Vi satte seks forskjellige telefoner i stativ for å ta nattbilder. De dyreste telefonene gjorde det dårligst.
Samletest
Vi satte seks forskjellige telefoner i stativ for å ta nattbilder. De dyreste telefonene gjorde det dårligst. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Billigtelefonen kan noe de svindyre ikke kan

Hva som er en god kameratelefon i 2015 er ikke helt opplagt.

De siste dagene har jeg flydd rundt i Groruddalen med stativ og mobilkamera. Delvis for en større samletest, som du finner her. Men jeg har også lusket rundt med det samme utstyret om natten, for å finne ut hvilke mobiler, om noen, som fungerer best i nesten helt mørke omgivelser.

Seks telefoner ble med på tur, og hvordan det gikk ser du på denne og neste side.

Forsøket kom i stand etter at vi testet Microsofts Lumia 640. En rimelig telefon, med rundt 1400 kroner stemplet på prislappen. Fotoappen som følger med lar deg stille i detalj på innstillinger som ISO og lukkertid, slik at det blir enklere å ta et bilde med tilstrekkelig lys om natten.

Lang lukkertid forutsetter imidlertid noe de færreste har med seg på tur. Nemlig et stativ av det ene eller andre slaget. Håndholdt fotografering med lang lukkertid gir som regel bare uklare bilder siden man ikke klarer å holde mobilen rolig nok. Samtidig er verden full av stativer. Et bord og to middels størrelse steiner kan bli et stativ i nøden.

Så når det er så enkelt å utnytte lang lukkertid, også på en mobiltelefon. Hvorfor kommer ikke alle telefoner med denne funksjonaliteten? Og hvilke telefoner gjør det på best måte?

Litt om utvalget telefoner

Microsofts Lumia 640 var den billigste telefonen vi tok med. Den koster omtrent 1400 kroner.
Microsofts Lumia 640 var den billigste telefonen vi tok med. Den koster omtrent 1400 kroner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Blant telefonene vi tok med oss ut var det hele tre modeller fra Microsoft. Lumia 640Lumia 735 og Lumia 830 ble med oss ut.  I tillegg hadde vi med Samsungs Galaxy S6 Edge, og Apples iPhone 6 Plus.

Siden en av Microsofts billigste modeller imponerte så voldsomt i test, tok vi med enda flere Lumia-modeller her. Lumia 735 koster rundt 500 kroner mer enn Lumia 640, men den ble også lansert et halvt år tidligere. Kan den slå billigmodellen? Og hva om vi går enda litt opp i pris, til Lumia 830, som koster i overkant av 2500 kroner?

En annen interessant telefon er Huaweis nye toppmodell, P8. Den ble med fordi den har kamerainnstillinger litt utenom det vanlige. Her skal du nemlig kunne ha så lang lukkertid du vil.

Huaweis modell lover altså å kunne gjøre noe av det samme som Microsofts Lumiaer, men når prisen er tre ganger høyere enn for Lumia 640, er det naturlig å forvente at den kanskje kan enda mer.

Dette gjorde vi

Vi tok med oss de seks telefonene ut til en parkeringsplass i stummende mørke. Mørket blir bare avbrutt av relativt små mengder kunstig lys fra gatelys rundt. Dermed skulle alle ha omtrent like vanskelige eller enkle forhold.

To av telefonene i testen har i utgangspunktet ikke mulighet til styring av lukkertid. Hverken Samsung Galaxy S6 Edge, eller Apples iPhone 6 Plus har slike muligheter med den medfølgende appen. Det er riktig nok ganske innholdsrike apper på begge telefonene, etter hvert. iPhone lar deg styre eksponeringen, mens Samsungs telefon gir deg en Pro-modus der du kan styre ISO og eksponeringsverdi. For å få kontroll med lukkertiden på disse måtte vi installere alternative fotoapper.

Det har seg nemlig slik at siste generasjon av både Android og iOS skal støtte dypere inngripen i kamerasystemene fra tredjeparts apper. Det ligger muligheter for full kontroll her, og for henting av RAW-filer rett fra kamerabrikken.

Etter å ha installert appene våre, satte jeg hver av telefonene i et stativ, og brukte bilen som motiv.

Resultatene ble, som de sier, overraskende

Med Galaxy S6 Edge i Pro-modus og lav ISO-verdi blir bildene noenlunde greie, men de blir mørke og for støyete til å brukes i nærheten av full størrelse.
Med Galaxy S6 Edge i Pro-modus og lav ISO-verdi blir bildene noenlunde greie, men de blir mørke og for støyete til å brukes i nærheten av full størrelse. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Da vi endelig fikk appen Manual til å virke, tok den ikke stort bedre bilder, selv om lukkertiden ble satt til det maksimale appen tilbød. Oppløsningen ble også lavere.
Da vi endelig fikk appen Manual til å virke, tok den ikke stort bedre bilder, selv om lukkertiden ble satt til det maksimale appen tilbød. Oppløsningen ble også lavere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Setter vi pris opp mot nytte i denne situasjonen, er det Samsungs Galaxy S6 Edge som er den desiderte taperen i denne testen. Vi får ikke eksponert bildene lenge nok, samme hva vi gjør. Stiller vi ned ISO-en i telefonens egen app, tar den fortsatt korte eksponeringer, som gir for mørke bilder. Den er god til å luke vekk støy, men forsøker vi å skru opp lyset i etterkant forsterker vi bare den støyen som er der, og er like langt.

Vi forsøkte appene Camera FV-5 og Manual Camera på telefonen. Førstnevnte virker ikke å faktisk ta skikkelige, lange eksponeringer. Menyene gir inntrykk av at den skal kunne ta lange eksponeringer, men da må uansett bildestørrelsen senkes til to megapiksler.

For Manual Cameras del er det mulig å regulere lukkertiden, men kun ned til et tidels sekund, som egentlig er ganske kort når vi skal fotografere i mørket. Desto verre er det at appen er særdeles ustabil, og den første kvelden vi tok bilder restartet den telefonen etter noen sekunder hver eneste gang vi startet den.

Vi prøver på nytt et par dager senere, og appen samarbeider på uforklarlig vis. I hvert fall sånn noenlunde. Den kræsjer fortsatt om vi veksler fra den til andre apper.

Som vi mistenkte ble ett tiendels sekund i korteste laget, og bildene blir relativt mørke.

I praksis får vi ikke gjort så veldig mye fornuftig med Galaxy S6 Edge i denne situasjonen, selv om telefonen ellers tar utmerkede bilder. Bildene blir så gode som en ordinær autofunksjon kan sørge for, men siden de er mørke og forholdsvis støyete får vi ikke gjort så mye mer med dem.

Det er fortsatt tidlig for apper som gir full kamerakontroll i Android. Det ga seg utslag i veldig mange omstarter.
Det er fortsatt tidlig for apper som gir full kamerakontroll i Android. Det ga seg utslag i veldig mange omstarter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPhone 6 Plus gjør det litt bedre

Vi stilte lukkertiden til et halvt sekund i appen Manual Camera. Da leverer iPhone 6 Plus bedre bilder, men de kan fortsatt ikke hamle opp med de beste.
Vi stilte lukkertiden til et halvt sekund i appen Manual Camera. Da leverer iPhone 6 Plus bedre bilder, men de kan fortsatt ikke hamle opp med de beste. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For iPhone 6 Plus' del er appståa langt bedre. Appene vi har brukt her heter Manual og Camera+. Sistnevnte er en av de mindre brukervennlige appene undertegnede har vært borti. Den har alle innstillingene, men å faktisk få se dem er enklere sagt enn gjort. Du må først gjøre alle de andre innstillingene, og velge fokusområde før avanserte innstillinger dukker opp. Alt må skje i riktig rekkefølge.

Manual er langt enklere å finne frem i, med alle de viktigste innstillingene oppe i dagen. Den hakker litt under bruk, og heller ikke den virker fullt så godt som vi skulle ønsket, men vi får saktens tatt bildene.

Resultatet? Bildene blir bedre enn med den innebygde appen. Spesielt forsvinner mye av den synlige støyen når vi velger lavere ISO-verdi og lenger lukkertid. Men ingen av appene lar deg eksponere bildene i mer enn et halvt sekund. Dermed blir tiden kameraet får til å samle lys litt kort, sammenliknet med de beste i testen. Akkurat som for Galaxy S6 Edge blir resultatene i mørkeste laget.

Bli med til neste side for å se de billigste telefonene danke ut toppmodellene.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen