MacBook er tredje blad på MacBook-stammen. Den tynnere enn «Air» og har kun én tilkoblingsport. Finner den sin målgruppe?

Test Apple MacBook

MacBook er tredje blad på MacBook-stammen. Den tynnere enn «Air» og har kun én tilkoblingsport. Finner den sin målgruppe? (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Jo, vi trenger flere porter, Apple

MacBook er lekker, tynn og holder høy kvalitet, men det vi alle trodde kom til å bli et problem, ble nettopp det.

Kompromissløs skjerm

Vi har flere ganger skrytt Apples MacBook Pro-maskiner opp i skyene for sine høyoppløste, lyssterke, krystallklare og fargesprakende skjermer. Det er med lettelse vi kan konstatere at MacBook absolutt ikke er som noen lillebror å regne på skjermfronten, selv om skjermen er en tomme mindre rent fysisk. Her er nemlig 2304 x 1440 bildepunkter klemt tett sammen og resultatet er akkurat like bra som vi håpet det skulle være.

Skjermen er godt kalibrert fra fabrikken.
Skjermen er godt kalibrert fra fabrikken.

Apple gir deg med sin MacBook, som vanlig, en skjerm med perfekte farger. Her er grønt grønt og gult er gult – rett ut av boksen. Dyrt kalibreringsutstyr trenger du ikke å bruke på denne maskinen.

Skjermen er kompromissløs på alle måter, også når det kommer til lysstyrken på hele 380 nits – som betyr at du kan bruke maskinen selv utendørs under visse forhold – og selve kalibreringen er treffsikker som få.

I tillegg til å gi MacBook den knallgode skjermen den fortjener har Apple endelig trimmet skjermrammen ned et par hakk. Ikke på langt nær slik at vi blir like imponert av den som av Dells nesten rammeløse og utrolig smekre XPS 13, men nok til at du føler Apple ikke har kastet bort viktig skjermareal på sort plast. 

Om du tenker at 12 tommer kan bli litt stusselig etter å være vant til 13 tommer eller større så kan du ha rett i det, men i det store og hele har vi ikke savnet mer plass under testperioden vår. Det skal imidlertid sies at vi for det meste har benyttet tekstbehandleren og surfet rundt på Internett på skjermen, uten å ha hatt flere enn et par vinduer oppe ved siden av hverandre samtidig. Trengte vi mer boltreplass til for eksempel bildebehandling og lignende koblet vi uansett til en ekstern skjerm, for da ble 12-tommeren litt vel knotete.

Nytt er ikke alltid bedre

Tastaturet har fått seg en komplett overhaling hos MacBook. Den nye sommerfuglmekanismen deres gjør det mulig å lage et tastatur som er utrolig tynt, og hvor tastetrykkene dine registreres selv om du skulle treffe helt i ytterkanten av tastene. Likeså har hver eneste tast fått en større overflate enn Apple har på sine øvrige MacBook-tastaturer. Dette er en god ting og krever lite tilvenning.

Tastaturet er utrolig tynt, men ikke veldig behagelig i bruk.
Tastaturet er utrolig tynt, men ikke veldig behagelig i bruk. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det var utrolig viktig for Apple å gi nye MacBook et tynnere tastatur. Bare slik kunne de lage en maskin med slik tykkelse at du nærmest kan bruke den til å hakke løk på kjøkkenet. 

Vi synes imidlertid ikke at de tynne tastene er så behagelige å skrive med. Tastene er svært kontante, stabile og veldig raske, men vandringen deres er nesten helt borte og nedslaget blir ofte litt for hardt. I tillegg følger en slags hul lyd, som høres spesielt godt når det er stille rundt deg, med på kjøpet. Prøv å tast på MacBook på et bibliotek eller på et stille pendlertog en ettermiddag og du vil møte medpassasjerenes sinte blikk med medfølelse i dine. 

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

For deg som skriver mye, enten du er en student som produserer større rapporter eller du for eksempel er journalist – og bruker brorparten av dagen på å taste i vei – da bør du i det minste gjøre deg selv den tjenesten å prøve MacBookens tastatur selv før du kjøper. Ellers vil du, sannsynligvis før heller enn siden, pådra deg det som kommer først av senebetennelse eller følelsen av at du har dummet deg litt ut. Det hjelper nemlig lite at tastene virker å holde god kvalitet rent materialmessig, for tastaturet blir rett og slett for tynt til at det er behagelig å bruke i lengden – og nå har vi hatt sjansen til å venne oss til tastaturet i flere dager, uten at vi har skiftet mening.

Du som i all hovedsak skriver meldinger på Facebook eller taster inn noen nettadresser nå og da burde imidlertid ikke ha noen problemer med tastaturet. Det er laget så godt som et slikt tynt tastatur kan lages, og det er mulig det er deg det er laget for, ikke forfatterne eller journalistene der ute.

En lekker detalj som vi har sansen for er at hver eneste tast nå har fått sin eget dedikerte LED-pære. Slik er lyslekkasjen rundt tastene, som vi blant annet ser på MacBook Pro saga blot, og kun selve tegnet på tasten lyser opp i mørket.

Her stemmer alt

Der tastaturet gir ganske blandede følelser, kan vi ikke annet enn å elske Apple for å ha gitt oss den magiske pekeplaten deres. Ingen leverer en like presis og behagelig pekeplate som Apple, og den får du selvsagt om du skaffer deg en MacBook. 

Med absolutt presisjon glir fingrene over den, og uansett hvilke sprell de skulle finne på kan du være sikker på at resultatet blir som du tenkte. Du kan enkelt panorere, rulle, knipe, rotere, dra, og forstørre - alt ved hjelp av naturlige flerfingerbevegelser som sitter som et skudd hver gang og er lette å huske.

Klikk to ganger

Nytt i årets bærbare fra Apple, også nye MacBook, er den trykksensitive pekeplaten, kalt Force Touch. Denne ser ut som pekeplaten fra tidligere modeller, men de mekaniske komponentene er byttet ut med en elektronisk tilbakemeldingsmotor og trykkfølere. Dette gjør sitt til at du nå for første gang kan trykke ned hvor du vil på pekeplaten, også i øvre del av den, men langt mer interessant er det likevel at trykksensorene kan registrere hvor hardt du trykker.  

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dette gir rom for nye og mer intuitive måter å kontrollere programmer på. For eksempel kan du spole raskere med spoleknappen i QuickTime ved å legge mer trykk på pekeplaten. Du kan også forhåndsvise dokumenter eller nettsider ved å trykke hardt på ikonene deres eller lenker i nettleseren, samt slå opp definisjonen av et ord du kommer over.

Pekeplaten har nå to klikk-nivåer. Nivå én både fungerer og føles omtrent som du kjenner fra tidligere, mens nivå to altså krever enda mer trykk og utfører alle de nye funksjonene basert på hvor hardt du presser ned. Du kan selv regulere hvor mye motstand du skal møte i valgpanelet, noe som både er morsomt å eksperimentere med og nyttig.

Foreløpig er det svært få ting du kan gjøre ved å trykke på platen. Det kommer først og fremst av at bare Apples egne programmer støtter de nye trykkfunksjonene og selskapet overforsyner seg ikke akkurat av de nye mulighetene i verken programmer eller operativsystemet. Tredjepartsapper kan selvsagt også få støtte for de nye gestene, men vil trenge en oppdatering. På litt lengre sikt kan det derfor bli spennende å se hva utviklere finner på å bruke Force Touch til og om den mest av alt vil bli en «gimmick» eller gi reelle forbedringer og gjøre det lettere å navigere i programmer. 

Som en fin bieffekt av den nye trykkmotoren har klikkelyden, som høres når du fysisk trykker platen et nivå ned, blitt noe redusert. Det siste trykket, som avsløres når du «bunner» ut trykkmåleren kan imidlertid høres godt. 

Vi er ikke helt overbeviste av Apples Force Touch-funksjon enda, men den gjør i alle fall enkelte oppgaver litt raskere og smidigere enn tidligere. Bare fremtiden vil vise den virkelige nytteverdien, når flere programmer får støtte for de ekstra funksjonene og utviklerne kanskje finner nye lure måter å utnytte trykkmåleren på.

MacBook, MacBook Air, MacBook Pro.
MacBook, MacBook Air, MacBook Pro. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

– Du trenger bare én port (sa Apple)

Det mener i alle fall Apple, for de har lansert en bærbar datamaskin til mer enn 12 000 kroner med én eneste ensom port tilgjengelig. Og med kun én port, som dessuten er av den nye og steikende flotte – men foreløpig lite utbredte USB Type-C – er MacBook forut for sin tid, men ikke på en god måte.

Dette adapteret koster 800 kroner og er nødvendig i all praktisk bruk av MacBook.
Dette adapteret koster 800 kroner og er nødvendig i all praktisk bruk av MacBook. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er ingen tvil om at vi beveger oss over til stadig mer trådløs kommunikasjon, det er bare det at Apple med sin nye MacBook lukker øynene for at vi ikke helt er der ennå. Greit, du kan koble til eksternt tastatur og mus via blåtann og Internett er selvsagt trådløst. Men hva om du skal overføre bilder fra et minnekort? Maskinen har ingen minnekortleser. Skal du overføre data fra en USB-minnepinne har maskinen ingen inngang som kan ta imot denne, og det å sende bildet ut til en ekstern skjerm kan du også glemme. Skal du gjøre flere av disse tingene samtidig, og i tillegg lade maskinen over samme port, da har du et enda større problem.

Problemet kan løses ved hjelp av svindyre adaptere til 800 kroner, men bare delvis. Apples eget adapter, som lar deg koble til både lader, HDMI og en USB-dings samtidig hjelper deg ikke om du ønsker å docke MacBooken din til mus, tastatur og skjerm på jobben eller hjemme. Den mangler én ekstra USB-inngang til dette. Og hva om du har en skjerm som sender bilde over HDMI på jobb, mens skjermen hjemme bare har en DVI-port? Da trenger du brått enda et adapter, og slik fortsetter herligheten.

Legg til at Intels neste store plattform, Skylake er like om hjørnet. Dette betyr at innen året er omme kan du lade den nye datamaskinen din helt trådløst (Tek Ekstra) bare ved å plassere den på pulten din, men i denne omgang altså ikke Apples MacBook. Om Apple støtter trådløs lading i neste revisjon av MacBook, noe som er sannsynlig, vil du nok føle deg litt lurt der du sitter med den MacBooken som du fortsatt må trekke ledning for å holde i live. Trådløs lading betyr også at Apples éne USB Type-C-port straks blir mye mindre opptatt, selv om vi stadig ville ønsket oss to USB type-C-porter for mye bedre fleksibilitet. 

Slått av «Air»

Med MacBook lover Apple omtrent ni timer batteritid. Normalt innfrir Apples disse lovnadene, og i våre tester kommer de ut som selskapet som innfrir det de lover (Tek Ekstra). 

Vi målte 6 timer og 45 minutter kontinuerlig videoavspilling med skjermens lysstyrke stilt inn på 150 nits. Om du primært holder på med lette oppgaver, som teksbehandling og lignende tror vi du fint kan telle ned fra Apples lovte ni timer før skjermen går i sort. Dette er et veldig godt resultat, tatt i betraktning den tynne maskinene og den høyoppløste retinaskjermen. MacBook blir likevel grust av sin lillebror, MacBook Air, som imidlertid har en mye dårligere skjerm. 

Stilleste gutt på sovesal en

Apples maskiner har alltid vært blant de aller mest stillegående vi tester i Tek. MacBook topper fra og med i dag denne listen da den er komplett lydløs. Den har, i likhet med Asus' Zenbook UX305, nemlig ingen vifte og kan følgelig ikke avgi støy selv når den jobber som besatt med noe. Den kan bli noe varm under, og når den blir det synker også ytelsen noen hakk. Dette er likevel ikke merkbart til vanlige oppgaver.

Låter som en feit en

MacBook har nesten, men bare nesten, like gode høyttalere som storebror MacBook Pro. Apple har snekret sammen et anlegg som spiller bedre enn høyttalere som sitter i store 15- og 17-tommers bærbare maskiner. De to elementene, som ligger like over tastaturet og peker opp mot deg, leverer engasjerende lyd selv på maks volum. Du får et relativt balansert lydbilde, med en tydelig – om enn noe tynn diskant – og ingen grøtete buldrebass. 

Konklusjon

Slik vi ser det er MacBooks største problem verken det at den er relativt svak ytelsesmessig, dyr eller at batteritiden gjerne kunne vært enda litt bedre. Det største problemet er at det er et slit og en øvelse i løsningsorientert tenkning hver eneste gang du skal bruke maskinen til noe annet enn å surfe på Internett eller skrive. Apple selger adaptere som lar deg koble til litt utstyr som ekstrautstyr, men dette er i praksis en nødvendig investering, og vi mener adapteret byrde være inkludert i prisen.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Noen vil synes tastaturet er OK, og det er et greit gjennomført tastatur til å være så lite, men de fleste som kjøper en bærbar for å produsere mye tekst nok vil legge det rimelig raskt fra seg.

Skjerm, styreflate, batteritid, høyttalere og design er ellers helt i toppsjiktet. Det er utrolig hva Apple har klemt sammen i en så liten maskin, for du får ikke bedre på disse områdene, og det er også dette som redder MacBook karaktermessig. 

Vi skulle helst sett en port til på MacBook, da ville maskinen blitt langt mer praktisk av seg og passet mange flere enn den gjør i dag. Begrensningene blir rett og slett for mange og for tydelige, og selv om mer trådløs kommunikasjon nok er fremtiden ville vi nok ventet til Skylake, med introduksjonen av trådløs lading, med å investere i en maskin med bare én port. 

En virkelig skummel konkurrent, endog med noe svakere ytelse og batteritid, er Asus' UX 305. Om OSX ikke er veldig viktig for deg bør du ta en titt på denne før du bestemmer deg for din neste ultrabærbare.

Les også testen av den nye MacBok Pro-modellen, som har mange porter, et herlig tastatur og er langt sprekere »

Gå til side

Apple MacBook 12 Core M 1.1GHz 8GB 256GB (Early 2015)

"MacBook holder god Apple-kvalitet men avskriver mange med den upraktiske portløsningen."

Fordeler

 • Syltynn
 • Superlett
 • Godt bygget
 • Pent design
 • Knallsterk skjerm
 • Verdens beste pekeplate
 • God lyd
 • Plasseffektiv
 • Bra batteritid
 • Lydløs

Ting å tenke på

 • Upraktisk med kun én port
 • Flatt tastatur
 • Adaptere er ekstrautstyr

Detaljer

 • Batteritid
 • Design
 • Interaksjon
 • Prosessorytelse
 • Skjerm
 • Spillytelse
 • Støy

Apple MacBook 12 Core M 1.1GHz 8GB 256GB (Early 2015)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen