TEST: ASUS ROG Phone

Test ASUS ROG Phone

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

En av de merkeligste telefonene vi har testet

Denne telefonen kan blinke synkronisert med andre telefoner. Vi aner ikke hvorfor.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det var en imponerende eske med skrot stæsj, som dukket opp på kontoret da ROG-o-fonen dukket opp. Her er listen over det du kan kjøpe attåt:

  • Twin View-krybbe med ekstra 6-tommers OLED-skjerm, innebygd batteri og ekstra høyttalere. Skulderknapper, volumknapper og USB-C-kontakt. (2700 kroner)
  • Krybbe for tilkobling til storskjerm med HDMI, DP, hele 4 USB-kontakter og en begrenset USB-C for lading. Nettverksport, hodetelefonkontakt og digitalutgang for lyd hører også til. (1600 kroner)
  • Et løst viftetillegg som du kan feste rett på telefonen mens du spiller. (Medfølger)
  • Kablet krybbeløsning med USB-C, HDMI og to USB-A-porter. (700 kroner)
  • Tosidig håndkontroller til å feste rundt ROG Phone, med alt av knapper du trenger. (800 kroner)
  • Et tredelt plastdeksel til å beskytte telefonen. (300 kroner)
  • WiGig-docking for storskjerm. (2400 kroner)

2018 en krybbeodyssé

Twin View-krybben er ett av de dyreste og minst nyttige tilbehørene jeg har vært borti. Hvis du vil spille to spill samtidig, eller se på TV-serier mens du spiller noe middels krevende på den andre skjermen kan den være grei nok ... men 2700 kroner er den ikke verdt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det kanskje heftigste tilbehøret er den såkalte Twin View-krybben. Den minner mest av alt om en Nintendo DS på steroider. Samtidig er det store skuffelser i vente når du kobler til, så jeg hadde nok foretrukket å faktisk ha en Nintendo DS - i hvert fall om målet var gaming på farten.

Dette tilbehøret kunne vært supertøft hvis Asus hadde lagt mer arbeid i programvaren som hører til. Strengt tatt er dette en sannhet som har forfulgt flere av Asus' mobilprodukter, og vi husker med gru PadFone-løsningene og alle deres irriterende feilmeldinger fra noen år tilbake.

For i denne krybben får ROG Phone en ekstra skjerm, men den er ikke spesielt godt tilpasset en slik virkelighet. Og problemene for deg som vil spille melder seg også umiddelbart. Det første som skjer når den kobles til er at telefonen bytter ned fra 90 til 60 hertz oppfriskning på skjermene. Det er jo ett av denne telefonens viktigste poeng?

Løsningen er stilig nok, men du får jo absolutt ikke noen hjelp fra programvaren til å dra nytte av den - og hva er da vitsen? Det hele minner mye om de relativt uferdige PadFone-greiene Asus syslet med for noen år siden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et annet problem her er at Asus reklamerer for dette som en løsning der du skal kunne spille på begge skjermene. Det kan du så langt jeg har sett ikke gjøre. Hverken PUBG eller andre spill jeg har kjørt på denne telefonen gjør noe som helst med nummer to-skjermen. Men du kan saktens velge hvilken av de to skjermene du vil kjøre spillet på.

Samtidig; det er kun på krybbeskjermen du faktisk kan bruke skulderknappene til noe. Programvare som kjører rett på mobilskjermen, slik jeg kunne tenke meg å bruke denne ekvipasjen, drar ikke nytte av skulderknappene.

Dermed blir du tvunget til å ha spillene på den nederste skjermen, med en tom skjerm eller en annen app på den øverste. Eller du må holde telefonen på rarest tenkelig vis for å kontrollere spillet som kjører på den øverste skjermen. Dette tilbehøret er nær ubrukelig til spill.

Men det betyr ikke at det er dårlig til alt. Det er et flott verktøy for å gjøre flere ting samtidig på telefonen. Du kan fint kjøre Netflix på mobilskjermen, og Messenger eller e-post på bunnskjermen. Til den type bruk er den flott. Men den koster 2600 kroner oppå mobilprisen. Du får et helt greit nettbrett til de kronene, hvis du bare skal ha en skjerm nummer to til mediebruk.

Kanskje verdt pengene

Skulle jeg brukt mer penger på ROG Phone enn de 9000 kronene den koster, hadde jeg lagt hundrelappene mine i en spillkontroller. Den er i det minste gjennomtenkt og nyttig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der forrige tilbehør kanskje imponerer mest på den tekniske biten, siden det er en hel ekstra skjerm og masse elektronikk, er det ett av de minst «techy» tilbehørene som imponerer mest bruksmessig. Håndkontrollertillegget. Det er dyrt, med sin prislapp på 800 kroner, men det fungerer i det minste svært bra.

En liten gummistropp holder de to sidene sammen, og ved å tre hele greia over telefonen får du til sammen en slags superbred Sony PS Vita-etterlikning. Og her fungerer ting faktisk!

Knappene snakker automatisk med spillene som støtter håndkontrollere, og de analoge stikkene er presise og gode. Jeg har sjelden kjørt like gode omganger i Riptide GP-serien, som er en av mine favoritter på racingfronten.

Men ... hvorfor!?

Toppen av tullball du kan handle attåt denne telefonen er den gedigne dokkingstasjonen for storskjerm. Den kommer med et lass tilkoblinger, som HDMI, nettverk og mange USB-porter.

Hvis dette hadde vært en Huawei eller Samsung, med fullfunksjons desktop-menyer inkludert, hadde jeg skjønt poenget. Med denne Asus-telefonen som bare viser standard Android-menyer på storskjermen forstår jeg ikke helt hvorfor noen skal betale 1600 kroner for den digre dokken.

Dokken som har innebygget WiGig og ellers fungerer på samme måte, bare trådløst, er potensielt litt nyttig. Den eliminerer kabelbehovet og gir deg muligheten til å sitte med mobilen i hånda når du gamer på den store skjermen. Men så var det prisen på 2400 kroner, da.

Asus har forresten en egen USB-C-dokk til 700 kroner som gir deg tilkoblinger og HDMI. Men  skulle du ha overgang fra USB-C til HDMI liggende i form av en vanlig, rimelig kabel ... er det alt du trenger for å se selve spillene i storformat fra ROG Phone.

Her har Asus-ingeniørene åpenbart gått bananas. Og det merkes. Visst er det moro med sprø produkter, men med denne prislappen er det heller liten vits i å tømme lommeboken i jakten på disse produktene.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen