TEST: Asus Transformer Book T300 Chi

Test Asus Transformer Book T300 Chi

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves

Så sier ordtaket, men kan det samme sies om Asus' etterlengtede Chi?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I Asus Transformer Book T300 Chi sitter nå en to-kjernet Intel Core M-5Y71-prosessor klokket til 1,4 GHz. Core M er en svært energieffektiv variant av den nye Broadwell-arkitekturen til Intel som trekker svært lite strøm og som til gjengjeld kan kjøles passivt, altså helt uten vifter. Dette gjør imidlertid sitt til at ytelsen ikke er spesielt mye å skryte av, som vi skal se av grafene under.  

I videokonverteringsprogrammet «Handbrake» satte vi nemlig i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessor, og selv om det plasseringsmessig kan virke som Chi ikke ligger så dårlig an, kan vi jo minne om at en 13-tommers MacBook til omtrent samme prisen fullfører oppgaven på kun 15 minutter.

Når det kommer til grafikkytelse har maskinens integrerte grafikkløsning, Intel HD 5300, ikke mye å stille opp med. I det mange år gamle Far Cry 2 oppnår vi aldri en jevn bildeflyt, selv ikke på lave oppløsninger. Selve grafikkløsningen skal ha fått seg en oppjustering fra HD 4000-generasjonen, men vi tror skiftet til energieffektive Core-M-prosessor fra Core I-prosessorene –hvor ytelsen omtrent er negativ proposjonal med varmeutviklingen – må ta sin del av støyten for den labre ytelsen.

Nå er det likevel ikke for å spille du skaffer deg en Chi, så annet enn å være lite overraskende er spillytelsen ikke noe vi legger mye vekt på når vi skal avsi dommen over maskinen på neste side

Med en maksimal lysstyrke på 325 nits er det ingen sak å bruke Chi i godt opplyste omgivelser som kontorer eller ved store vinduer. Fordi skjermen er blank må imidlertid lysstyrken kjøres helt til topps for at du skal unngå reflekser i skjermen, så forskjellen ned til Asus’ UX305 er således ikke like stor som en skulle tro da denne maskinen har en matt refleksfri skjerm. Den beste lysstyrken, og skjermen for den saks skyld, har imidlertid Apples MacBook.

Vi lurte på hvor mye kraft en 1,4 centimeter tykk maskin kunne lagre på batteriet og fikk svaret ved å kjøre en testvideo i løkke helt til den tok kvelden. Det tok fire timer før skjermen ble sort, noe som ikke er særlig imponerende, spesielt om vi sammenligner med ultrabærbare på 13 tommer, og milevis bak dedikerte nettbrett. Nå er det kanskje ikke filmtitting du vil bruke Chi aller mest til, men selv ved moderat bruk til for eksempel Internettsurfing eller tekstbehandling finnes det langt bedre alternativer der ute om batteritid er et kritisk område for deg. Vi ville ikke satset pengene våre på at Chi klarer en full arbeidsdag på batteriet.

Den 128 gigabyte og 1,8 tommer store SSD-enheten er ikke av de aller raskeste vi har målt. Skrivehastigheten lander på 370 MB/s, altså noe under par, mens lesehastigheten strekker seg til 491 MB/s. I praksis oppleves SSD-en som responsiv nok og maskinen bruker ikke mange sekundene på verken å starte programmer eller fyre opp Windows. Du har omtrent 84 gigabyte tilgjengelig til lagring av dine filer etter at Windows-installasjonen og gjenopprettingspartisjonen har lånt sin andel av diskplassen.

Ettersom Chi er helt vifteløs er den også helt lydløs. Det går bra siden prosessoren senker arbeidstempoet etter hvert som temperaturen øker. Ved svært høy belastning, i vårt tilfelle videokonvertering, måler vi temperaturer på 41 celsius i topplokket. Temperaturen er omtrent som forventet, men du legger nok bedre merke til at det varmer litt fra maskinen siden du holder den mer i hånden enn andre bærbare. Legg merke til at Chi – fordi den er en hybrid og altså har all maskinvaren i «lokket» – ikke utvikler varme i tastaturdelen, som du ofte hviler på fanget ditt. Det er ofte å foretrekke. 

Les resten av testen og konklusjonen på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen