TEST: Asus Sabertooth Z87

Test Asus Sabertooth Z87

(Bilde: Sindre Eldøy - Hardware.no)

Solid hovedkort for Intels Haswell-prosessor

Men Asus kunne spart seg for plastdekselet som skjuler godsakene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Skal du ha en ny maskin for hjemmebruk i dag, er sjansen stor for at du ender opp med et system basert på Intels Haswell-prosessor. Er du ute etter god ytelse og hyggelig strømforbruk, vil vi nemlig anbefale deg å se nærmere på Intels populære modeller kalt Core i5 4670K og Core i7 4770K.

Disse prosessorene er laget for LGA1150-plattformen, hvor det finnes en rekke ulike brikkesett. For nevnte modeller anbefaler vi deg å velge Z87-brikkesettet. Dette er nemlig brikkesettet med mest funksjonalitet, og er dessuten det eneste som støtter overklokking.

Vi har testet to hovedkort med Z87-brikkesett tidligere. Vi lot oss imponere over ASRock Z87 OC Formula's fullspekkede funksjonalitet, og kalte modellen et drømmekort for overklokkeren. Asus Z87-A fikk også ros, for å tilby god og enkel funksjonalitet til en hyggelig prislapp.

Hovedkortet som nå ligger på testbenken er modellen Sabertooth Z87 fra Asus. Våre erfaringer fra tidligere Sabertooth-modeller, er at dette er hovedkort med gjennomgående kvalitet som appellerer til entusiastene. Les videre for å se om Asus Sabertooth Z87 lever opp til forventningene.

Hovedkortet har tre PCI Express x16-spor og tre PCIe x1-spor. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no.

Slik ser hovedkortet ut uten dekselet.
Slik ser hovedkortet ut uten dekselet.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1150 for Intel Core i3/i5/i7 og Pentium
 • Intel Z87-brikkesett
 • 4 x DDR3-minnesokler for maks 32 GB med frekvenser opp til 1866 MHz
 • 2 x PCI Express 3.0 x16 (x16 eller x8/x8)
 • 1 x PCI Express 2.0 x16 (x4)
 • 3 x PCI Express 2.0 x1
 • 6 x SATA 6 Gbit/s og 4 x SATA 3 Gbit/s via Intel Z87 (RAID 0, 1, 5, 10)
 • 2 x SATA 6 Gbit/s og 2 x eSATA 6 Gbit/s via ASMedia ASM1061
 • 1 x Gigabit LAN via Intel I217-V
 • 8-kanals lyd via Realtek ALC1150
 • 6 x USB 3.0-porter via Intel Z87 (4 eksterne + 2 via intern header)
 • 8 x USB 2.0-porter (4 eksterne + 4 via intern headere)
 • Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)

Takk til Asus som sendte hovedkortet til test.

Det er liten tvil om at Asus Sabertooth Z87 skiller seg ut fra mengden. Det er nemlig utstyrt med et plastdeksel som dekker store deler av hovedkortet. Vi opplyses om at dette skal beskytte mot støv - og ikke minst sørge for bedre kjøling av hovedkortet.

Det å pakke inn noe som avgir varme for å øke varmeutvekslingen med omgivelsene, høres i utgangspunktet ut som en dårlig idé. Hovedtanken bak dekselet til dagens testkort er imidlertid å kontrollere hvordan luften beveger seg rundt hovedkortet. For at dette skal fungere skikkelig, er du avhengig av å installere de to medfølgende 35mm-viftene som følger med i esken. Den ene viften vil da hente kjølig luft fra en åpning i bakpanelet, og føre luften over kjøleribbene til spenningsregulatorene. Den andre viften vil på sin side lage en luftstrøm som sprer seg utover resten av hovedkortet.

De to viftene er ikke ferdig montert på hovedkortet, som vitner om at de kanskje ikke er helt nødvendige for tilstrekkelig kjøling. Vi er også en smule skeptiske til at dekselet er veldig god beskyttelse mot støv. Vi ser nemlig for oss at støv som suges inn i viftene kan ha større sjanse for å hope seg opp under dekselet - og dermed blir vanskeligere å fjerne. Vi mistenker derfor at den viktigste faktiske egenskapen til dekselet, er å gi hovedkortet et tøft og ryddig design.

Byggekvalitet i fokus

Hovedkortet er også utstyrt med en bakplate i metall, som sørger for fysisk beskyttelse og avstivning av hovedkortet. Denne har dessuten kontakt med undersiden av hovedkortets spenningsregulatorer, og bidrar dermed til kjøling av disse.

Det største argumentet for å velge Sabertooth Z87, er den gjennomførte byggekvaliteten. Her er det kun brukt komponenter av ypperste klasse, som i følge Asus holder millitær standard. Hovedkortet skal også ha egen brikke og kretsdesign for å beskytte med statisk elektrisitet. I esken finner vi et sertifikat om at hovedkortets komponenter har gått gjennom en rekke tester. Målet er å sikre at hovedkortet har best mulig stabilitet og holdbarhet. For å understreke dette, tilbyr Asus fem års garanti på Sabertooth Z87.

Ypperlig funksjonalitet

Vi finner totalt tre PCI Express x16-spor. To av disse er av versjon 3.0, hvor du får full x16-båndbredde ved bruk at ett spor, og x8 båndbredde om du bruker begge. Det tredje PCI Express x16-sporet er av versjon 2.0, og har en begrenset båndbredde på x4. Hovedkortet er også utstyrt med tre PCI Express 2.0 x1-spor.

Asus Sabertooth Z87 kan skilte med totalt åtte SATA-kontakter. Z87-brikkesettet styrer seks av disse, med 6 Gbit/s båndbredde og støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. De to resterende SATA-kontaktene, samt to eSATA-kontakter, har 6 Gbit/s båndbredde og styres av ASM1061-kontrollere fra ASMedia.

På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og fire USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og to eSATA-kontakter. Vi finner også diverse kontakter for lyd, knapp for tilbakestilling av BIOS, samt skjermutgangene HDMI og DisplayPort for prosessorens integrerte grafikkløsning.

En I217-V-kontroller fra Intel styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av Realtek ALC1150-codec, som sørger for kurant lyd i opp til åtte kanaler.

Nyttig tilbehør

I esken til Sabertooth Z87 finner vi, i tillegg til standard tilbehør, en pose med tilbehør til plastdekselet. Dette inkluderer to vifter, dummy-kontakter for å hindre støv i å hope seg opp i kontaktene på bakpanelet, samt en rekke deksel for å dekke til PCIe-spor og liknende som ikke er i bruk. Vi finner også tre temperatursensorer som kan brukes til å overvåke temperaturen ulike steder i maskinen.

 • Brukermanual
 • Driver-CD
 • 4 x SATA 6 Gbit/s-kabler
 • 1 x SLI-kabel
 • I/O Bakplate
 • Asus Q-Connector kit
 • Deksel-tilbehør
 • 2 x 35mm-vifter

 

Bli med til neste side, til BIOS og overklokking

Gå til side

Asus Sabertooth Z87

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen