Canon PowerShot G9 X er det mest lommevennlige av Canons avanserte kompaktkameraer

Test Canon G9 X

Canon PowerShot G9 X er det mest lommevennlige av Canons avanserte kompaktkameraer (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Kanskje den beste bildekvaliteten du kan putte i bukselomma

G9 X er det minste kompaktkameraet med stor bildebrikke til nå.

På tampen av fjoråret kom Canon ut med ikke mindre enn tre kompakte, avanserte kameraer: Det speilløse systemkameraet EOS M10 (en slags lillebror til EOS M3), og kompaktkameraene PowerShot G5 X og - G9 X. Sistnevnte, G9 X, er det minste av disse, og fremstår litt som en mer lommevennlig versjon av Canons G7 X fra 2014.

Ikke for det, G7 X er jo helt klart et kompaktkamera som du kan ha i lomma, men med en vekt på 300 gram (nesten like mye som en boks brus), og tykkelse på 4 cm er det nok heller laget for en jakkelomme enn en bukselomme. G9 X veier omtrent 100 gram mindre (altså rundt 200 gram) og er bare 3 centimeter tykt. Det er dermed omtrent like stort som Canons egen S120 eller Fujifilms avanserte XQ 2. Samtidig er bildebrikken i G9 X nesten tre ganger så stor som den som sitter i S120, og dobbelt så stor som brikken i XQ 2. 

Vi har også testet det andre nye medlemmet av Canons G-serie:
Endelig et Canon-kompakt med skikkelig søker »

Canon G9 X kommer også i en sølvfarget viariant.
Canon G9 X kommer også i en sølvfarget viariant. Foto: Canon/YouTube

Når vi går over spesifikasjonene for de to nye Canon-kompaktene G9 X og den litt større G5 X, er det påfallende hvor mye informasjon som kan kopieres fra den éne kolonnen til den andre, også når vi inkluderer fjorårets G7 X. Fint for undertegnede, som sparer skrivetid og får mer tid til å fotografere, men vi stusser litt over det likevel. Det virker som om Canon forsøker å fylle alle hull og åpninger i markedet for å se hva som selger; en trend vi synes å ha sett ved flere lanseringer det siste året, som for eksempel med EOS 750D og 760D.

Men uansett hva grunnen er, for oss forbrukere innebærer vel ikke dette noe mer negativt enn valgets kvaler, og det må vel i verste fall bare kunne betegnes som et luksusproblem. Så lenge kameraene er gode i alle fall, og på papiret ser forutsetningene for G9 X gode ut.

Under her kan du se bilder av kameraet, 
på neste side skal vi se mer på spesifikasjonene og bilder tatt med kameraet »

Foto: Kristoffer Møllevik

Kamerakroppen er konstruert i metall, med et teksturert grep på hver side av objektivet. Kameraet har en kontrollring rundt objektivet, og på toppen kan vi se de røde detaljene rundt modushjulet og utløserknappen. Kameraet kommer også i en sølvfarget utgave med lærfarget tekstur.

Foto: Kristoffer Møllevik

Det eneste litt uvanlige her er at «preview»-knappen sitter på toppen av kameraet. Utover det er kameraet ganske enkelt utrustet med utløserknapp, elektronisk zoom, av/på, blits og modushjul.

Foto: Kristoffer Møllevik

G9 X legger opp til at du skal bruke berøringsskjermen til det aller meste. Den grønne ringen indikerer hva kontrollringen foran på kameraet kontrollerer; i dette tilfellet blenderen. Ved å trykke på eksponeringskompensasjonen (nede i midten) eller ISO-en (nede til høyre), kan vi få kontrollringene til å styre disse.

Foto: Kristoffer Møllevik

Kameraet har tilkobling for micro-USB, micro HDMI, Wi-Fi og NFC.

Foto: Kristoffer Møllevik

Sprett-opp-blitsen er liten, men bedre enn ingenting. Objektivet er ikke like lyssterkt som for eksempel storebror G5 X, som har maks blender f/2.8 i teleområdet.

På neste side ser vi nærmere på hvordan det er å bruke kameraet »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen