TEST: Asustor AS-202TE

Test Asustor AS-202TE

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

En snasen NAS til nesten alt

Asustors allsidige budsjettmodell vil gjerne ha flere roller i huset.

AS-202TE er en av Asustors rimeligste og svakeste NAS-er, og er naturlig nok myntet på hjemmebrukere uten de aller største kravene. Men utseendemessig skiller ikke boksen seg stort fra dyrere modeller – metallkarosseriet og plastfronten med de lett tilgjengelige diskrammene er det samme over hele linja.

Det som skiller AS-202TE fra en del andre NAS-er i nedre prisklasse, er at den er påtenkt en dobbeltrolle i huset. Med 1 GB minne innabords, samt HDMI- og lydkontakt på selve boksen, mener Asustor at den både kan fungere som en vanlig NAS og en mediespiller. Operativsystemet ADM 2.0, som har blitt ganske så robust på den relativt korte tiden Asustor har vært i sving, har fått mye ekstrafunksjonalitet i form av nedlastbare moduler (apper) – herunder medieservere som Boxee, XBMC og Plex.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

I praksis synes vi AS-202TE fungerer langt bedre som NAS enn mediespiller, og det skulle jo egentlig også bare mangle – i grunn er det jo bare en NAS med noen ekstra utganger. For øyeblikket ser vi at høyoppløst innhold ikke akkurat glir godt, men vi er ikke helt sikre på om vi skal skylde på den svært ferske appen Asustor Portal, eller om det er prosessoren som ganske enkelt ikke takler brasene.

Men for deg som ikke skal spille av krevende HD-filmer, eller i hovedsak vil koble den til for å spille av musikk eller surfe fra sofakroken, kan så avgjort mediespillersiden av AS-202TE ha noe for seg. Det vil da kanskje også glede deg å høre at det er en ganske stillegående NAS, så du vil også fint kunne ha den i stua.

Som en ren NAS er Asustor AS-202TE slett ikke dum. Selve boksen gir en ålreit kvalitetsfølese, og fire USB-porter – hvorav to er USB 3.0 – bør holde for de fleste. De to diskrammene er lett tilgjengelige – kanskje litt for tilgjengelige ettersom de ikke kan låses – og installasjonen er uproblematisk med den medfølgende programvaren.

Overføringshastigheten er det også lite å si på. Skriveytelsen kunne alltids vært et par hakk bedre, men for full hastighet begge veier må du som regel se etter enda dyrere NAS-er.

Det som likevel er blitt den berømmelige rosinen i pølsa er Asustors operativsystem ADM 2.0. De mange nedlastbare modulene gjør AS-202TE til en hendig sak som enklere kan tilpasses spesielle behov – om du da ønsker å bruke den til noe annet enn et typisk fillager.

Det største ankepunktet mot AS-202TE er nok prisen. 2300 kroner for en to-brønns NAS er ikke spesielt rimelig, i hvert fall om du tenker på at du også får slike til godt under halve prisen. Men her betaler du ekstra for kvaliteten, hastigheten og ikke minst de mulighetene operativsystemet gir deg.

En annen ting som koster er mediespillermulighetene. Har du ikke bruk for disse nå eller i fremtiden, kan du godt se på Asustor AS-202T, som er noen hundrelapper rimeligere. Den har ingen slike medieutganger, men som en ren NAS gjør den en nesten like god jobb. Vi skriver nesten, ettersom den har halvparten så mye RAM innabords. Å eventuelt skulle velge mellom disse to er derfor ikke så enkelt.

Men er så Asustor AS-202TE noe å samle på? Ja, vi synes egentlig det, og kan etter en kjapp sjelegransking fint anbefale den. Da som en NAS, ikke som en mediespiller, og se gjerne etter om du kan finne den til en litt fordelaktig pris.


+ Fin ytelse
+ God kvalitet
+ HDMI og lyd ut
+ Lite støy
+ Stadig bedre operativsystem


- Harddiskbrønnene kan ikke låses
- Ikke akkurat den ultimate mediespilleren

Alternativer

Asustor har dugelig med konkurranse i dette segmentet, og det er mange andre fristelser. De vi sikler mest på blir da Synology-modellene DiskStation DS214 og den rimeligere DS213j (etterfølgeren til DS212j), ettersom Synology i likhet med Asustor har et fyldig operativsystem med gode muligheter for å laste ned mer funksjonalitet via moduler.

Men ingen av de som er nevnt over kan kobles direkte til TV-en eller stereoanlegget ditt. Da må du opp i pris, for eksempel til Asustors egen AS-302T.

Ikke bestemt deg ennå?
Derfor bør du ha en NAS hjemme (Ekstra) >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen