Asus' ROG G752 stjeler rampelyset med sitt røffe design.

Test Asus ROG G752

Asus' ROG G752 stjeler rampelyset med sitt røffe design. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Asus ROG G752 har flust med nyheter

Men, er den verdt oppgraderingen, og hva med konkurrentene?

Asus ROG G752 (VY-GC081T)

Skjermstørrelse: 17,3 tommer IPS, FullHD
Vekt: 4,35 kg
Prosessor: Intel Core i7 6700HQ (4 kjerner @ 2,6 – 3,5 GHz
Minne: 16 GB
Lagringsplass: 256 GB PCIe-flash + 1 GB HDD  
Grafikk: Nvidia GeForce GTX 980M
Operativsystem: Windows 10
Berøringsskjerm: Nei
Optisk enhet: DVD-brenner
Pris: Omtrent 22 000 kroner
 

Vi er vel inne i vinterhalvåret, og utenom mørket og kulda betyr det at nyeste generasjon dedikerte spillbærbare nå lanseres på løpende bånd. MSI var først ut av de «store» med slippet av sin GT72S tidligere i november, mens Asus nå kommer løpende etter med sin ROG G752 – akkurat i tide til jula. 

Og, om du lurte, Asus-maskinen følger den velkjent ROG-oppskriften til punkt og prikke. Her finner vi både et spillorientert ytre og kraftige komponenter på innsiden som bør kunne tilfredsstille selv den mest krevende spilleren. 

ROG G752 er som vanlig ganske massiv, med den karakteristiske utstikkende kjøleløsningen i bakkant. Denne skal sikre nødvendig ventilasjon til at brikkeduoen på innsiden, en firekjernet Intel Core i7 6700HQ-prosessor og et Nvdia GTX 980-grafikkort, kan tøye grensene for bærbare spillbeist og vise seg fra sin beste side. 

Se vår bildespesial her:
Vi sendte Asus ROG G752 ut på «Catwalken»

Nytt ytre

I forhold til fjorårets modell kan vi melde at utstikkeren bak holder en noe lavere profil. Asus har hvert år – etter sin ROG G750 – krympet denne et par hakk, og det med godt resultat. Det knyttes likevel et visst spenningsmoment til hvorvidt årets videre krymping har ført med seg mer støy eller varmere temperaturer. Vi får fasiten på dette om litt.

Slik ser altså en tøffing ut.
Slik ser altså en tøffing ut. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
G752 får du neppe plass til i sekken din, det er den for bred for med sine utstikkende luftekanaler.
G752 får du neppe plass til i sekken din, det er den for bred for med sine utstikkende luftekanaler. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ellers er det tydeligste grepet Asus har tatt med sin ROG-serie å gi den et nytt strøk maling. Årets modeller lokker deg inn med et skall av anodisert aluminium, en mørke grå innside og detaljer i signalfargen oransje – sistnevnte ofte kombinert med LED-lys.

Kun topplokket i sølv og «utveksten» bak er av aluminium. Resten av maskinen består av ulike plastmaterialer med og uten tekstur. I tillegg er området som omkranser tastaturet dekket av et mørkt grått gumiert belegg, som gir en noe mykere og varmere følelse enn det kaldere metallet.

Vi liker dette grepet godt, selv om fettmerker kan feste seg både her og der med en slik løsning.

Gjennom et sotet (plast)-«glass» kan du se kjøleribbene og viftene til CPU og GPU. 
Gjennom et sotet (plast)-«glass» kan du se kjøleribbene og viftene til CPU og GPU.  Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er en artig detalj at Asus ikke slutter å designe maskinen sin når de kommer til undersiden.

Her møtes vi nemlig ikke av en kjedelig sølvgrå plastplate med modellinformasjon og klistremerker, men heller av en teksturert bakplate og et delvis gjennomsiktig plastdeksel som lar deg skue ned på de massive kjølerørene som er knyttet til prosessoren og grafikkløsningen. Stilig.

Spesifikasjoner for vår testmodelll finner du i faktaboksen til høyre. Merk at ROG G752 også finnes i en rimeligere variant, blant annet med et GTX 970-grafikkort innabords til omtrent 18 000 kroner.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Når vi kommer til ytelsestestene føler vi ikke akkurat noen kribling i kroppen. Det skyldes i stor grad at dette er andre generasjon spillbærbare med Nvidias Maxwell-grafikk. Allerede i fjor høst dukket de første spillbærbare med GTX 980M opp, og siden har forholdsvis lite skjedd med spillytelsen. Joda, støtte for G-Sync har kommet på plass, men vi venter minimale endringer for spillytelsen i denne generasjonen spillbærbare.

Utviklingen har likevel ikke stått helt stille det siste året. Det har skjedd mye på andre områder, og prosessoren er et av komponentene som har fått en skikkelig overhaling siden Asus slapp sin ROG G751 på markedet.

I Asus ROG G752, som i MSIs GT72S, finner vi nemlig en firekjernet Intel Core i7-prosessor fra den nye Skylake-generasjonen. Mens GT72 sverger til en overklokkingsvennlig i7-6820HK-prosessor på inntil 3,7 GHz, har Asus valgt den noe mer edruelige i7-6700HQ som strekker seg til 3,6 GHz, men uten overklokkingsmulighet.

Av ytelsestesten vår, som altså går ut på å sette prosessorene til å konvertere og krympe en spillefilm, viser det seg ikke helt overraskende at Asus legger seg et par hakk bak rivalen fra MSI – som forresten ikke en gang var overklokket da vi testet ytelsen.

Førsteplassen er det råskinnet fra Multicom, Kunshan P751, som fortsatt innehar. Kunshan P751 har dog en vaskeekte skrivebordsprosessor med en oppgitt TDP på hele 88 watt om bord. Dette står i sterk kontrast til øvrige prosessorer i sammenligningen, som alle har en oppgitt TDP på omtrent halvparten av dette – og dermed også langt bedre batteridriftstid.

Prosessorytelse alene er av mindre interesse om du tenker på å skaffe deg en spillbærbar. Det er kombinasjonen med grafikkortet som er interessant. I vår syntetiske spillmåling, 3DMark, går det om ikke akkurat bra, så i alle fall helt greit.

ROG G752 smetter forbi GT72S i den mest krevende FireStrike-målingen, mens vi mistenker at prosessoren holder noe tilbake når vi ser ytelsen i den lettere Cloud Gate-testen.

Vi nevnte det innledningsvis, men tar opp igjen tråden her: Det er ingen signifikant endring i grafikkytelsen fra 2014-modellene til årets spillbærbare. Det skyldes selvsagt at de samme grafikkreftene stadig er i sving, og inntil Nvidia, eller AMD for den saks skyld, lanserer noe kvassere på nyåret vil det holde seg slik. Grunnen til at vi ser en ørliten forbedring i spillytelsen fra ROG G751 til årets ROG G752 har dermed mer å gjøre med at grafikkdriverene kontinuerlig blir pusset på gjennom året.

Nå måler 3DMark i hovedsak ren grafikkytelse, så fasiten på hvor godt den nye Skylake-prosessoren fungerer i tospann med grafikkortet får vi først fra vår spilltest, Hitman Absolution.

Agent 47 gir oss dessverre ikke særlig grunn til å juble. Om vi ser på resultatene for Full HD-oppløsningen viser disse tilsvarende ytelse som ROG G751, samt hakket bedre ytelse enn konkurrenten GS72S.

De av dere som er oppmerksomme på grafene våre vil imidlertid merke dere at noe går helt galt når vi skrur ned oppløsningen til 1366x768. Her faller ytelsen kraftig. Ikke i forhold til Full HD-oppløsningen, men i forhold til fjorårets spillbærbare – som vi minner om kom med nøyaktig samme grafikkløsning (og svakere prosessorer) enn dagens nyere modeller. Vi har klødd oss i skjegget og dratt oss i håret, men ikke funnet noen god forklaring for dette fenomenet, som vi først så hos MSIs GT72S i november. En forklaring kunne vært problemer med drivere, men her har vi også forsøkt med eldre utgivelser uten bedring. Dårlig optimalisering for Windows 10 kan ikke utelukkes, men det er dessverre ingen grei måte vi kan sjekke dette på. Vi får heller ikke kontrollsjekket resultatene med vår andre spilltest, Metro 2033, ettersom denne også har vært svært vrien å kjøre den siste måneden.

Dermed vil vi basere vår vurdering av ROG G752s grafikkegenskaper på poengscoren i 3DMark, samt Hitmans Full HD-oppløsning.

Vi er litt skuffet over grafikkytelsen, til tross for at vi ikke hadde store forhåpninger. Når det kommer til lagringsytelsen går det imidlertid bedre. I tillegg til en harddisk på en terabyte kommer ROG G752 med flashminne på 256 gigabyte, som yter som følgende:

Mens MSIs GT72S benytter seg av det de kaller Super Raid 4, som i praksis er to PCIe-3.0-baserte enheter satt opp i RAID0, byr Asus' ROG G752 på en løsningen med to M.2-flashenheter som sammen kommuniserer over PCIe-sporet. Selv om lesehastigheten ikke er like imponerende som hos MSIs høvding, går oppstart av maskinen, åpning av programmer og innlasting av spill fortsatt lynraskt. 

Farvell, riving!

Full HD-skjermen på 17 tommer er svært skarp og takket være den gode lysstyrken får også fargene en ekstra «snert» over seg.

Som forrige modell er også ROG G752 levert med et IPS-panel. Dette sikrer at skjermbildet ikke endrer karakter når du beskuer det fra spisse vinkler.

ROG G752 er ikke spesielt nøyaktig når det kommer til å produsere grønn- og gulfarger, men hvitbalansen får den havelig til.
ROG G752 er ikke spesielt nøyaktig når det kommer til å produsere grønn- og gulfarger, men hvitbalansen får den havelig til.

Nytt for årets panel er imidlertid at det støtter Nvidias G-Sync-teknologi. Dette betyr i praksis at bildeflyten vil oppleves som langt jevnere, samt ikke slite med såkalt riving, som kan oppleves på andre maskiner hvor skjermpanel og grafikkløsning ikke snakker sammen og «timer» bildeoppdateringen.

Panelet støtter dessuten oppdateringsfrekvenser på opptil 75 hertz, noe som er en velkommen forbedring fra de vante 60-hertz-panelene som fortsatt florerer på spill-PC-markedet. Spesielt når en spiller blir 15 ekstra FPS gode å ha.

Les om hvordan G-Sync fungerer på Tek Ekstra »

Tastaturet møter sterk konkurranse

Asus, som enkelte andre, velger å ikke klemme piltastene oppi resten av tastaturet.
Asus, som enkelte andre, velger å ikke klemme piltastene oppi resten av tastaturet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har alltid vært ganske fornøyde med ROG G-seriens tastaturegenskaper. Anti Ghosting, lang vandring for tastene, tydelig respons, samt god demping og dertilhørende minimale støynivå har sørget for dette. For ROG G752 har nada forandret seg, og det er helt greit. Tastene er fortsatt gode, men på sin egen måte.

Vi har for ikke så mange ukene siden stiftet bekjentskap med ROG G752s rival fra MSI, GT72S. Og tastaturet dens, som for øvrig er signert SteelSeries, tok oss rett og slett med storm. Her snakker vi om et tastatur med en noe slankere profil og litt kortere vandring på tastene, men med langt raskere respons og enda bedre demping.

De to tastaturene er i så måte svært gode, men vil helt sikkert appellere til to ulike leirer. Vi holder en tast på MSIs SteelSeries-kandidat.

Det røde feltet under WASD-tastene lyser opp.
Det røde feltet under WASD-tastene lyser opp. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det røde baklyset kan reguleres i tre trinn og kan selvsagt slåes helt av, men fargen er og blir rød – i motsetning til MSI GT72S hvor du har hele RGB-spekteret å velge blant.

En hendig detalj vi liker ved Asus' ROG-tastatur er at piltastene er godt adskilt fra øvrige taster og foreligger i full størrelse. Tastaturet kan dessuten smykke seg med fem makrotaster du kan programmere som du vil. 

Berøringsflaten vinner på følelser

Berøringsflaten blir ofte nedprioritert hos spillbærbare da en uansett kobler til en skikkelig spillmus om man er ved sine fulle fem. Det er likevel godt å se at Asus har beholdt den fine berøringsflaten fra forgjengeren for de gangene du ikke skal spille. De dedikerte valgknappene like under er store og myke, og gir akkurat passe tilbakemelding og motstand – til stor forskjell fra MSIs knallharde og støyende knapper på GT72S.

Pekeplaten er stor, og om ikke noe drastisk har skjedd siden forgjengeren er den også god i bruk, noe vi selvsagt skal undersøke i selve testen. De to fysiske knappene er myke som de alltid har vært og er både veldig behagelige og stille. Indikatorlysene nedenfor lyser veldig svakt, så de er til liten sjenanse.
Pekeplaten er stor, og om ikke noe drastisk har skjedd siden forgjengeren er den også god i bruk, noe vi selvsagt skal undersøke i selve testen. De to fysiske knappene er myke som de alltid har vært og er både veldig behagelige og stille. Indikatorlysene nedenfor lyser veldig svakt, så de er til liten sjenanse. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplatens flerberøring fungerer ganske godt og lar deg forstørre, forminske, panorere og rulle jevnt. Det er også en enkel sak å skifte mellom aktive programmer og virtuelle skrivebord med mer. Du må imidlertid være litt ekstra tydelig med bevegelsene dine for at pekeplaten skal oppfatte at du ikke bare vil flytte på musepekeren, så om du holder standarden ved Apples perfeksjonerte glasspekeplater vil du bli skuffet. For en spillbærbar er Asus likevel godt «innafor» med dette forsøket.

«Grillen» stikker litt ut, men mye mindre enn fra tidligere modeller. Om den kjøler like effektivt, det gjenstår å se.
«Grillen» stikker litt ut, men mye mindre enn fra tidligere modeller. Om den kjøler like effektivt, det gjenstår å se. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det skal nevnes at vi ved opptil flere anledninger opplevde at håndbaken vår førte markøren ut på ville veier mens vi skrev og skumpet borti denne. Vi fant ingen funksjon for å motvirke dette i Asus' Smart Gesture-program. Dette kan raskt gjøre Asus' spillmaskin uaktuell for deg som planlegger å skrive mye på den.

Det er også lett å merke det når du beveger deg helt i kanten av berøringsfeltet takket være bruken av ulike materialer her og ellers. Dette er kanskje en selvfølge, men vi mener MSI lot designet få litt for stor vekt da de gjorde grensen mellom berøringsfeltet og basen helt umerkbar på sin GT72S. Asus viser her at det er mulig å tenke både design og funksjon.

Massiv støyforbedring

Asus' nærmest nifst stillegående G751 har lenge fungert som en referanse for andre spillbærbare når vi kommer til støy.

Til tross for at en del av kjøleløsningen, altså den utstikkende «grillen» bak maskinen har blitt krympet i årets modell, merker vi ikke særlig til viftene selv under spilling. Vi roste for litt siden MSI for å ha levert en av de mest støysvake bærbare spillmaskinene vi noen sinne har testet, og sammen med nykommeren fra Asus kan du trygt velge hvilken som helst av disse om du er støysensitiv av deg. For få år siden ville vi ikke trodd at det var mulig å lage så støysvake og samtidig så kraftige spillmaskiner.

ROG G752 blir noe «heitere» enn sin forgjenger, men temperaturen ligger fortsatt langt under det vi anser som problematisk. 

Den overdimensjonerte lufteslusa er der for en grunn, og den virkelig hjelper.
Den overdimensjonerte lufteslusa er der for en grunn, og den virkelig hjelper.

Forsatt diskdrev

Venstresiden av maskinen har et par ekstra USB-porter, noe som bringer antallet opp til fire, i tillegg til Type-C-porten. DVD-drevet følger stadig med, til glede for alle med fysiske spill- og filmsamlinger. Mon tro om det overlever til neste års versjon.
Venstresiden av maskinen har et par ekstra USB-porter, noe som bringer antallet opp til fire, i tillegg til Type-C-porten. DVD-drevet følger stadig med, til glede for alle med fysiske spill- og filmsamlinger. Mon tro om det overlever til neste års versjon. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus ROG G752 har flust av porter tilgjengelig. Fire USB 3.0-porter, en USB Type C-port, en gigabit ethernetport og minnekortleser for å nenve noen. Om du har tanker om å ta i bruk en høyoppløst ekstern skjerm er det et velkomment tillegg å se at en Mini DisplayPort er på plass med støtte for høy bildefrekvens, i tillegg til en HDMI 1.4-utgang. Mini DisplayPorten er dessuten spesielt kjekk å ha ettersom det er den eneste utgangen som støtter G-Sync-teknologien. 

En stor del av venstresiden er beslaglagt av et stort DVD-drev. Vel og bra for noen, men vi kan ikke annet enn å lure på om ikke denne plassen kunne vært tatt opp av noe mer nyttig, slik som et større batteri. Eventuelt kunne fraværet av et fysisk diskdrev gitt Asus større spillerom når de utformet maskinen, være seg når det kom til tykkelse, vekt eller generell størrelse.

Vi kommer nemlig ikke bort fra at ROG G752 er en stor maskin, og med tanke på hvor få som bruker fysiske PC-spill eller filmer nå for tiden, og hvor nette og tilgjengelig eksterne USB-drev er i dag, ville det vært interessant å se ROG G752 uten dette innebygget. Kanskje neste generasjon...?

Under maskinen: Du kan sette inn en annen 2.5-tommers harddisk eller SSD om du vil. To DDR4 SO-DIMM-minnespor er også ledige for senere utvidelse av hukommelse.
Under maskinen: Du kan sette inn en annen 2.5-tommers harddisk eller SSD om du vil. To DDR4 SO-DIMM-minnespor er også ledige for senere utvidelse av hukommelse. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Fire-fem timer brukstid

Kraftige spillbærbare bør ikke forventes å kunne brukes lenge til spilling på batteridrift. Likevel er det av og til ønskelig å bruke maskinen uten laderen om du vil se en film, surfe litt, eller annet.    

Vår batteritest viser at ROG G752 er ganske knipen på energibruken. Som vi ser av grafen over kan du vente deg omtrent 4,5 timer videoavspilling fra et fulladet batteri i VLC-avspilleren med lysstyrken satt til 150 nits. 

Konklusjon

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I fjor utnevnte vi Asus ROG G751 til årets spillbærbar. Lever etterfølgeren opp til forventningene? Det korte svaret er «nja». 

Om du allerede eier en ROG G751 kommer vi ikke unna det faktum at spillytelsen, som er den aller, aller viktigste egenskapen hos en spillbærbar, ikke har blitt bedre siden sist.

Vi kan for det andre konstatere at Skylake-prosessoren fra Intel er raskere her enn i forrige generasjon, men dette har ingen betydning for spillytelsen. Konkurrenten, MSI GT72S slår dessuten «knockout» på ROG G752 på dette området. 

Når dette er sagt har Asus med sin ROG G752 kanskje gjort det beste ut av situasjonen som de kunne. Det er lenge siden Nvidia har sluppet nye grafikkbrikker, og ettersom det ikke later til at de vil lansere noe nytt på bærbarfronten med det aller første, ga Asus sin spillhøvding i stedet en ny prosessor, raskere minne, raskere lagring og bedre batteritid. Dette er etter vår mening likevel ikke noe godt argument, verken hver for seg eller kombinert, for å oppgradere fra en ROG G751 til en ROG G752.

Vi får litt Transformers-vibber av teksturen i den grå plasten. På-knappen lyser mørkerødt når maskinen er på, ellers glir den godt inn i resten av designet.
Vi får litt Transformers-vibber av teksturen i den grå plasten. På-knappen lyser mørkerødt når maskinen er på, ellers glir den godt inn i resten av designet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Heller ikke det oppdaterte designet, som isolert sett både er funksjonellt og gjennomført, er verdt en oppdatering om du allerede har en bærbar med GTX 980M-grafikk. 

Før vi forlater oppgraderingssporet nevner vi den siste nyvinningen som kanskje kunne gjøre det verdt å oppdatere fra G75 alene, nemlig G-Sync. Og, joda, om du spiller mye vil du få en helt «ny» opplevelse av din spillbærbar med denne funksjonen. Vi ønsker likevel ikke å direkte anbefale noen å oppgradere kun for dette.

For deg som har en gammel og utdatert spillbærbar, eller kanskje ikke har en i det hele tatt, blir argumentene for og imot Asus G752 litt annerledes. 

I forhold til konkurrenten fra MSI, GT72S, har Asus ROG G752 noe bedre grafikkytelse, en litt mer lyssterk skjerm, en bedre pekeplate og ingen integrert og dedikert grafikkløsning du stadig må skifte mellom manuelt.

MSIs GT72 har en mindre fotavtrykk.
MSIs GT72 har en mindre fotavtrykk. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi synes de to maskinene er omtrent like gode når det kommer til støynivå og batterdriftstid, og begge kommer med Nvidias G-Sync-teknologi og 75-hertz skjermer.

MSIs kandidat holder på sin side det tastaturet vi liker best og har overlegen prosessorytelse – dog, sistnevnte er mindre viktig i en del spill.

Som du kanskje skjønner klarer vi ikke å kåre en suveren vinner denne gangen, som i fjor. Vi prøver oss likevel med et forsiktig kjøpsråd:

Så var det atter pengesekken det kom til

Prisen, som for Asus' kandidat ligger på 22 000 kroner og MSIs GT72S på 25 500 kroner, gjør det ikke lettere. Begge er svært dyre maskiner, men vi regner med den svekkede norske krona spiller inn her, og ikke grådigheten til produsentene.

Asus ROG G752 til venstre. MSI GT72S til høyre.
Asus ROG G752 til venstre. MSI GT72S til høyre. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Spiller prisen inn i bildet får du en god spillmaskin og langt mer spillytelse for pengene med Asus ROG G752 enn med MSIs GT72S.

Om vi ser bort fra prisforskjellen heller vi imidlertid noe mer over mot MSIs GT72S grunnet et bedre tastatur (både til spilling, men ikke minst også for skriving) og det mindre fotavtrykket. Begge maskinene er store, men GT72S har langt penere dybdemål. Dessuten veier maskinen 650 gram mindre enn Asus ROG G752. Pekeplaten er også langt svakere, men spillere vil vel uansett hekte på en spillmus, regner vi med.

Heldigvis kan du umulig trå feil med noen av de to maskinene. Bare vær bevisst på de største ulikhetene, som altså er fysisk størrelse, vekt, tastatur og pekeplate. Husk; om du har litt is i magen kan det kanskje dukke opp noen gode muligheter i januarsalget?

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen