TEST: Asus Zenfone Zoom S

Test Asus Zenfone Zoom S

(Bilde: alle foto Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Fantastisk brukeropplevelse og kamera

Det er fryktelig vanskelig å mislike Asus' comeback-mobil på det norske markedet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Asus ZenFone Zoom S

Størrelse: 15,43 x 7,78 x 0,8 cm
Vekt: 170 gram
Skjerm: 5,5 tommer
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 625, åtte prosessorkjerner: Cortex A53@2.0 GHz, Adreno 506 GPU, 3 GB RAM
Lagringsplass: 64 GB, plass for minnekort
Operativsystem: Android 7.1 med store grafiske endringer fra Asus
Teknologi: 
Kamera: 12 megapiksler, to objektiv - ett vidvinkel (28mm f/1.7) + ett for tele (59 mm  f/2.8), fokus: laser + fasedeteksjon, optisk stabilisering, frontkamera på 13 MP med AF
Batteri: 5000 mAh
Pris: 5500 kroner

I flere år har Asus laget gode mobiltelefoner, som vi ikke har kunnet kjøpe her i Norge. Hvert år har lovnaden vært den samme; ZenFone kommer snart. Til slutt stemte påstanden for Asus, og ZenFone S Zoom er nå tilgjengelig i vanlige mobilbutikker her på berget. Bør du kjøpe den?

Tøff konkurranse

Dette er en telefon som er voksen både på størrelse og på kameralovnader. Men prisen ligger også ganske høyt. Den koster hele 5500 kroner. Dermed ligger den midt inne i prisområdet med hardest konkurranse, og Asus må holde modeller som fjorårets Galaxy S7 fra livet, der dyreste variant nå koster 5400, og billigste er helt nede i 4800 kroner.

Da er det kjekt å vite at denne telefonen gir et ruvende førsteinntrykk fra første stund. Selv om denne ikke er like godt utstyrt med maskinvare som de aller råeste toppmodellene i dag, er brukeropplevelsen helt utmerket.

Alt går kjempefort, og selv om menysystemet er søkklastet i alt fra Asus-spesifikk grafikk til menyvekslingsanimasjoner er det ikke antydning til hikke eller rusk i maskineriet noe sted. Det er nesten uhørt at en såpass moderat spesifisert telefon gir denne ytelsen med noe annet enn ren Android.

Mål avstander med lasersensoren

Dette er en flott telefon å se til, som er god å bruke og som har svært ålreit skjerm. Det begynner bra for ZenFone Zoom S. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er dessuten helt tilstrekkelige 64 gigabyte lagringsplass inkludert her. Hvis du vil kan du uansett sette inn minnekort i tillegg. Trenger du ikke ekstra lagringsplass kan du sette inn et ekstra SIM-kort i stedet.

En mengde genuint nyttig programvare følger med her. Her kan vi nevne muligheter til å stille skjermen i alle mulige fargetoner og temperaturer, en filbehandler som hjelper deg med å slette dobbeltlagrede filer og kan kobles til alle typer nettverks- og skylagring samt en veldig nyttig avstandsmåler som bruker lasersensoren bak på telefonen.

Skjermen er forresten en stor 5,5 tommers AMOLED-skjerm som har både flotte farger og god lysstyrke i utgangspunktet. Oppløsningen er «bare» full-HD, men det er mange mobilprodusenter som ikke har særlig høyere oppløsning fordi det først og fremst krever mer av telefonen, uten å gi så veldig mye igjen i brukeropplevelse.

Gode bilder og enorm batteritid

Kameraet i ZenFone Zoom S gjør seg fortjent til statusen som trekkplaster for denne telefonen. Både i gode lysforhold, som her, og i dårligere tar denne telefonen gode bilder. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ser vi til kameraet, som telefonen har fått navn etter, er også bildene telefonen leverer meget gode. Den takler de fleste forhold, og er såpass treffsikker at nesten alle bilder man knipser blir et trivelig og brukbart minne. Mange telefoner kan slå den på kvalitet i enkeltbilder, men ser man på hvor konsekvent telefonene leverer gode resultater peker pilene straks mer i retning av Asus.

Fullt så god som de absolutte toppmodellene fra Samsung og HTC er den imidlertid ikke. Men resultatet er likevel godt, for få kommer riktig så nærme som Asus gjør her.

Det er også på sin plass å legge til at telefonen fungerer meget godt som ... nettopp telefon. Tasting går fort, og både ringelyd og samtalelyd er godt innenfor det vi forventer. Det enorme batteriet gjør at denne tassen klarer seg med lading annenhver dag, og fort kan strekke seg mot tre og fire dager om du bruker den forsiktig.

Enorme batterier kan ta tid å lade opp, så heldigvis er hurtiglader inkludert.

Fortsatt litt igjen på ønskelisten, men ...

Foto: Asus

Det er virkelig ikke konkret å trekke for her. Men det er noen enkeltelementer fra andre telefoner vi gjerne skulle sett når prisen først passerer 5500 kroner.

 • HDR-skjerm - fås i LG G6 til rundt samme pris.
 • Vanntetting - fås i LG G6, Galaxy S7 og mange flere, fuktsikre mobiler fås ned mot tusenlappen fra Motorola.
 • Kraftigere prosessor - her blir Asus forbigått av nesten alt i samme prisklasse.
 • Stereolyd - for en telefon med underholdningsambisjoner er dette kjekt å ha, men ikke obligatorisk. Det er heller ikke spesielt utbredt, men er neppe en dyr ting å legge til.

Til tross for at hvert enkelt punkt i spesifikasjonslisten ikke lyser 5500 kroner, gjør helheten seg faktisk godt fortjent til prisen. Alle de gode egenskapene gjør dette til en telefon som er en fryd å bruke, og da er det ikke sikkert det er så viktig å ha den råeste maskinvaren på hvert punkt.

Mange mobilprodusenter har forfektet samme holdning, men slike påstander har en tendens til å komme rett før betydelig mindre vellykkede telefoner enn denne.

Samsung Galaxy S7 32GB

Klassens tryggeste valg

Samsung Galaxy S7 32GB

Samsungs forrige toppmodell er stadig vekk blant de beste mobilene på markedet. Nå som den koster rundt 4800 kroner er den ei gedigen urokråke for mobilprodusenter som lager rimelige toppmodeller eller påkostede mellomklassemobiler, avhengig av ståsted. Et helt fantastisk kamera i en vanntett og lynrask telefon er enkleste måten å beskrive denne på. Men i opplevd ytelse sliter den med å hamle opp med Asusen, og at S7 har mindre lagringsplass og betydelig mindre batteri er greit å få med i vurderingen.

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Mange like egenskaper til halv pris

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Moto G-serien er en gjenganger i disse alternativlistene. Det skyldes at bedre kompromiss mellom pris og maskinvare knapt kan oppnås, og du kan omtrent kjøpe så dyr telefon du vil uten å få merkbart bedre brukeropplevelse til daglig. Disse telefonene er også satt inn med et belegg som gjør at de tåler å bli litt fuktige i en regnskur for eksempel. Litt kjedelig design? Javel - men i bruk rivaliserer årets G5 Plus altså to og tre ganger så dyre mobiler.

LG G6

LGs rimelige toppmodell

LG G6

I skrivende stund kan du faktisk kjøpe LG G6 fra 5200 kroner. Det er et lite kupp, med tanke på at du får en tett mobil som har heldekkende HDR-skjerm, betydelig høyere ytelse til de gangene det trengs og en vel så spennende kameraløsning på baksiden. Vil du ha en telefon med det nyeste på designfronten uten å betale de rundt 7000 kronene Samsungs toppmodell koster? Da er det LG G6 som er svaret.

Asus' mobilhistorikk i Norden har ikke vært den aller beste. År etter år har de lansert nye telefoner, og omtrent hver eneste gang har selskapet lovet at telefonene ville komme til Norden og Norge. Forløpet i etterkant har stort sett også vært likt; stadige utsettelser før endelig beskjed om at produktene ikke dukker opp.

En del av telefonene i ZenFone-serien har likevel blitt solgt gjennom uavhengige importører, men det gir som regel priser litt over det optimale.

ZenFone Zoom S heter ZenFone 3 Zoom andre steder i verden, og koster rundt 5500 kroner. Det er ikke en spesielt lav pris med tanke på at spesifikasjonene kunne vært heftigere. Men det betyr ikke at dette er noen dårlig telefon. Faktisk leverer den en særdeles overbevisende brukeropplevelse.

La oss se litt på hva du får av maskinvare for kronene.

Egenskapene hver for seg fås billigere

Der andre telefoner gjerne har matte og ofte grå antennestriper i chassiset, har Asus lagt inn blanke striper som er litt mørkere enn resten av telefonen oppe og nede. Midten på vårt testeksemplar er mørkeblått, mens topp og bunn er en enda dypere nyanse av blått. Design er definitivt en smakssak, men Asus virker å ha lagt seg i selen for at ikke Zoom S skal se ut som alle andre telefoner. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her er det en prosessor fra omtrent midt på Qualcomm-stigen, og 4 GB RAM. Testmodellen har 64 gigabyte innebygget lagring og plass for minnekort.

På utsiden prydes den av en mørkeblå aluminiumsdesign som skiller seg litt ut ved at den har enda mørkere felt øverst og nederst på baksiden. På innsiden har den et digert batteri på 5 000 mAh.

Skjermen? 5,5 tommer full-HD AMOLED. Det er ikke spektakulære spesifikasjoner her heller, altså. Men skjermen er likevel meget god i daglig bruk, og egner seg godt også i sterkt sollys.

Det aller mest iøynefallende på denne telefonen er imidlertid de to øynene på baksiden. Kameralinsene som sitter øverst til venstre på telefonen er uvanlig store til telefon å være. Her sitter også årsaken til navnet på telefonen; det ene av de to øyene gir zoom inntil 2,3x. Her er det viktig å merke seg at selv om optisk zoom ofte omtales som tapsfri zoom er det ganske ulike egenskaper på de to kameraene bak på ZenFone Zoom S.

Dermed er det ikke sikkert kvaliteten er kliss lik mellom dem, og det er heller ikke sikkert den alltid bruker den optiske zoomen. Det kommer vi tilbake til litt senere.

En dobbel kameraløsning er i seg selv ikke nødvendigvis noe det er dyrt å sette på telefoner, noe ZTE Blade V8 er et bevis på. Men det er også store kvalitetsforskjeller her, så kanskje er det her ZenFone rettferdiggjør prisen? Det digre batteriet er også uvanlig, men lar seg oppnå i i ganske billige modeller så som i Ulefone Power 2 til omtrent halve prisen.

Helheten er større enn delene

Brukeropplevelsen er lynende kjapp på denne telefonen. Til tross for at den på papiret ikke er like sterk som toppmodellene. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men en mobil er ikke bare sine spesifikasjoner. Den skal tross alt brukes også, og det er her ZenFone Zoom S virkelig skinner.

Asus har laget sin egen menydesign som kjører oppå Android 7.1. Det har mye til felles med «badeball-designen» vi har sett i tidligere Asus-produkter, så som ZenPad 3S.

Men der programvaren ikke var spesielt god i ZenPad - et inntrykk som ble forsterket av de gigantiske menyelementene på den store skjermen - svinger det virkelig av den i Zoom S.

Det er høyst uvanlig å komme over en telefon som kombinerer så store tilpasninger i programvaren med så god opplevd ytelse som ZenFone Zoom 3.

Her går alt i ekspressfart, og det er rett og slett vanskelig å sette fingeren på noe Asus kunne gjort for å få opp tempoet ytterligere i en telefon som aldri tar pauser. Menyytelse og generell appytelse her er altså absolutt på toppnivå, selv med en mobilprosessor midt på ytelsesstigen.

Forskjellen i opplevelse mellom ZenPad 3S og ZenFone Zoom S kunne knapt vært tydeligere. Her må Asus berømmes for et virkelig godt stykke arbeid.

Mål avstand med laser

Under kameraet har ZenFone Zoom S en fingerleser og en liten stripe med todelt LED-blits og laserbasert avstandsmåler til fokushjelp. Den samme sensoren kan brukes til å måle avstander i en egen app som leveres med telefonen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De store rundingene som preget Asus' menydesign før virker å være litt nedtonet her. Muligens både på grunn av skjermstørrelsen og endringer i overgangen til Android 7. En annen ting som er av det klart positive er at Asus har tonet ned det ekstreme utvalget programvare de har levert med før.

Her er det en og annen uvanlig app å finne, men der slikt av og til kan være skikkelig irriterende er det ikke mye som føles i veien her.

For eksempel kan appen Laserlinjal brukes til å måle avstander fra telefonens bakside og opp til 150 centimeter unna. Der jeg har sett ting som har liknet tidligere har langt de fleste av disse vært basert på upresis kameratriksing. Her bruker telefonen lasersensoren på baksiden av telefonen - den samme som må være rimelig nøyaktig når den skal hjelpe telefonen å fokusere raskt. Det er veldig smart!

Presisjonen er også forholdsvis god. Men forbi 1,5 meter slutter løsningen å fungere. Det er også omtrent grensen for der lasersensoren kan gi fornuftig hjelp til fokuseringen, så det er strengt tatt ikke uventet.

Svært kraftig og nyttig filbehandler

En så omfattende filbehandler som dette er det uvanlig å støte på forhåndsinstallert. Skytjenester, hjelp til å fjerne duplikatfiler og nettverkslagring. Her er det svært få behov som ikke er dekket. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En filbehandler er tilnærmet obligatorisk, og den som følger med her både lett å bruke og ganske omfattende i sin funksjonalitet. Med et kjapt blikk får man oversikt over hvor mye plass som er ledig på både telefon og minnekort. Du kan gå rett til folderne du vil oppsøke, eller bruke kategorivisningen.

En fiffig funksjon kalt «Lagringsanalyse» kan vise deg hvor du har syndet dersom lagringsplassen plutselig og uventet er stappfull. Her må det også nevnes som en ekstremt kjekk løsning at telefonen selv jakter opp og lister både de største filene du har på lagringsplassen og filer du har fler enn én av. Går du til funksjonen «Duplikatfiler» gis du kjapt oversikt over hvilke filer du har flere av, og valgbokser lar deg kjapt og enkelt slette dem du eventuelt ikke trenger.

Skulle du ha veldig avanserte behov er det også en del muligheter her. Filbehandleren finner selv frem til delte disker i nettverket ditt, forutsatt at du har satt opp PC-en eller nettverksdisken til å være oppdagbar i nettet.

Det er dessuten integrasjon mot de viktigste skylagringsplattformene her. Du kan koble opp OneDrive, Google Disk eller Dropbox etter behov. Hvis du har en del Asus-utstyr i stallen fra før er det kanskje ønskelig å bruke produsentens egen Webstorage-løsning.

Nå har riktig nok filutforskerne i mange telefoner blitt både lekrere og enklere å bruke, men det er tydeligvis fortsatt rom for forbedringer. Asus har funnet et par av disse rommene.

Det skal sies at, nesten som for telefonen, er funksjonene hver for seg ikke unike. Og de aller mest kapable filutforskerne fra Google Play kommer nærme i å tilby like mange nyttige funksjoner, men å se et så komplett verktøy følge med en telefon er ganske uvanlig.

En app som kan gi bedre ytelse

En egen app kan skru hindre at apper starter ved oppstart av telefonen, og at de automatisk starter på nytt igjen etter stenging. Ønsker du det kan du dessuten stille fargeprofilen til mobilskjermen i alle himmelretninger. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ytelsesapp som skal sikre best mulige arbeidsforhold for maskinvaren følger også med. Dette har lenge vært vanlig på telefoner fra Kina og Taiwan, men har i det siste spredt seg også til for eksempel Samsungs modeller. Det er ikke alltid det virker så fornuftig å bruke slike verktøy, for Android styrer i utgangspunktet ytelsen sin selv. Går systemet tomt for minne, dytter det bare ut noe gammelt for å gjøre plass til nye apper.

I realiteten kan det likevel ofte virke som om ytelsen påvirkes av for eksempel tilgjengelige RAM-mengder. Og selv om ytelse avhenger av veldig mye, inkludert prosessorkraft, hastighet på lagring og hvor godt optimalisert Android er for en gitt enhet, har jeg over tid fått et bestemt inntrykk av at RAM ofte er et smertepunkt for telefonene som har minst av det. Selv om det altså egentlig ikke burde være slik.

ZenFone Zoom S passer i grunnen inn i dette inntrykket, gitt den massive ytelsen med en prosessor som strengt tatt ikke er toppmodellmat. Den har tross alt fire gigabyte RAM, som er til dels betydelig mer enn mange andre telefoner med samme brikke har.

Og ytelsesverktøyet virker dessuten noen hakk nyttigere enn andre tilsvarende. For der de andre som regel bare rydder opp i gammelt slagg, kan Asus' løsning forhindre oppsamling av nytt.

Det er vanlig at apper som liker å kjøre i bakgrunnen raskt starter opp igjen, og på nytt forsyner seg av telefonens ressurser etter en utrensking med de fleste av disse verktøyene. Her kan du altså velge at de ikke skal få lov til å umiddelbart starte opp og legge seg inn i minnet igjen. Det forhindrer deg selvsagt ikke fra å starte dem opp igjen selv, men det kan påvirke om du får varslinger fra appene.

Her er det forresten også mulig å velge hvilke apper som skal få lov til å starte med telefonen, slik at de ikke belaster ytelsen fra første øyeblikk skjermen går på.

Bare to skjær i sjøen

Det er relativt få apper som er dobbelt opp her, men fotoappene ligger dobbelt. Her er Asus' alternativ veldig bra om du bruker andre skytjenester enn Googles, eller dersom du mest ønsker et lokalt arkiv over bildene du tar. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers fungerer ZenFone Zoom S stort sett som du forventer, selv om mange av Googles apper er byttet ut med Asus' egne. Disse fungerer imidlertid upåklagelig. En solid andel av Googles standardapper for Android er også med, men det er lite her som er dobbelt opp, så telefonen oppleves ikke som søkklastet av innhold.

I det hele tatt er dette meget, meget bra. Det er egentlig bare to skjær i sjøen her. Det ene er at oppdateringer i et menysystem som er såpass tilpasset produsenten som dette, ofte tar lenger tid enn oppdateringer av tilnærmet ren Android. Akkurat hvor ofte og hvor lenge du kan regne med nye oppdateringer til denne telefonen er altså litt i det blå.

Det andre mulige skjæret er at den grunnleggende ytelsen fort kan bli litt i laveste laget i noen sammenhenger. Der brukeropplevelsen er helt fantastisk både i menysystemet og i kjøring av «vanlige» apper er det en del spill og nytteapper som kan kreve mer enn det systembrikken faktisk leverer. Den er åpenbart godt egnet for å drive disse menyene, men det er litt mer uvisst om den klarer å trekke neste års tyngste apper.

Målt ytelse

Den opplevde ytelsen er altså ikke alt. Den målte ytelsen sier noe om hvor fremtidssikker ZenFone Zoom S er. Og der fremstår den som midt på treet. Prisen på telefonen er litt høy med tanke på at den deler systembrikke med Moto G5 Plus, i form av Snapdragon 625. Motorolas telefon koster omlag halvparten av Asus'.

Det er litt mer tilgivelig med usikkerhet rundt fremtiden for en telefon til 2800 kroner enn for en telefon til 5500 kroner. Men samtidig er det heller ikke veldig mye som tyder på at ytelsen vil være plagsomt dårlig med det første. Dette er en stabil og god prosessor etter vår erfaring, og så godt som alle telefoner vi har testet med den har gitt brukeropplevelse fra helt ålreit til meget, meget bra, der Moto G5 og denne Asusen er representanter for siste kategori.

Grafer: Lilla - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett.

Til tross for at Snapdragon 625 ikke skal være noe kraftverk på linje med prosessorene i Snapdragon 8xx-serien ser vi at grunnleggende ytelse i Geekbench er meget bra, og ikke så fryktelig langt unna toppbrikkene. Knekken kommer når vi ser til mer grafikkintensive tester, der ytelsen er betydelig svakere enn det nyere toppbrikker kan diske opp med.

Dette blir spesielt tydelig i den mest krevende av 3D Mark-testene. Disse fokuserer aller mest på grafikkytelse, og tunge belastninger i OpenGL3.1 som telefonene blir utsatt for her er åpenbart i meste laget for Zoom S. Her gir de nyere brikkene rundt seks ganger høyere poengsum.

Det sagt har jeg i testperioden hverken opplevd trøbbel med tunge spill eller krevende apper. Det verste jeg har lagt merke til er at noen av de tyngste appene bruker litt lenger tid på å starte opp. Derfra kjører de stort sett som olja lyn, de også.

Som underholder

Volumknapper og låsetast er på siden av telefonen. Her får du forresten ikke ekstern stereolyd. Det er litt skuffende gitt at prisen ikke er spesielt lav for denne Asusen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er bittelitt skuffende at Asus ikke har funnet plass til stereohøyttalere i ZenFone Zoom S. Men lyden både via kabel og trådløst er upåklagelig her. Det er inkludert en egen DTS-merket lydforbedrer, der man kan få tilgang på grafisk equalizer. De vanlige forvalgene syntes jeg ikke gjorde noe særlig for lydkvaliteten – den er god nok i massevis i utgangspunktet, med innstillingen på «Ren», men hopper man over til «Tradisjonell» gjøres det lite med lyden, samtidig som man får muligheten til å stille på equaliseren selv. Praktisk for å tilpasse lyden til hodetelefoner som kanskje ikke kler utgangspunktet like godt.

Det følger med relativt gode øreplugger i esken. De passer fint til standardlyden, men det begynner veldig fort å låte som om naboen har fest om du bruker de andre forvalgene i lydinnstillingene.

Need for Speed No Limits kjører utmerket på denne telefonen, selv om maskinvaren ikke er den aller raskeste. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den store og flotte skjermen er prima til å se film på, og har i utgangspunktet de «gode gamle» AMOLED-fargene som slett ikke er korrekte, men likevel kan gi litt mer liv til bildet. Her varierer det veldig hva folk foretrekker, og Asus har tatt høyde for det også. Dermed kan man stille skjermen mellom en mengde ulike forvalg, eller velge temperatur, tone og metning på fargene trinnløst selv. Innenfor selve skjermens begrensninger burde det være mulig selv for den mest kresne å finne en god fargeprofil.

Telefonen er naturligvis rask nok i massevis enten man bruker de medfølgende spillerne, eller Spotify, Netflix og andre strømmetjenester. Til dette fungerer den utmerket, men savnet etter HDR-løsninger som Galaxy S8 eller LG G6 er til stede. Spesielt sistnevnte koster ikke veldig mye mer enn Asus ZenFone Zoom S.

Telefonen har plass til to SIM-kort eller ett SIM og minnekort. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De fire spillene jeg spilte på telefonen i testperioden fungerte også bra. Det mest krevende av dem, Need for Speed No Limits, brukte en del tid på å starte opp, men hadde ingen problemer med å kjøre jevnt og fint på skjermen.

Tastaturet er svært ålreit å skrive på, og en egen gradering for hvor aggressiv autokorrekturen skal være gjør den levelig for mange som ellers skrur den av. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En egen spillmodus skal kunne kverke andre prosesser som går i bakgrunnen og dermed gi deg et ytelseshopp i spill som trenger det. Den vil imidlertid kun virke dersom eventuelle tregheter faktisk skyldes apper som forsyner seg av ytelsen i bakgrunnen. Det er dessuten mulig å strømme mens man spiller. Denne funksjonen har jeg ikke testet i praksis.

Som telefon

Lyden under samtaler er helt som forventet, og hverken bedre eller verre enn telefoner flest. Tastaturet som følger med er Asus' eget, og kommer ikke fra TouchPal, Swiftkey eller andre. Det er faktisk ganske godt å bruke, og ett av relativt få jeg har vært borti som kan gradere hvor hardt det skal gripe inn med autokorrektur.

Autokorrektur er vanligvis en pest og en plage i min bok, men med bryteren på det midterste nivået er faktisk ZenFone Zoom S' autokorrektur til å leve med. Den blander seg ikke inn i fullt så mye som mange slike ordlister ønsker å gjøre. På full pupp vil den ønske å gripe inn i mye, også selv om ordet ditt faktisk både er utbredt og i ordboka for lengst.

Batteritiden er imidlertid enorm her. I testperioden ladet jeg ZenFone Zoom S annenhver til hver tredje dag. Med et batteri på hele 5000 mAh er det viktig at det går fort å lade også, og det gjør det. Her følger det med hurtiglader i esken.

Kamera

Ikke alle liker utstikkende kameratuter, men i den grad telefoner må ha slikt er det kjekt at det løses på en litt ny måte. De to stoooore øynene på baksiden av ZenFone Zoom S skiller seg ut i mobilkameramengden. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Baksiden av ZenFone Zoom S skjuler to 12 megapikslers skyttere. Måten løsningen er organisert på er snytt omtrent rett ut av nesa på Apples iPhone Plus. Det ene kameraet tar seg av vanlige vidvinkelbilder, og har desidert best spesifikasjoner på glass og teknikk, mens øyet ved siden av gir optisk zoom på 2,3x, men med svakere spesifikasjoner på glass og teknikk.

Her er det, som i iPhone 7 Plus, slik at telefonen veksler mellom kameraløsningene selv, avhengig av hva som vil gi best kvalitet under gitte lysforhold. Du kan altså ikke være sikker på at ZenFone bruker telelinsen når du zoomer. Samtidig er det slett ikke sikker du ønsker «tapsfri» zoom i et halvdunkelt rom der telelinsen blir for lyssvak til å gi gode bilder. Det hadde vært ønskelig både for Apple og for Asus at de var flinkere til å opplyse om akkurat hva som skjer.

Den enkleste måten å finne ut av dette for begge telefoner er ved å dekke over linsen som ikke brukes når kameraet står på 1x, før man prøver å zoome til 2,3x. Da vil bildet bli helt svart, dersom telefonen finner at den har tilstrekkelig lys til å bruke telelinsen du holder fingeren over.

Kort fortalt gir ZenFone Zoom S meget gode bilder. Den håndterer svakt lys ganske så bra, og selv om det dukker opp gradvis mer støy etter hvert som lyset blir svakere, skal det være ganske mørkt før den blir sjenerende.

Også på eksponering og på fokus treffer telefonen som regel bra. Laserassistansen fungerer svært godt på kortere avstander, og fra et par meter og ut er det uansett evighetsfokus som gjelder.

I den grad det er noe å trekke for her, så er det at kameraet på svært lyse dager av og til sliter litt med graderte fargeskifter. Det blir relativt raskt for mye lys her, og en sky som kanskje har mange ulike fargetoner på en lys dag, vil fort bli helt hvit på bildene ZenFone Zoom S lager. Men i likhet med mørke kvelder er også svært lyse sommerdager en utfordring for mobilkamera flest.

Her får du altså et kamera i toppklasse, selv om den slås på målstreken av de aller heftigste, så som Galaxy S8 og HTC U11.

Gå til side

8.5/10
Meget bra

Asus ZenFone Zoom S

"ZenFone Zoom S har fabelaktig kamera, kjempelang batteritid og utmerket brukeropplevelse"

Fordeler

 • Batteri som varer og varer
 • Flott skjerm
 • Design som skiller seg litt ut
 • Meget bra kamera
 • Solid brukeropplevelse
 • Mye inkludert lagringsplass
 • En rekke svært gode verktøy følger med
 • To SIM eller SIM + SD-kort

Ting å tenke på

 • Målt ytelse er litt svak til prisen
 • Enkelte foretrekker Android renere enn dette
 • Ikke vanntett

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen