TEST: Asustor AS-202TE

Test Asustor AS-202TE

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

En snasen NAS til nesten alt

Asustors allsidige budsjettmodell vil gjerne ha flere roller i huset.

I bruk

Asustor AS-202TE kommer med det meste du trenger. I esken følger det med stømforsyning, en kort nettverkskabel, skruer til harddiskene og programvare på DVD. Men det er like greit å besøke Asustors nettsider for å laste ned det du trenger derfra, ettersom det slett ikke er sikkert at den medfølgende platen har siste versjon.

Harddisker må du selvsagt kjøpe i tillegg, og der står du fritt til å velge blant 2,5- og 3,5-tommere med kapasiteter på opp til 4 TB – dette er også det største du i skrivende stund får i butikkene. Asustor har en liste over anbefalte harddisker, og det ikke akkurat en ulempe å plukke noe som står på den lista.

Enkel å komme i gang med.
Enkel å komme i gang med.
App-inspirert startskjerm.
App-inspirert startskjerm.

NAS-en har diskrammene helt fremme i dagen – bare trykk på knappen nederst på rammen, så spretter hendelen over ut. Deretter er det bare å dra ut rammen. Dette fungerer fint, men vi synes det burde vært mulig å låse rammene. Hvis selve boksen står fremme i dagen, kan jo litt uvøren fikling fra barn eller fulle folk føre til en diskkatastrofe.

Etter å ha festet harddiskene og skrudd på NAS-en, brukte vi programmet Asustor Control Center til å finne den på nettverket. Programmet, som for øvrig finnes både for Windows og OS X, hjelper deg dessuten med å sette opp NAS-en ved første gangs oppstart. Er du da koblet til Internett, vil den automatisk laste ned og installere siste utgave av operativsystemet, som for vår del var ADM 2.0.4.RBM1.

Asustors operativsystem ADM (Asustor Data Master) var i sin første versjon da vi testet AS-604T i sommer, men nå stiller det nytt og forbedret med ADM 2.0. Utseendemessig er det ikke store forskjellen, men det er noe funksjonalitet som har blitt forbedret og lagt til. Ikke minst er det nå flere nedlastbare moduler eller «apper» tilgjengelige. Dette gjør det mulig å bruke NAS-en til litt mer spesialiserte ting enn kun å ta den tradisjonelle lagringsplass- og serverrollen.

Er du nysgjerrig på hva du faktisk kan gjøre med ADM 2.0, vil vi råde deg til å prøve ut Asustors «Live Demo» av operativsystemet.

Utdrag av egenskaper

Programvare og funksjonalitet
Operativsystem
ADM 2.0
Filsystem
ext4
Klientstøtte
UNIX, Linux, og BSD
Mac OS X 10.6 eller nyere
Windows XP eller nyere
RAID-muligheter
Single Disk, JBOD, RAID 0, RAID 1
Multimediastøtte
iTunes Server
Boxee/XBMC/Plex
UPnP Media Server
SoundsGood
Andre servere
FTP Explorer
Surveillance Center
VPN Client
Flere nedlastbare
Sikkerhet og backup
Backup Plan (Windows)
Time Machine-kompatibel (OS X)
Remote Sync
FTP Backup
Ekstern Backup
«One Touch» Backup
Cloud Backup
Mobilapplikasjoner
Apper for iOS og/eller Android:
AiDownload
AiData
AiMaster
AiRemote

Føler du at noe mangler? Se fulle spesifikasjoner på Asustors hjemmesider.

Krasjtest

Vi regner gjerne med at en 2-brønns NAS vil settes opp i RAID 1, og det er også det vi har brukt under testen av Asustor AS-202TE. RAID 1 betyr at alt innholdet er speilet over begge diskene – skulle da den ene disken avgå med døden, vil alle data likevel være tilgjengelige fra den andre harddisken.

Det er enkelt å ta ut diskene. Kanskje litt for enkelt.
Det er enkelt å ta ut diskene. Kanskje litt for enkelt.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ulempen med et slikt oppsett er naturligvis at halvparten av all diskplassen «forsvinner» til å speile den andre halvparten.

Husk også at selv om RAID 1 gir immunitet mot mekaniske feil på én av diskene, er det ikke en god erstatter for sikkerhetskopiering. Skulle du i vanvare komme til å slette viktige filer, eller lynet slår ned i boksen din, hjelper det nok lite med RAID 1.

For de som bruker RAID 1 er funksjonaliteten såpass viktig at vi alltid simulerer et diskkrasj – ganske enkelt ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til RAID-et.

Oppbyggelige diskaktiviteter.
Oppbyggelige diskaktiviteter.

Asustor AS-202TE bestod vår krasjtest med glans. Overføringen stoppet opp noen få sekunder, men fortsatte snart med nesten full hastighet, og fila vi ville overføre kom trygt i havn. I likhet med Shuttle OmniNAS KD21 er ikke Asustoren noen stor bråkmaker – et lite pip er alt du får av advarsel om at det er trøbbel i NAS-paradis. Men ADM lar deg sette opp varsling via e-post eller gjennom sine egne mobilapper, så det er egentlig ikke noe stort problem.

Etter å ha skjøvet harddiskramma tilbake på plass, begynte NAS-en snart å bygge opp RAID-et på nytt – altså speile alt over på den nyinnsatte disken. Dette tok to timer og tre kvarter med harddiskene på én terabyte.

Kan brukes som «medieNAS»

Med sin egen HDMI- og lydutgang, kan Asustor AS-202TE brukes som en medieavspiller i tillegg til å fungere som en vanlig NAS. Egne skjermutganger har vi også sett på andre modeller, men det har ikke vært noen løsninger som direkte har imponert oss – en dedikert stue-PC eller mediespiller har langt på vei vært å foretrekke.

Dette har Asustor prøvd å gjøre noe med, nå nylig med den nedlastbare appen Asustor Portal, som sammen med Boxee eller XBMC gir deg et brukergrensesnitt som passer fint på TV-en din. Ettersom AS-202TE også har en infrarød mottaker i front, kan du dessuten bruke en vanlig fjernkontroll til å styre mediesenter-delen – Asustor selger også sin egen fjernkontroll til rundt 250 kroner – men det finnes jo også styreapper til smartmobilen din.

Foretrekker du mus og tastatur, er det for øvrig bare å plugge dette rett i USB-portene på NAS-en.

For å installere Asustor Portal kreves det at du setter AS-202TE i «Media Mode», noe som betyr at en viss del av systemminnet reserveres til medieapplikasjoner. Dette er i og for seg greit, ettersom AS-202TE kommer med 1 GB RAM, mens andre NAS-er på dette nivået gjerne heller har 512 MB minne. Men med boksen i mediamodus kan du altså risikere litt dårligere ytelse enn om du kun bruker den som en ren NAS.

NAS som mediesenter. LED-ene lar seg for øvrig dempe.
NAS som mediesenter. LED-ene lar seg for øvrig dempe.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi testet kjapt hvordan det var å spille av film med XBMC via Asustor Portal, og synes det fungerer greit. Mediesenterfølelsen er der i det minste, og noe materiale lar seg fint spille av uten hikke. Men hvis du er kravstor når det kommer til kvalitet, vil du nok som oss mene at krevende HD-filmer hakker litt vel mye.

Det samme opplevde vi da vi prøvde å spille av YouTube-videoer i høy oppløsning, så enten er dette dårlig optimaliserte apper, eller så er ikke prosessoren god nok for oppgaven. Et spørsmål er uansett hvor mange som egentlig kunne tenke seg å bruke en NAS som mediespiller. Men for de som det skulle være aktuelt for, synes vi da Asustor er på riktig vei med AS-202TE – men de slett ikke helt fremme.

Støy og strømforbruk

Asustor AS-202TE har et strømforbruk som er helt i linje med andre tobrønns NAS-er. Bestykket med to 3,5-tommers harddisker lå strømforbruket på rundt 25 watt på våre målinger. Ønsker du å spare strøm ytterligere, kan harddiskene settes til å gå i hvilemodus etter et gitt tidsintervall. NAS-en kan også settes opp slik at den slår seg av og på ved gitte tidsrom på gitte dager i uka.

Boksen har en en 70-millimeters vifte i bakkant, og standardinnstillingen er at den skal justere seg etter temperaturene i NAS-en. I testperioden har den vært rolig og behersket, og således oppleves AS-202TE som en stillegående NAS. Det er også mulig å sette vifta til å alltid spinne sakte eller alltid spinne raskt, men «Auto» fungerte fint for vår del.

Bla deg videre, vi ser på ytelsen >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen