon med varmesensitivt kamera bygget inn.

Cat S60 er såvidt vi kjenner til den første «vanlige» mobiltelefonen på det norske markedet som har termokamera på baksiden. Så lenge det du leter etter er varmere eller kaldere enn sine omgivelser kan altså denne telefonen hjelpe deg med å se i mørket.

Utgangspunktet her er en svært robust telefon som skal tåle både knall og fall, og fukt. Den skal faktisk klare å oppholde seg ned til fem meters dybde i opptil en time, og den kommer med en undervannsmodus som gjør at skjermen ikke begynner å gjøre ting av seg selv dersom den blir senket i vann.

At den skal tåle så mye bærer Cat S60s ytre preg av. Den er henimot dobbelt så tykk som mobiler flest, med drøye 1,2 centimeters tykkelse. Og med en vekt på 225 gram er denne telefonen høyst merkbar i bukselomma.

Luker og pakninger overalt. Også hodetelefonkontakten er godt gjemt.
Luker og pakninger overalt. Også hodetelefonkontakten er godt gjemt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ser robust ut

En kraftig aluminiumsramme, digre knapper og en bakside som ser ut til å være laget i karbonfiber forsterker inntrykket av at denne skal tåle en del. Skjermen er dekket av Gorilla Glass, som vi vet er høyst knuselig selv om det er herdet. Men telefonen skal likevel klare fall inntil 1,8 meter uten å ta skade av det. Her er nok tanken at den kraftige leppen rundt skjermen skal ta seg av selve sammenstøtet. Men det forutsetter at telefonen lander på flatt underlag.

I daglig bruk er telefonen helt grei. Den har forholdsvis svak lydkvalitet under samtale, men volumet, som nok er det viktigste på bråkete steder, er kjempehøyt. Det samme kan sies om ringevolumet fra den innebygde høyttaleren.

At telefonen leveres med egen «walkie talkie»-app og har en stor ekstraknapp på siden som kan brukes til formålet gjør den kanskje enda mer aktuell for byggeplassen, eller andre bråkete steder der det er avgjørende å kunne sende korte og raske beskjeder.

Store deler av menyene ser ut til å komme rett fra Google, men mange av appene kommer dessverre rett fra Cat, og slett ikke alle virker.
Store deler av menyene ser ut til å komme rett fra Google, men mange av appene kommer dessverre rett fra Cat, og slett ikke alle virker. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Cat har lagt ved et traktorlass av sine egne apper her, og ikke alt fungerer som det skal. Det som sannsynligvis er verdens dårligste nettleser låser seg hver eneste gang vi forsøker å starte den. Og når man går ut av den, dukker den jaggu opp igjen av seg selv på skjermen noen øyeblikk senere, uten å være noe mer responsiv.

Ikke like god på alt

Med oversettelser der «key» har blitt til nøkkel i stedet for tast, og «left» har blitt til venstre, kan vi kjapt konkludere med at det har vært få mennesker involvert i tilpasningen av dette produktet for norske brukere. Deler av telefonen er på engelsk, mens atter andre deler av telefonen er på nederlandsk, selv om altså hele sulamitten er satt opp til å snakke norsk.

Heldigvis fungerer mesteparten av telefonen langt bedre enn en del av Cats løse enkeltapper, og med Googles apputvalg forhåndsinstallert er det nok av apper som fungerer helt fint her. Men dette er og blir en litt rotete opplevelse, der du ikke kan stole på at alt virker som det skal.

Det varmesensitive FLIR-kameraet kan være nyttig enten du jakter på en defekt kabel, eller bare leker gjemsel etter mørkets frembrudd.

En ting vi umiddelbart la merke til her, er at kameraet krever ganske stor temperaturkontrast for at varme eller kalde objekter skal bli enkelt synlige på skjermen. Midtsommers, med sol på både asfalt og hus, kan mennesker fort gå i ett med sine omgivelser.

Blir det først varmt, så blir det synlig. Enten det er mørkt eller lyst ute fanger FLIR-kameraet opp de heiteste tingene i omgivelsene dine.
Blir det først varmt, så blir det synlig. Enten det er mørkt eller lyst ute fanger FLIR-kameraet opp de heiteste tingene i omgivelsene dine. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jakter du derimot på et svært varmt objekt vil det raskt bli synlig på mobilskjermen. En varm bilmotor formelig glødet på skjermen, med langt kjøligere omgivelser rundt. Det vil den gjøre enten det er lyst eller mørkt.

Selve hovedkameraet på Cat S60 er forholdsvis greit, og det kan ta gode bilder selv når lyset blir litt mindre enn optimalt. Du får en helt grei forsyning med manuelle innstillinger med på kjøpet, men noen fullverdig proffmodus med RAW-støtte og alle de viktige manuelle innstillingene får du ikke.

Enten du skal bruke Cat S60 til å dokumentere ferien, eller skader og hendelser i jobbsammenheng, skulle kameraet her være et rimelig godt verktøy.

Alternativer

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En såpass spesiell telefon som dette har få direkte alternativer å velge blant. Men trenger du ikke varmekameraet på baksiden åpner det seg flere valgmuligheter. Den viktigste av disse heter antakeligvis Moto X Force, og som navnet antyder er det Motorola som står bak.

Her er det to svært viktige forskjeller å se etter. For det første fremstår Moto X Force i langt større grad som en «vanlig» mobiltelefon. Da vi testet den satte vi av en god halvtime til å hive den veggimellom på kontoret, noe den kom godt ut av. Den er med andre ord bygget som en tank også den, men det er ikke like synlig utenpå. Den andre forskjellen er at skjermen er dekket av et plastmateriale som ikke knuser, nesten samme hva du gjør.

Ulempen er at Moto X Force ganske lett får riper, og det er fornuftig å ha et lite lager av skjermbeskyttere i plast til å bytte ut noenlunde regelmessig. Gjør du det vil du ha en telefon som i motsetning til Cat S60 også tåler knall og fall på grus og ujevne overflater. Men varmekameraet får du altså ikke.

Behøver du ikke en telefon som tåler alt mellom himmel og jord, kan det hende du nøyer deg med en telefon som tåler litt uvær. Det får du i Motorolas Moto G4 Plus. Her får du faktisk så å si alt av rene mobilfunksjoner fra Cat S60, samt bedre skjerm, til godt under halve prisen.

Verdt å få med seg er det dessuten at FLIR selger varmekameraene sine i løsvekt,  som tilbehør mobiltelefonen du allerede har. Trenger du ikke en mobil som tåler alt, kan det være vel så greit å velge mobiltelefon først, og legge til varmekamera senere. Men integrert i selve telefonen blir det altså ikke.

Gå til side

6/10
Helt greit

Cat S60

"Cat S60 virker velbygget og robust, men preges av dårlige oversettelser og bugs."

Fordeler

 • IR-kamera
 • Robust
 • Nødknapp
 • Lyssterk skjerm
 • Stort batteri
 • Kvikk og god brukeropplevelse
 • Hjemknapp krever to trykk for å vekke mobilen

Ting å tenke på

 • Uendelig mange forhåndsinstallerte apper
 • Tung
 • Tåler skjermen like mye som resten?
 • Nødknapp kan være vanskelig å nå
 • Mange bugs og litt ustabilitet
 • Knøtteknapper avgjør vanntettheten
 • Ingen fingerleser
 • Norsk, engelsk og nederlandsk i menyene

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen