Ti telefoner har blitt med ut på fotosafari. Hvilken er best? Det avgjør du.

Samletest Blindtest av kameratelefoner

Ti telefoner har blitt med ut på fotosafari. Hvilken er best? Det avgjør du. (Bilde: Montasje, Tek.no)

Hvilken av disse tar best bilder?

Vi satte ti kameratelefoner i stativ, og du velger den beste.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Siden mobilene sluttet å bli levert i kofferter, eller ferdig bygget inn i biler, har de kommet med stadig flere funksjoner. Kameraet gjorde forholdsvis tidlig inntog, og etter mange år med øyne på baksiden av telefonene våre, har kvaliteten nå blitt så god at mange klarer seg med mobilen som eneste kamera.

Men hvilken telefon tar de beste bildene? Spørsmålet dukker opp igjen og igjen. Denne gangen ønsker vi at du som leser oss skal være med på å besvare det spørsmålet.

På neste side får du se seks bildeserier, fra ti forskjellige telefoner. Du kan velge hvilke bilder du synes ser best ut, og til slutt får du vite hvilke telefoner som har tatt bildene.

Et vanskelig spørsmål å besvare

Stativet er klart og ti forskjellige telefoner er ladet for anledningen.
Stativet er klart og ti forskjellige telefoner er ladet for anledningen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvilken mobil som tar best bilder er et vanskelig spørsmål å besvare. Ulik optikk, ulike bildebrikker, ulik programvare som etterbehandler bildene. Forskjellene fra mobiltelefon til mobiltelefon er mange. Det er heller ikke lett å garantere kliss like forhold for hvert av kameraene.

Man kan satse på kontrollerte forhold, med styring av lys og alle faktorer rundt telefonen. Men hvor relevante blir resultatene for det plutselige øyeblikksbildet som skal fanges?

I denne testen har vi forsøkt å unngå å detaljstyre omgivelsene for mye. For å holde litt kontroll på variablene har vi likevel tatt hovedtyngden av bilder fra stativ.

Vi tok flere forskjellige typer bilder. Landskapsbilder, bilde av tagging på vegg, makrobilder og skumringsbilder. Samtlige ble tatt med selvutløser og stativ. I tillegg tok vi ett bilde i ganske sen skumring med håndholdt mobil. Her tok vi minst tre bilder med hver telefon, til det så ut som om vi hadde fått noe fornuftig. Vi plukket det beste blinkskuddet fra hver.

Helt til sist tok vi et håndholdt portrettbilde innendørs, i middels god belysning. Her fikk alle telefonene styre om blitsen skulle fyre på egen hånd. En ulempe vi av og til er borti er at telefonene nekter å aktivere blitsen på egen hånd i for dårlig lys, slik at nærbilder som kunne blitt bra blir dårlige. Svært få av telefonene i testen aktiverte blitsen under denne siste øvelsen, og de fleste slapp greit unna med det.

Telefonene som er med i testen:

Det er verdt å merke seg at Lumia 830 ble brukt med siste prøveutgave av Windows 10 installert. Den kjørte altså uferdig programvare under testen. Vi så likevel ikke noe som tydet på at telefonen leverte dårligere bilder enn vi er vant til. I denne testen gjør dessuten Xperia Z3 Compact dobbel tjeneste, ettersom den har samme kamerabrikke, optikk og innmat som den ordinære Xperia Z3-modellen.

Ellers vil utsnitt og siktepunkt være litt forskjellige fra mobil til mobil. Med ulik optikk og grad av vidvinkel på hver telefon, er det vanskelig å unngå helt, og en av årsakene til at vi tok flere grupper bilder.

På neste side kan du selv plukke de beste bildene, og finne din vinner av kameratelefonene.

 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen