Med klokken, fra toppen: Mionix Castro, Qpad DX-20, Corsair M65 Pro RGB, SteelSeries Rival 700, Turtle Beach Grip 500 og Logitech G502 Proteus Spectrum.

Test Beste spillmus

Med klokken, fra toppen: Mionix Castro, Qpad DX-20, Corsair M65 Pro RGB, SteelSeries Rival 700, Turtle Beach Grip 500 og Logitech G502 Proteus Spectrum. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Vi har funnet den aller beste spillmusen på markedet.

Joda, sommeren kan brukes til gaming også!

SteelSeries Rival 700

Karakter: 7/10

SteelSeries Rival 700 kom på det norske markedet i januar i år, og ett av de store trekkplasterene produsenten har lagt på er en liten LCD-skjerm foran på musen der du kan plassere din egen logo eller andre skriblerier fordelt på 128 x 36 piksler, eller legge inn enkle animasjoner.

Via SteelSeries' «Gamesense»-system kan vi også få opp ting som K/D-ratioen her, men mer om det litt lengre ned. Rival 700 er videre utstyrt med en egen «Rumble Pack», altså en sånn greie som kan få den til å vibrere - igjen, mer om det litt lengre ned. Dette er også den første spillmusen vi kan komme på som lar oss skifte ut ledningen etter behov og ønske, i tillegg til at vi kan bytte ut selve sensoren.

SteelSeries Rival 700

Også et veldig godt valg

SteelSeries Rival 700

SteelSeries Rival 700 er en presis mus med ganske god komfort, og GameSense-systemet som kan kommunisere med oss via fargene på lyset er veldig spennende.

Hvilken hånd? Designet for høyrehendte

Komfort: Den er ikke like god for et fullhåndsgrep som Logitech G502, muligens fordi buen bakpå er for slak, slik at den ikke legger seg godt nok bak i håndflata. Slik oppleves det i alle fall for undertegnede med mine normalt store herrehender. For klogrepet er den finfin, men den blir kanskje i det største laget for fingerspiss-spillere.

Vekt: Rival 700 klokker inn på 141 gram, og en del av denne vekten kommer nok av vibrasjonsmotoren. Det er uansett noe tyngre enn vi foretrekker, men akkurat det kan jo variere fra bruker til bruker.

Knapper: 7 + rullehjul. Knappene føles presise, men med en mer dempet lyd enn Logitech. Det er nok en smaksak om du vil ha et skarpere og tydeligere klikk, men en litt mer dempet lyd kan være behagelig, spesielt for andre i huset hvis du har datamaskinen i stua, som undertegnede. Dette gjelder dog ikke sideknappene som har et mye skarpere klikk, noe som ødelegger litt for helhetsintrykket. 

Skarpskytterknappen sitter for langt frem for undertegnedes ganske gjennomsnittlig store herrehender. Foto: SteelSeries/EA Games | Montasje: Tek.no

Sammenlignet med G502 har vi relativt få ekstraknapper. Det er to på siden, i tillegg til en «skarpskytterknapp» for tommelen, men denne sitter så langt frem at vi må skifte grep for å nå den, noe som ikke er bra for presisjonen. I tillegg er det én bak rullehjulet som i utgangspunktet er til å endre DPI, men vi kan selvsagt endre denne funksjonen. Undertegnede endrer for eksempel nesten aldri DPI underveis i spillet, så da var det bedre å la denne knappen veksle skuddmodus i Battlefield 4.

GameSense åpner for nye muligheter, men støttes foreløpig av for få spill. Foto: Skjermbilde

Programvare og andre funksjoner: Programvaren dekker det viktigste, men gir oss ikke like mange muligheter som Logitech Gaming Software, og er ikke riktig så enkel i bruk da vi ikke kan dra og slippe spillfunksjoner rett på knappene, slik som med Logitechs løsning. Den er likevel mer forseggjort enn de øvrige i testen.

Og det SteelSeries har som Logitech ikke har er «Gamesense», et system som lar Rival 700 «snakke» med spillet og gi oss signaler som for eksempel vibrere når vi må lade eller skifte farge etter hvor mye liv vi har igjen. Her har vi mange muligheter til å stable ulike varsler, slik at Rival 700 for eksempel vibrerer kort når vi har halvtomt magasin, litt lengre ved 25 prosent og enda lengre når det er helt tomt.

Dette er et kult konsept som vi tror kan ha et stort potensiale, problemet er bare at det er kun tre spill som støtter funksjonen: CS:GO, DOTA 2 og Minecraft, via en modd. Og hvis du ikke spiller akkurat disse spillene – som for eksempel Battlefield 4 istedet for CS:GO eller LOL istedet for DOTA 2 – får du ikke glede av Gamesense-systemet, og Rival 700 mister det som ellers kunne vært et stort trekkplaster.

Andre bemerkninger: Vi liker at vi kan bytte ut kabelen, det gjør det veldig enkelt å ta musen med på LAN uten at vi trenger å være redd for kabelbrudd underveis, og det er fint å kunne slippe 150 centimeter mer ledning enn vi trenger hvis vi istedet for å trekke den helt bak til kabinettet, heller kobler den inn i for eksempel tastaturet eller en annen USB-hub.

Turtle Beach Grip 500

Karakter: 4/10

Denne ligger faktisk helt i grenseland for å være med i denne kategorien, siden prisen ligger på 2 kroner under 500-kroner grensen vi egentlig satte. Men siden det er en av veldig få spillmus fra den godt etablerte spillutstyrsprodusenten Turtle Beach tenkte vi å gi den en sjanse til å prøve seg blant de store gutta. Det spørs om ikke det var urettferdig av oss.

Grip 500 er til tross for navnet helt fri for gummierte felter som kunne gitt et godt grep. Foto: Turtle Beach/EA Games | Montasje: Tek.no

Hvilken hånd? Grunnformen er tilpasset begge, men ekstraknapper på venstre side gjør det likevel til en mus for høyrehendte.

Turtle Beach Grip 500

Styr unna

Turtle Beach Grip 500

Til tross for navnet er dette den spillmusen vi får dårligst grep på, og musen passer best for de med veldig store hender. Knappene imponerer ikke, og vi opplevde problemer med makrofunksjonen.

Komfort: Om ikke annet skal Turtle Beach ha poeng for ironisk navnevalg, for til tross for navnet er dette den spillmusen vi får dårligst grep på. For det første er den for stor for undertegnedes normalt store herrehender (størrelse L i gule oppvaskhansker, hvis du trenger ett referansepunkt), slik at jeg får ikke håndbaken ned på underlaget hvis jeg prøver meg på et fullhåndsgrep. For det andre er den veldig glatt, noe som bare forverrer hele situasjonen. Min kollega Finn Jarle Kvalheim, som har en del større pailabber enn meg, syntes den lå greit i hånden, men dette er noe det er lurt å være obs på. Særlig det at den er så glatt kan bli et problem under en lengre spilløkt i varmt sommervær.

Vekt: 106 gram. Overraskende lett i forhold til størrelsen.

Knapper: 7 + rullehjul. Både høyre og venstre museknapp har en fordypning slik at fingere kan ligge godt plassert, klare på avtrekkeren. Det virker som det er litt mer motstand enn for eksempel Logitech G502, men ikke slik at det merkes i spillet. Vi finner ellers én DPI-knapp bak rullehjulet for å endre sensitivitet, og tre ekstraknapper på siden.

Disse tre imponerer ikke. De sitter tett inntil hverandre og har en veldig lav profil som gjør at vi har veldig lett for å trykke feil, eller trykke ned to samtidig. Den fremste knappen er dessuten vanskelig å nå uten å skifte grep, men dette vil nok være lettere for personer med større hender. Rullehjulet har mye mykere trinn enn for eksempel Logitech G502 og SteelSeries Rival 700, og gir oss mindre taktil tilbakemelding når vi har bladd ett trinn, slik at det er litt lettere å bla ett hakk for mye. Det kan være kritisk hvis du for eksempel trenger rakettkasteren i en fei for å skyte ned en plagsom Little Bird, og istedet ender opp med en landmine.

Programvaren er grei nok, men vi fikk ikke makroene til å fungere smertefritt. Foto: Skjermbilde

Programvare og andre funksjoner: Programvaren til Grip 500 er ikke akkurat spennende, men lar oss gjøre mer eller mindre det vi trenger. Vi kan sette opp fem ulike profiler med ulikt knappeoppsett, farge på lyset og DPI-innstillinger. Det er ingen støtte for automatisk profilbytte ut fra hvilket spill vi spiller, og heller ikke mulig å endre profil med en knapp, hvis vi for eksempel har lyst til å sette opp flere ulike profiler til samme spill og veksle mens vi spiller. Det kan for eksempel være én profil for når vi er til fots i Battlefield 4 og en annen når vi flyr helikopter.

Som på de andre musene i testen kan vi sette opp makroer for mer avanserte funksjoner, men av en eller annen grunn får vi ikke makroene til å fungere smertefritt. Når vi forsøker å sette opp en makro for å automatisk velge et «Sign» (magi) og kaste det samtidig i The Witcher 3, hopper den over det første trinnet og kaster heller bare det  «signet» som er valgt. Dette fungerer fint med for eksempel Logitech G502, og vi har sammenlignet innstillingene uten nevneverdig hell.

Andre bemerkninger: Turtle Grip 500 også den eneste musen i testen som ikke kommer med flettet kabel, noe som er synd. En flettet kabel har ikke like lett for å henge seg opp i ting og tang på skrivebordet, enten det er bordkanten, skjermen, tastaturet eller noe annet. Dette kan koste deg ditt digitale liv om du ikke er obs på det, for eksempel hvis du plutselig ikke kan snu deg så langt og så raskt som du trenger for å møte en motstander på den digitale slagmarken.

Neste ut er kanskje den beste FPS-musen i testen »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen