TEST: Asustor AS-202TE

Test Asustor AS-202TE

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

En snasen NAS til nesten alt

Asustors allsidige budsjettmodell vil gjerne ha flere roller i huset.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse

Asustor AS-202TE er bestykket med en tokjernet Intel Atom-prosessor på 1,2 GHz. Så selv om den er blant Asustors svakeste modeller, burde likevel ytelsen ligge i det øvre sjiktet av typiske hjemmeNAS-er. Det gjenspeiles for så vidt også i prislappen.

Som nevnt på forrige side kan NAS-en settes i «Media Mode», noe som betyr at den holder noe av minnet til bruk av mulitimedieapper. Det plager oss egentlig ikke, og det er også derfor den har 1 GB RAM, mens andre relativt rimelige tobrønnere i budsjettklassen ikke er utstyrt med mer enn 512 MB minne.

Men ettersom det ikke er noen automatikk i det at en slik NAS vil bli brukt som en medieavspiller, har vi testet den i «normal» NAS-modus, altså uten å reservere noe av minnet.

Overføringshastigheten skal ifølge Asustor selv kunne ligge på rundt 70 MB/s for skriving og 100 MB/s for lesing. AS-202TE skal i teorien altså være i omtrent samme ytelsesklasse som den nylig testede Shuttle OmniNAS KD21.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM
2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe
Harddisk
SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
Programvare
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS
Harddisker
2 x Western Digital Red 1 TB, 64 MB cache
Filsystem
ext4
Fastvare
ADM 2.0.4.RBM1

Vi har nylig byttet testmaskineri for NAS-er, og ettersom vi da har Core 2 til Core i5 og byttet ut den gamle snurredisken med en SSD, kan vi ikke helt sammeligne ytelsen 100 prosent med gamle resultater. Men vi har fremdeles den nevnte OmniNAS KD21 å sammenligne med, og har dessuten tatt med DiskStation DS212j fra Synology. Unnskyldningen for å bruke sistnevnte, er at det typisk er selve NAS-en som er flaskehalsen, og ikke klienten eller harddiskene. Men resultatet fra akkurat den skal vi likevel svelge med en liten klype salt.

Ytelsestestene kjører vi med RAID 1, som nok er den mest brukte typen RAID på en tobrønners NAS. Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk – her altså med harddiskene satt opp i RAID 1. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Her legger AS-202TE seg stort sett på linje med de to andre NAS-ene, men det ser også ut til at skrivehastigheten er bedre for modellen fra Asustor.

ATTO Disk Benchmark

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og her viser også Asustors lille NAS gode takter.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB (400 MB for Synology-modellen). Det er helt klart at AS-202TE gir bedre overføringshastighet ved både lesing og skriving.

Ekstern disk over USB

I denne nye testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer fra boksen. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Her er det klasseforskjell mellom Asustor og Shuttle. Internt er det jo egentlig ikke så stor forskjell på lese- og skrivehastighetene på disse to NAS-ene, men som vi ser blir det en annen dans når ting skal gå over USB-portene.

Denne testen ble aldri kjørt på Synology DS212j, så vi har ingen tall å sammenlige med derfra.

For ordens skyld nevner vi også at vi testet AS-202TE for skriving og lesing mot en kryptert mappe. Her oppnådde vi 24,6 MB/s for skriving og 14,2 MB/s for lesing – men igjen har vi ingen NAS-er å sammenligne med direkte, ettersom Shuttle OmniNAS ikke støtter kryptering.

Går du over til testen av den dyrere Synology DiskStation DS414, ser vi at dette ikke er noe særlig å skrive hjem om. Asustor AS-202TE har ganske enkelt ikke datamusklene som skal til for at dette skal gå unna. Likevel ser vi ikke på dette som spesielt viktig her, tross alt er det en relativt rimelig NAS ment for hjemmebruk.

Helt til slutt: Konklusjonen >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen