Side om side: 11,6-tommeren til venstre, storebror til høyre.

Test Apple MacBook Air 2013

Side om side: 11,6-tommeren til venstre, storebror til høyre. (Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Helt lik utenpå, mye bedre inni

MacBook Air er den samme gamle – men klarer å imponere litt likevel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse

En datamaskin fra Apple bør så langt det lar seg gjøre testes i med operativsystemet OS X. Men vi har også installert og brukt Windows 7 på disse to datamaskinene, ettersom det gjør det enklere å teste med spill.

Prosessorytelsestestingen med Cinebench og Handbrake har blitt gjort i OS X, mens 3DMark og spilltester har krevd Windows 7.

I tillegg til å sammenligne med fjorårets MacBook Air og Apples 13,3-tommer med Retina-skjerm, har vi også tatt med 11,6-tommeren HP Envy X2 med Atom-prosessor.

Med nesten nøyaktig det samme innabords, burde opplevelsesindeksen for de to størrelsene gi oss det samme resultatet. Vi fant aldri noen god grunn til at 11,6-tommeren gjorde det dårligere i «Graphics», men den gjorde altså dette.

En annen forvirrende ting var SSD-en, som her gjør det klart dårligere enn fjorårets modell. Men ifølge Apple skal den nye være betydelig raskere enn den gamle. I mangel av faste testrutiner mot SSD-er brukte vi progammet ATTO, som gir en god pekepinn på hvor kjapp disken er.

Resultatet taler for seg selv: for 13,3-tommeren med 256 GB SSD målte vi en skrivehastighet på 700 MB/s, og drøye 800 MB/s for lesing – dette er uten tvil en kjapp SSD. Med 11,6-tommeren og dens 128 GB SSD var det dog ikke like moro, med i overkant av 300 MB/s for skriving, mens lesehastigheten akkurat nådde 700 MB/s.

Hvorfor vi fikk et såpass kraftig sprik i resultatene mellom de to SSD-ene, er vi ikke helt sikre på. Noe av forklaringen kan muligens ligge i at 11,6-tommeren har fått noe mer bruk før vi testet SSD-en, men vi har vanskelig for å tro at dette står for hele forskjellen.

I de vanlige ytelsestestene så vi kun ubetydelige forskjeller mellom 11,6- og 13,3-tommeren, noe som har fått oss til å duplisere de resultatene for å unngå forvirring.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Prosessorytelsen for én kjerne holder seg på samme nivå som fjorårets modell. Med alle krefter i bruk blir det dog klart at den lavere klokkede Haswell-prosessoren blir hengende litt etter.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake ser vi at denne lille forskjellen kan bli noen minutter når datamaskinen må jobbe lenge. Til vanlig bruk vil du dog normalt sett ikke merke forskjell på de to årgangene.

Spillytelse

Haswell-prosessoren har Intel HD Graphics 5000 integrert.

De syntetiske testene viser en klar forskjell. I 3DMark 11, som tester med Direct X 11, nærmer det seg en dobling av ytelse.

Også i faktiske spill er det merkbart bedre ytelse. HD Graphics 5000 gjør ikke din bærbare til en utpreget spillmaskin, men er uansett en velkommen oppgradering fra forrige generasjon integrert grafikk.

Til slutt: oppsummering og konklusjon >>>

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.3GHz 8GB 256GB (Mid 2013)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.3 GHz 4GB 128GB (Mid 2013)

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.3GHz 8GB 256GB (Mid 2013)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.3 GHz 4GB 128GB (Mid 2013)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen