MacBook er tredje blad på MacBook-grenen. Den er tynnere enn «Air» og har kun én tilkoblingsport.

Test Apple MacBook (2016)

MacBook er tredje blad på MacBook-grenen. Den er tynnere enn «Air» og har kun én tilkoblingsport. (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Nå strekker dere strikken vel langt, Apple

Smekre MacBook holder høy kvalitet, men prisen har nå nådd et usmakelig nivå.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I MacBook sitter nå en tokjernet Intel Core m3 (6Y30) «Skylake»-basert prosessor klokket til 1.1 GHz. Dette er et steg opp fra forrige generasjon Core m-5Y31 «Broadwell»-prosessor som vi fant i fjorårets MacBook. Core m3 er i likhet med forgjengeren svært energieffektiv og kan på grunn av et svært beskjedent strømforbruk kjøles passivt, altså helt uten vifter. Dette gjør imidlertid sitt til at ytelsen ikke er spesielt mye å skryte av, som vi skal se av grafene under. 

I videokonverteringsprogrammet «Handbrake» satte vi nemlig i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessor, så testen skiller virkelig klinten fra hveten. Utfordringen viser at MacBook fortsatt ikke har i nærheten av de kreftene som bor i Pro-maskinens «Broadwell» Core i5-prosessor, men det er heller ikke å vente. Det som er mer spennende er at MacBook yter bedre enn Asus' oppdaterte UX305CA.

Vi kan likevel ikke konkludere med at MacBook nå har bedre ytelse enn den langt lavere prisede UX305CA. I prosessortest nummer to, Cinebench, er det nemlig sistnevnte maskin som viser seg fra den beste siden.

Takket være Turbo Boost-funksjonaliteten i Core m3-prosessoren, som øker frekvensen til én av de to prosessorkjernene opp til 2.2 GHz når det trengs mer fart, er den opplevde hastigheten likevel god i OSX og når du jobber med programmer – være seg nettleseren, tekstbehandleren eller Bilder-appen. Bare merk deg at denne TurboBoost-hastigheten kun kan være aktiv i noen sekunder av gangen. Den slår seg nemlig av straks temperaturen begynner å stige litt – noe den raskt gjør i det kompakte og vifteløse metallhuset. I praksis, til langdryge og tunge oppgaver, klarer dermed ikke prosessoren å jobbe på disse frekvensene og faller tilbake til 1.1 GHz.

Den gode opplevde ytelsen skyldes i stor grad også den nye og raskere PCIe-baserte M.2-flashdisken Apple har puttet inn i MacBooken. Denne leser og flytter data enda raskere enn i tidligere modeller, slik at alle programmer starter på et blunk. Vårt måleprogram, Atto, melder om lesehastigheter på opptil 1160 MB/s og skrivehastigheter på opptil 1275 MB/s. Med det kan dermed MacBook skilte med raskere skrivehastigheter enn storebror MacBook Pro. 

Originale MacBook bød på Intels integrerte HD 5300-grafikkbrikke, noe vi kan se av ytelsesgrafen er svært labre saker. Faktisk er dette den svakeste grafikkbiten man finner i forrige generasjon Broadwell-brikker fra Intel.

Apple holder fokuset på grafikk nede også i nye MacBook anno 2016, men med Intel HD 515 ser vi i faktisk et betydelig bedre resultat enn originalen ga oss. Ytelsesøkningen måler vi til omtrent 38 prosent i 3DMark, noe som er langt mer enn de 25 prosentene Apple selv antyder. Dessverre fikk vi ikke vår FarCry 2-spilltest til å kjøre i BootCamp på MacBooken, og kan dermed kun sammenligne reell 3D-ytelse i vårt nye testspill, The Talos Principle. Her har vi ikke målinger for forrige MacBook, men i forhold til Asus UX305CA gjør MacBook anno 2016 et bedre inntrykk. UX305 benytter samme grafikkbrikke som nye MacBook, så vi kan her ha fått svaret på hvilken prosessor som faktisk har overtaket i praksis, ref. de noe sprikende prosessormålingene øverst på siden her.  

Vi vil aldri anbefale noen å kjøpe MacBook for å spille på, men som vi ser kan enkelte spill være spillbare i oppløsninger lavere enn full-HD, om det kniper som verst på en langdryg flytur eller sommerferie. 

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Ytelsen er så-som-så, kan MacBook likevel hente seg inn? »

Gå til side

Apple MacBook 12 m3 1.1GHz 8GB 256GB (Early 2016)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen