Asus RT-AC5300 ser ut som et monster fra en science fiction-skrekkfilm.

Test Asus RT-AC5300

Asus RT-AC5300 ser ut som et monster fra en science fiction-skrekkfilm. (Bilde: Kurt Lekanger)

Asus RT-AC5300 koster nesten 5500 kroner

Men er den verdt pengene? Vi har testet.

Ytelse

Asus RT-AC5300 har som nevnt hele åtte antenner, mens de fleste andre trådløse rutere for hjemmebruk har fire eller seks antenner. 

Årsaken til at det er åtte antenner, er at det brukes fire antenner til å sende og fire til å motta – en såkalt 4x4 MIMO-konfigurasjon. Det er Broadcomms BCM4366-brikke som står for radiodelen i RT-AC5300, og med Broadcoms såkalte XStream-løsning støttes bruk av to 5 GHz-bånd samtidig (også samtidig med 2,4 GHz-båndet). 

De nyeste 802.11ac-ruterne – inkludert RT-AC5300 – håndterer mange samtidige enheter bedre enn eldre trådløse rutere, ettersom de støtter det som kalles MU-MIMO (Multiuser Multiple Input/Multiple Output). Det betyr at det kan sendes separate datastrømmer til flere enheter samtidig, omtrent som om hver enhet hadde sin egen dedikerte wifi-ruter. Dermed deles den totale tilgjengelige båndbredden bedre mellom enhetene i huset ditt. For at du skal kunne bruke MU-MIMO kreves det at både den trådløse ruteren/aksesspunktet og enhetene du kobler til støtter det. 

Som nevnt på førstesiden støtter ruteren også en proprietær løsning for modulering av det trådløse signalet som skal overføres, kalt NitroQAM, som gir høyere hastighet. I tillegg er det støtte for såkalt beamforming, som sørger for at radiosignalene automatisk fokuseres mot de tilkoblede enhetene. Dette er en teknologi som er innebygget i 802.11ac, og som sørger for at aksesspunktet og trådløse enheter i nettverket utveksler informasjon om hvor de befinner seg, slik at signalet kan konsentreres der det er mest behov for det. I tillegg benyttes det Asus kaller «Asus RF fine-tuning», som betyr at styrken på det trådløse signalet til enhver tid optimaliseres. 

Broadcoms nye brikkesett har mulighet til å lokalisere, analysere og deretter respondere på andre trådløssignaler enn WiFi. Rutere som benytter det nye brikkesettet kan dermed bli både mer stabile i svært signalforurensede miljøer og levere bedre ytelse. 

I våre ytelsestester gjorde RT-AC5300 det svært godt. På 5 GHz var den desidert raskest i nesten alle våre målinger, og mellom 11 og 33 prosent raskere enn RT-AC3200.   

 
På 2,4 GHz imponerte den enda mer – og leverte overlegen ytelse selv i rommene lengst fra ruteren. På badet i underetasjen – med murvegger – oppnådde vi utrolige 75 prosent høyere hastigheter enn ruteren som kom på andreplass. 63 stabile megabit per sekund i et rom de fleste andre rutere slet med å opprettholde en god forbindelse i, er imponerende.  

 
RT-AC5300 har de samme smarte funksjonene for prioritering av nettverkstrafikken som vi så i RT-AC3200. Med funksjonen Adaptive QoS (Quality of Service) får du en fin oversikt over hvor mye båndbredde de ulike enhetene i nettet ditt bruker. 

Du kan velge hva slags type bruk som skal prioriteres i nettet, for eksempel spill eller videostrømming. I tillegg kan du velge hvilke enheter i nettverket som skal ha høyest prioritet. 

Konklusjon og alternativer

Asus RT-AC5300.
Asus RT-AC5300. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Asus RT-AC5300 er den mest avanserte trådløse ruteren vi har testet. Ruteren har ekstremt god rekkevidde og ytelsesmessig er ingen av de andre ruterne vi har testet i nærheten. Og til tross for at den er fullstappet med avanserte funksjoner, er den veldig enkel og grei å sette opp. 

Men prislappen på rundt 5500 kroner gjør at du nok skal ha spesielle behov før du blar opp for denne. Eller så er du bare en av dem som bare vil ha det beste som finnes, koste hva det koste vil (det er ingenting å skamme seg over, vi kjenner oss godt igjen...). 

For to tusen kroner mindre får du en trådløs ruter som er nesten like god: Asus RT-AC3200. Også denne har veldig god rekkevidde og god ytelse. 

Et annet godt alternativ er Netgear Nighthawk X6, også en trebåndsruter med høy ytelse. Den har til tider vært på tilbud helt ned mot 2000 kroner – og til den prisen er den et kjempekjøp. I skrivende stund koster X6 imidlertid nesten 3000 kroner, bare 200-300 kroner mindre enn Asus RT-AC3200. Med den lille prisforskjellen ville vi gått for Asus RT-AC3200. Med mindre du vil fleske til og gå for flaggskipet AC-RT5300. Men selv om vi gir sistnevnte toppkarakteren 10/10 kan vi ikke gi et Anbefalt-stempel – til det er prisen hinsides all fornuft.

Gå til side

10/10
Fantastisk

Topp 10

#1 av 10

Se hele Topp 10 »

Asus RT-AC5300

"Både ytelse, rekkevidde og funksjonalitet imponerer stort"

Fordeler

 • Imponerende ytelse både på 2,4 og 5 GHz
 • Svært god rekkevidde
 • Tre frekvensbånd
 • Beamforming og Smart Connect
 • Veldig bra brukergrensesnitt
 • Dual WAN-støtte
 • VPN-server
 • Spill-optimalisering

Ting å tenke på

 • Høy pris

Detaljer

 • Brukervennlighet
 • Design og kvalitetsfølelse
 • Ekstra funksjonalitet
 • Ytelse og stabilitet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen