TEST: Asustor AS5002T

Test Asustor AS5002T

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Har det meste en god NAS skal ha – og litt til

Asustor har noe virkelig bra på gang med sin nye 50T-serie.

Ettersom Asustor AS5002T er utstyrt med en Celeron-prosessor med Intel Quick Sync Video-teknologi – som gjør at NAS-en i teorien kan konvertere video i sanntid – kan denne modellen fint brukes til mer enn kun tradisjonelle NAS-oppgaver.

Det ser vi også ved at 50T-serien i tillegg har HDMI-utgang og optisk lydutgang, noe som gjør at den ikke bare konkurrerer med Synologys Play-modeller, men også kan kobles direkte til TV-en eller stereoen for å underholde deg med film, musikk eller bilder.

Sånn sett er den helt i bane med Qnap TS-451 og Qnap HS-251 – men har altså fordelen av å ha denne separate digitale lydutgangen.

Asustor Portal har et TV-vennlig grensesnitt.
Asustor Portal har et TV-vennlig grensesnitt.

Dersom du skulle ønske å bruke NAS-en din på denne måten, vil det være Asustor Portal som i første omgang vil være grensesnittet du jobber mot. Fra denne skjermen har du da muligheten til å gå videre til overvåkningssenteret, surfe på nettet med Googles Chrome-nettleser, se YouTube-video eller bruke XBMC/Kodi som mediesenter.

Navigasjon kan da gjøres ved hjelp av tastatur og/eller mus plugget i NAS-ens USB-porter eller via fjernkontroll. Asustors IR-fjernkontroll koster omtrent 250 kroner, men det bør også være mulig å benytte seg av andre typer «mediesenter»-fjernkontroller.

Har du en smarttelefon eller nettbrett med Android eller iOS, kan du også bruke denne med Asustors egen AiRemote.

Vi fant at vanlig medieavspilling gjennom Asustor Portal var uproblematisk. Selv tyngre filmklipp har grei flyt – i hvert fall med mediesenteret Kodi installert. Men det å strømme Netflix-innhold gjennom nettleseren fikk vi ikke til, ettersom dette krever Chrome versjon 37 eller nyere i et Linux-miljø. Utgaven som foreligger fra Asustor er versjon 31, så vi får bare håpe at det er noe nyere på vei.

For tiden gjør altså de aktuelle NAS-ene fra Qnap en bedre jobb på det punktet, ettersom det tilsvarende derfra – HD Station (HybridDesk Station) – byr på versjon 38 av Chrome. Vi skal ikke påstå at det gir perfekt kvalitet, men det er da en helt kurant seeropplevelse. Qnaps HD Station har også flere apper og muligheter enn Asustor Portal, med blant annet en egen Spotify-app.

Ryddig operativsystem

Det er også mulig å logge seg inn på NAS-ens operativsystem ADM (Asustor Data Master) via Asustor Portal, slik at du egentlig ikke trenger en egen PC for å sette den opp. Sist vi testet en Asustor var før øvrig ADM i versjon 2.0, nå stiller den med 2.4.2 – og ADM 2.5 er like i nærheten.

ADM er altså NAS-ens operativsystem og brukergrensesnitt, hvor Asustor stadig byr på en app-inspirert startskjerm. Dette er utgangspunktet hvor du setter opp lagringsboksen din etter lyst og behov, og på det området er det ikke mye som mangler. Asustor AS5002T kan brukes til det de fleste gode NAS-er kan: lagring, nedlasting, fildeling, servertjeneste og så videre — for ikke å glemme overvåkning og «privat skylagring».

«App Central» kan forsyne NAS-en med tilleggsfunksjonalitet.
«App Central» kan forsyne NAS-en med tilleggsfunksjonalitet.

I skrivende stund finnes det i tillegg godt over 150 nedlastbare moduler eller apper som gir deg større muligheter til å bruke NAS-en til mange andre ting også.

Selvsagt er ikke alle disse like interessante eller relevante, men det åpner som sagt muligheter for den som har litt mer spesielle behov.

Alt i alt betrakter vi ADM som et stabilt operativsystem med et ryddig og oversiktlig grensesnitt. Norsk språk er tilgjengelig og hjelpefunksjonaliteten er god. Vi har også sansen for at Asustor har en «skole» på sine nettsider der du kan lære mer om hvordan du skal sette opp en NAS.

Vil du prøve operativsystemet før du kjøper, eller lurer du på en spesiell funksjon? Da kan du prøve ADM Live Demo.

Asustor har også åtte mobilapper som gjør at du enkelt kan få tilgang uansett hvor du befinner deg.

En fullstendig liste over egenskaper og spesifikasjoner finner du på produktets hjemmesider.

Enkel installasjon

Nyere NAS-er har blitt stadig enklere å sette opp, spesielt dersom du benytter deg av programvaren de fleste produsentene tilbyr for dette formålet. I dette tilfellet heter programmet Asustor Control Center, og installeres ganske enkelt på en av datamaskinene du har på nettverket.

Enkelt å komme i gang.
Enkelt å komme i gang.

Dette programmet vil lokalisere din Asustor-NAS på nettverket og gi deg muligheten til å logge deg inn på ADM, alternativt sette opp NAS-en dersom den startes opp for første gang. Hvis sistnevnte er tilfelle, kan du velge mellom en slags «ett-klikks-installasjon» eller gå gjennom prosessen trinn for trinn.

Uansett står du naturligvis fritt til å forandre på innstillingene i ettertid.

Med plass til kun to interne harddisker kan du sette opp AS5002T med diskspeiling (RAID 1), striping (RAID 0), eller uten RAID i det hele tatt. Under testingen har vi benyttet RAID 1, da dette er det eneste alternativet som gir redundans.

Krasjtest

Med RAID 1 var det mulig å la Asustor AS5002T gå gjennom vår tradisjonelle krasjtest, der vi napper ut en harddisk når vi skriver til RAID-et vi har satt opp. Dette er veldig enkelt gjort på en NAS uten dør eller låsbare diskrammer, og er en nyttig påminner om at RAID ikke er en erstatning for sikkerhetskopiering (Ekstra).

Før selve krasjtesten satt vi opp opp NAS-en til å varsle oss på e-post dersom den støtte på problemer, og det var enkelt å gjøre dette via Gmail. Andre kontotyper kan også benyttes.

Asustor har en design som går igjen på de fleste modellene. Fjernkontroll er ekstrautstyr.
Asustor har en design som går igjen på de fleste modellene. Fjernkontroll er ekstrautstyr. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Da vi dro ut en av harddiskene reagerte NAS-en som den skulle. Vi fikk et varselpip, mens en e-post prompte varslet oss om at en av harddiskene var blitt fjernet. Men vi savner bedre varsling i selve brukergrensesnittet – det er ingen varsler på startskjermen – først når du kikker i loggen eller klikker deg inn på Lagringsbehandling (Storage Manager) ser du advarslene.

Men dersom du har satt opp varsling via e-post burde du få det med deg – bare husk å huke av for å motta advarsler da et degradert volum ikke klassifiseres som en feil eller kritisk tilstand.

Å fikse det degraderte volumet er i det minste enkelt, ettersom du bare trenger å erstatte den trøblete harddisken med en av samme eller større kapasitet. Dette ble gjort, og NAS-en begynte snart å bygge opp RAID-et på nytt.

AS5002T gjorde seg ferdig med dette på to timer og tyve minutter, som er omtrent en halv time raskere enn det vi er vant til fra tobrønnsmodeller. Ikke noe å klage på her altså.

Støy og strømforbruk

Lavt strømforbruk er en av fordelene ved å velge en NAS fremfor det å bruke en «vanlig» datamaskin som hjemmeserver. Asustor AS5002T bruker omtrent 20 watt under vanlig bruk, og halvparten av dette igjen når diskene går i dvalemodus. Dette er helt på linje med hva som er vanlig for en tobrønns NAS.

Støynivået er også lavt på denne modellen. Selv om ikke vifta bak er større enn 7 centimeter, er den ganske så stillegående. Skulle du altså ønske å plassere AS5002T i stua for å bruke den som mediesenter, er det ingen bråkeboks du får på plass – men husk at et par susende harddisker også lager litt lyd dersom det ellers er et helt stille rom.

Vi ser på ytelsen og kommer til en konklusjon >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen