Asus G501 er av de mer kompakte spillmaskinene.

Test Asus G501

Asus G501 er av de mer kompakte spillmaskinene. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Slik gikk det da Asus puttet et skikkelig grafikkort i en «minibærbar»

Liten og nett, men er det egentlig plass til G501 på markedet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fortsatt kledelig i svart

Asus og MSI leverer begge ganske lekre spillbærbare, som attpåtil ligner litt på hverandre. I alle fall hva fargevalget angår. Sort og rødt virker å være en slager blant spillere, og vi er enige med dem. Det ser tøft ut. 

Sort, anodisert aluminium ser alltid lekkert ut.
Sort, anodisert aluminium ser alltid lekkert ut. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no 

Samtidig er ikke Asus' G501 noen råkul spillbærbar som du egentlig ikke kan ha med deg på jobbmøtet. Her finner vi nemlig også rene linjer, elegante overganger og stilfull anodisert sort aluminium.

Skjerm på (blå)bærtur

Om det ikke var snakk om en spillbærbar ville vi vært helt klare på at vi ikke var videre begeistret for skjermen. Den har en forholdsvis vanlig Full HD-oppløsning, er ikke av de mest lyssterke, og er generelt helt på blåbærtur når det kommer til fargegjengivelse.

Skjermen har nemlig et kraftig blåskjær, og noen hvitfarge er med andre ord ikke til stede på denne skjermen. Vi kan dessuten – om vi overdriver litt – slite med å se forskjellen på vår gule og grønne testplansje. Som vi ser av fargekartet bommer skjermen totalt sett på flere farger enn den treffer på. Svakt.

Problemet med blåskjær er et velkjent fenomen i mange skjermer, men om det ikke har irritert deg tidligere vil det ikke det her heller. Det vil nok heller ikke være noe du tenker nevneverdig på når du spiller. Vi synes imidlertid det er verdt å nevne at om du har jobbet på en kalibrert skjerm, og så bytter til denne, da vil du nok synes fryktelig synd på deg selv etter svært kort tid.

På ettermiddagen eller i rom med dunkel belysning er lysstyrken ok. I lyse kontorlandskap eller ved siden av kraftige lyskilder kommer den likevel til kort. Snaue 240 nits er etter vår mening for svakt, og under mørke partier i spil vil du måtte fomle deg frem om du ikke treffer på omgivelseslyset. Om ikke annet sørger IPS-panelet for at innsynsvinkelen er god.

Innledningsvis nevnte vi at skjermen normalt ikke ville blitt akseptert. Vi snakker likevel om en spillskjerm, og normalen – når det kommer til fargenøyaktighet – er dessverre ikke stort bedre blant disse. Videre er Full HD-oppløsningen helt standard og oppfattes av mange som lav. Det er kanskje tilfelle om du primært tenker å bruke maskinen til kontoroppgaver, men for spilling er oppløsningen fremdeles ypperlig. Som vi så på forrige side er heller ikke grafikkbrikken i G501 sterk nok til å gi spill jevn bildeflyt i denne oppløsningen uten at du firer på grafikkdetaljene. Vårt eneste virkelig store klagemoment for skjermen blir dermed den svake lysstyrken, med blåskjæret på en god annenplass.

Godt tastatur med «strikkmarkør»

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no 

Selve tastene på tastaturet er vi veldig godt fornøyde med. Disse gir en god følelse, har godt med vandring og gir i tillegg lite lyd fra seg. Vi er imidlertid litt skeptiske til plasseringen av piltastene. Disse er nemlig klemt inn mellom tastaturdelen og nummertastaturet, noe som fører til at vi stadig treffer nabotastene i stedet – i dette tilfellet «CTRL» og «Insert». Kanskje ville det vært et bedre valg å gå for fysisk mindre piltaster for å få litt rom rundt dem. Vi synes ellers at det røde tastlyset er stilig nok, men litt for svakt. 

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplaten lar deg forstørre og forminske ved hjelp av flerfingerbevegelser på en forholdsvis jevn måte. Også panorering horisontalt og vertikalt går knirkefritt for seg, og du kan rotere bilder ved å imitere bevegelsen med to fingre. Denne ekstrafunksjonaliteten er altså på plass og fungerer fint, men når det kommer til hovedoppgaven til pekeplaten står det verre til.

Når vi skal flytte markøren føles det nemlig som om markøren henger i en strikk etter fingeren vår. Den følger alltid noen hakk bak, og suser stadig vekk videre forbi vårt tiltenkte stoppested.

Rolig, men litt heit

Asus G501 lager ikke en lyd under normale oppgaver som nettsurfing og tekstbehandling. Når vi kjører i gang de krevende spilltestene våre er det tydelig at viftene også gjør det, men suset fra disse blir faktisk aldri spesielt sjenerende. 

Litt hett blir det under G501 etter en lang spilløkt, men så sitter du neppe med maskinen i fanget og spiller, vel?

Når det kommer til lyden som skal være der, er diskanten litt tynn og metallisk, og bass mangler. Selv om for eksempel høyttalerne i en MacBook Pro 13 gjør en langt bedre jobb til alle formål er det likevel ikke lyden til de integrerte høyttalerne det skal står på hos en spillbærbar. Den duger tross alt fint til noen YouTube-videoer, vi ville bare ikke investert i en G501 for å bruke den som et underholdningsanlegg eller forventet for meget om favorittsjangeren din er metall eller rock.

Tilkoblinger

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har skrytt av denne kompakte og slanke karen fra Asus allerede, og om det var én trussel – kanskje i tillegg til ytelsen – som skulle forvandle fotavtrykket til noe negativt, kunne det kanskje tenkes å være portutvalget.

Du har likevel ikke noe å frykte. Nei, G501 har ikke like mange og ulike typer tilkoblingsmuligheter som gigamaskinen GT80 fra MSI, men den har til gjengjeld flere porter enn en typisk 13-tommers ultrabærbar.

Her finner vi nemlig tre USB 3.0-porter, én HDMI-port i full størrelse og en mini DisplayPort for tilkobling av eksterne skjermer, samt en minnekortleser. I tillegg er selvsagt en 3,5-tommer minijack-inngang på plass. Mange kan tenkes å savne en dedikert gigabit nettverksadapter med tanke på å få lavest mulig forsinkelse i spill og høyest mulig hastighet på nedlastinger, men da kan du heller benytte deg av et Ethernet til USB-adapter.

Batteritid som forventet

Batteritiden er sjelden noe stort satsningsområde hos spillbærbare, ei heller hos G501. I strømsparemodus slukker skjermen etter omtrent tre timer og 45 minutter ved vår faste videoavspillingstest.

Lederen er liten og nett, akkurat som maskinen.
Lederen er liten og nett, akkurat som maskinen. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Resultatet er godt bak hva maskiner med integrert grafikkløsning, som Dell XPS 13, leverer. Likevel synes vi G501 skal ha litt skryt for å holde det gående like lenge som de andre spillbærbare i grafen vår – som alle er 17-tommere og dermed har plass til et større batteri.

Det er verdt å nevne at Asus ikke bare har tenkt på deg som skal bære med deg G501 alene når de har designet denne kompakte saken, men de har også husket at du med stor sannsynlighet vil ha med deg laderen. Og laderen er for en gangs skyld, hos en spillbærbar, faktisk liten og nett. Hadde vi ikke visst bedre ville vi trodd den tilhørte en av den mange ultrabærbare på kontoret.

Asus G501 er av de mer kompakte spillmaskinene.
Asus G501 er av de mer kompakte spillmaskinene. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Asus' G501 tetter gapet mellom de små ultrabærbare og de større spillbærbare. Den leverer ytelse på nivå med – eller like under – sammenlignbare 17-tommere. Den vil ikke appellere til de mest kravstore spillerne, men er du av typen som gjerne vil hygge deg med noen runder Civilization, Counter Strike eller Star Craft mens du er på farten, kan denne være en god kandidat. Bare hold deg unna om det er spill i retning GTA5, Bioshock eller Batman du vil fordrive tiden med. GTX 960M-brikken er ikke sterk nok til å håndtere denne type grafisk krevende titler og du må heller se mot en (større) bærbar med GTX 970M-grafikkbrikke innabords.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve designet på maskinen liker vi veldig godt. Den er bygget i stilig aluminium og har et «kult» men samtidig stilrent utseende. Størrelsen er veldig hendig. Både G501 og laderen er kompakte som få og passer i en vanlig sekk eller bæreveske. Den lager forholdsvis lite støy, selv under spilling, og mens den blir litt varm plaget ikke dette oss.

Når det kommer til tastaturet liker vi dette godt, selv om plasseringen av enkelte tester kan være litt i veien. Pekeplaten henger dessverre litt etter, noe som trekker ned. Vi tror ikke G501 er «nok» spillmaskin til at du alltid vil ønske å bruke den med en ekstern mus, og nettopp derfor straffer vi den for svak respons på den integrerte pekeplaten.

Skjermen er imidlertid det enkeltelementet vi er mest skuffet over. Den er lyssvak, har et veldig blåskjær og bommer på mange av fargene den skal vise. Når skjermen er liten, er det viktig at den i det minste er lyssterk slik at du ser hva den viser. 

Vi har for tiden ikke testet noen klare konkurrenter til Asus G501 og kan dermed ikke anbefale noen alternativ maskin. Det vi likevel kan er å bekrefte at ytelsen til en kompakt bærbar ikke står særlig tilbake for den hvis større bærbare leverer. Det er andre elementer enn ytelsen som stopper oss i å anbefale Asus' G501 i denne omgang.

Gå til side

Asus ROG G501JW-CN030H

"En god kandidat om størrelse er viktigere enn ren ytelse"

Fordeler

 • Lekkert design
 • Svært kompakt
 • Behagelig tastatur
 • Støysvak

Ting å tenke på

 • Lyssvak skjerm
 • Elendig kalibrert skjerm
 • Pekeplaten «henger»

Detaljer

 • Batteritid
 • Design
 • Interaksjon
 • Prosessorytelse
 • Skjerm
 • Spillytelse
 • Støy

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen