TEST: Asustor AS5002T

Test Asustor AS5002T

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Har det meste en god NAS skal ha – og litt til

Asustor har noe virkelig bra på gang med sin nye 50T-serie.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse

Asustor AS5002T er utstyrt med en habil tokjernet Celeron-prosessor som vi har vært borti på NAS-er tidligere, og derfor forventer vi også god ytelse fra denne modellen. Det sier nesten seg selv da vi her snakker om en tobrønner til godt over tre tusenlapper.

Som sammenligningsgrunnlag har vi tatt med andre tobrønns NAS-er av ymse slag. Qnap HS-251 må selvsagt være med, ettersom den har mange av de samme egenskapene. Den koster også omtrent det samme.

De andre modellene vi har tatt med er rimeligere og på papiret svakere: halvbroren Asustor AS-202TE til litt over to tusinger, Synology DiskStation DS214play til nesten tre tusen kroner og Synology DS214se, som ikke koster mer enn litt over en tusenlapp.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM
2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe
Harddisk
SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
Programvare
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS
Harddisker
2 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache
Filsystem
ext4
Fastvare
ADM 2.4.2.RIG1

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

 

Her er det dagens testobjekt samt Qnap HS-251 og Synology DS214play som stort sett gjør det best jevnt over – ikke minst i de mer krevende disiplinene. Det skulle da også bare mangle, ettersom de tross alt koster mest.

 

 

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her legger AS5002T seg i tet når det kommer til skriveytelse, mens Qnap-modellen mener å ha bedre leseytelse. I praksis vil det dog ikke være merkbar forskjell.

Vi må også nevne at både AS5002T og Qnap HS-251 er utstyrt med to LAN-porter. Har du et nettverk som støtter dette, skal i teorien farten kunne økes ytterligere ved å la disse samarbeide.

 

 

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Her synes vi skriveytelsen er merkelig lav, spesielt når vi ser dette mot resultatene fra Intel NAS Performance Toolkit og NAS Performance Tester. Ved lesing er det klart at vi stanger i «taket» som ligger i gigabit nettverk.

 

 

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer.

Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte, og her lå interessant nok skriveytelsen for AS5002T over den vi fikk internt. Men det er ikke første gangen vi ser dette – det samme var tilfelle for Asustor AS-202TE.

 

 

Det er også interessant å se på skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, for der har det skjedd ting på flere av de nyere NAS-ene. Også her bruker vi NAS Performance Tester 1.4 og filstørrelse 1000 MB. Uten tvil er det Asustor AS5002T som styrer dette showet.

Her har vi ingen data på HS-251, ettersom Qnaps NAS-er kun støtter kryptering av hele volum.

Men skulle du ønske å kryptere hele volumet, må vi få legge til at Qnap HS-251 bør kunne gjøre dette minst like bra som Asustoren. Da vi testet dette på Qnap TS-451 – som jo har den samme prosessoren – målte vi imponerende 77 MB/s i skrivehastighet og 118 MB/s i lesehastighet.

Konklusjon

Asustor AS5002T er en NAS det er vanskelig å finne noe galt med. Bortsett fra vårt vanlige gnål om låsbare diskrammer, sliter vi med å finne noe direkte dårlig å sette fingeren på. Faktisk må vi si at dette er en god NAS jevnt over, med god ytelse og lavt støynivå. Den er velutstyrt når det kommer til ut- og innganger, har et ganske godt operativsystem og kan ta ekstrajobb som mediesenter.

Samtidig er dette en modell som gir oss testjournalister grå hår, ettersom det også er vanskelig å bare anbefale den sånn uten videre. Her kommer vi naturligvis inn på prisen, som i skrivende stund ligger på litt over 3300 kroner. Det er ganske mye penger for en tobrønns NAS – i hvert fall dersom du er i hovedsak er ute etter en modell for vanlig hjemmebruk.

Hvis du da ikke er så veldig interessert i mediesenterdelen, finnes det firebrønnere som Synology DiskStation DS414j. I et enkelt hjemmenettverk med vanlig belastning vil du ikke merke så mye til den noe lavere ytelsen, og du sparer til og med noen hundrelapper.

Foto: Asustor

Dersom vi skulle holde oss i Asustor-land, er det også en mulighet å heller se på halvbroren AS-202TE. Igjen litt lavere ytelse, men du sparer en hel tusenlapp. De pengene kan du bruke på en frittstående og helt lydløs mediaspiller.

Og så må vi naturligvis minne om alternativet fra Qnap: HS-251. Denne ligger på omtrent samme pris, har stort sett lik ytelse, er vifteløs – altså et hakk mer stillegående – og langt mer elegant dersom du ser etter en NAS å ha i TV-benken.

Vi foretrekker også Qnaps kandidat hvis vi skal plugge NAS-en rett i skjermen, ettersom deres HD Station i skrivende stund har flere muligheter enn Asustor Portal – sistnevnte lar deg eksempelvis ikke strømme Netflix over nettleseren. Qnap HS-251 mangler dog den egne optiske lydutgangen som Asustor har, og Qnapen kan heller ikke oppgraderes med mer RAM i ettertid. Men det er i det minste mulig å kjøpe HS-251 i en litt dyrere utgave med 2 GB minne: HS-251-G2.

Du har med andre ord nok av alternativer når du først skal ut med såpass mye penger for en NAS. Men hvis du ikke har dårlig med plass, er kanskje vårt heteste stalltips å heller sette pengene på storebror Asustor AS5004T. Dette er den nærmeste slektningen til AS5002T, og kan skilte med akkurat de samme spesifikasjonene og egenskapene – med unntak av at den da har plass til fire harddisker internt og et display over diskbrønnene. Den er altså langt mer anvendelig dersom du har litt lagringsbehov.

Det fine er at AS5004T nå har en pris på 4000 kroner, og de fleste bør kunne ta seg råd til mellomlegget på syv hundrelapper. I tillegg er den fem hundre spenn rimeligere enn den eminente Qnap TS-451, samtidig som den på papiret er like kjapp og god. Faktisk kan vi spekulere i om vi ikke også hadde gitt Asustor AS5004T et anbefaltstempel, to tomler opp og høyere karakter dersom vi hadde blitt tilsendt den i stedet for tobrønneren vi har testet her.

Men det gjorde Asustor ikke, så vi får nøye oss med spekulasjonene.

Kort oppsummert synes vi altså at Asustor AS5002T er en meget god NAS, men ikke det beste kjøpet. For de samme egenskapene og ytelse – men flere muligheter når det kommer til lagring – ville vi heller gått for den litt dyrere storebroren AS5004T med fire diskbrønner. Ikke så høye krav? Sjekk ut den litt eldre Asustor AS-202TE, eller dersom du er på skikkelig budsjett: Synology DS214se.

Ny Asustor-serie får ny design:
Den kommende 10-serien vil bli Asustors rimeligste NAS-er >>>

Gå til side

Asustor AS5002T

"En meget god NAS, men vi ville heller gått for storebroren med fire diskbrønner."

Fordeler

 • God ytelse
 • HDMI-utgang
 • Digital lydutgang
 • RAM kan utvides
 • Stillegående vifte
 • Kan fungere som mediesenter
 • God støtte for eksterne enheter
 • Oppegående operativsystem

Ting å tenke på

 • Ikke låsbare diskrammer
 • Litt stiv pris
 • Ikke Netflix-/strømmevennlig som mediesenter

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen