TEST: be quiet! Silent Base 800

Test be quiet! Silent Base 800

(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)

Strøkent kvalitetskabinett

Fullt ATX-kabinett som skiller seg ut i mengden.

Tyske be quiet! er på banen med et nytt og veldreid kabinett – Silent Base 800. I god tradisjon snakker vi her om et kabinett der fokuset har vært å få en stillegående totalløsning, med blant annet støydempende materiale i veggene.

Kabinettet har full ATX-standard og kommer i tre forskjellige utgaver, der forskjellen ligger i fargen på noen pyntelister. Du kan velge mellom svart, sølv og en knall oransje. Som det fremgår av bildene endte vi opp med den helsvarte utgaven.

Høyt og slankt

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Etter en serie med tester av mindre kabinetter er det befriende med et skikkelig tårnkabinett i full ATX-størrelse. Kabinettet har klassiske proporsjoner, passe høyt, passe bredt og passe langt.

be quiet! har heller ikke kastet seg på trenden med å bruke aluminium i skroget, her er det stort sett stål. I tillegg er det brukt sjenerøse mengder med matt, svart plast. Dette føles ikke som den tradisjonelle plasten, men noe som ville tåle å bli slept etter en beltevogn ute i skogen.

På hver av sidene er det et stort, firkantet felt midt på med bequiet!-logoen. Dette feltet er noe opphevet i forhold til resten av døren, og på innsiden er det muligheter for å montere en vifte.

Fronten av kabinettet består av to felter, det øverste er dekket av en dør og består ellers av tre brønner for optiske drev. Døren føles relativt billig og er utelukkende laget av plast. Det nedre feltet skjuler en dobbel viftegrill. I tillegg er det et støvfilter her.

Toppen av kabinettet er litt mer spesielt. Det som stjeler oppmerksomheten er en diger startknapp.  I tillegg er det de tradisjonelle tilkoblingene for lyd og USB.

Enkel montering

Sidedørene er festet med standard tommelskruer i bakkant. Når disse er skrudd ut er det en enkel sak å vippe dørene ut. På innsiden åpenbarer det seg et stort tomrom, som nærmest skriker etter å bli stappet fullt av maskinvare.

Greit med plass bak hovedkortbrettet.
Greit med plass bak hovedkortbrettet. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no
Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Vi starter tradisjonelt monteringsprosessen med strømforsyningen. Denne hviler på fire gummiputer under, og i tillegg er det vibrasjonsdempning i bakkant mot selve kabinettet. Kabelgjennomføringene i veggen bak hovedkortet er noe større enn det som er normalt, og flere av hullene er nærmest firkantede. I tillegg er lamellene mye større enn vanlig, slik at fire stykker er nok til ett av de firkantede hullene. Dette gjør kabelføringen særs enkel.

Hovedkortet er neste komponent, og vi merker oss at bequiet! har sverget til integrerte distansestykker. Her er det altså deler av hovedkortbrettet som har fått presset opp små kupler med gjenger på toppen. En veldig grei løsning, og når vi legger til at det midtre festet er en metallpinne som står ut og fungerer som styrepinne blir monteringen av hovedkortet som en rusletur i parken.

Skjermkort er heller ikke noe vanskelig å montere, men om du har et langt kort må du være forberedt til å fjerne en av harddiskrammene. Som standard er det plass til kort på opptil 29 centimeter, men om du fjerner rammen har du 40 centimeter til rådighet. Denne rammen er festet med totalt fire skruer, tre på den ene siden og én på den andre.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

29 centimeter er nok til mange kort, men slettes ikke alle. Selv flere av toppmodellene fra AMD vil slite, og da spesielt flere utgaver av Radeon R9 290 og 290X som er lengre enn dette, blant annet modeller fra HIS og Sapphire. Asus, MSI og Gigabyte har modeller som holder seg innenfor. Nvidia-baserte kort er derimot stort sett innenfor. Du bør derfor sjekke hvor langt skjermkortet du vil bruke er, så finner du ut om det er plass eller ikke uten å fjerne denne rammen.

Optiske drev er det bare å skyve på plass med en plastskinne. Totalt er det plass til tre slike, alternativt ulike former for viftekontrollere eller andre enheter.

Når det gjelder harddisker må disse festes ved å skru fast noen spesielle skinner på dem først. Når disse skinnene er på plass er den en enkel oppgave å skyve harddiskene inn i rammene. Totalt sett har du plass til syv harddisker, med mindre du ender opp med å måtte fjerne den ene harddiskrammen for å få plass til skjermkortet ditt.

I tillegg har du mulighet til å sette inn to SSD-er på baksiden av hovedkortet på to dedikerte plasser.

Gode muligheter for vannkjøling

Silent Base 800 markedsføres ikke som noe vannkjølingskabinett, men her er det bra med muligheter for dem som liker det fuktige element.

Helt på toppen er det plass til en dobbel radiator, og med alle harddiskbrønnene og brønnene for de optiske drevene er det flere steder du kan plassere en pumpe eller vanntank.

Liker du eksterne løsninger er det tre slangegjennomføringer i bakkant av kabinettet.

Den medfølgende kjølingen består av tre vifter, to foran og én i bakkant. I tillegg har du muligheter til å plassere to vifter i toppen av kabinettet, én i bunnen og én i sidedøren. De tre første kan være enten 120 eller 140 millimeter, mens den i sidedøren bare kan være 120 millimeter.

De støydempende platene er av normal tykkelse og type, og vil nok kunne hjelpe en del, alt etter hva slags oppsett du har. Noen hermetisk tetting er det ikke snakk om, det er blant annet helt åpent i bakkant.

Konklusjon: En potensiell klassiker

Totalt sett synes vi be quiet! med Silent Base 800 har snekret sammen en veldig bra kabinett, som har potensial til å bli en skikkelig klassiker.

Designen er ren og fin, med et par vågale elementer. Vi tenker da på sidedørene, den digre påknappen og beina som hever den litt over bakken. Totalt sett gir dette en visuelt lekker løsning.

I tillegg til en fin design er det positivt med alle detaljene som er gjort rundt støydempingen. Her er det gjort grep overalt på kabinettet, rent bortsett fra bakveggen.

Monteringen i kabinettet er grei og enkel, men vi synes kanskje det blir litt mye styr om du har et langt skjermkort. Da er det ut med skruer fra begge sider av kabinettet og fjerning av tre harddiskplasser. Det er ikke spesielt mye om å gjøre heller, så vi hadde heller sett at kabinettet var ørlite grann dypere.

Prismessig er ikke Silent Base 800 det aller rimeligste, drøye 1100 kroner må du ut med i skrivende stund. I denne prisklassen er det mange alternativer, men vi føler likevel at kan gjøre det skarpt her. Et klassisk alternativ er Fractal Design Define R5 til rundt 900 kroner.

Har du lyst til å bygge ny PC, og lurer på hvilket grafikkort du skal velge?
Sjekk hvor mye raskere de nye grafikkortene er i forhold til ditt gamle »

(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)

9/10
Imponerende

Topp 10

#2 av 10

Se hele Topp 10 »

be quiet! Silent Base 800

Fordeler

  • Stilig design
  • Støydempet
  • Godt med plass

Ting å tenke på

  • Ingen spesielle

Detaljer

  • Design og kvalitetsfølelse
  • Ekstra funksjonalitet
  • Plassutnyttelse i forhold til fysisk størrelse

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen