Asus' ROG G752 stjeler rampelyset med sitt røffe design.

Test Asus ROG G752VS med Nvidia GTX 1070

Asus' ROG G752 stjeler rampelyset med sitt røffe design. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Asus ROG G752VS med GTX 1070

Nvidias nye GTX 10-serie er en revolusjon for spillbærbare, men prisen er djevelsk høy.

Skjermen (kan) nå 100 hertz

Full HD-skjermen på 17 tommer er svært skarp. Faktisk trodde vi først at den hadde høyere oppløsning, og takket være den gode lysstyrken får også fargene en ekstra «snert» over seg – dog uten å bli unaturlig sterke. Som den originale ROG G752 er dagens modell fortsatt levert med et IPS-panel. Dette sikrer at skjermbildet ikke endrer karakter når du beskuer det fra spisse vinkler.

ROG G752VS er ikke helt presis når det kommer til å produsere grønn- og gulfarger, og et visst blåskjær ser vi. Dette stopper likevel ikke skjermen i å se imponerende ut i spill.
ROG G752VS er ikke helt presis når det kommer til å produsere grønn- og gulfarger, og et visst blåskjær ser vi. Dette stopper likevel ikke skjermen i å se imponerende ut i spill.

Asus har imidlertid ikke falt for fristelsen til å bruke samme skjermpanel som i fjor. Der fjorårets G752 tok et velkomment steg ved å gå fra det typiske 60-hertz-panelet til et 75-hertz-panel, tar Asus dette nå enda et skritt videre. Selv om skjermen fortsatt kommer med en oppfriskningshastighet på 75 hertz ut av esken, er det bare en rask tur innom Nvidias kontrollpanel som skal til før du kan flotte deg med hele 100 hertz fra panelet ved hjelp av det Asus kaller manuell overklokking. 100-hertz-panelet kan komme godt med når du spiller, ettersom vi på forrige side så at Nvidias GTX 1070 er kapabelt til å produsere langt flere FPS enn 75.

Den overklokkbare skjermen er ikke tilgjengelig på alle ROG G752-konfigurasjoner, så pass på å undersøke om modellen du vurderer støtter dette.

Også Nvidias G-Sync-teknologi er på plass. Det betyr i praksis at bildeflyten vil oppleves som langt jevnere i spill hvor du ikke er så heldig at grafikkbrikken klarer å holde bildeflyten over 30-40 FPS. Forskjellen den raske skjermen, og Nvidias G-Sync-teknologi utgjør i spill er betydelig, og vi kan trygt si at spill aldri har føltes mer levende på en bærbar enn nå. 

Les om hvordan G-Sync fungerer på Tek Ekstra »

Tastaturet møter sterk konkurranse

Asus, som enkelte andre, velger å ikke klemme piltastene oppi resten av tastaturet.
Asus, som enkelte andre, velger å ikke klemme piltastene oppi resten av tastaturet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har alltid vært ganske fornøyde med ROG G-seriens tastaturegenskaper. Anti Ghosting, lang vandring for tastene (2,5mm), tydelig respons samt god demping og dertilhørende minimale støynivå har sørget for dette. Ikke noe av dette har endret seg for årets ROG G752, og det er helt greit. Tastene er veldig gode, men på sin egen måte.

Spillbærbarrivalen GT72S fra MSI har nemlig, om mulig, et enda bedre tastatur. Signert SteelSeries tok det oss rett og slett med storm da vi testet det for snart ett år siden. Her snakker vi om et tastatur med en noe slankere profil og litt kortere vandring på tastene, men med langt raskere respons og enda bedre demping.

De to tastaturene vil på denne måten appellere til to ulike leirer. Om vi må velge en vinner av de to holder vi nok likevel en liten tast på MSIs SteelSeries-kandidat.

Det røde feltet under WASD-tastene lyser opp.
Det røde feltet under WASD-tastene lyser opp. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det røde baklyset kan reguleres i tre trinn og kan selvsagt slåes helt av, men fargen er og blir rød – i motsetning til MSIs GT72S hvor du har hele RGB-spekteret å velge blant.

En hendig detalj vi liker ved Asus' ROG-tastatur er at piltastene er godt adskilt fra øvrige taster og foreligger i full størrelse. Tastaturet kan dessuten smykke seg med fem makrotaster du kan programmere som du vil. 

Berøringsflaten vinner på følelser

Berøringsflaten blir ofte nedprioritert hos spillbærbare da en uansett kobler til en skikkelig spillmus om man er ved sine fulle fem. Det er likevel godt å se at Asus holder fast på den gode berøringsflaten fra forgjengeren for de gangene du ikke skal spille. De dedikerte valgknappene like under er store og myke, og gir akkurat passe tilbakemelding og motstand – til stor forskjell fra MSIs knallharde og støyende knapper på GT72S.

Pekeplaten er stor, og om ikke noe drastisk har skjedd siden forgjengeren er den også god i bruk, noe vi selvsagt skal undersøke i selve testen. De to fysiske knappene er myke som de alltid har vært og er både veldig behagelige og stille. Indikatorlysene nedenfor lyser veldig svakt, så de er til liten sjenanse.
Pekeplaten er stor, og om ikke noe drastisk har skjedd siden forgjengeren er den også god i bruk, noe vi selvsagt skal undersøke i selve testen. De to fysiske knappene er myke som de alltid har vært og er både veldig behagelige og stille. Indikatorlysene nedenfor lyser veldig svakt, så de er til liten sjenanse. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplatens flerberøring fungerer ganske godt og lar deg forstørre, forminske, panorere og rulle jevnt. Det er også en enkel sak å skifte mellom aktive programmer og virtuelle skrivebord med mer. Ved rulling (to finger) må du imidlertid være litt ekstra tydelig med bevegelsene dine for at pekeplaten skal oppfatte at du ikke bare vil flytte på musepekeren, så om du holder standarden ved Apples perfeksjonerte glasspekeplater vil du bli skuffet. For en spillbærbar er Asus likevel godt «innafor» med dette forsøket.

«Grillen» stikker litt ut, men mye mindre enn fra tidligere modeller. Om den kjøler like effektivt, det gjenstår å se.
«Grillen» stikker litt ut, men mye mindre enn fra tidligere modeller. Om den kjøler like effektivt, det gjenstår å se. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er heldigvis lett å merke det når du beveger deg helt i kanten av berøringsfeltet takket være bruken av ulike materialer her og ellers. Dette er kanskje en selvfølge, men vi mener MSI lot designet få litt for stor vekt da de fjernet den fysiske grensen mellom berøringsfeltet og basen på sin GT72S. Asus viser her at det er mulig å tenke både design og funksjon.

Skjuler kreftene godt

I sin tid fungerte Asus' nærmest nifst stillegående G751 som en referanse for andre spillbærbare når det kom til støy. Siden leverte MSI den kanskje mest støysvake bærbare spillmaskinene vi noen sinne har testet, med sin GT72S. 

Der vi egentlig ikke klarte å skille Asus' forrige G752-modell fra MSIs støysvake mesterverk, kan vi slå fast at årets utgave neppe stiller noe svakere når det kommer til støy. En jevn susing høres under spilløkten, men om du ikke takler denne bør du støye unna alt som heter PC-er og konsoller – med mindre de er passivt kjølt. 

Årets ROG G752 er, kanskje takket være den nye 16-nanometers GTX 1070-brikken, en anelse kjøligere enn sin forgjenger med en 28-nanometer-GPU. Temperaturforskjellen ligger innenfor feilmarginen, men at grafikken siden sist har blitt svært mye kraftigere uten å påvirke temperaturen i nevneverdig grad er og blir en bragd. Når vi ser på temeraturen i forhold til de mer kompakte konkurrerende maskinene fra MSI forstår vi bedre hvorfor ikke Asus har slanket sin ROG-serie ytterligere. Resultatet kunne potensielt blitt en varmere og mer støyende affære. 

Den overdimensjonerte lufteslusa er der for en grunn, og den gjør virkelig jobben sin.
Den overdimensjonerte lufteslusa er der for en grunn, og den gjør virkelig jobben sin. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Forsatt diskdrev

Venstresiden av maskinen har et par ekstra USB-porter, noe som bringer antallet opp til fire, i tillegg til USB 3.1 Type-C-porten. DVD-drevet følger stadig med, til glede for alle med fysiske spill- og filmsamlinger. Mon tro om det overlever til neste års versjon.
Venstresiden av maskinen har et par ekstra USB-porter, noe som bringer antallet opp til fire, i tillegg til USB 3.1 Type-C-porten. DVD-drevet følger stadig med, til glede for alle med fysiske spill- og filmsamlinger. Mon tro om det overlever til neste års versjon. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus ROG G752 har flust av porter tilgjengelig. Fire USB 3.0-porter, en USB 3.1 Type C-port (Gen. 2), en gigabit nettverksport og minnekortleser for å nenve noen. Om du har tanker om å ta i bruk en høyoppløst ekstern skjerm er en Mini DisplayPort 1.3-port på plass med støtte for høy bildefrekvens og G-Sync, i tillegg til en HDMI 2.0-utgang.

En stor del av venstresiden er beslaglagt av et DVD-drev. Vel og bra for noen, men vi kan ikke annet enn å lure på om ikke denne plassen kunne vært tatt opp av noe mer nyttig, slik som et større batteri. Eventuelt kunne fraværet av et fysisk diskdrev gitt Asus større spillerom når de utformet maskinen. 

Vi kommer nemlig ikke bort fra at ROG G752 er en stor maskin, og med tanke på hvor få som bruker fysiske PC-spill eller filmer nå for tiden, og hvor nette, tilgjengelig og ikke minst rimelige eksterne USB-drev er i dag, ville det vært interessant å se ROG G752 uten dette innebygget. Kanskje neste gang maskinen får en designoverhaling?

Under maskinen: Du kan sette inn en annen 2.5-tommers harddisk eller SSD om du vil. To DDR4 SO-DIMM-minnespor er også ledige for senere utvidelse av hukommelse.
Under maskinen: Du kan sette inn en annen 2.5-tommers harddisk eller SSD om du vil. To DDR4 SO-DIMM-minnespor er også ledige for senere utvidelse av hukommelse. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Middelmådig batteritid

Kraftige spillbærbare bør ikke forventes å kunne brukes lenge til spilling på batteridrift. Likevel er det av og til ønskelig å bruke maskinen uten laderen til andre ting som film, skissering av dokumenter eller til å sende av gårde et par eposter. 

Mens spillbærbare flest kan holde det gående i mellom 200 og 300 minutter, klarer ikke Asus' nyeste med GTX 1070-grafikk å holde på energien lenger enn 220 minutter. Det er ganske middelmådig, men omtrent tre og en halv time bør samtidig være et OK resultat når en ser på hvor spreke komponenter det er som skal forsynes med strøm.

Konklusjon

Vi får litt Transformers-vibber av teksturen i den grå plasten. På-knappen lyser mørkerødt når maskinen er på, ellers glir den godt inn i resten av designet.
Vi får litt Transformers-vibber av teksturen i den grå plasten. På-knappen lyser mørkerødt når maskinen er på, ellers glir den godt inn i resten av designet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det vi uansett kan si allerede nå er at Nvidias Pascal-brikke virkelig er den revolusjonen for spillbærbare som vi håpet, og i grunn trodde, på forhånd. – Og kanskje enda litt mer. I fjor utnevnte vi MSIs GT72S til årets spillbærbar, med Asus G752 like bak. De neste månedene skal vi teste flere spillbærbare fra en rekke produsenter med en rekke ulike grafikkløsninger. Målet er å kunne kåre den beste spillbærbare før høsten er omme, men om det blir ROG G752VS eller en annen må vi vente litt med å se.

At vi har måtte vente lenge på brikken kan lett tilgis, og om du har råd, eller er i gang med å spare opp penger til en Pascal-basert spillbærbar har du uten tvil mye godt å se frem til.

Aldri har du fått så høy ytelse fra en bærbar, og som vi nevner på forrige side ligger GTX 1070 kun 5,2 prosent bak 3DMark-scoren GTX 1070 FE fikk på vår oppdaterte grafikkorttestbenk. Skillet mellom stasjonær og bærbar har dermed heller aldri vært mindre. Årets ROG G752VS blåser forgjengeren av banen, der dens GTX 1070-brikke leverer over dobbelt så høy grafikkytelse som fjorårets modell med GTX 980M-grafikk. 

Når vi samtidig, for Asus ROG G752VS sitt tilfelle, vet at både skjerm, tastatur og pekeplate er godt gjennomført, er det lite som taler for å ikke anbefale maskinen. Også den gode prosessorytelsen, den raske lagringsytelsen, den lave lasttemperaturen og den ekstremt støysvake kjøleløsningen tilsier en anbefaling fra vår side.

Kraftkaren fra Asus er helt riktig litt forvokst og den er utvilsomt svært dyr. Likevel, når vi tar i betraktning den nesten ufattelige ytelsesøkningen i spill, samt at prisen på forgjengeren (riktig nok med GTX 980M-grafikk) startet på 22 000 for et halvt år siden da den var ny, føler vi ikke prisen er direkte avskrekkende – bare høy. Men, det er jo noe som dessverre gjelder de fleste nye produkter som importeres til Norge for tiden.

Dermed er det vel fortjent at Asus ROG G752VS får med seg en anbefaling fra oss på vei ut i verden.

Men, hold an litt. Vi mener nemlig at modellen med blant annet Intel Core i7-6700HQ-prosessor og flashlagring på 256 gigabyte til 25 000 kroner for mange kan være et smartere kjøp enn konfigurasjonen vi har testet. Og husk, om du har litt is i magen og venter til dem som absolutt skal sikre seg Pascal i bærbare først har fått sitt eksemplar kan du helt sikkert spare en tusenlapp eller to utover høsten når konkurransen hardner til og butikklagerene er fulle.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

9/10
Imponerende

Asus ROG G752VS-GC026T

"En kostbar affære som heldigvis skilter med revolusjonerende ytelse og god utforming."

Fordeler

 • Revolusjonerende grafikkytelse
 • God og lynrask skjerm med G-Sync
 • Støysvak
 • Solid design
 • Fremtidsrettede tilkoblinger
 • God pekeplate og tastatur

Ting å tenke på

 • Større og tyngre enn konkurrentene

Detaljer

 • Batteritid
 • Design
 • Interaksjon
 • Prosessorytelse
 • Skjerm
 • Spillytelse
 • Støy

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen