Side om side: 11,6-tommeren til venstre, storebror til høyre.

Test Apple MacBook Air 2013

Side om side: 11,6-tommeren til venstre, storebror til høyre. (Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Helt lik utenpå, mye bedre inni

MacBook Air er den samme gamle – men klarer å imponere litt likevel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

Som vi nevnte innledningsvis, kommer vi ikke til å gå det ytre i sømmene. Savner du detaljer rundt denne aluminiumskledde PC-en, finner du en mer utfyllende beskrivelse hos testen av 2012-modellen.

I stedet skal vi her konsenterere oss om de forskjellene som er, både fra fjorårets utgave og mellom de to størrelsene.

Doble mikrofoner

«Gamle» MacBook Air, med mikrofonhull til høyre for lydutgangen.
«Gamle» MacBook Air, med mikrofonhull til høyre for lydutgangen.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Nye MacBook Air har to mindre hull.
Nye MacBook Air har to mindre hull.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I forhold til fjorårets MacBook Air, er et par små hull på venstre side den eneste ytre forandringen vi har klart å finne. Disse hullene skal skjule to mikrofoner, mens tidligere Air-modeller kun har hatt én åpning for mikrofonen.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Bortsett fra dette er altså det meste med eksteriøret kjent. Når det gjelder forskjellen på 11,6-tommeren og 13,3-tommeren er det litt mer å si. Du må ha klart for deg er at de har forskjellig høyde-/breddeforhold på skjermen – 16:9 for den minste modellen og 16:10 for storebror, med oppløsninger på henholdsvis 1366 x 768 og 1440 x 900 piksler.

Minstemann har også kortere pekeplate og et tastatur der øvre og nedre tasterad også er litt kortere enn på 13,3-tommeren. Men de vanlige tastene er helt i samme størrelse, så for det meste gir de to datamaskinene like fin skriveopplevelse.

13,3-tommeren har også minnekortleser, noe som mangler på dens mindre slektning.

Skjerm

MacBook Air har såvidt vi kan bedømme den samme skjermkvaliteten som sine forgjengere. Den er jevnt over god, men ikke lenger best, og ikke lenger spesielt høyt oppløst. Vi kunne jo selvfølgelig ønsket oss en enda bedre skjerm på dagens MacBook, men da hadde nok Apple fjernet mye av grunnlaget for nettopp sin egen Apple MacBook Pro med Retina-skjerm.

Som sammenligningsgrunnlag har vi brukt fjorårets MacBook Air og Apples 13,3-tommer med Retina-skjerm. I tillegg har vi tatt med den billigere og svakere HP Envy X2 med Atom-prosessor.

En ting vi biter oss spesielt merke i er at lysstyrken på 13,3-tommeren har blitt merkbart svakere enn den var på 2012-modellen.

Temperatur og støy

Apple MacBook Air er å betrakte som tilnærmet lydløs når den ikke trenger å jobbe noe særlig, og er ganske så stillegående selv ved moderat belastning. Men når alle kreftene tas i bruk, er det ikke noe problem å høre den. Den gir da fra seg et jevnt og tydelig sus, uten piping eller spesielle ulyder.

Temperaturene er omtrent som forventet, og med de samme musklene under panseret er 13,3-tommeren hakket bedre til å kvitte seg med varmen – ingen overraskelser der.

Batteri

Apple skryter av opp til 12 timers batteritid på nye MacBook Air på 13,3 tommer – eller 10 timers filmavspilling i iTunes. Vi følger dog vårt eget testløp med vårt vante HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, med lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) vi kommer. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Vi ble lovt langt bedre batteritid, og her holder Apple helt klart de de lover. 13,3-tommeren klarer åtte og en halv times kontinuerlig avspilling, noe som betyr en økning på drøye tre og en halv time i forhold til fjorårets modell. I de fleste tilfeller er altså dette en bærbar du kan bruke aktivt gjennom en hel dag, og fremdeles ha batteri nok til å se favorittserien din på bussen hjem.

For lillebror noterer vi drøye syv timer i samme disiplin, også et veldig godt resultat.

Ny prosessor, betyr det bedre ytelse? >>>

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.3GHz 8GB 256GB (Mid 2013)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.3 GHz 4GB 128GB (Mid 2013)

Apple MacBook Air 13.3 i5 1.3GHz 8GB 256GB (Mid 2013)

Apple MacBook Air 11.6 i5 1.3 GHz 4GB 128GB (Mid 2013)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen