Canary kan passe på huset ditt mens du er på ferie, og gir deg beskjed hvis du får uvelkomne gjester.

Test Canary All-In-One

Canary kan passe på huset ditt mens du er på ferie, og gir deg beskjed hvis du får uvelkomne gjester. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Denne kan passe huset mens du er på ferie

Har du vurdert et smart overvåkningskamera?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når mange forlater hus og hjem i ukesvis for å reise på sommerferie, er det gode tider for innbruddstyvene. Vel, ok, vi sitter ikke på statistikk på når det er flest innbrudd her i landet, men hvis vi skulle dratt på en innbruddsbølge for spe på inntektene våre, ville vi helt klart valgt sommerferien og gjort det når flest mulig er bortreist på en gang.

Men styret godkjente ikke denne idéen til nye inntektskilder, så vi må visst holde oss til å teste ting istedet.

Så derfor har vi testet hjemmeovervåkningskameraet «Canary». Dette er et kamera som skal være forholdsvis raskt og enkelt å installere i hjemmet ditt, som kan gi deg beskjed via en app på mobilen din hvis det registrerer bevegelse. . Du kan da velge å gå inn på appen og se på et opptak av kameraet har gjort av det det har sett, eller titte på en direkte-strøm fra kameraet for å se hva som skjer der og da. Ser du noe du ikke liker, for eksempel nabokatten eller en innbruddstyv, kan du vi appen utløse en sirene på 90 dB, som burde være høyt nok til å skremme vekk de fleste.

Og til en pris på drøyt 2000 kroner er dette en forholdsvis rimelig, og potensielt effektiv ferievakt.

Lite iøynefallende design

Selve kameralinsa synes ikke så godt i det daglige, og Canary ser stort sett ut som bare enda en dings.
Selve kameralinsa synes ikke så godt i det daglige, og Canary ser stort sett ut som bare enda en dings. Foto: Kristoffer Møllevik

Selve kameraet er sylinderformet og minner mer enn bare litt om Netatmo Welcome, som vi testet i fjor. For i likhet med Welcome er Canary sylinderformet og uten veggoppheng, slik at vi må plassere det mer eller mindre rett opp og ned på et bord, en kommode, en hylle på veggen eller noe lignende. Men i motsetning til Welcome, som var gullforgylt, er Canary mye mer nøytralt designet og blir ikke et like stort blikkfang i hjemmet. Det kommer i tre fargevarianter: Sort og hvit, metallgrå og hvit og helt sort.

Den er lite iøynefallende og ser for det meste bare ut som «enda en teknologidings», spesielt hvis du for eksempel plasserer den ved siden av TV-en, stereoanlegget eller hjemmets trådløsruter. Under vår fire uker lange test har vi hatt den plassert sentralt i stua, uten at noen besøkende har lagt spesielt merke til den. Og det er bra, for selv om det er bra å bare oppdage uvedkommende og jage dem vekk med sirenen, er det også en fordel om du får et videoopptak som du kan identifiserere tjuven med, slik at sjansene for at de blir tatt er større. Og hvis banditten ikke legger merke til kameraet, er sjansen mindre for at han/hun skjuler ansiktet for det.

Heller ikke denne har veggmontering

Hvor du plasserer kameraet kommer helt an på hvordan du bor hvor stort hus eller leilighet du har og hvor mange mulige innganger det er for en potensiell innbruddstyv. Har du et stort hus med mange mulige inngangspunkter må du kanskje vurdere flere kameraenheter, men du kan også plassere ett kameraet på et sentralt sted i huset der et potensiell tjuvradd må forbi for å ta noe av verdi. For vår del ble det stua, siden vi da i tillegg kunne plassere kameraet slik at det ser husets hovedinngang.

Appen forklarer oss hvordan vi best bør plassere kameraet.
Appen forklarer oss hvordan vi best bør plassere kameraet. Foto: Skjermbilde fra appen

Det er tre ting som begrenser hvor du kan plassere kameraet: Det må ha strøm, det må kobles til nettet via Wi-Fi eller kabel, og det må stå på noe. Det siste er nok den største utfordringen, og vi skulle ønske at kameraet var designet slik at det kunne henges på veggen. For hva om vi ikke har en kommode eller noe lignende i gangen å plassere det på? Eller noe ledig, egnet sted i stua? I en vinduskarm eller på spisebordet er det stort sansynlighet for at noe blir plassert foran det. Det skjedde for oss, og i tre døgn sperret en vannflaske for omtrent halve innsynet til kameraet, på grunn av at noen i husholdningen satte den fra seg der rett før vi dro på helgetur. 

Dette er et mye mindre problem med veggmonterte kameraer som for eksempel Netgear Arlo.

Enkel installasjon

Når vi har funnet oss et egnet sted å plassere Canary, er installasjonen etter det ganske enkel. Koble kameraet til strøm via den drøyt to meter lange ledningen, og så til Internett via kabelen eller Wi-Fi (det siste gjøres via appen). Installasjonen er veldig enkel, og appen tar deg gjennom den steg for steg. Du kobler Canary til telefonen med Bluetooth hvis din Canary støtter det, hvis ikke (som i vårt tilfelle) kobler du dem sammen med en egen mini-jack-kabel, og så kommuniserer de med hverandre via lydsignaler.

Installasjonen er veldig enkel, og appen tar oss gjennom den steg for steg.
Installasjonen er veldig enkel, og appen tar oss gjennom den steg for steg. Foto: Skjermbilde fra appen

Første oppkoblingsforsøk feilet, uten at vi vet helt hvorfor det gikk galt, men på neste forsøk fungerte det fint. Tilkoblingen har vært stabil gjennom hele prøveperioden, og hvis vi har hatt nedetid på Wi-Fi-nettet, har tilkoblingen fungert ypperlig med en gang nettet var tilbake.

Etter dette må vi sette opp et geogjerde. Via posisjonsdata fra mobiltelefonen vår kan Canary vite om vi er hjemme eller ikke, og ut fra det slå på videoovervåkningen når vi drar på jobb, og slå den av igjen når vi kommer hjem. Så må vi legge til andre personer i husholdningen, slik at de kan gjøre det samme, så vi ikke blir varslet hver gang noen av de andre i huset går rundt på stua.

Tre ulike modus

Canarys tre ulike modus.
Canarys tre ulike modus. Foto: Skjermbilde fra appen

Kameraet har tre modus: «Armed», «Disarmed» og «Privacy». Når det er «Armed» gjør det opptak av video og lyd hvis det registrer bevegelse, og sender deg et pushvarsel på mobilen slik at du kan sjekke hva som foregår. I «Disarmed» gjør det fortsatt opptak, men uten å sende deg pushvarsel, og i «Privacy» er både mikrofon og kamera slått helt av. Dette kan for eksempel brukes slik at kameraet går over i «Disarmed» når barna kommer hjem fra skolen, slik at du kan sjekke at det går bra med dem hvis du vil. men går over i «Privacy» når du eller andre voksne i husholdningen kommer hjem.

Videoene Canary tar opp finner du under en egen tidslinje, slik at du enkelt kan gå tilbake for å sjekke hva som har foregått hvis du har fått flere varsler. Hvor sent ble det egentlig før du kom hjem fra byen i går? Canary har svaret, så lenge det ikke står i «Privacy» når du/dere er hjemme.

I utgangspunktet bare 12 timer lagring

I 90 prosent av tilfellene vi fikk et varsel om at kameraet hadde sett noe, var det hunden som gikk forbi - noe som er verdt å tenke på når du skal plassere kameraet.
I 90 prosent av tilfellene vi fikk et varsel om at kameraet hadde sett noe, var det hunden som gikk forbi - noe som er verdt å tenke på når du skal plassere kameraet.

Når du kjøper Canary, lagrer den i utgangspunktet bare video for de 12 siste timene, men for en ekstra månedspris kan du utvide dette til 2, 7 eller 30 dager. Dette koster henholdsvis 49, 99 og 299 dollar i året, omtrent 400, 800 og 2500 kroner. Gratispakken vil nok holde i mange tilfeller, men det skal ikke veldig mye uflaks til for at den blir for dårlig.

La oss si at du er på ferie, dere har gått ut for å spise middag og du går tom for strøm på telefonen (du skulle tatt imot kartet fra resepsjonen istedet for å bruke Google Maps så mye.) Klokken er 20 på kvelden, og klokken 2100 sniker tjuvene seg inn verandadøra di. Men siden du, som den glade nordmann i utlandet du er, er såpass påseilet når du kommer tilbake til hotellrommet at du ikke kommer på eller bryr deg med å lade og sjekke telefonen. Og når du da våkner sånn i 10-, 11-tiden neste morgen, over 12 timer etter innbruddet, har du mistet potensielt verdifult bevismateriale.  

Så ja,  to-dagers løsningen kan sikkert være lurt å gå for, og 400 kroner i året er jo ikke all verden. En vanlig boligalarm koster omtrent det tidobbelte i året. Men vi likte likevel Netatmo Welcomes løsning bedre på dette punktet, der ble nemlig alle videoene lagret lokalt på kameraet, slik at det eneste som begrenset hvor mye video vi kunne ta opp, var størrelsen på minnekortet vi satte i, og det var ingen ekstra abonementsløsninger å tenke på.

Flere klare begrensninger

Siden Canary kun lagrer video i «skyen» og ikke lokalt på kameraet, er det ingen fare for å miste bevismateriale dersom en innbruddstyv ser kameraet der det står i stua og stjeler også dét. Dette var en risiko med Netatmo Welcome, men siden Welcome hadde ansiktsgjenkjenningsprogramvare, kunne det laste opp et bilde av vedkommendes ansikt til skyen, slik at du i det minste hadde noe.

Men Canary på sin side trenger konstant tilkobling til Internett for å fungere, så hvis du har en ustabil Internett-tilkobling eller at Internett er nede av en annen grunn, vil ikke kameraet fungere. Og hvis strømmen går, og telefonen vår dermed mister kontakt med kameraet, får vi ikke beskjed på telefonen. Hadde kameraet hatt innebygget lagring, og i tillegg et ekstra nødbatteri som kunne holdt det gående et døgn eller to - og kanskje til og med mulighet for simkort for å bruke mobilnettet - hadde det jo fungert under omtrent alle forhold.

Et litt annet problem er at vi ikke kan velge at kameraet skal automatisk aktivere seg for eksempel om natten, så hvis du har kameraet stilt inn slik at det slår av videoopptak når du er hjemme, og du ikke manuelt slår det på igjen før du legger deg, får du hverken beskjed hvis noen sniker seg inn mens du sover, eller videoopptak av vedkommende.

Innebygget innemiljø, men lite annet

Fra Canarys FAQ

Our approach to security is to simplify and remove all the extra hubs, tags, sensors, and keypads that complicate the installation and daily use of most security products.

We believe that a standalone device with the right combination of features and advanced intelligence can provide all the information necessary to understand and secure your home.

Kilde: Canary Pre-purchase FAQ

 

Noe vi liker med Canary er at det måler temperaturen, luftkvaliteten og luftfuktigheten der enheten står. Så hvis hunden er hjemme alene på en varm sommerdag, kan du for eksempel sjekke at innetemperaturen ikke blir for høy. Vi får også disse dataene presentert som en graf, slik at vi kan se hvordan temperaturen i huset endrer seg utover dagen, og bruke det til å for eksempel stille inn varmeovnene mer effektivt.

Men dette er funksjoner som havner mer i kjekt-å-ha kategorien, og den samme funksjonaliten pluss enda litt til kan vi få til Netatmo Welcome med litt ekstrautstyr. Ut fra FAQ-siden til Canary ser det ikke ut til at de har tenkt å drive med noe som helst slags ekstrautstyr, så vi regner ikke med å få sensorer som kan registerer om dører og vinduer blir åpnet, slik som vi får med en del andre slike overvåkningsløsninger.

Hvem vokter vokterne?

Ifølge Canarys hjemmeside blir all video som Canary tar opp lagret på deres servere, og på sin ferd fra kamera til server og så til mobiltelefonen er videoen kryptert med en 256-bits kryptering. Og de oppgir videre på nettsidene sine at de har strenge interne barrierer for å beskytte våre private data, og at bare spesielt utvalgte ansatte har tilgang til skyen. Og det er jo bra at bare de som trenger tilgang har tilgang, men vi må likevel i stor grad bare stole på at de få som har tilgang, ikke misbruker den og ser på overvåkningsklipp av oss når vi står opp om natta for å ta et glass vann på kjøkkenet og passerer kameraet i blanke messingen. Dette kan jo løses med å sette kameraetmoduset til «Privacy» når vi er hjemme, men i så fall, hva hvis noen sniker seg inn mens vi sover?

Canary kan følge med på deg og huset ditt, men hvem følger med på Canary?
Canary kan følge med på deg og huset ditt, men hvem følger med på Canary? Foto: Kristoffer Møllevik

Vi har selvsagt ingen grunn til å tro at noen i Canary sniker på videoer de ikke skal og anklager dem heller ikke for det, og vi vet egentlig ikke om vi var så mye mer komfortable med den lokale lagringen til Netatmo Welcome. Der var det tross alt nok å stjele minnekortet i enheten for å få tilgang til alt videoopptak direkte.

En annen ting vi liker veldig dårlig, er at vi ikke kan se hvem andre som er innlogget på kontoen vår og dermed har tilgang til kameraet. Alt du trenger for å komme inn på kameraet er appen, og vedkommendes brukernavn og passord. Canary krever ingen to-trinns verifisering, varsler oss ikke når noen andre logger seg inn, og gir oss ingen oversikt over påloggede enheter. Så hvis noen knekker passordet vårt, kan de komme seg inn i kameraet, se videoer og til og med aktivere det uten at vi får beskjed. Selve kameraet skifter riktignok farge på lyset under når noen endrer kameramoduset, men dette er ikke alltid så enkelt å legge merke til, så et varsel på mobiltelefonen hadde vært å foretrekke.

Men du har vel ikke samme passord på Netflix som på overvåkningskameraet ditt? Kanskje du bør lese vår guide til gode passord som er enkle å huske? (Tek Ekstra) »

Konklusjon

Det er mye å like med Canary, men det har også et stort forbedringspotensiale. Viktigst av alt hadde vi helst sett at de tok kontosikkerheten mer på alvor, og innførte totrinns-verifisering for å logge seg inn, og en oversikt over innloggede enheter på samme måte som vi har med for eksempel Facebook, slik at vi kan være sikre på at det bare er vi som ser det som foregår hjemme.

Det er særlig den manglende konto-sikkerheten og de lite fleksible plasseringsmulighetene som gjør at vi ikke vil anbefale Canary sånn helt uten videre.
Det er særlig den manglende konto-sikkerheten og de lite fleksible plasseringsmulighetene som gjør at vi ikke vil anbefale Canary sånn helt uten videre. Foto: Kristoffer Møllevik

Formen og designet på kameraet har både fordeler og ulemper. Det enkle og minimalistiske designet har høy WAF, og hvis vi plasserer det sammen med TV-en eller stereoanlegget, kommer neppe tjuven til å identifisere det som et overvåkningskamera før det er for sent og han eller hun er fanget på film. At designet innbyr til å ikke gjemme det under taket er også en fordel siden det da blir vanskeligere for uvelkomne gjester å skjule ansikter med en skyggelue eller dyp hette. Det hadde likevel vært en fordel om det var enklere å henge på veggen, om enn litt lavt på veggen, slik at vi hadde fått litt mer fleksibilitet med tanke på plasseringen.

Installasjonen er enkel, appen er oversiktlig og grei i bruk, og varslene har vært pålitelige. Til hjemmeovervåkning i hverdagen fungerer Canary fint, men med tanke på at enheten ikke tilkoblet et ekstra batteri eller har mulighet for å koble seg til mobilnettet, er det sårbart for strømbrudd eller svikt i Internett-tilkoblingen, så det er ikke 100 prosent pålitelig hvis du skal være bortreist flere uker av gangen.

Netgears overvåkningsløsning har kameraer med innebygde batterier, men de har ikke intern lagring, så ved et strømbrudd vil de nok miste kontakt med Internett og da er du like langt. Netatmo Welcome har intern lagring, men ikke batteri, så skal du lage en nær 100 prosent strømbruddssikker løsning, må du koble det til en batteribank. Men med deres litt mer iøynefallende design er det jo ikke umulig at tjuven stikker av med hele kameraet, og da er du jo like langt.

Netatmos Welcome lærer seg også å kjenne igjen ansiktene til folk, med alle fordeler og utfordringer dette medfører. Det kan du lese mer om i vår test her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen