TEST: Apple OS X Mavericks

Test Apple OS X Mavericks

Slik blir din nye Mac med Mavericks

Vi har brukt Apples nye operativsystem i fire måneder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tilbake i juni viste Apple for første gang frem sitt nyeste operativsystem, OS X 10.9 Mavericks, og vi har testet det sisden. Systemet vil totalt sett by på rundt 200 nye funksjoner, majoriteten av disse er veldig små, men Mavericks kan også by på et par store forbedringer som i seg selv gjør operativsystemet verd en kikk.

Selv om tidspunktet for lanseringen av OS X Mavericks ikke er bekreftet, vil den trolig komme tett på Windows 8.1-slippet, som finner sted 17. oktober. Både Microsoft og Apple vil komme med mye spennende denne høsten, men det er sistnevnte vi i dag skal fokusere på.

Apple har, i motsetning til Microsoft, tradisjon for å slippe sine operativsystemer som små og billige oppgraderinger, fremfor et nytt storprodukt slik Microsoft alltid har sluppet sine Windows-versjoner gjennom tidene. Nå har imidlertid programvarekjempen gått over til å følge samme system som Apple, i tillegg til at de gir ut det kommende operativsystemet Windows 8.1 gratis – om du har Windows 8 fra før. 

Endelig skikkelig flerskjerm-modus

Blant de rundt 200 nyvinningene i Mavericks, finner vi et par bautaer av noen funksjoner som virkelig kommer godt med. Spesielt må vi trekke frem en langt bedre støtte for flere skjermer, som før første gang gir Mac-ene en høyst fortjent mulighet til å brukes i miljøer der du har flere skjermer tilgjengelig.

En ny og strømsparende versjon av Safari får du også med på kjøpet, som er tett knyttet opp mot sikkerhetssystemet «KeyChain». Her lagres alt du har av brukernavn og passord på maskinen din i en sikker base, samtidig som systemet hjelper deg å lage gode passord.

Et helt ny måte å navigere deg rundt i maskinens filsystem er også på plass, sammen med en rekke teknologiske oppussinger under panseret. Sistnevnte vil du neppe merke så mye til under daglig normalt bruk, men Apple har implementert en rekke kjerneteknologier som skal få programmene du bruker til å reagere raskere, samtidig som maskinen din sparer strøm.

Lang testperide

Vi har testet Mavericks over fire måneder

Vi har testet OS X Mavericks over fire måneder siden det først ble vist frem i juni, og brukt det ved siden av vår OS X Mountain Lion-installasjon på både jobb og fritid. Gjennom hele åtte utviklerutgaver har vi jobbet med systemet, og sett hvordan Apple har jobbet med nye funksjoner og feilrettinger i over de siste månedene.

Forrige uke ble «golden master»-utgaven av operativsystemet sluppet, uten at vi merket noen store forskjeller fra denne og de siste tre til fire utviklerutgavene. Selv om operativsystemet ikke er lansert, har vi opplevd det som relativt stabilt gjennom hele testperioden – foruten de første versjonene som ble sluppet i juni. Med golden master-utgaven lansert har Apple sagt seg ferdig med operativsystemet, og venter nå kun på de endelige tilbakemeldingene fra utviklerne før de lanserer for allmennheten.

I vår test vil vi ta for oss flere deler av det nye operativsystemet, og introdusere deg til en del av de nye funksjonene Apple har implementert. Bli med over til neste side, så starter vi vår stortest av OS X Mavericks »

Denne artikkelen ble først publisert 9. oktober. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen