TEST: Asus ROG Swift PG278Q

Test Asus ROG Swift PG278Q

(Bilde: Torstein Sørnes, Hardware.no)

Bildekvalitet og spillglede i skjønn forening

Asus' etterlengtede ROG-spillskjerm er helt klart å anbefale.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det føles nesten som det var i går, men det har gått noen år siden komponentprodusentene virkelig gikk inn for å omfavne spillerne og deres lommebøker. På skjermfronten betydde dette i første omgang skjermer markedsført med lav responstid, men senere handlet det om å presse en lenge etablert standard – 60 hertz oppdateringshastighet – opp til det dobbelte og over. En hyggelig bivirkning av dette var at skjermene fikk 3D-mulighet.

Høy oppdateringsfrekvens virker virkelig bra mot uskarpheter, og gir jevne og skarpe bevegelser, men på én dyr betingelse: skjermkortet må dytte ut minst like mange bilder per sekund, ellers går effekten tapt. I tillegg forekommer andre irriterende fenomener når skjermkortet ikke er synkron med skjermen, som «tearing» og «stuttering».

Løsningen har blitt å la skjermen oppdatere seg med variabel hastighet, noe Nvidia har implementert i en teknologi kalt G-Sync. Dette betyr kort fortalt at skjermen oppdaterer seg når den får et nytt bilde fra skjermkortet, noe som fjerner problemene nevnt over.

Les om teknologien bak G-Sync på Hardware Ekstra » 

Asus ROG Swift PG278Q er skjermen vi i dag skal teste. Den er en av de første på markedet med G-Sync innebygget, men det er ikke alt skjermen kan friste med. I tillegg er det den første skjermen vi ser med oppløsning på 2560 x 1440 piksler med oppdateringshastighet på hele 144 hertz – noe som inviterer til en spennende spillopplevelse. Som om ikke dette var nok, kan du velge å deaktivere G-Sync til fordel for en Lightboost-imitasjon under navnet Ultra Low Motion Blur. Summen av alle disse spennende spesifikasjonene har gjort skjermen til det aller mest etterlengtede produktet blant våre lesere.

Asus ROG Swift PG278Q.
Asus ROG Swift PG278Q. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Spesifikasjoner: Asus ROG Swift PG278Q

 • Størrelse: 27"
 • Oppløsning: 2560 x 1440
 • Format: 16:9
 • Farger: 8-bit (uten FRC), dvs. 16,7 millioner
 • Oppgitt responstid: 1 ms grå-til-grå
 • Oppdateringsfrekvens: 144 Hz
 • Variabel oppdateringsfrekvens: Ja, G-Sync
 • Strobing: Ja, Ultra Low Motion Blur
 • Baklysteknologi: LED
 • Panel: TN
 • Overflatebehandling: Anti-Glare
 • Kontrast statisk: 1000:1
 • Lysstyrke: 350 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel, V/H: 170˚ / 160˚ 
 • Videotilkoblinger: DisplayPort
 • Andre utganger: USB 3.0 hub med to utganger
 • Fysiske funksjoner: Tilt, høydejustering, pivot, roterbar fot, VESA-støtte (100mm)
 • Vekt: 7,0 kg
 • Medfølgende: Strømforsyning med kabel, USB-kabel type B (til hub), DisplayPort-kabel

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår skjerm-guide.

Den 27 tommer store skjermen kommer ferdig montert, og som du kanskje forventet har den et panel av type TN. Dette har ekte 8-bits fargedybde med oppgitt responstid på ett millisekund grå-til-grå, er belyst med LED og har maksimal lysstyrke på 350 cd/m2.

Det første vi legger merke til er den 6 millimeter tynne rammen på sidene, noe som gjør det mulig å ha flere skjermer ved siden av hverandre, hvis lommeboken er med på leken. Rammen er ikke bare tynn i bredden, men også i dybden og ligger derfor tett inntil panelet.

Lettvint og enkelt

Førsteinntrykket av designet er at det er rent og kantete. På fotstøtten finner vi logoer for G-Sync, 3D-støtte og Republic of Gamers, og en rød, lysende ring. Gjennom et hull i foten kan du trekke opp bilde- og strømkabler, som kobles til på undersiden av skjermen. Her er det begrenset med tilkoblingsmuligheter: DisplayPort, strømtilkobling og USB 3.0-hub med to utganger. Det er kun DisplayPort som støtter G-Sync, fordi teknologien krever at bildeinformasjonen blir overført i pakker – noe DVI ikke takler. Derfor må du ta til takke med kun denne tilkoblingskontakten. 

Det følger med USB-kabel til hubben og en DisplayPort-kabel. I tillegg til dette ligger det med en ekstern strømforsyning. Vi tror at strømforsyning er ekstern for å holde varmeutviklingen nede, hvis G-Sync modulen produserer litt varme. Uansett ender du opp med en ekstra kloss under skrivebordspulten, men den er av relativt beskjeden størrelse.

Nede på høyresiden av skjermen finner vi knapper og en joystick-lignende sak for navigering i skjermmenyen. Vi fant skjermmenyen til å være nydelig enkel – det eneste du kan justere er lysstyrke, kontrast, fargetemperatur og «Overdrive». I tillegg kan du slå av lyset rundt foten og endre på posisjonen og gjennomsiktigheten til skjermmenyen, men ingenting utover dette.

Vi er egentlig glad i enkelheten til menyen, men vi skulle gjerne sett at det var mulig å ha flere profiler med forskjellig fargetemperatur og lysstyrke. Joysticken fungerer virkelig bra til navigering i menyen, og selv om det er en liten detalj gir vi stor kudos til Asus for nyttig innovasjon. 

Trykk deg videre for å lese om bildekvalitet og bruk

Skjermen kan settes i portrettmodus hvis du ønsker å lese nettsider, men trives egentlig best med Battlefield. (Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
Fire knapper og en joystick brukes for å navigere i skjermmenyen. (Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
DisplayPort er eneste videoinngang, men det er også en USB 3.0-hub med to utganger å finne på undersiden. (Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
Asus ROG Swift PG278Q (Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen