iPhone 7 har blitt vanntett. Du bør neppe ta den med deg på svømmeturen av den grunn, men vårt testeksemplar hadde ingen store skavanker etter et møte med hageslangen.

Test Apple iPhone 7

iPhone 7 har blitt vanntett. Du bør neppe ta den med deg på svømmeturen av den grunn, men vårt testeksemplar hadde ingen store skavanker etter et møte med hageslangen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Endelig en iPhone som er vanntett

Apple har byttet hodetelefonkontakten i et koldtbord av ny funksjonalitet.

Apples nye iPhone 7 er ankommet, og fra i dag kan du kjøpe den i butikkene. Men bør du? Og hvor viktig er det egentlig at den vanlige hodetelefonkontakten er vekk? Denne gangen er det ganske stor forskjell på nye iPhone og på modellene som kom før, så bli med oss videre.

iPhone 7 er den minste av de to ferske telefonene, men faktisk den mellomste størrelsen som er i salg. Den har 4,7 tommer stor skjerm - større enn den 4 tommer store varianten i iPhone SE, vesentlig mindre enn den 5,5 tommer store varianten i iPhone 7 Plus. Størrelsesmessig er dette likevel ikke noen liten telefon. Den tar opp ganske mye ekstra plass på grunn av den store rammen rundt skjermen.

Skjerm med større fargerom

Apple iPhone 7

Størrelse: 13,83 x 6,71 x 0,71 cm
Vekt: 138 gram
Skjerm: 4,7 tommer, LCD IPS, 1334 x 750 piksler
Maskinvare: Apple A10 Fusion, 6-kjerners grafikk,
Lagringsplass: 32, 128 eller 256 GB
Operativsystem: iOS 10
Teknologi: Vanntett, 3D Touch, skjerm med stort fargeomfang
Kamera: 12 MP, f/1.8, OIS, fasedeteksjonsfokus
Batteri: Ikke oppgitt
Pris: Fra 7390 kr

Skjermen er for øvrig ny i denne generasjonen. Oppløsningen har imidlertid ikke endret seg, og dermed snakker vi fortsatt om den ganske Apple-unike oppløsningen 1334 x 750 piksler. Men den viktige nyheten er fargegjengivelsen.

Skjermen i nye iPhone 7 har fått utvidet fargerom, og skal for eksempel kunne vise rød- og grønntoner på en mer realistisk måte. Nå er det ikke alt innholdet som drar nytte av dette, men kameraet sanker bilder med samme fargerom, og en del spill og apper kan også benytte seg av dette.

Løsningen er på sett og vis halve regnestykket på vei mot HDR, men i motsetning til Samsungs Galaxy Note 7, som er oppgitt å faktisk ha HDR-støtte, har ikke iPhone sterkt nok lys i skjermen til å leve opp til denne merkelappen. Her er Samsungs telefon vesentlig bedre med sine 1000 nits lysstyrke mot iPhones 625 nits. Det kan tenkes at man likevel kan dra nytte av eventuelt HDR-innhold i mobilapper på sikt ved at dette uansett vil ha større fargerom.

Tydeligst forskjell med bilder fra iPhone 7

Bedre optikk er blant nyhetene i iPhone 7. Telefonen tar svært gode bilder. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I vanlig bruk er ikke forbedringen så veldig synlig. Her snakker vi om en skjerm som for de fleste praktiske formål virker å ha relativt nøytral fargebalanse og ikke overdreven «sprut i fargene» på noe merkbart vis. Men i enkelte tilfeller, og spesielt for bildene tatt med telefonen, virker det enkelt og greit som om skjermen har et lite ekstra gir, for eksempel om du har tatt bilde av en solnedgang.

Det er tilnærmet umulig å vise dette tydelig på bilder, og akkurat nå er telefonen som mest sannsynlig kan tukte iPhone-skjermen, nemlig nevnte Note 7, ikke tilgjengelig. Vi kommer tilbake senere med målinger og en nærmere kikk på de viktigste mobilskjermene.

Bort med en kjær kontakt

Nytt av denne generasjonen er at hodetelefonkontakten er vekk. Hodetelefonene som følger med plugges inn i ladekontakten i stedet, og det følger med en overgang som gjør det samme for eventuelle eksisterende hodetelefoner du måtte ha på lur. Vi kommer tilbake til denne løsningen noe senere i testen.

En annen nyhet er to nye farger. En høyglanspolert svart variant, og en som ifølge Apple bare heter svart, med tydelig spill på at mobilfarger har fått en del rare navn opp gjennom. Apple er imidlertid også skyldig i slik lek med navn, og vårt testeksemplar er i fargen «rose gold».

På denne telefonen er det ladekontakten som brukes som hodetelefonutgang. Har du dyre hodetelefoner eller annet tilbehør med minijack fra før, må du bruke overgangen som følger med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
iPhone 7 Plus har større batteri og en ganske spesiell kameraløsning. En separat test av det som er spesielt for den store modellen kommer rett over helgen. De to har likevel så mye til felles at den har blitt brukt sammen med den vanlige utgaven for å sikre denne testen best mulig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå er smak alltid subjektivt, men det jeg tror de færreste vil være uenige i er at det er den pianoblanke svarte modellen som skiller seg mest ut i fargeutvalget nå. Samtidig er det en viss fare for at den ripes opp og blir styggere over tid. Slik sett er kanskje det tryggeste valget den vanlige svarte modellen, som ser ut til å ha omtrent samme behandling som de mørkegrå tidligere hadde. En utførelse som har vist seg ganske bestandig mot slitasje.

Skal jeg først mene noe om fargene her, er jeg tilbøyelig til å si at den endrede plasseringen av de hvite antennebåndene gjør at den rosa rett og slett ser litt rar ut. De to svarte har knapt synlige bånd i det hele tatt, og de hvite båndene skriker ikke fullt så tydelig opp på den gullfargede modellen.

Mange nye funksjoner i iOS 10

På skjermen går alt lynende raskt, uten at det er en kjempestor nyhet. iPhoner har hatt en av sine store fordeler over konkurrerende systemer i den gode flyten. Selv om en telefon fra Apples første generasjon vil virke treg sammenliknet med dagens modeller, var den milevis foran så godt som alle sine samtidige produkter i ren og skjær brukeropplevelse.

iOS 10 ser ut som menysystemet har gjort de siste årene, men likhetene er bare på overflaten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå er uansett brukeropplevelsen meget god for de aller fleste telefoner i denne prisklassen, så for programvaren i iPhone 7 handler det mer om nye iOS 10.

Her har Apple ryddet i mye og mangt. De vanlige informasjonsstolpene i nedtrekksmenyen har fått sin egen hjemmeskjerm til venstre for de andre i oversikten. Den samme skjermen er det også mulig å sveipe til fra låst telefon. Du kan fortsatt tilpasse oversikten slik du vil.

Vanlige varsler havner også på låseskjermen i utgangspunktet, men du kan begrense om meldingen skal varsles eller forhåndsvises.

I denne store guiden kan du få vite mer om de viktigste nyhetene i iOS 10 »

En annen nyhet er at telefonen våkner til liv idet du plukker den opp, slik at du raskt ser om det har skjedd noe når du tar den med deg. Denne typen funksjonalitet er ikke alltid så enkel å få til skikkelig, ettersom bevegelser kan være vanskelige å tolke. Men i testperioden har ingen av de to telefonene våknet i utide, og begge har lyst opp når de har blitt løftet.

Ellers er en veldig kjekk nyhet i iOS 10 at vi kan velge å kvitte oss med uinteressante apper, slik som aksjevarslingen som omtrent ikke brukes av folk flest.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Hodetelefonkontakten er borte, men hva med resten av nye iPhone 7? Bli med videre »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen