TEST: Blue Microphones Yeti USB Microphone

Test Blue Microphones Yeti USB Microphone

(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)

Spiller du på nett? Da må du vurdere denne

Gir langt bedre lyd enn de tradisjonelle mikrofonene på hodesettene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mikrofontester skal vi villig innrømme at det har vært lite av her hos oss. Men nå er tiden mer enn moden, for her sitter vi med et digert beist av en mikrofon foran oss.

Nærmere bestemt snakker vi om Blue Microphones Yeti USB Microphone, heretter omtalt som Yeti, som tilfeldigvis befinner seg helt på toppen når det gjelder populære mikrofoner hos Prisguide.no. Mikrofoner kan i utgangspunktet brukes til så mangt, det er bare fantasien som setter grenser for hva slags greier du kan ta opp. Vi kommer til å konsentrere oss om spilling og ren snakking.

Fronten.
Fronten. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Det som virkelig er spesielt med Yeti er bruken av tre kondensatoroppsett, slik at det kan formes flere ulike opptaktsretninger. I tillegg har den innebygget hodetelefonforsterker slik at du hører det som spilles inn i sanntid og uten forsinkelse. På toppen av det hele er det smelt inn en skikkelig DA-converter.

En diger ... dings!

Esken med Yeti er unormalt stor og tung. Ut fra bildene vi har sett fremstår den ikke som noe spesielt stor og tung. Likevel blir vi ganske overrasket, ikke minst når vi endelig får mikrofonen ut av esken.

Selve mikrofonbiten er like stor som en halvlitersboks med lettøl, og troner på toppen av et stativ som i størrelse kan minne om en virkelig diger tekopp. Fronten er preget av et forkrommet gitter, snaue ti centimeter langt.

Justeringshjul på baksiden.
Justeringshjul på baksiden.

På den ene siden av resten av mikrofonkroppen finner vi  to ulike kontrollhjul. På undersiden er nok et kontrollhjul, samt en egen mute-knapp.

Hjulene på den første siden regulerer mikrofonens gain, altså hvor mye ekstra forsterkning som signalet får. Snakker du lavt er dette midt i blinken. Hjulet bak dette setter en av fire ulike modi for mikrofonen. Disse går på hvilke retninger som mikrofonen tar opp lyd fra.

 • Stereo, best for vokal-, kor- og instrumentalopptak.
 • Cardiod, best for podcaster, kommentarer, vokaler og instrumenter.
 • Omnidirectional, best for konferansesamtaler, opptak i felt og større arrangementer.
 • Bidirectional, best for intervjuer, instrumenter og duetter.

Dette med valgfrie opptaktsretninger er rimelig spesielt, og med Yeti får du dermed på mange måter flere mikrofoner i én.

Hjulet på den andre siden setter volumet på eventuelle hodetelefoner du måtte ønske å koble til. Hodetelefonene kobles på sin side til på enden av mikrofonen, rett ved siden av USB-tilkoblingen.

Kvalitetsfølelsen er gjennomgående, men på to små punkter føler vi at Yeti sklir litt gjennom. De trinnløse kontrollhjulene føles veldig slarkete og hettene i plast føles litt for billige. På et billigere produkt hadde det vært helt innenfor, men akkurat her føler vi at de faller litt gjennom.

Enkel i bruk

Baksiden, med tilkoblinger for hodetelefoner og USB.
Baksiden, med tilkoblinger for hodetelefoner og USB.

Yeti er veldig enkel å koble opp, det er bare å koble den medfølgende USB-kabelen inn i mikrofonen på den ene siden og datamaskinen din på den andre. Det trengs ingen spesielle drivere, men det kan hende du må turen innom kontrollpanelet for å sette Yeti som standard for opptak.

Bruker du ulike oppsett kan du også sette opp mikrofonvalget direkte i de programmene der du skal bruke dem.

Takket være det det skumgummiaktige laget under foten på mikrofonen står den fjellstøtt på skrivebordet. Belegget dekker store deler av den runde foten, og kombinerer vi dette med tyngden på mikrofonen har vi tydeligvis en vinneroppskrift.

Dette skaper også enkelte utfordringer, den er ikke spesielt mobil. Samtidig tar den også opp ganske mye plass på skrivebordet. Det går greit å flytte den rundt, men det føles litt som å flytte rundt på dataskjermen. Yeti passer helt klart best til å være stasjonær.

Foruten at mikrofonen kommer med et eget stativ er det også mulig å skru den av dette, og bruke rene mikrofonstativer av ulik art. Dette skaper nok en gang fordeler og ulemper. Fordelene er klare nok, men på grunn av dette er du nødt til å justere på to skruer når du skal justere på mikrofonens vinkel. Dette er bare en ørliten detalj, men greit å ha i bakhodet.

På tide å fyre opp spillene

Første stopp var kommunikasjonsprogrammet Muble, og her manglet det virkelig ikke på lovordene. Dette brukes av undertegnede hele tiden til diverse spillformål, og gjengen der inne er fast jury når lyden over mikrofonen skal vurders. Det manglet ikke på lovordene:

«Sinnsykt bra», «En sånn vil jeg også ha», «Supert!» «Den der må du ikke gi fra deg».

Til vanlig brukes en ti år gammel Logitech USB Desktop Microphone, som til nå har vist seg å være mer eller mindre overlegen veldig mye annet av integrerte løsninger som har blitt testet her på bruket. En annen fordel med løse mikrofoner er at man kan benytte hodetelefoner etter eget ønske, og ikke er låst til mikrofonen på et hodesett.

Yeti er med andre ord særdeles mye bedre på lyden enn den gamle Logitech-mikrofonen. Vi koblet også opp et Sennheiser G4ME One, som er blant de virkelig gode hodesettene der ute.

Konklusjon: Steike fin, men koster mer enn den smaker

Det er liten tvil om at Blue Microphones Yeti USB Microphone virkelig leverer en fyldig, saftig og dynamisk lyd. Likevel blir det ingen ubetinget kjøpsanbefaling ut fra vår situasjon.

Yeti føles virkelig solid og oser av kvalitet, det eneste som trekker ned er de trinnløse kontrollhjulene, som virker litt for løse.

Mikrofonen har veldig mange bruksområder, men vi har kun testet den i forbindelse med mer normal PC-bruk der én person sitter og snakker. I en slik situasjon er det alle andre enn deg som nyter godt av den fine lyden.

Prismessig er den ganske drøy, og det er dette elementet som gjør at den ikke blir ubetinget anbefalt. 1500 kroner for en mikrofon, hvis den bare skal brukes slik vi brukte den, er mange penger. Den løse mikrofonen fra Logitech har prismessig vært nede på under 200 kroner. Hodesettet fra Sennheiser ligger på rundt 2000 kroner, men da får du en del ekstra funksjonalitet med på kjøpet.

Totalt sett er nok dette noe for de spesielt interesserte, som vil ha en litt mer proffaktig løsning sammen med datamaskinen sin. For eksempel om du vil prøve deg med strømming av video der du selv legger på et lydspor. Eller om du bare vil være skikkelig sympatisk å la alle andre nyte godt av at stemmen din fremstår som særdeles lekker. 

Her er våre stalltips for det beste spilltilbehøret »


9/10
Imponerende

Blue Microphones Yeti USB-mikrofon

"En særs god mikrofon for deg som vil dine medspiller godt"

Fordeler

 • Utrolig fet lyd
 • Ikke noe bakgrunnsstøy
 • Mange mulige opptaksmønstre
 • Innebygget hodetelefonforsterker
 • Justerbar gain rett på mikrofonen
 • Solid

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Justeringshjulene føles simple

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen