TEST: Apple OS X Mavericks

Test Apple OS X Mavericks

Slik blir din nye Mac med Mavericks

Vi har brukt Apples nye operativsystem i fire måneder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ny og oppdatert Safari

Med nye OS X Mavericks får du også en helt ny nettleser, nemlig Safari i sin syvende versjon. Den nye netteseren byr ikke på noen radikal endring i bruk, men har en rekke nyttige småtriks i ermet, både synlig og under panseret.

Første gang du starter nettleseren vil du legge merke til at startsiden, «Top Sites», har fått en ny design. Den kurvede overflaten med speileffekt er nå erstattet med en ren matrise av de nettsidene du har besøkt aktivt i det siste, på en grå bakgrunn. Disse kan du dra rundt til den rekkefølgen du vil ha dem, og du kan låse enkeltsider til en fast posisjon.

Utover den nye startsiden finner du de fleste synlige forbedringene i en liten oversikt til venstre, der bokmerker, leselisten og delte koblinger nå ligger. Førstnevnte er det ikke stort å si om, men leselisten har fått en nyttig funksjon. Ved å klikke deg inn på ett dokument, kan du automatisk rulle deg tvers igjennom den siden, og fortsette på den nesten artikkelen du har lagret i listen. Du trenger altså ikke å bevege musepekeren inn og ut av listen for å lese neste artikkelen – du kan lese dem sammenhengende. 

Delte koblinger er en ren nyhetsstrøm fra Twitter og Linkedin. Alle poster fra de to tjenestene som inneholder en lenke vil samles opp her. Klikker du på én av dem vil selve Twitter- eller Linkedin-posten legge seg som en stripe øverst i nettleseren, mens innholdet i lenken lastes inn i nettleseren. Dette er spesielt nyttig fordi «delte koblinger»-funksjonen fungerer på samme vis som leselisten: Du kan skolle sammenhengene mellom poster.

Akkurat denne muligheten synes vi er spesielt nyttig, fordi det gjør det meget raskt og enkelt å titte igjennom alt innhold fra de du følger i de sosiale mediene, uten at du må klikke deg ut og inn av en Twitter- eller Linkedin-strøm. Av en eller annen grunn er ikke Facebook inkludert, noe som ville hevet nytteverdien betraktelig.

Sparer strøm 

Som vi nevnte tidligere i denne saken kommer OS X med en funksjon kalt App Nap, om legger enkeltprogrammer i dvale for å spare strøm. Denne funksjonen er også integrert i Safari, som nå legger fanene dine i dvale.

Det er kun den fanen du faktisk ser på som får bruke maskinens resurser, mens alle andre faner du har åpne i bakgrunn blir lagt dvale frem til du klikker deg inn på dem. Om en av de skjulte fanene viser en tung nettside, typisk en med mange animasjoner og videosnutter, kommer denne funksjonen godt med. Prosessor- og minnebruken blir begrenset, noe som ikke bare gir bedre batteritid, men også bedre ytelse for den fanen du faktisk bruker. 

I tillegg til at enkeltfaner legges i dvale, er Safari i stand til å skjønne om videoinnhold på en side faktisk er noe du ser på eller ei. Over de siste månedene har vi støtt og stadig sett at Safari blokkerer en videosnutt ved å legge en liten grå stripe over toppen av den. Det er først når du klikker på denne stripen at videoinnholdet blir lastet, noe som er nok et tiltak for å spare strøm og resurser. I teorien skal funksjonen primært ta tak i videoinnhold som er utenfor «hovedrammen» til en nettside, men i praksis har vi i ny og ne sett at den gjerne også angriper videoinnhold som er sentralt for nettsiden. Ett klikk er alt som skal til for å aktivere innholdet igjen, men det hadde ikke skadet om funksjonen var noe smartere. 

Vil du manuelt overstyre denne blokkeringen av innhold, kan du gå inn i Safaris sikkerhetsinnstillinger. Der vil du finne en oversikt over alle tillegg som kjøres, og hvilke nettsider som tar disse i bruk. Derfra er det mulig å sette Safari til alt fra å totalt blokkere tillegget, til å tillate det uansett omstendigheter. 

Utover strømsparingsfunksjonene har Apple jobbet for at Safari 7.0 generelt sett skal være en raskere og mer sikker nettleser. JavaScript spesielt skal ha blitt raskere, og en ny funksjon som skal hindre ondsindet kode å snike seg inn gjennom cache og local-storage er på plass.

Ny sikkerhetsbase

Safari har altså fått noen nye sikerhetsfinesser, men det er mer på denne fronten i Mavericks. En av de større nyhetene er iCloud KeyChain, Apples nye sentral for lagring av passord og sikkerhetsnøkler. I denne sentralen blir alt av brukernavn og passord til både nettjenester og trådløse nettverk samlet, sammen med kredittkortinformasjon og andre nøkler, slik at det automatisk kan fylles inn neste gang du trenger det. 

Denne informasjonen blir synkronisert til andre Apple-enheter via iCloud, og er sikret med AES 256-bits kryptering. Dette er en sikker standard, og som et ekstra varsomhetssteg blir ikke sikkerhetskoden til kredittkortet ditt lagret – bare nummeret og datoen på kortet. 

I Safari vil KeyChain også kjenne igjen felt som ber deg taste inn et passord, og automatisk gi deg et passordforslag fra en innebygget generator. Disse fremstår som sikre, med mange store og små tegn, samt bindestreker. Velger du dette passordet blir det automatisk lagret i KeyChain og synkonisert til Apple-enhetene dine.

Dette er en meget hendig funksjon for alle som ikke har spesielt sikre passord fra før, men vi ser samtidig for oss at det raskt kan bli et problem om du skal logge inn på et nettsted fra en enhet som ikke er fra Apple, eller en enhet der du ikke får logget inn med din Apple-konto. Du må nemlig oppfylle de to kravene for å få enkel tilgang til KeyChain-passordene, og siden hvert enkelt passord KeyChain generer er særs vanskelig å huske, bør du passe litt på hvilke tjenester du velger å ta i bruk passordgeneratoren på.

Et annet ankepunkt vi har med KeyChain, er at det er relativt enkelt å få tilgang til brukerkontoene. Så lenge du er logget inn på maskinen din spør KeyChain aldri om et hovedpassord før du for eksempel logger inn på Facebook eller e-posten din. Du blir logget rett inn, noe som er brukervennlig, men går du fra maskinen din ulåst vil det meste være vidåpent for de som får tilgang.

Heldigvis må du taste inn maskinens hovedpassord for å se passordene dine i klartekst i selve KeyChain-programmet. 

Alt i alt er ikke KeyChain like avansert som mange av de andre løsningene på markedet, men den gjør mye og den gjør det på en smidig måte. Har du utelukkende Apple-enheter rundt deg til enhver tid, og dermed ikke må bekymre deg for å ikke ha tilgang til en konto fordi du ikke har tilgang til KeyChain, er det en nyttig tjeneste du bør prøve.

Bli med over på neste side, så ser vi på den helt nye kalendere »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen