Test Asus MeMO Pad FHD 10

Nettbrettet har stor skjerm, men er bare 9,5 millimeter tykt. (Bilde: Einar Eriksen)

Dette Asus-brettet er et røverkjøp

Et nettbrett med stor og klar skjerm, god ytelse og bra batteritid trenger ikke koste mer.

Lurer du på hvilket nettbrett du skal kjøpe, har du et vanskelig valg foran deg. De kommer i størrelser fra noe som minner mest om en forvokst mobiltelefon til de som minner mer om bærbare datamaskiner, og det fins svært mange varianter innenfor hver gruppe. Her er det få som skiller seg fra mengden.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 26,46 x 18,24 x 0,95 cm
Vekt: 580 gram
Skjerm: 10,1 tommer, 1920 x 1080 piksler
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB (host), Micro-HDMI, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android OS 4.2.2
Pris: Ca. 3000 kroner

Kort sagt:
Liten og lett titommer
Skarp og klar skjerm
Velfungerende design

Kunne hatt sterkere belysning i skjermen
 Litt vanskelige menyer for nybegynnere

Konkurransen er med andre ord hard for nettbrettet vi nå tester, som har en 10,1 tommer stor skjerm. Nettbrettet er laget av Asus, og har fått navnet MeMO Pad FHD 10.

Asus har gjentatte ganger vist seg sterke på nettbrettfronten. Asus Eee Pad Transformer ble i 2011 beskrevet som et spennende konsept, og etterfølgerne Eee Pad Transformer Prime og Eee Pad Transformer TF300T fikk svært god mottakelse.

Stort nettbrett

10,1 tommer skjermstørrelse gjør at MeMO ikke er noe du tar med deg overalt. Nettbrettet har heller ikke tastatur, og er derfor ikke egnet til å erstatte en bærbar PC i så veldig mange sammenhenger.

Rammen rundt skjermen er ikke større enn den må være for at det skal være mulig å holde nettbrettet uten å ufrivillig trykke på skjermen. Hele fremsiden er av en ripesikker glassvariant.

Les mer om ripesikkert glass »

Baksiden av nettbrettet er av plast med en ruglete overflate, noe som gjør at verken fingermerker eller riper synes godt.

Baksiden er ruglete.
Baksiden er ruglete.Foto: Einar Eriksen

Nettbrettet er laget slik at det er naturligst å brukes liggende, slik de fleste også bruker store nettbrett mest. Logoen er plassert denne veien, og kameraet som peker mot deg sitter da øverst litt til høyre for midten mens det fradegvendte kameraet er plassert i øverst i midten på baksiden.

Av/på-tasten er på toppen på venstre side, slik at den er lett å nå. Den er også opphøyd slik at den er lett å kjenne. Volumtastene sitter på høyre side av nettbrettet, rett under hodesettutgangen. Resten av brukstastene finner du på skjermen.

På nettbrettets venstre side er det Mini-HDMI-utgang, Micro-USB-port for lading og filoverføring og et spor for minnekort av typen Micro-SD.

Designen, inkludert plassering av taster og kamera, er gjort etter boka uten omveier. Resultatet er anvendelig design som du fort blir komfortabel med.

Høyoppløst skjerm

Skjermens oppløsning på 1920 x 1200 piksler gir et knivskarpt bilde. Enkelte toppmodeller med langt høyere prislapper har enda høyere oppløsning og punkttetthet, men det er vanskelig å se forskjellen. Innsynsvinkelen er god, uten at fargene eller kontrasten endrer seg nevnverdig når du skrår nettbrettet.

Lysstyrken helt grei, men mobiltelefoner flest har enda sterkere baklys som kan leses i sterkere sollys. Fargegjengivelsen er god, og skjermen kan vise både klare farger og naturtro fargesammensetning.

Android i bunnen

Googles operativsystem Android blir stadig fornyet, og denne gangen er det versjon 4.2.2 under panseret. Her synes vi det er mye bra, men veldig brukervennlig for nybegynnere kan vi ikke kalle det. Her er det svært mange nye ikoner man må trykke på for å finne ut hva betyr. Drar du for eksempel ned nedtrekksmenyen, får du opp to forskjellige ikoner som ser ut til å ha noe med trådløse signaler å gjøre. Det lengst til venstre tar deg inn i innstillingsmenyen for trådløse tilkoblinger, mens det til høyre har med trådløse skjermer å gjøre.

Nedtrekksmenyen i Android OS 4.2.2.
Nedtrekksmenyen i Android OS 4.2.2.

Når du skal legge til en ny widget, kan du ikke bare holde fingeren på stedet der du vil legge det til slik vi er vant med på mobiltelefoner. Gjør du det får du i stedet mulighet til å bytte bakgrunnsbilde. For å legge til widget-er kan du trykke på et ikon nederst til venstre på skjermen som ligner på et slags modifisert eject-ikon. Da får du et knøttlite ikon som viser et pluss-symbol et sted langt til høyre på skjermen, så vel som et ikon med et penn-symbol. Her kan du legge til widget-er i en slags egen widget-meny, og disse kan dras over til skrivebordet. Alternativt går du inn i "hovedmenyen", og blar deg helt til høyre. Her finner du noen få utvalgte widget-er.

Slik ser hovedmenyen ut. .
Slik ser hovedmenyen ut. .

Låseskjermen viser klokken, eventuelt hva du spiller slags musikk, samt viser den vanlige hengelåsen som lar deg låse opp. Hvis den viser musikken du spiller, kan du bla til venstre i det området for å se klokken. Blar du enda en gang til venstre får du opp flere merkelige ikoner. Én firkant med et pluss-symbol i og én firkant med et menysymbol i. Trykker du på menysymbolet kommer du ikke til noen meny, men kan endre bakgrunnsbilde for låseskjermen. Trykker du på +-symbolet kan du legge til flere elementer der du vanligvis finner klokken eller musikken du spiller. For eksempel kan du se innboksen din i låseskjermen bare ved å bla deg fra klokken. Kanskje gjør det livet enklere for noen, men vi synes det fungerer helt fint å låse opp nettbrettet for å sjekke e-post.

Slik ser låseskjermen ut når du hører på musikk. Drar du fingeren mot høyre eller venstre over musikkspilleren, kan du få opp klokken, kalender, e-post eller lignende.
Slik ser låseskjermen ut når du hører på musikk. Drar du fingeren mot høyre eller venstre over musikkspilleren, kan du få opp klokken, kalender, e-post eller lignende.

Ved å snekre dine egne hjemmeskjermer, kan du få alle programmene inn på skrivebordene på en ryddig måte. Det er også mulig å lage egne områder for eksempelvis arbeid eller underholdning, slik at du for eksempel kan ha fem hjemmeskjermer for underholdning eller bla over til arbeid der du har tre helt andre hjemmeskjermer. For å få til dette drar du fingrene mot hverandre når du ser skrivebordet, og kan bla til høyre for å se andre arbeidsområder eller legge til flere.

Dette kan være kjekt for enkelte avanserte brukere, men undertegnede synes fem hjemmeskjermer er mer enn nok å holde styr på i utgangspunktet.

Det er ingen tvil om at disse menyene kan forvirre mange, men når du kommer inn i hvordan ting og tang er satt opp i menyen er nettbrettet greit å bruke allikevel. Menyene responderer raskt, slik at du får en flytende brukeropplevelse.

Fleroppgavekjøringen fungerer bra, men lar deg ikke avslutte programmer som har låst seg helt. Du må inn i innstillingsmenyen for å finne tvungen avslutning.
Fleroppgavekjøringen fungerer bra, men lar deg ikke avslutte programmer som har låst seg helt. Du må inn i innstillingsmenyen for å finne tvungen avslutning.

Det som er morsomt med Android-menyene foran de mer brukervennlige iPad-menyene, er først og fremst valgmulighetene. Du kan bytte launcher for å få et helt annet menysystem, og du kan bytte utseende fullstendig. Videre kan du laste ned alle applikasjonene du vil ha, inkludert applikasjoner som du kan laste ned fra internett helt uavhengig av om Google ønsker at du skal laste dem ned.

I esken:

  • Nettbrett (med innebygd batteri)
  • Transformator (230 V~ til USB)
  • USB-kabel for lading og filoverføring
  • Brukermanual

Asus MeMO Pad FHD 10" (ME302C)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen