Asus G501 er av de mer kompakte spillmaskinene.

Test Asus G501

Asus G501 er av de mer kompakte spillmaskinene. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Slik gikk det da Asus puttet et skikkelig grafikkort i en «minibærbar»

Liten og nett, men er det egentlig plass til G501 på markedet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med tanke på hvor tynn Asus G501 er, er det ganske imponerende at den byr på dedikert grafikk i form av et Nvidia GeForce GTX 960M. Denne grafikkbrikken sparrer opp med en Intel Core i7 4720HQ-prosessor med fire kjerner som hver jobber med en frekvens på 2,6 GHz til vanlig, eller opptil 3,6 GHz når det virkelig trengs.

Mens prosessoren er den samme som befinner seg i MSIs monstermaskin GT80, er GTX 960M-grafikkbrikken basert på Nvidias GM206-kjerne. Denne skal på papiret gi bedre ytelse enn forrige generasjon – GTX 860M – men være betydelig svakere enn GTX 970M eller GTX 980M, som for øvrig er basert på Nvidias sterkere GM 204-kjerne.

Før vi skal se på selve spillytelsen tar vi en rask titt på hva prosessoren alene er god for:

Vår prosessortest viser at G501 gnager seg igjennom vår videokonvertering på 9 minutter og 15 sekunder. Resultatet er som forventet når vi skuler bort på resultattavla og også finner Lenovos Y70 og MSIs GS70 like ved. Likevel, vi merker allerede her at det kompakte designet Asus har gått for gir høy arbeidstemperatur for prosessoren, noe som til slutt struper effektiviteten dens. MSIs GT80, igjen med samme prosessor, fullførte nemlig testen over ett minutt raskere. Dette tyder på at prosessoren der har fått jobbe på turbohastighet mye lenger før høye temperaturer har tvunget den til å klokke ned.

Asus G501 og dens GTX 960M snuser så vidt på 4000 poeng i 3DMarks tyngste test, Fire Strike. Dette er bedre enn hva sammenlignbare grafikkbrikker fra forrige generasjon klarer å kare til seg. Likevel får vi ikke 960M-brikken til å yte bedre enn til en skuffende andreplass i den lettere Cloud Gate-testen – hvor den nye skjermbrikken faktisk yter svakere eller på linje med den gamle 860M-brikken. Igjen mistenker vi noe høye temperaturer og en underdimensjonert kjøleløsning for å stikke kjepper i hjulene for G501 og dens – i teorien –kraftigere GTX 960M-brikke.

Som vi også ser av spillgrafene våre er det virkelig ikke lett å bli klok på vår slanke lekkerbisken fra Asus. På én side tar den en grei seier i Hitman Absolution, mens den gjør det tilsvarende svakt og havner på en sisteplass i Metro 2033 – bak samtlige bærbare med GTX 860M-brikken innabords.

Nå skal vi selvsagt ikke lukke øynene helt for at det svingende resultatet kan skyldes driverproblemer, men nå er ikke akkurat GTX 960M-brikken ny lenger, og ingen av testspillene våre har fått oppdateringer de siste to årene. Igjen mistenker vi derfor at prosessoren og grafikkbrikken strupes på grunn av for dårlig luftflyt inne i maskinen.  

Uansett plassering ser vi at GTX 960M i seg selv ikke er noe soleklart valg for virkelig seriøse spillere. For å få akseptabel bildeflyt må du jekke på både oppløsning og grafikkinnstillinger. Det er likevel ingen tvil om at ytelsen er veldig god i forhold til Asus G501s fotavtrykk, og for hobbyspillere eller deg som ikke vil spille de aller nyeste og mest krevende spillene med maks grafikkdetaljer har du en fin «pakke» her. Av sammenligningen mot Dells XPS 13, som kommer med integrert Intel-grafikk, ser vi også hvor overlegen dedikert grafikk fortsatt er.

G501 har en alminnelig SATA3-basert SSD med kapasitet på 128 gigabte. Denne skriver med en hastighet på vel 1000 MB/s og leser med en hastighet på 1100 MB/s. Dette slår akkurat ytelsen til M.2-flashminnet i Asus' G751 og legger seg godt foran ytelsen vi finner hos bærbare som bruker tradisjonelle SATA-baserte flashenheter. Den gode leseytelsen gir lynrask oppstart av programmer, og kopiering av filer går ditto kjapt unna. 

Ettersom SSD-en med en kapasitet på 128 gigabyte – som i realiteten krymper til omtrent 100 gigabyte etter at enheten er partisjonert og Windows installert, kan bli litt lite, er også en snurredisk på én terabyte på plass. Denne kan holde alle alle multimediafilene dine samt spillene du ikke får plass til på SSD-en.

Ytelsen er fin til størrelsen, men hvordan er G501 i bruk? »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen