Canary kan passe på huset ditt mens du er på ferie, og gir deg beskjed hvis du får uvelkomne gjester.

Test Canary All-In-One

Canary kan passe på huset ditt mens du er på ferie, og gir deg beskjed hvis du får uvelkomne gjester. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Denne kan passe huset mens du er på ferie

Har du vurdert et smart overvåkningskamera?

Når mange forlater hus og hjem i ukesvis for å reise på sommerferie, er det gode tider for innbruddstyvene. Vel, ok, vi sitter ikke på statistikk på når det er flest innbrudd her i landet, men hvis vi skulle dratt på en innbruddsbølge for spe på inntektene våre, ville vi helt klart valgt sommerferien og gjort det når flest mulig er bortreist på en gang.

Men styret godkjente ikke denne idéen til nye inntektskilder, så vi må visst holde oss til å teste ting istedet.

Så derfor har vi testet hjemmeovervåkningskameraet «Canary». Dette er et kamera som skal være forholdsvis raskt og enkelt å installere i hjemmet ditt, som kan gi deg beskjed via en app på mobilen din hvis det registrerer bevegelse. . Du kan da velge å gå inn på appen og se på et opptak av kameraet har gjort av det det har sett, eller titte på en direkte-strøm fra kameraet for å se hva som skjer der og da. Ser du noe du ikke liker, for eksempel nabokatten eller en innbruddstyv, kan du vi appen utløse en sirene på 90 dB, som burde være høyt nok til å skremme vekk de fleste.

Og til en pris på drøyt 2000 kroner er dette en forholdsvis rimelig, og potensielt effektiv ferievakt.

Lite iøynefallende design

Selve kameralinsa synes ikke så godt i det daglige, og Canary ser stort sett ut som bare enda en dings.
Selve kameralinsa synes ikke så godt i det daglige, og Canary ser stort sett ut som bare enda en dings. Foto: Kristoffer Møllevik

Selve kameraet er sylinderformet og minner mer enn bare litt om Netatmo Welcome, som vi testet i fjor. For i likhet med Welcome er Canary sylinderformet og uten veggoppheng, slik at vi må plassere det mer eller mindre rett opp og ned på et bord, en kommode, en hylle på veggen eller noe lignende. Men i motsetning til Welcome, som var gullforgylt, er Canary mye mer nøytralt designet og blir ikke et like stort blikkfang i hjemmet. Det kommer i tre fargevarianter: Sort og hvit, metallgrå og hvit og helt sort.

Den er lite iøynefallende og ser for det meste bare ut som «enda en teknologidings», spesielt hvis du for eksempel plasserer den ved siden av TV-en, stereoanlegget eller hjemmets trådløsruter. Under vår fire uker lange test har vi hatt den plassert sentralt i stua, uten at noen besøkende har lagt spesielt merke til den. Og det er bra, for selv om det er bra å bare oppdage uvedkommende og jage dem vekk med sirenen, er det også en fordel om du får et videoopptak som du kan identifiserere tjuven med, slik at sjansene for at de blir tatt er større. Og hvis banditten ikke legger merke til kameraet, er sjansen mindre for at han/hun skjuler ansiktet for det.

Heller ikke denne har veggmontering

Hvor du plasserer kameraet kommer helt an på hvordan du bor hvor stort hus eller leilighet du har og hvor mange mulige innganger det er for en potensiell innbruddstyv. Har du et stort hus med mange mulige inngangspunkter må du kanskje vurdere flere kameraenheter, men du kan også plassere ett kameraet på et sentralt sted i huset der et potensiell tjuvradd må forbi for å ta noe av verdi. For vår del ble det stua, siden vi da i tillegg kunne plassere kameraet slik at det ser husets hovedinngang.

Appen forklarer oss hvordan vi best bør plassere kameraet.
Appen forklarer oss hvordan vi best bør plassere kameraet. Foto: Skjermbilde fra appen

Det er tre ting som begrenser hvor du kan plassere kameraet: Det må ha strøm, det må kobles til nettet via Wi-Fi eller kabel, og det må stå på noe. Det siste er nok den største utfordringen, og vi skulle ønske at kameraet var designet slik at det kunne henges på veggen. For hva om vi ikke har en kommode eller noe lignende i gangen å plassere det på? Eller noe ledig, egnet sted i stua? I en vinduskarm eller på spisebordet er det stort sansynlighet for at noe blir plassert foran det. Det skjedde for oss, og i tre døgn sperret en vannflaske for omtrent halve innsynet til kameraet, på grunn av at noen i husholdningen satte den fra seg der rett før vi dro på helgetur. 

Dette er et mye mindre problem med veggmonterte kameraer som for eksempel Netgear Arlo.

Enkel installasjon

Når vi har funnet oss et egnet sted å plassere Canary, er installasjonen etter det ganske enkel. Koble kameraet til strøm via den drøyt to meter lange ledningen, og så til Internett via kabelen eller Wi-Fi (det siste gjøres via appen). Installasjonen er veldig enkel, og appen tar deg gjennom den steg for steg. Du kobler Canary til telefonen med Bluetooth hvis din Canary støtter det, hvis ikke (som i vårt tilfelle) kobler du dem sammen med en egen mini-jack-kabel, og så kommuniserer de med hverandre via lydsignaler.

Installasjonen er veldig enkel, og appen tar oss gjennom den steg for steg.
Installasjonen er veldig enkel, og appen tar oss gjennom den steg for steg. Foto: Skjermbilde fra appen

Første oppkoblingsforsøk feilet, uten at vi vet helt hvorfor det gikk galt, men på neste forsøk fungerte det fint. Tilkoblingen har vært stabil gjennom hele prøveperioden, og hvis vi har hatt nedetid på Wi-Fi-nettet, har tilkoblingen fungert ypperlig med en gang nettet var tilbake.

Etter dette må vi sette opp et geogjerde. Via posisjonsdata fra mobiltelefonen vår kan Canary vite om vi er hjemme eller ikke, og ut fra det slå på videoovervåkningen når vi drar på jobb, og slå den av igjen når vi kommer hjem. Så må vi legge til andre personer i husholdningen, slik at de kan gjøre det samme, så vi ikke blir varslet hver gang noen av de andre i huset går rundt på stua.

Tre ulike modus

Canarys tre ulike modus.
Canarys tre ulike modus. Foto: Skjermbilde fra appen

Kameraet har tre modus: «Armed», «Disarmed» og «Privacy». Når det er «Armed» gjør det opptak av video og lyd hvis det registrer bevegelse, og sender deg et pushvarsel på mobilen slik at du kan sjekke hva som foregår. I «Disarmed» gjør det fortsatt opptak, men uten å sende deg pushvarsel, og i «Privacy» er både mikrofon og kamera slått helt av. Dette kan for eksempel brukes slik at kameraet går over i «Disarmed» når barna kommer hjem fra skolen, slik at du kan sjekke at det går bra med dem hvis du vil. men går over i «Privacy» når du eller andre voksne i husholdningen kommer hjem.

Videoene Canary tar opp finner du under en egen tidslinje, slik at du enkelt kan gå tilbake for å sjekke hva som har foregått hvis du har fått flere varsler. Hvor sent ble det egentlig før du kom hjem fra byen i går? Canary har svaret, så lenge det ikke står i «Privacy» når du/dere er hjemme.

Men det er noen klare begrensinger som er verdt å vite om »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen