TEST: Asus ZenBook UX360 Flip møter HP Spectre x360

Test Asus ZenBook UX360 Flip møter HP Spectre x360

(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Test av Asus UX360 Flip og HP Spectre x360

Gjennomførte løsninger og ny teknologi gir to sterke karakterer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når prislappen for Asus UX360 Flip, og spesielt HP Spectre x360, ligger på henholdsvis 13500 og 18000 kroner møter de høye krav her hos oss. Alt må stemme for å sikre toppkarakteren, og bare en liten glipp på et viktig punkt som interaksjon, skjerm eller byggekvalitet vil slå kraftig tilbake når status gjøres opp.

Som vi vet fra konklusjonen på forrige side lot vi oss imponere kraftig over begge maskinene, og sjelden har frasen «du får hva du betaler for» gjort seg mer gjeldende. Her går vi i dybden på hvorfor vi anbefalte begge maskinene, men falt helt pladask for HPs Spectre x360, tross den stive prisen.

Byggekvalitet og design

Matt sort og «bronse» vs skinnende sølv og krom.
Matt sort og «bronse» vs skinnende sølv og krom. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Opplevelsen starter når du tar maskinene opp fra innpakningen. Følelsen vi fikk da vi første gang stod med Spectre x360 og UX 360 Flip i hendene var da også heldigvis fenomenal. 

Begge maskinene er dønn solide, byr på premium-materialer som aluminium og glass og har designdetaljer som gjør dem litt mer spennende enn resten av «røkla».

Spectre x360 står spesielt sterkt på design, der den formelig oser eksklusivitet, med sin matte, mørke utførelse krydret med lekre kobberdetaljer som binder det hele sammen. Den matte finishen bidrar til å nærmest eliminere problemet med fingermerker, og selv overgangen mellom tastatur/pekeplate og den innvendige basen er pent utført. 

Kanskje er det en detalj, men valget om å benytte seg av «Hewlett Packard»-navnet fremfor den sedvanlige HP-logoen på fremsiden av maskinen mener vi tjener designet godt. Det understreker vel at dette er en maskin HP er stolte av.

Byggemessig har vi ikke en ting å utsette på Spectre x360, hvis selvfølgelig er helt fri for knirkelyder og dessuten stiller med en svært solid skjermhengsel med god motstand. Merk at du grunnet den solide hengselen må bruke begge hender for å åpne skjermen fra lukket tilstand.

Asus UX360 minner om andre bærbare fra ZenBook-serien med sine distinkte spunnede sirkler i topplokket. Vår testmodell stiller i en fargedrakt vi ikke helt klarer å beskrive, men her er det vel en slags sølv- og bronsetone. Akkurat som HP har Asus gått for bronsedetaljer for skjermhengselen, men til forskjell fra hos Spectre trer fettmerker raskere frem her, takket være UX360 Flips mer skinnende design. 

Skjermhengselen er for øvrig ny, og vi liker muligheten til å åpne lokket kun ved hjelp av en hånd. Dessverre er det også slik at hengselen i visse vinkler blir litt løs i fisken. Det er litt skuffende, men det går aldri på bekostning av måten berøringsskjermen kan brukes på eller lignende.

Ellers er UX360 absolutt en solid bygget maskin, men aller best ut kommer altså Spectre x360.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skjerm

Asus UX360 Flip kan notere seg den høyeste skjermoppløsningen av de to duellantene våre med sine 3200 x 1800 punkter. Dette føler vi er rimelig luksus for en 13,3-tommer, og mens vi selvsagt liker oppløsningen ville vi nok latt oss imponere like mye av en skjerm med noe lavere oppløsning. Ved normal sitteavstand ser vi tross alt nesten ikke pikslene på en 1440p-skjerm av denne størrelsen.

Om du takler den ekstra vekten og størrelsen er både Spectre x360 og UX360 Flip gode nettbretterstattere.
Om du takler den ekstra vekten og størrelsen er både Spectre x360 og UX360 Flip gode nettbretterstattere. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

IPS-panelet gir uansett god innsynsvinkel og produserer livlige og varme farger, om ikke akkurat riktige farger. Asus har nemlig gjort en slett kalibreringsjobb, som kanskje ikke vil plage den jevne brukeren, men kan være et problem om en jobber med fargesensitive oppgaver.

Lysstyrken er normalt god, men du vil nok foretrekke å holde lysstyrken på mellom 80 og 100 prosent i normalt opplyste rom for å motvirke gjenskinn. Skjermen er jo berøringsvennlig, og derav av det blanke slaget. 

Den berøringsvennlige skjermen fungerer for øvrig ypperlig. Flerberøring går altså jevnt og vi har få glipptak, noe som bare skulle mangle ettersom UX360 Flip i høyeste grad er ment å være en nettbretterstatter. 

Akkurat det samme kan sies om HP Spectre x360s berøringsskjerm. HP har imidlertid sørget for å utstyre sin Spectre x360 med et OLED-panel, noe som gir den en overlegen seier her i skjermkategorien.

OLED-panelet leverer nemlig et sortnivå vi ikke har sett maken til hos en bærbar maskin før, og det er faktisk ikke mulig å se hvor skillet mellom panelet og skjermrammen går når vi viser et sort bilde på maskinen. Fargene virker nesten dopa, og popper nærmest ut av skjermen.

Mens panelet langt fra er riktig kalibrert kan vi ikke la være å bli imponerte over hva dette resulterer i, da blant annet skrivebordsbakgrunnene i Windows aldri har sett så levende ut, og selv brukergrensesnittet virket langt sprekere enn tidligere. Etter møtet med Spectre x360s OLED-skjerm kan teknologien etter vår mening ikke bli standard for bærbare fort nok. 

At oppløsningen er 2560 x 1440, og altså lavere enn for UX360 Flip, la vi ikke merke til.

Tastatur

Hengselen til Spectre x360 (til venstre) er mest solid, og tastene dens liker vi også best, men så var det dette med plasseringen av dem, da.
Hengselen til Spectre x360 (til venstre) er mest solid, og tastene dens liker vi også best, men så var det dette med plasseringen av dem, da. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til tastatur kan både Spectre x360 og UX360 Flip vise til gjennomgående behagelige taster med lang vandring. Vi legger likevel merke til at de to tastaturene har hver sine sterkere og litt svakere sider.

Vi ønsker først og fremst å fremheve de noe fastere tastene til Spectre x360, som også har hakket dypere vandring enn UX360 Flip. Følelsen til de ulike tastene er også mer konsis i Spectres tilfelle, der mellomromtasten og de øvrige tastene hos UX360 Flip føles som de har ulik demping. 

Som du ser har HP gått for et amerikansk tastaturoppsett for sin Spectre, noe Asus ikke har falt for fristelsen å gjøre. Poeng, Asus.
Som du ser har HP gått for et amerikansk tastaturoppsett for sin Spectre, noe Asus ikke har falt for fristelsen å gjøre. Poeng, Asus. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

På Spectre x360 er den øvre raden med taster satt til å justere lysstyrke, kontrollere avspilling av media og andre smarte snarveier som standard. De lite benyttede F1 – F12-funksjonstastene kan nås ved å holde Fn-tasten nede, noe vi mener er et mer brukervennlig grep enn motsatt, som er tilfelle hos Asus. Det å holde nede en ekstra tast for å raskt justere lysstyrke eller hoppe over en sang er rett og slett tungvint. 

UX360 Flip får på sin side en ekstra stjerne for at den lar deg justere tastaturbelysningen i tre ulike intensitetsnivåer, mens Spectre x360 kun har en av/på-modus.

Når det kommer til selve tastaturoppsettet må vi også rappe HP over fingrene. HP forsøker nemlig med mange av sine nye maskiner, Spectre x360 intet unntak, å tvinge oss nordmenn over på et mer amerikansklignende tastaturoppsett, med blant annet en mindre og fysisk annerledes Enter-tast.

I stedet for å spandere på seg noen tiere og distribuere maskiner med et skikkelig norsk tastatur, lager de altså bare en type som de utstyrer med et lass av ekstra klistremerker de forventer at vi skal ta til takke med og tilpasse oss. Det er vanskelig å svelge når en bes betale 18 000 kroner for en premium-maskin.

Asus holder seg på sin side stadig til standard tastaturoppsett, dog med felles-nordiske taster.

Pekeplaten

Pekeplaten er best, og størst, hos Spectre x360 (Her til høyre i bildet).
Pekeplaten er best, og størst, hos Spectre x360 (Her til høyre i bildet). Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Beveger vi oss litt nedenfor tastaturet på de to maskinene finner vi pekeplaten. Både HP og Asus har utstyrt maskinene sine med såkalte presisjonspekeplater av glass som er langt bedre i bruk enn pekeplatene du finner på rimeligere maskiner. Likevel er det hakket lettere å kåre en vinner her enn for tastaturet.

Vi må nemlig se helt til Apple, med deres overlegne MacBook-pekeplate, for å finne en verdig utfordrer til HPs Spectre x360. Og, som en utfordrer til denne legendariske saken klarer Spectre x360 seg svært godt.

UX360 Flip viser hvor fleksibel den er.
UX360 Flip viser hvor fleksibel den er. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Her får du jevn presisjonskontroll, nøyaktige flerbevegelser og godt med handlingsrom. Vi tør påstå at Spectre x360 leverer den beste pekeplaten på noen Windows-baserte bærbar vi har testet. Så får det være at Apples MacBook-er fortsatt troner aller øverst på listen.

Om vi skal trekke for noe må det være at den har bitte litt «slark» når du berører den, nesten på den måten at den mistolker berøringen din for å være et fysisk nedtrykk. Dette er likevel en detalj og neppe noe du vil finne frustrerende i lengden. 

UX360 Flips pekeplate er like jevn og glatt som Spectre x360s, men byr ikke helt på like god presisjon. Småpirk i Photoshop kan dermed være noe mer utfordrende.

Vi oppleve også at pekeren av og til fløy «pokkerivold» da vi forsøkte oss på flerfingerbevegelser. Dette kan unngås ved å være tydeligere i bevegelsene og legge et noe mer bestemt trykk på pekeplaten. Dermed kan det være snakk om en vanesak, men vi har jo ikke det samme problemet på Spectre x360 eller MacBook Pro.

I en enkeltest ville vi kanskje skrytt enda mer av pekeplaten også for UX360 Flip, men i møte med Spectre x360 blir det tydelig hvem som leverer den beste totalopplevelsen.  

Spectre X360 har den beste pekeplaten av de to, og en av de bedre for noen Windows-bærbar noensinne.
Spectre X360 har den beste pekeplaten av de to, og en av de bedre for noen Windows-bærbar noensinne. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den forrige rekordholderen for lengste batteridriftstid med sine 620 minutter, eller 10 timer og 20 minutter, var Apples MacBook 2016. Når så Spectre x360 nonsjalant legger seg godt foran dette igjen, med sine 11 timer og 15 minutter, begynner vi virkelig å få varme følelser for HPs mørke frier.

Et stort batteri skal ha sin del av æren, men vi kommer ikke utenom optimaliseringer fra HPs side og utviklingen på prosessorfronten, med Skylake som motor. Hvordan samme maskin kan bli om den senere utstyres med Intels kommende Kaby Lake-prosessorer for ultrabærbare tør vi nesten ikke tenke på.

Også UX360 Flip kommer veldig godt ut av batteritesten vår, men om du virkelig er opptatt av å være fri til å jobbe der du vil, så lenge du vil, er Spectre x360 i en egen klasse.  

Vi registrerer at spesielt Spectre x360 blir noe varmere i trøya enn normalt under vår stresstesting. Om dette blir et problem kommer vi straks tilbake til, men det er greit å nevne at vi selvsagt registrerer noe viftestøy under hard last. Ved typisk bruk hører vi ikke en døyt, dog, og vi klarer heller ikke registrere noen store forskjeller i lydnivå mellom Spectre x360 og UX360 Flip.

Den første prosessortesten vår avslører at UX360 Flip er den raskeste av de to når tunge oppgaver skal løses. Ved normal bruk merker vi ingen ytelsesforskjell mellom de to maskinene.

Som vi ser av vår andre prosessortest taper imidlertid UX360 Flip terreng når de tunge oppgavene trekker veldig ut i tid. Dette kan tyde på at kjølingen ikke er god nok, eller kanskje mer trolig, at prosessoren får beskjed om å skru ned tempoet for ikke å bli like varm som Spectre x360. 

Mens Spectre x360 skilter med en integrert Intel Iris 540-brikke har UX360 Flip den kjedeligere og langt mer vanlige HD Graphics 520-brikken fra samme selskap. Iris-grafikk gir betydelig forskjell i spill og 3D-applikasjoner, der HPs kandidat viser seg som det beste valget. 

Selvsagt kjøper du ikke en ultrabærbar for å spille, men hvem sier vel nei takk til å kunne kjøre i gang en eldre klassiker eller favoritt i en ledig stund, om enn på litt lavere grafikkinnstillinger enn kanskje fortjent. 

Lesehastigheten gjør sitt til at Spectre x360 starter like raskt med kald motor som fra dvalemodus. Programmer lastes inn lynraskt, og selv om skrivehastigheten ikke flytter noen grenser klarer vi ikke klage over denne heller. UX360 Flip skilter ikke med like imponerende tall, men oppleves i stor grad som rask den også. Oppstart av Windows er virkelig gjort på et blunk, og ved normal bruk klarer vi ikke identifisere ytelsesforskjeller mellom HP og Asus' kandidat her. 

Fikk du med deg testen vår av HPs Spectre 13?
Tynnere og lettere, men uten 360-gradersskjerm »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen