PadFone A86 er bygget i metall, og har en avmålt og stilren design.

Test Asus Padfone A86

PadFone A86 er bygget i metall, og har en avmålt og stilren design. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

En stiligere toppmodell skal du lete lenge etter

Asus' oppdaterte PadFone Infinity er en solid utfordrer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 143,5 x 72,8 x 6,3-8,9 mm (dock: 264,6 x 181,6 x 10,7 mm)
Vekt: Telefon: 145 gram. Nettbrett: 532 gram
Skjerm: 5 tommer, 1920 x 1080 Super IPS+ (PadFone Station: 10,1 tommer 1920 x 1200 Super IPS+)
Snarveistaster: Telefon: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås. Nettbrett: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: 13-pinners USB-kontakt (proprietær, men vanlig 5-pinners passer). USB Host. 3,5 mm minijack på telefonen
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android 4.2.2
Pris: Veiledende priser er 5000 kroner for selve telefonen, eller 6300 kroner for telefon og PadFone Station

Kort sagt:
God skjerm
Rask veksling mellom mobil- og nettbrettmodus
God byggekvalitet
Pen design
Lesemodus forbedrer leseopplevelsen

Litt stor for skjermstørrelsen
Ser du forskjellen? PadFone Infinity til venstre, og PadFone A86 til høyre.
Ser du forskjellen? PadFone Infinity til venstre, og PadFone A86 til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Asus er kanskje mest kjent for hovedkort og bærbare PC-er for de fleste. Men, de senere årene har produsenten gjort seg bemerket som produsenter av nettbrett og telefoner, der mye av fokuset har vært på å bygge bro mellom de ulike formfaktorene.

Asus PadFone A86 er den nyeste telefonen fra produsenten. Akkurat som de tidligere PadFone-produktene kan den nye modellen plantes i et tilbehør kjent som PadFone Station – i praksis en ti tommer stor skjerm med høyttalere og batteri. Sammen blir de to delene til et kraftig nettbrett.

Fokus på telefonen

Etter det vi har hørt fra Asus, vil fokuset denne gangen være først og fremst på telefonen. Dermed er det ikke sikkert at telefonen du kjøper vil komme med en PadFone Station. Like fullt ser vi at de nettbutikkene som har opprettet produktet, ser ut til å føre den komplette pakken.

Uansett er telefonen så lik PadFone Infinity at den bruker samme PadFone Station som forrige generasjon gjorde.

På utsiden er PadFone Infinity og PadFone A86 omtrent kliss like hverandre. De er faktisk så like, at hvis du ikke vet hva du skal se etter, er det nesten umulig å se forskjell på dem. Ser du godt etter vil du imidlertid finne en ekstra luke på PadFone A86, som ikke forgjengeren har. Her har det endelig blitt plass til minnekort.

Mye metall

Telefonen er bygget så godt som utelukkende i metall, og føles veldig solid i hånden. Den er bittelitt tyngre enn mange av sine konkurrenter, uten at vi synes det gjør så mye.

Baksiden av telefonen er forsiktig buet. Mot kantene på baksiden har den litt spisse kanter. Rammen rundt telefonen avsluttes rundt tre fjerdedeler av veien mot forsiden, der skjermen tar over, og stikker litt ut. Med unntak for høyttalerbaffelen øverst, er hele forsiden av telefonen i glass.

Toppmodell i finstasen

Vi synes telefonen er behagelig å holde i, selv om undertegnede synes både LG G2 og Samsung Galaxy S4 ligger et hakk bedre i hånden. For mange vil det uansett være et pluss at nye PadFone har både eksklusive materialer, og et utseende som skiller seg litt ut.

Asus har funnet frem til en stram designlinje, helt uten unødvendig dilldall. Med fare for å bli i overkant subjektiv, mener undertegnede at de to siste PadFone-variantene rett og slett ser ut som telefoner som har tatt på seg finstasen. En skreddersydd og pen dress.

Øverst på telefonens venstre side har den en luke for Nano-SIM. Den lille luken under er til minnekort, og er det eneste synlige tegnet på at dette ikke er forrige generasjon PadFone.
Øverst på telefonens venstre side har den en luke for Nano-SIM. Den lille luken under er til minnekort, og er det eneste synlige tegnet på at dette ikke er forrige generasjon PadFone.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lesemodus demper baklyset i skjermen, og gjør den noe mer behagelig å lese på over tid. De fleste steder i menyene imponerer Asus med gode, og gjennomtenkte oversettelser. Noen av opplæringsskjermene er unntak.
Lesemodus demper baklyset i skjermen, og gjør den noe mer behagelig å lese på over tid. De fleste steder i menyene imponerer Asus med gode, og gjennomtenkte oversettelser. Noen av opplæringsskjermene er unntak.

Samme skjerm som PadFone Infinity

Skjermen er den samme, fem tommer store, full-HD-skjermen vi så i forrige runde. Den er knivskarp, og har god fargegjengivelse og innsynsvinkel.

Ved første øyekast ser den betydelig mer lyssterk ut enn skjermen i PadFone Infinity. Det stemmer likevel ikke. Asus har nemlig fjernet utendørsmodusen som måtte aktiveres for å få maksimalt med lys ut av skjermen i forrige modell. Dermed kan den nye skjermen reguleres trinnløst helt til topps, eller styre seg selv i auto-modus.

Lesemodus

I stedet for utendørsmodusen har Asus lagt til en egen "reading mode". Innstillingen er der fordi mange skjermer med klassisk bakgrunnsbelysning kan være slitsomme å lese lange stykker tekst på. Så fort du har aktivert lesemodusen blir fargene hakket dusere, og belysningen dempes noe.

Det er faktisk mer behagelig å se på over tid, men med en blank glasskjerm på toppen, og helt annen teknologi enn i e-boklesere, vil lesemodusen kanskje ikke være noe du benytter deg av på virkelige solskinnsdager.

PadFone A86 kan bli til et nettbrett, når den dockes bak skjermen på PadFone Station.
PadFone A86 kan bli til et nettbrett, når den dockes bak skjermen på PadFone Station.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
For å aktivere PadFone Station, skyver du bare telefonen ned i dockingstasjonen.
For å aktivere PadFone Station, skyver du bare telefonen ned i dockingstasjonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser hjemmeskjermen på Asus PadFone A86 ut.
Slik ser hjemmeskjermen på Asus PadFone A86 ut.

Kunne utnyttet mer av forsiden

Det verste mobilskjermene i dagens toppmodeller kan beskyldes for, er muligens å ha blitt litt kjedelige. Men, slik ståa er nå, ser vi rett og slett ikke hvordan skjermene kan bli så veldig mye bedre enn det som står i PadFone A86 og flere av dens konkurrenter.

Et punkt nye PadFone ikke er så god på er størrelse. Telefonen er rett og slett litt stor, tatt i betraktning skjermstørrelsen. Med tanke på hvor smale rammene rundt skjermen i LGs toppmodell G2 er, synes vi godt Asus kunne utnyttet noen hakk mer av forsiden på telefonen. Dette blir imidlertid mest flisespikk, tatt i betraktning at de færreste konkurrentene har vesentlig smalere rammer rundt skjermen i dag.

Ikke en skamløs oppfrisking

Asus PadFone A86 kunne fort blitt beskyldt for å være en skamløs oppfrisking av en aldrende modell. De siste årene har vi sett noen eksempler på det – HTC One X ble ganske raskt til One X+, og senest for få dager siden slapp Samsung en oppgradert Galaxy S4.

Vi er ikke sikre på om det er et lurt valg å "halse etter" markedet med oppgraderte modeller, bare fordi det har kommet konkurrenter som har noen knepp sterkere systembrikke. Heldigvis er det ikke bare systembrikken som er ny i PadFone A86. Også det som foregår på skjermen, og en del andre egenskaper har blitt nytt.

Oppgradert Android

Som vanlig er det Android som kjører i bunnen, men der PadFone Infinity fortsatt har Android 4.1.2 er det 4.2.2 som gjelder i PadFone A86. I tillegg har Asus lagt sitt eget grensesnitt oppå, og også det har forandret seg siden sist.

Menyene er fortsatt enkelt gjenkjennelige. Både den grunnleggende Android-strukturen er her, og Asus' tilpasninger , og har du brukt Android-baserte produkter fra Asus eller andre produsenter tidligere, bør du ikke ha noen problemer med å finne deg til rette.

Nye tilpasninger

Så, hvilke endringer har egentlig Asus gjort her? Vel, de har egentlig ikke snudd opp ned på noe, men de har lagt til nyttige ekstrafunksjoner nesten overalt i menyene. Hvis du for eksempel trekker ned toppmenyen på telefonen, viser den hvilket trådløsnett du er koblet til.

Gjestemodus og såkalte barnehjørner har blitt utbredte tillegg på mobiltelefoner. Mange av dagens mobilspill har gjerne en design og funksjonalitet som slår an hos barn, og dermed blir det som til daglig kanskje er et jobbverktøy, svært ettertraktet som leketøy på kveldstid. Men, da er det gjerne viktig at barnet ikke kan sende e-post til hele adresselisten din i prosessen.

Asus har løst dette på en litt annen måte. I stedet for å nærmest gi tilgang på en liten avdeling i telefonen, med forhåndsplukkede apper, kan du velge å låse ned de kritiske appene dine med kode. Dermed slipper hverken barn, eller andre, inn uten å ha koden din.

Dette er bare noen av tilpasningene Asus har gjort i menyene på nye PadFone A86. Bli med oss til neste side for en gjennomgang av de andre funksjonene på telefonen.

Gå til side

Asus PadFone Infinity A86 2-in-1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen