Asus Memo Pad HD7

Test Asus Memo Pad HD7

Asus Memo Pad HD7 (Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Enklere og billigere enn Nexus 7

Asus Memo Pad HD7 er Nexus 7 på sparebluss.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 196.2 x 119.2 x 11.2 mm
Vekt: 302 gram
Skjerm: 7 tommer, 800 x 1280 piksler
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android OS 4.2.1
Pris: 1295 kroner

Kort sagt:
Liten og lett 7-tommer
 Enkelt brukergrensesnitt
 Flere sett med hjemmeskjermer
 
Litt svak belysning i skjermen
Ikke USB OTG (host)
Skjermtastaturet fra Asus har små taster

Asus Memo Pad HD7 har en skjerm på 7 tommer, en firekjerneprosessor på 1,2 GHz, og et kamera som tar bilder med en oppløsning på 5 megapiksler. Skjermoppløsningen er 800 x 1280 piksler, som gir en pikseltetthet på 216 piksler per tomme (ppi).

Memo Pad HD7 er ved første øyekast ikke så ulik nye Nexus 7, som Asus har produsert for Google. Men Memo Pad HD7 er litt mer lubben og ikke like sprek som Nexus 7

HD, men ikke full HD

Betegnelsen HD7 viser til oppløsning og skjermstørrelse, og brettet har da også HD-skjerm. Nå brukes denne betegnelsen både om 720 x 1280 og 1080 x 1920 punkter. Sistnevnte er den standarden som er vanlig på nyere flatskjermer, og gjerne kalles full HD.

Du kan justere fargene noe ved hjelp av en egen app fra Asus.
Du kan justere fargene noe ved hjelp av en egen app fra Asus.

Skjermen på Asus Memo Pad 7HD har bare drøyt halvparten av de pikslene den ville hatt med full-HD-skjerm, og under halvparten av antallet piksler du får på nye Nexus 7, som også er produsert av Asus. Memo Pad HD7 koster ca. 1295 kroner, mens Nexus 7 er rundt 600 kroner dyrere.

I praksis betyr det at fine detaljer ikke vil tre like klart frem som på en full-HD-skjerm. Skjermen fremstår som skarp og klar, med litt grønnstikk og et helt greit detaljnivå.

Svak på rødt og blått

Asus har også lagt inn programvare som lar deg justere fargemetning og fargetemperatur, slik du kan på vanlige TV-er. Men kontrollmulighetene er ikke gode nok til at du kan kalibrere bort fargeavvik. Maksimal lysstyrke måler vi til 324 Candela,

Asus Memopad 7 har lav lysstyrke, og blir vanskelig å lese i sollys. Skjermen har et markant grønnstikk.
Asus Memopad 7 har lav lysstyrke, og blir vanskelig å lese i sollys. Skjermen har et markant grønnstikk (målt med utgansinnstillingene på brettet)..Grafikk: Amobil.no

Kjedelig design

Designen på Memo Pad HD7 er omtrent så kjedelig som prislappen antyder. Her er det ikke noe som viser at Asus har egen designavdeling. En bred ramme rundt skjermen leder tankene tilbake til de aller første Android-brettene, og får brettet til å virke urimelig stort i forhold til skjermen.

Brettet er faktisk større enn Samsungs første 7-tommer fra 2010. HD7 er riktig nok en drøy millimeter tynnere og 78 gram lettere enn Samsung Galaxy Tab (P1000). Men det hindrer ikke at brettet ser ut som om det er utdatert allerede ved lansering. Baksiden er i dyp blå plast, med en nokså kraftig høyttalerrille nederst. Bak denne sitter det to høyttalere, slik at du kan få stereolyd fra brettet. Baksiden er avrundet og ser nesten bedre ut enn fremsiden. Det skal riktig nok ikke så mye til.

Tastene litt bak på brettet

Tastene er litt teit plassert, nesten helt bak på brettet.
Tastene er litt teit plassert, nesten helt bak på brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På venstre side har brettet en port til MicroSD-kort, på toppen er det plass for Micro USB og hodetelefoner, mens volum og av-/på-tast er plassert litt bak på høyre side.

Plasseringen gjør at du ikke finner volumtasten ved å stryke fingeren langs kanten av brettet, slik du antakelig er vant til fra mobiltelefoner og fra andre nettbrett.

Plasseringen gjør også at det er så godt som umulig å justere volumet med høyre hånd om du samtidig holder brettet med denne hånden.

Waveshare-grensesnitt

Asus har lagt til en del egne apper og samlet dem i en gruppe på skrivebordet.
Asus har lagt til en del egne apper og samlet dem i en gruppe på skrivebordet.

Brukergrensesnittet på Asus Memo Pad HD7 kalles Waveshare, og er utviklet av Asus. Det skiller seg lite fra Googles eget brukergrensesnitt, og byr med andre ord ikke på noen radikale endringer. Har du brukt Android før, er dette til å kjenne igjen. Mens Asus Nexus 7 ble levert med Android 4.3, er det fremdeles Android 4.2 på denne krabaten.

Det betyr blant annet at du ikke kan sette opp flere brukerkontoer på brettet, slik du kan på Nexus 7. Men det er ikke en ulempe om du bare skal bruke brettet selv, slik de aller fleste gjør.

Lagring i skyene

Ved å registrere deg får du 20GB skylagring hos Asus i ett år.
Ved å registrere deg får du 16 GB skylagring hos Asus i ett år. Her kunne Asus med fordel vært noe rausere.

Brettet kommer med fem såkalte startskjermer. På en PC kalles dette skrivebord, og det er her du kan legge snarveier og miniatyrprogrammer som viser oppdatert informasjon av ulike slag.

Ved å knipe med fingrene får du tilgang til en kontrollside der du kan justere antallet startskjermer fra to til sju. Asus har valgt å legge en mappe med Google-apper på den ene hjemmeskjermen. Her finner du også en mappe med Asus-apper, i tillegg til nettleser og apper som lar deg justere lyd, justere fargetemperatur, og sette opp en skytjeneste fra Asus.

Sistnevnte minner om DropBox, og lar deg lagre og dele filer i «skyene». Du får bare 16GB lagringsplass i ett år, og vil antakelig være tjent med å droppe hele greia til fordel for gratisløsningene fra DropBox eller Google (Google Drive). Da slipper du å bekymre deg for hva som skjer med filene dine etter ett år.

Smarte snarveier

Denne hurtigmenyen trekker du ned fra toppen av skjermen.
Denne hurtigmenyen trekker du ned fra toppen av skjermen.

Fra toppen av skjermen kan du trekke ned en kombinert varslings- og hurtiginnstillingsmeny. Innstillingsvalgene ligger på topp, og gjør at du enkelt kan aktivere eller deaktivere strømsparing, Bluetooth, Wi-Fi, automatisk skjermrotering, GPS, lyd og synkronisering.

I tillegg kan du velge nettverk (Wi-Fi), justere lysstyrken på skjermen og  aktivere skjermdeling., skjermdeling og synkronisering.

På Nexus 7 er det to ulike menyer for varslingspanel og innstillinger, men vi synes denne løsningen med alt på ett sted er vel så grei.

Flere sett med hjemmeskjermer

Du kan ha flere sett med hjemmeskjermer, for eksempen om du vil skille mellom jobb og privatliv.
Du kan ha flere sett med hjemmeskjermer, for eksempen om du vil skille mellom jobb og privatliv.

Asus Memo Pad HD7 har også en fin funksjon som lar deg veksle mellom ulike sett av hjemmeskjermer. Du kan for eksempel ha ett oppsett for jobb, der alle hjemmeskjermene er utrustet med forskjellige jobbrelaterte apper og Widgets, og et annet oppsett for underholdning, med musikkspiller, kamera, bilder og så videre. Du veksler mellom disse modusene ved å knipe med fingrene på en hvilken som helst startskjerm.

Memo Pad HD7 er ikke av de raskeste nettbrettene på markedet, og du merker det av og til når du blar i menyene. Grafikken glir ikke alltid like silkemykt, og appene spretter ikke opp like raskt når du berører et ikon. Men brettet er raskt nok til at du neppe vil bli opphengt i de ørsmå forsinkelsene.

Dårlig skjermtastatur

Skjermtastaturet på Asus-brettet er av en eller annen grunn ikke det originale Google-tastaturet. Hadde det ennå vært byttet ut med noe bedre, så hadde det vært greit. Men vi synes Asus-versjonen har små taster og er unødig vrient å skrive på. Men du kan heldigvis laste ned flere alternativer fra Google Play.

Innholdet i pakken

Du får med lader, USB-kabel og litt opptenningspapir. Øreplugger og minnekort må du skaffe selv.

 

Asus MeMo Pad HD 7" 16GB (ME173X)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen