Asus RT-AC3200.

Test Asus RT-AC3200

Asus RT-AC3200. (Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Vi har testet den råeste trebåndsruteren fra Asus

Denne har alt du forventer av en trådløs ruter, og enda litt til.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sliter du med ustabilt og tregt trådløst nett hjemme? Noe av årsaken kan være at ruteren din er moden for utskiftning. Det kreves mye mer av en trådløs ruter i dag enn for få år siden, da du kanskje bare hadde én eller to PC-er som var tilkoblet det trådløse nettet. I dag er det vanlig at man har et stort antall enheter i det trådløse nettet, som PC-er, mobiltelefoner, nettbrett, smart-TV-er, strømmepinner og andre duppeditter. 

De nyeste og mest avanserte trådløse ruterne kommer nå med hele tre frekvensbånd for å bedre takle at du har mange aktive enheter i nettverket. I tillegg til ett 2,4 GHz-bånd, er det også to 5 GHz-bånd. Ved å fordele trafikken på de ulike båndene, får du utnyttet kapasiteten i nettet bedre.

Asus RT-AC3200 er en av de mest avanserte trådløse ruterne på markedet, og har nesten identiske spesifikasjoner som to andre rutere vi nylig har testet: Netgear Nighthawk X6 (R8000) og D-Link DIR-890L. Samtidig er den en av de dyreste trådløse ruterne for hjemmemarkedet, og vi var derfor nysgjerrige på om den virkelig er verdt de rundt 3000 kronene den koster.

Klassisk Asus-design

Asus RT-AC3200 har seks store antenner.
Asus RT-AC3200 har seks store antenner. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

I likhet med de to konkurrentene, er Asus RT-AC3200 også en forholdsvis stor ruter – og den veier rundt 1 kilo. Designmessig ligner den mye på andre Asus-rutere, som RT-AC87U, som vi testet i fjor. Ruteren er svart, og ligner nesten litt på et «stealth»-jagerfly. Vi synes den ser tøff ut, men det er selvfølgelig smak og behag.

Foran på ruteren er det en rad med statuslamper, og på venstre side er det to store knapper – den ene er for å skru av og på Wi-Fi, mens den andre kan holdes inne litt for å skru av LED-lampene helt. Kjekt om du har ruteren på et soverom eller et annet sted hvor du irriterer deg over blinkende lys. Det er også en USB 3.0-kontakt i fronten, skjult bak et gummideksel. Dekselet er egentlig litt unødvendig og i veien om du bruker USB-porten, men samtidig ser det litt ryddigere ut hvis du ikke bruker denne porten.

På baksiden er det fire gigabit Ethernet-porter, samt en gigabit WAN-port. I tillegg er det en USB 2.0-kontakt. Det er totalt seks store antenner, hvorav tre brukes til å sende og tre til å motta (3x3 MIMO).

Maskinvaren ellers er forholdsvis kraftig – og som nevnt ganske lik den du finner hos et par av konkurrentene. Netgear skryter av avlastningsprosessorer i tillegg til tokjerneprosessoren fra Broadcom, og vi har ikke klart å bringe på det rene om noe slikt finnes også i Asus-ruteren. Uansett – her er en liten sammenligning av de tre ruterne, før vi går videre: 

  Asus RT-AC3200 Netgear Nighthawk X6 (R8000) D-Link DIR-890L
Prosessor Broadcom BCM4709,
tokjerne 1GHz
Broadcom BCM4709,
tokjerne 1GHz + 3 avlastningsprosessorer
Broadcom BCM4709,
tokjerne 1GHz 
RAM  256 MB  256 MB 512 MB
Frekvensbånd 1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz
(Smart Connect på alle)
 1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz
(Smart Connect på 5 GHz-båndene)
1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz
(Smart Connect på alle)
Trådløs teknologi 802.11a/b/g/n/ac 802.11a/b/g/n/ac 802.11a/b/g/n/ac 
Overføringshastighet 1x600 Mbps (802.11n) +
2x1300 Mbps (802.11ac)
1x600 Mbps (802.11n) +
2x1300 Mbps (802.11ac)
1x600 Mbps (802.11n) +
2x1300 Mbps (802.11ac)
Antenner 6 6  6
Porter  4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.  4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.  4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0. 
Størrelse 29,0 x 18,8 x 5,8 cm 29,6 x 22,7 x 5,5 cm 37,3 x 24,1 x 15,7 cm
Vekt 1 kg 1,1 kilo 1 kilo
Ca. pris 3000 kroner 2 150 kroner 2 900 kroner

På neste side skal vi se på hvordan ruteren er i bruk » 

Første gang du starter opp ruteren og kobler til en PC, får du opp en oversiktlig og grei oppsettveiviser, og etter å ha svart på noen enkle spørsmål er du igang. Av alle rutere vi har testet, har Asus RT-AC3200 ett av de mest oversiktlige og beste brukergrensesnittene (Asus kaller det «AsusWRT»).

Startbildet viser status for det trådløse nettet, om du er tilkoblet Internett, samt en god oversikt over hvilke enheter som er tilkoblet  –og hvilke frekvensbånd de er koblet til. Så har du de mest brukte funksjonene listet opp som menyvalg øverst til venstre, mens mer avanserte innstillinger ligger i en egen liste lenger ned.

Konkurrentene har noe å lære av brukergrensesnittet i Asus RT-AC3200.
Konkurrentene har noe å lære av brukergrensesnittet i Asus RT-AC3200.

Alt i alt mener vi konkurrentene har mye å lære av Asus når det gjelder hvordan et godt brukergrensesnitt skal designes. 

Tre frekvensbånd blir til ett

Som nevnt på forrige side støtter ruteren tre bånd; ett på 2,4 GHz og to som begge ligger i området rundt 5 GHz. Ved hjelp av såkalt Beamforming-teknologi vil radiosignalene automatisk fokuseres mot de tilkoblede enhetene. Dette er en teknologi som er innebygget i 802.11ac, og som sørger for at aksesspunktet og trådløse enheter i nettverket utveksler informasjon om hvor de befinner seg, slik at signalet kan konsentreres der det er mest behov for det. I tillegg benyttes det Asus kaller «Asus RF fine-tuning», som betyr at styrken på det trådløse signalet til enhver tid optimaliseres. 

Ruteren har støtte for Smart Connect, det vil si at den kan la enheter automatisk koble seg til 2,4 GHz eller ett av de to 5 GHz-båndene – avhengig av hva som er best til enhver tid. Mens Netgear Nighthawk X6 kun kjørte Smart Connect mellom de to 5 GHz-båndene, kan Asus-ruteren i likhet med D-Link DIR-890L veksle mellom alle tre frekvensbåndene. Bruker du Smart Connect vil SSID (nettverksnavnet) og nettverkspassord være det samme for alle tre bånd. 

Enkelte enheter støtter kun 2,4 GHz eller det første av de to 5 GHz-båndene, mens mange av de nyeste PC-ene og mobiltelefonene med 802.11ac-støtte kan koble seg til også det øverste 5 GHz-båndet. 

Statuslampene foran på ruteren kan skrus av hvis du vil.
Statuslampene foran på ruteren kan skrus av hvis du vil. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Hvis du sliter med rekkevidden til det trådløse signalet, kan du koble sammen flere rutere ved hjelp av WDS-funksjonen (Wireless Distribution System). Ruteren kan brukes både som vanlig trådløs ruter, som et rent tilgangspunkt (hvis du har en annen ruter, og vil bruke ruter nummer to til å utvide rekkevidden til nettverket), eller som en «Media Bridge». I sistnevnte tilfelle trenger du to RT-AC3200-rutere, den ene fungerer som vanlig trådløs ruter, mens den som er mediabro gir trådløs Internett-tilgang til flere medieenheter (spillkonsoller, smart-TV-er, etc.) som er koblet til mediabroen med Ethernet-kabel. Denne funksjonen har vi ikke prøvd.

Med funksjonen AiProtection kan ruteren bruke sanntids nettverksovervåking for å oppdage skadevare, virus og andre inntrengere før de når noen av enhetene i nettverket. Løsningen er levert av Trend Micro og kan også blokkere ondsinnede nettsteder. En foreldrekontrollfunksjon er også inkludert. En funksjon vi likte var «Vurdering av rutersikkerhet», som sjekker om det er ting i ruterinnstillingene du bør endre for å sikre nettet ditt. Har du for eksempel glemt å endre standardpassordet til ruteren, eller koble ut den usikre WPS-funksjonen, får du beskjed om det.

Du kan ha to Internett-leverandører

Som du antagelig allerede har forstått, er denne ruteren nærmest et overflødighetshorn av funksjoner – til tross for at den likevel er enkel å bruke.

Baksiden av ruteren. Hvis du vil koble til to Internett-linjer for feiltoleranse eller lastbalansering, bruker du en av LAN-portene i tillegg til WAN-porten. .
Baksiden av ruteren. Hvis du vil koble til to Internett-linjer for feiltoleranse eller lastbalansering, bruker du en av LAN-portene i tillegg til WAN-porten. . Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Av de mer avanserte mulighetene, som kanskje bare et fåtall brukere virkelig har behov for, finner vi blant annet dobbel WAN-støtte. Det betyr at du kan være tilkoblet to Internett-leverandører. Går den ene Internett-forbindelsen ned, vil den andre ta over. Du kan for eksempel definere at WAN-porten på ruteren er den som skal brukes normalt – men at for eksempel en av de øvrige Ethernet-portene skal ta over om hovedlinjen skulle gå ned. Det er til og med mulig å si at de to linjene skal brukes samtidig – med fordeling av trafikken over to linjer (lastbalansering). Primær og sekundær WAN bør i så tilfelle ha noenlunde samme båndbredde. Har du virkelig avanserte behov kan du til og med definere rutingregler, slik at trafikk til eller fra bestemte enheter rutes til den ene eller den andre av de to Internett-forbindelsene (Primær eller sekundær WAN).

Lurer du på hvordan ruting fungerer?
Dette skjer når du taster inn Tek.no i nettleseren » 

En annen litt spesiell funksjon er muligheten til å koble til en 3G/4G-dongle via ruterens USB-porter og bruke denne for å komme deg på nett hvis den faste bredbåndsforbindelsen din skulle være nede. Du kan til og med koble til en Android-telefon og bruke den som modem.

VPN-server og smarte USB-funksjoner

Ellers er det selvfølgelig støtte for andre vanlige funksjoner – som portvideresending, samt NAT-passthrough slik at du kan koble deg til hjemmenettet via en VPN-tilkobling. Vil du sette opp en VPN-server hjemme, er det også støtte for det direkte i ruteren. På den måten kan du koble deg til enheter i hjemmenettverket utenfra på en sikker måte.

USB 3.0-porten sitter bak et deksel foran på ruteren.
USB 3.0-porten sitter bak et deksel foran på ruteren. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Med innebygget støtte for DDNS kan du koble deg til ruteren utenfra selv om du har en offentlig IP-adresse som endres dynamisk. Praktisk hvis du for eksempel kjører en web-server hjemme, eller vil ha tilgang til tjenester i hjemmenettverket ditt selv om du befinner deg utenfor huset. I tillegg til Asus’ egen DDNS-tjeneste er det støtte for blant annet DynDNS, No-ip.com og en rekke andre.

Funksjonen AiCloud 2.0 lar deg nå enheter i hjemmenettverket ditt utenfra via en nettleser, eller via apper til Android eller iOS. Du kan for eksempel ha musikk eller filmer lagret på en USB-disk tilkoblet ruteren, eller på en PC hjemme, og så få tilgang til dette fra mobiltelefonen din når du er på farten. 

Kobler du til en USB-harddisk eller minnepinne vil du kunne dele innholdet på enheten med andre enheter i nettverket. Har du Mac kan en tilkoblet disk brukes til sikkerhetskopiering via Time Machine-funksjonen i OS X. En annen kjekk funksjon lar deg synkronisere mapper på en USB-disk tilkoblet ruteren med for eksempel Dropbox eller en FTP- eller Samba-server.

Det er også støtte for deling av skrivere.

Men hvor rask er egentlig Asus RT-AC3200,og kan vi anbefale den?
Les mer på neste side, så konkluderer vi »

Ytelse

I reklamen skryter Asus av at RT-AC3200 er en «ultra-fast» 802.11ac-ruter. Våre ytelsestester bekrefter at dette er en veldig rask ruter.

På kort avstand oppnådde vi omtrent like gode tall som med konkurrenten Netgear Nighthawk X6 – og vesentlig bedre ytelse enn D-Link DIR890L. På 2,4 GHz var imidlertid Asus en god del kjappere. Asus-ruteren klarte å beholde ganske høye hastigheter både på 5 og 2,4 GHz når vi beveget oss lenger vekk fra ruteren, og på kjøkkenet ti meter unna – med en oppmurt peis imellom – oppnådde vi i snitt 225 Mbps på 5 GHz og 107 Mbps på 2,4 GHz.

Som du kanskje vet er rekkevidden på 5 GHz-signalene dårligere enn 2,4 GHz, og 5 GHz-signalene sliter også mer med å trenge gjennom vegger. Det så vi tydelig da vi testet ruteren på baderommet i underetasjen. Lang avstand, solid gulv og signaler som må passere gjennom mur, gjorde at ingen av de tre ruterne i grafen under fungerte på 5 GHz i dette rommet. Selv på 2,4 GHz sliter alle tre – men alle sammen klarte hastigheter rundt 30 Mbps, om enn med litt ustabil forbindelse til tider. 

På ett punkt briljerte imidlertid Asus RT-AC3200 virkelig, og det var da vi testet på soverommet i andre etasje. Her er avstanden til ruteren litt kortere, og det er bare et tregulv og en lettvegg imellom – slik at signalene får noenlunde greie forhold. RT-AC3200 var den eneste av de tre ruterne som klarte en stabil forbindelse på 5 GHz på soverommet. Vi oppnådde hele 134 Mbps i snitt, mens D-Link-ruteren klarte bare 13 Mbps på en svært ustabil forbindelse. Netgear-ruteren klarte ikke å opprettholde forbindelsen i det hele tatt. Også på 2,4 GHz leverte Asus-ruteren vesentlig høyere hastigheter enn de to andre ruterne. 

Her kan du se alle ytelsesmålingene:

Vi testet ved å koble en Windows-PC til ruteren via Gigabit Ethernet (med kabel), dele en mappe på PC-en, og så bruke testprogrammet «LAN Speed Test» på en MacBook Pro tilkoblet via Wi-Fi. Trebåndsrutere som denne vil kunne være noe tregere enn tobåndsrutere ved måling mot én enkelt enhet i nettverket, slik vi har gjort, siden de er optimalisert for å gi høy ytelse når det er mange samtidige enheter i nettverket. 

Smart prioritering av nettverkstrafikken

Her setter du prioritet for ulike enheter i nettverket, og har oversikt over hvor mye av båndbredden hver av enhetene forsyner seg av.
Her setter du prioritet for ulike enheter i nettverket, og har oversikt over hvor mye av båndbredden hver av enhetene forsyner seg av.

Jo flere enheter du har i nettverket ditt som sloss om den ledige båndbredden, jo viktigere er det at ruteren har gode funksjoner for å prioritere nettverkstrafikken. 

RT-AC3200 har en funksjon som kalles «Tilpasset QoS», hvor du får en grafisk oversikt over hvor mye båndbredde de ulike enhetene i nettverket ditt bruker. Under menyvalget for dette kan du skru på Smart QoS – Quality of Service. Denne funksjonen sørger for å prioritere bestemte typer nettverkstrafikk foran andre, for eksempel slik at spilling eller videostrømming prioriteres fremfor surfing på nettet. Her kan du også definere hva som er din primære bruk av nettet – for eksempel om det er viktigst for deg at god ytelse i spill, strømmetjenester eller nettsurfing til enhver tid er det som blir prioritert høyest.

En liste viser alle tilkoblede enheter, og så kan du dra og slippe fem ulike prioriteringsmerkelapper ned på enhetene – fra lavest til høyest prioritet. Vi synes dette var en veldig enkel og grei måte å prioritere på.

Konklusjon og alternativer

Foto: Asus

Asus RT-AC3200 er uten tvil den beste ruteren vi har hatt på testbenken. Den er den som har gitt oss best rekkevidde og høyest hastigheter, og den har det beste brukergrensesnittet og de smarteste funksjonene. 

Ruteren er imidlertid svært kostbar – med en prislapp som ligger på mellom 3000 og 3400 kroner i de fleste nettbutikkene. Ifølge Prisguide.no (kommersiell partner) får du nå konkurrenten Netgear Nighthawk X6 fra 2 149 kroner – mot nesten 3000 kroner tidligere. Da får du en nesten like god ruter til en vesentlig lavere pris. 

Du kan også vurdere en av fjorårets beste tobåndsmodeller, Asus RT-AC87U. Dette er en knallbra ruter med gode spesifikasjoner og svært høy ytelse, som nå koster rundt 2000 kroner.

Vil du ha det beste av det beste, er det imidlertid ingen tvil om at det er Asus RT-AC3200 du skal ha.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen