TEST: Apple MacBook Air 2014

Test Apple MacBook Air 2014

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Her har det ikke skjedd mye

Likevel klarer fremdeles MacBook Air å imponere.

Ytelse

Siden årets utgaver av Apple MacBook Air av utseende og kvaliteter er mer eller mindre identiske med forrige års modeller, ser vi ikke noen større grunn til å gå inn på de finere detaljene – for det sender vi deg heller over til fjorårets fine test.

Nei, her hopper vi like så greit rett til det som har skjedd under panseret. Ved siden av det vi allerede har vært inne på, altså prosessoren, kommer naturligvis årets Air med den nyeste utgaven av OS X installert. Men OS X 10.9 Mavericks er strengt tatt ikke noe stort salgsargument, ettersom dette er en fritt tilgjengelig oppgradering også for eldre Mac-modeller.

Likevel er det slik at Mavericks også byr på noen helt nye funksjoner og teknologier som skal kunne by på bedre strømsparing og ytelse. Av den grunnen har vi kjørt alle våre vante tester på nytt, for å få et inntrykk av hvor stort spranget er fra fjorårets modeller.

En datamaskin fra Apple bør så langt det lar seg gjøre testes i med operativsystemet OS X. Men vi har også installert og brukt Windows 7 på disse to datamaskinene, ettersom det gjør det enklere å teste spill.

Prosessorytelsestestingen med Cinebench og Handbrake har derfor blitt gjort i OS X, mens 3DMark og spilltester er blitt gjort i Windows 7.

Noen vil kanskje stusse litt over helt identiske resultater for 11,6- og 13,3-tommeren, men med samme prosessor innabords var også resultatene svært like. Med forskjeller som er godt innenfor vanlig variasjon ved testing, fant vi det like greit å bruke de samme tallene for begge modeller. Likevel har vi beholdt de begge i listen, ettersom de også skiller seg fra hverandre på visse punkter.

Vi starter med det mest opplagte: prosessoren. Hundre megahertz er ikke all verden, men årets grunnmodell burde likevel by på litt bedre ytelse.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her byr som forventet den nye Air på en beskjeden ytelsesøkning. Det samme ser vi i videokonverteringsprogrammet Handbrake, der jobben er å knekke om en DVD-film av omtrent én times varighet. En litt raskere prosessor betyr at vi sparer oss for et par minutters ventetid.

Men for normal, enkel bruk er ikke denne forskjellen noe du vil legge merke til.

En graf vi mangler her er SSD-ytelsen, men vi har om ikke annet de nøyaktige resultatene fra årets modeller. Der har vi notert anstendige 578 MB/s for skriving og 717 MB/s for lesing. Merk dog at dette ble testet på SSD-en med 256 kapasitet – om den er like god for 128 GB-varianten er vi ikke sikre på.

Grunnen til at vi nevner dette, er at vi i fjor fikk 11,6-tommeren med 128 GB SSD, og denne hadde langt lavere skriveytelse enn 256 GB-SSD-en som satt i 13,3-tommers Air.

Spillytelse

MacBook Air er ingen utpreget spillbærbar, og har heller aldri vært det. Men det betyr ikke at du bare kan glemme all spillmoro. Haswell-prosessoren har tross alt Intel HD Graphics 5000 integrert, og det er en helt habil løsning – også for litt digital moro.

De syntetiske testene våre viser ingen klar vinner. Her veksler de to årsmodellene på å ligge i tet, og forskjellen er uansett ganske så liten.

I våre to testspill er det dog ingen tvil om at den kjappere prosessoren også gjør det et lite hakk bedre på spillfronten – men i praksis er forskjellen så liten at du ikke vil merke noen forskjell fra den ene til den andre datamaskinen.

Andre forskjeller

Etter litt nøyere inspeksjon er det altså flere ting som skiller de «gamle» og de nye utgavene av MacBook Air. Vi tok naturligvis for oss det som kanskje skuffet litt med 2013-modellen, som da var lysstyrken på 13,3-tommeren. Her har det heldigvis blitt forandringer siden sist. Begge våre nye Air-modeller viser nå bedre takter, og får nå ingen klager fra oss på dette punktet.

Apple skryter videre av opp til tolv timers batteritid på nye MacBook Air på 13,3 tommer – mens 11,6-tommeren skal klare ni timer med lett jobb. Vi følger dog vårt eget testløp med vårt vante HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, med lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) vi kommer. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Air skal så vidt vi vet ha det samme batteriet som fjorårets modell, men med de nye funksjonene vil vi tro at det nye operativsystemet OS X Mavericks vil kunne gjøre en forskjell uansett.

Her har det blitt merkbart bedre for 13,3-tommeren, som øker batteritiden med ganske nøyaktig én time og ender opp på ni og en halv time totalt, noe som egentlig er imponerende. 11,6-tommeren holder seg dog på sine drøye syv timer. Et godt resultat, men skulle vi fulgt Mavericks-forklaringen vi begynte på burde også denne modellen hatt noe bedre batteritid.

Videre til konklusjonen >>>

Gå til side

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.4 GHz 4GB 256GB (Early 2014)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.4GHz 4GB 256GB (Early 2014)

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.4 GHz 4GB 128GB (Early 2014)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.4 GHz 4GB 128GB (Early 2014)

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.4 GHz 4GB 256GB (Early 2014)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.4GHz 4GB 256GB (Early 2014)

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.4 GHz 4GB 128GB (Early 2014)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.4 GHz 4GB 128GB (Early 2014)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen