TEST: Asus UX301LA

Test Asus UX301LA

(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

– Et portabelt kraftverk

Men koster det mer enn det smaker?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Asus har de siste årene levert knallsterke ultraportable datamaskiner; skikkelige krafthus til denne formfaktoren å være. Asus filer tradisjonelt ikke bort de aller siste millimeterne bare for å ha den slankeste eller letteste maskinen, men leverer år etter år kompakte og ikke minst balanserte maskiner i et pent skall.

Med nyeste mann ut, UX301, signaliserer Asus at de opprettholder strategien fra de foradgående årene. UX301 er nemlig ikke tynnest eller lettest av årets portable modeller, men – i alle fall ved første øyekast – noe sprekere enn de øvrige.

Konkurransen i det ultraportable markedet har aldri vært større, og vi legger straks merke til to spenstige designvalg Asus har gjort for å skille seg ut. Oversiden av topplokket er nemlig av glass, og det samme er området som omkranser tastaturet, noe vi kommer tilbake til. Videre har Asus valgt å pryde årets modell i en mørk blåtone.

Når vi går på innsiden finner vi en tokjernet Intel Haswell i7 4558U-prosessor med integrert Iris HD 5100-grafikk. Denne grafikkløsningen er mer enn sprek nok for å drive de 2560 x 1440 pikslene som maskinens 13,3-tommers skjerm byr på, i alle fall til normal bruk på Windows-skrivebordet. Iris HD 5100 er en av de beste integrerte grafikkløsningene som finnes, og vi er forventningsfulle til spilltestene våre.

Lokket er helt glatt, men under glasset kan du se et mønster som minner om  årringene i et tre.
Lokket er helt glatt, men under glasset kan du se et mønster som minner om årringene i et tre.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Oppløsningen på 2560 x 1440 holder i lange baner på den lille IPS-skjermen, som er av den stadig mer utbredte berøringsfølsomme, reflekterende typen.

Prosessoren som sitter i UX301 er heller ikke til å kimse av, noe som vi tror vil komme godt til syne mot selv de fremste rivalene dens i prosessortestene. Det er selvsagt snakk om en av Intels nye og strømgjerrige «Haswell»-prosessorer. 

Haswell er bygget fra bunnen av og opp med tanke på å optimalisere strømforbruket. Hver minste lille bit av prosessoren kan nemlig slås av om den ikke brukes, og den skal trekke veldig lite strøm når den jobber med enkle oppgaver. Lang utholdenhet er en av de viktigste egenskapene en Ultrabook kan ha, og vi er spente på hva våre batteritester vi vise.

Ellers kan UX301 skilte med lynrask trådløs overføring av data med sitt 802.11ac-nettverkskort. På vår testmodell kan vi dessuten nærmest bade i rask lagringsplass: Hele 512 gigabyte SSD-herlighet er på plass i RAID 0. Dette betyr at data skrives og leses på begge de to 256 gigabyte store enhetene samtidig, noe som potensielt nesten kan doble ytelsen vi får ved lesing og skriving av data. At dette sannsynligvis har en stor del av skylden for at prisen for maskinen har gått til himmels siden forrige modell er dog litt leit, men det finnes neste like konfigurasjoner med mindre lagringsplass for de som vil spare en god slump penger uten at det går på bekostning av ytelse.

Åtte gigabyte minne slår følge med de øverige komponentene, noe som skulle holde lenge for de fleste bruksområder. Litt rart er det at de bare arbeider med en hastighet på 1066 MHz, og ikke det vi nå trodde var blitt standard, nemlig 1600 MHz. Om dette får noen praktisk betydning gjenstår dog å se.

Størrelsesmessig synes vi ikke UX301 har noe å skamme seg over. Over bakken måler den nemlig bare 1,7 centimeter mens resten av målene er som ventet for en 13-tommer, da skjermpanelet også tross alt må få plass. Vekten er det heller ikke noe å si på, for selv om den undre delen av maskinen er i aluminium, veier den inn på bare 1,45 kilogram. 

La oss finne ut om du vil trives med UX301 fra Asus »

Type Testkonfigurasjon (Finnes også i andre konfigurasjoner)
Prosessor Intel «Haswell» Core i7-4558U (2,8 GHz – 3,3 GHz TurboBoost, 4 MB cache, 2 kjerner)
Minne 8 GB DDR3L 1066 MHz RAM
Harddisk 512 GB i RAID 0
Skjermkort Intel Iris Graphics (HD 5100)
Skjerm 13,3 tommer WLED med berøring
2560 x 1440 pikslers oppløsning
Semireflekterende
Trådløs tilkobling 802.11ac WiFi
Bluetooth 4.0
Batteri 50,6 Wh, 6 celler
Operativsystem Microsoft Windows 8 64-bit
Størrelse 32,5 cm bred, 22,5 cm dyp, 1,7 cm høy
Vekt Datamaskin: 1 450 gram
Strømforsyning: 228 gram
Pris 18 500 kroner

Testmaskinen har vært på lån fra Asus.

Gå til side

Asus Zenbook UX301LA-DE002H

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen