TEST: Asus Padfone mini 2-in-1 Set

Test Asus Padfone mini 2-in-1 Set

(Bilde: Einar Eriksen)

Rimelig mobil med nettbrett på kjøpet

Ja takk, begge deler. Eller, vent litt …

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Hybrid, 2 x berøringsskjerm
Størrelse: Mobil: 129.3 x 65.6 x 8.7; nettbrett: 199.9 x 119.5 x 11.8-17.7 mm 
Vekt: Telefon: 105 gram. Nettbrett: 310 gram
Skjerm: 4,3 tommer, 540 x 960 piksler; nettbrett: 7 tommer 800 x 1280 (Begge: Super IPS)
Snarveistaster: Telefon: Volum opp og ned, Berøring: hjem, tilbake, fleroppgave, av/på/skjermlås. Nettbrett: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB på telefon og nettbrett, minijack på telefonen
Minnekortplass: Ja, i telefonen
Menysystem: Android 4.3
Pris: Omtrent 3500 kroner for 2-in-1-pakken

Kort sagt:
Rask veksling mellom mobil- og nettbrettmodus
Liten og lett mobiltelefon
Lesemodus forbedrer leseopplevelsen

Glemmer alt når du drar ut mobilen
 Litt klumpete nettbrett

Asus var tidlig ute med å lage hybridprodukter. Mens de med Transformers-serien tilbyr produkter som ligger et sted mellom bærbare PC-er og nettbrett, skal Padfone-serien viske ut skillet mellom mobiltelefoner og nettbrett. Padfone mini skal gjøre det rimelig å anskaffe både en mobiltelefon og et nettbrett på én gang, og prislappen er lavere enn for mange nettbrett eller mobiler alene. Mobilen er liten og nett, men kan plantes inn i en slags krybbe som gir mobilen en stor skjerm, et ekstra batteri og en bedre høyttaler.

Nett og fjærlett

Når vi skriver at telefonen er liten og nett, mener vi virkelig det. Den veier bare 116 gram, og med sine 11,2 millimeter over baken, sklir den ned i enhver bukselomme. Skjermen er 4,3 tommer stor, og med dagens tilstander hvor skjermen ofte er langt over fem tommer er mobilen alt i alt mindre og lettere enn de aller fleste av dagens mobiler. Mobilen er også mindre og lettere enn for eksempel Sony Xperia Z1 Compact med sitt kompakthetindikerende navn.

Kvalitetsfølelsen Padfone minis ytre gir, svarer til forventningene vi har med tanke på prislappen. Her forventer vi ikke en kasse av helstøpt aluminium. I stedet er det et bakdeksel i myk plast med kroker til å holde det fast i mobilen; en løsning som har vist seg å være holdbar – i motsetning til hva man kan få inntrykk av første gang man strever med å få av bakdekselet og kniper igjen øynene i frykt for at noe skal knekke. Med mindre du drar av dekselet i veldig mange kuldegrader, går det nok helt fint hver gang i årevis. Mobilen føles ellers kompakt og solid.

Imidlertid er den toveis volumtasten av den skjøre typen. Undertegnede var sikker på å ha ødelagt telefonen første gang bakdekselet skulle fjernes, og jeg ikke var klar over at dekselet måtte brettes opp i en spesifikk retning fordi volumtasten faktisk går igjennom et hull i siden av det som er bakdekselet. Bretter du opp bakdekselet i gal retning, blir volumtasten bøyd bakover når du tar av dekselet. I vårt tilfelle måtte volumtasten bøyes tilbake og stappes tilbake inn i mobilen igjen før bakdekselet passet igjen. Det er stor fare for at volumtasten ikke tåler veldig mange omganger av samme behandling før noe knekker. Bakdekselet må løsnes i riktig retning! Man kan argumentere for at dette er en brukerfeil og at man skal følge brukerveiledningen til punkt og prikke når man demonterer bakdekselet, men vi synes det burde vært litt mer idiotsikkert.

Volumtastene er litt følsomme for brukerfeil når du tar av bakdekselet.
Volumtastene er litt følsomme for brukerfeil når du tar av bakdekselet.Foto: Einar Eriksen

Fremsiden er dekket av et glass som strekker seg både over skjermen og resten av fronten. Selv om mobilen er billig, er glasset solid nok til at en vanlig kniv i rustfritt stål ikke biter på glasset. Vi har fått noen små riper i testperioden av ukjente årsaker, men de er nesten mikroskpiske og vi må lete nøye etter for å finne dem. Skjermglasset ser ut til å være like motstandsdyktig mot riper som dyrere mobiler – med noen unntak som for eksempel de som stiller med Gorilla Glass 3 fra Corning.

Nettbrettet ligner mobilen forfra.
Nettbrettet ligner mobilen forfra.Foto: Einar Eriksen

Nettbrettet svarer til mobilens design, og ser mer eller mindre bare ut som en forvokst versjon av mobilen laget av i all hovedsak de samme byggematerialene. Den store forskjellen i tillegg til størrelse, er at nettbrettet har et spor for mobiltelefonen. Med mobilen på plass føles nettbrettet litt tyngre enn de fleste andre syvtommerbrett. Hva gjelder utseendet har baksiden litt billigpreg over seg. Mobiltelefonen er veldig synlig på baksiden, i tillegg til at rammen rundt mobilen stikker ut og gjør nettbrettet ganske klumpete. Vi skulle gjerne sett en mer sømløs overgang.

Litt klumpete bakside.
Litt klumpete bakside – her uten mobilen montert. Foto: Einar Eriksen

Skjermen gjenspeiler prisen

Skjermoppløsningen i mobilen er på 540 x 960 piksler fordelt på skjermens 4,3 tommer, noe som gir en pikseltetthet på 256 piksler per tomme. Skjermen føles dermed ikke like skarp som toppmodeller, men det er vel heller ikke forventet. 

Når du setter telefonen inn i krybben får du en syv tommer skjerm med 1280 x 800 pikslers oppløsning, som gir en pikseltetthet på 216 piksler per tomme. Når vi bruker Padfone som nettbrett merker vi dermed fort at vi er i de lavere prissjiktet. En høyere skjermoppløsning ville i tillegg til bedre skarphet og oversiktlighet. Av dagens syvtommere er dette den laveste av de vanligste oppløsningene, og du får for eksempel Asus Memo Pad HD7 med samme oppløsning til bare tusenlappen.

Mobilskjermen gjennom makroobjektiv.
Mobilskjermen gjennom makroobjektiv, 1:1.Foto: Einar Eriksen

Vanligvis ser vi på hvordan skjermkvaliteten er i forhold til andre mobiler eller nettbrett i samme prisklasse. Her er det imidlertid litt vanskelig å predikere hva slags skjermoppløsning som kan forventes å få i forhold til prislappen, ettersom en prislapp vanligvis gjelder for en mobil eller for et nettbrett. Tilsvarende skjermer blir imidlertid montert i nettbrett som bare såvidt koster over tusen kroner i norske butikker og mobiler til rundt 1500 kroner.

Nettbrettets skjerm gjennom makroobjektiv.
Nettbrettets skjerm gjennom makroobjektiv, 1:1. Her sees pikslene vesentlig lettere enn på tilsvarende bilde av mobilskjermen.Foto: Einar Eriksen

Asus har lagt inn en funksjon som heter lesemodus og som er lett tilgjengelig i nedtrekksmenyen. Denne demper skjermbelysningen noe og fargene blir varmere.

Jelly Bean-versjon

Android-versjonen er 4.3 Jelly Bean, som er den nest nyeste versjonen. Foreløpig er det stort sett bare toppmodeller som stiller med den nye Android 4.4 KitKat-varianten. På toppen av Jelly Bean ligger det noen elementer som er lagt inn av Asus, som for eksempel den nevnte lesemodusen. Asus har imidlertid ikke prøvd å finne opp hjulet på nytt, og det aller meste er helt gjenkjennelige Android-menyer. Dette gir god brukervennlighet og mange funksjoner.

Ikke det nei ….
Ikke det nei ….

Forkaster alt når du skal snakke mobilen

Det at Padfone mini gir deg både mobil og nettbrett på én gang er en fiffig løsning, men det er én liten detalj som stadig plager oss. Tenk deg at du sitter med fire forskjellige dokumenter åpne på nettbrettet i tillegg til noen nettsider, fordi du sitter og jobber med noe. Så ringer telefonen. Da tar du gjerne telefonen ut av nettbrettet og har den mot øret for å føre samtalen. Når telefonsamtalen er over, setter du mobilen inn i nettbrettkrybben og forventer at du kan fortsette arbeidet der du slapp. Det kan du ikke. I stedet får du opp beskjeden «ingen nylige apper», selv om du helt nylig hadde en haug av apper oppe. Hver gang du tar telefonen ut av nettbrettet, mister du rett og slett alt du holder på med. Det samme gjelder også andre veien. Bare noen få applikasjoner støtter overgangen fra nettbrett til mobilen og omvendt. 

Dette gjør at vi stadig skulle ønske vi i stedet hadde et nettbrett og en mobiltelefon separat i stedet, og førstevalget ble å ta med seg bærbar datamaskin selv om undertegnede bare skulle bruke den til å lese faglitteratur og oppgavetekst i forbindelse med studier – noe et nettbrett burde fungert bra til.

Les mer om teknologi og funksjoner på neste side

Gå til side

Asus PadFone Mini

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen