iPhone 7 har blitt vanntett. Du bør neppe ta den med deg på svømmeturen av den grunn, men vårt testeksemplar hadde ingen store skavanker etter et møte med hageslangen.

Test Apple iPhone 7

iPhone 7 har blitt vanntett. Du bør neppe ta den med deg på svømmeturen av den grunn, men vårt testeksemplar hadde ingen store skavanker etter et møte med hageslangen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Endelig en iPhone som er vanntett

Apple har byttet hodetelefonkontakten i et koldtbord av ny funksjonalitet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For en gangs skyld får norske butikker iPhone 7 fra første dag den er i salg. Hvis du har griseflaks kan du altså kjøpe deg en helt ny iPhone allerede i dag, samtidig med at amerikanere og briter gjør det samme. Men bør du det?

Det enkle svaret er ja. Til tross for at dette er en dyr telefon, med startpris på rundt 7400, er det også en meget god toppmodell Apple har levert. Her har så godt som alt fått seg et solid løft. Men det er også nyanser her, og det er neppe alle som vil bli like fornøyd med alt iPhone 7 har å by på.

Foruten plasseringen av antennebåndene på telefonen og en litt endret design på det utstikkende kameraet ser iPhone 7 omtrent ut som før. Et par nye farger har kommet til.

Endelig stereohøyttalere

iOS 10 ser ut omtrent som før, men skjuler mange fine nyheter. En av de mer spesielle nyhetene i iPhone 7 er hjemknappen som ikke lenger er fysisk, men en sensorplate som får telefonen til å vibrere. Det føles som et trykk, men det platen flytter seg ikke.
iOS 10 ser ut omtrent som før, men skjuler mange fine nyheter. En av de mer spesielle nyhetene i iPhone 7 er hjemknappen som ikke lenger er fysisk, men en sensorplate som får telefonen til å vibrere. Det føles som et trykk, men det platen flytter seg ikke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En litt irriterende ting her er at rammene rundt skjermen fortsatt tar ganske stor plass. Hos flere andre mobilprodusenter utgjør selve skjermen en større andel av forsiden på telefonen.

Selve skjermen er imidlertid av det gode slaget, og det er tidvis synlig, om enn ikke påtrengende, at den kan vise flere farger enn før. Denne gangen har iPhone fått stereohøyttalere, og sammen med skjermen og svært heftig ytelse gjør det det spilling til en knallgod opplevelse. Hvis du ikke har hodetelefoner med på tur, men likevel vil spille litt, engasjerer iPhone 7 betydelig mer enn sin forgjenger.

Apple har fjernet hodetelefonkontakten på iPhone 7, og det vil trolig være et stort irritasjonsmoment for mange. Men det følger med en overgang fra ladekontakten i bunnen av telefonen til den vanlige minijack-kontakten, så helt uoverkommelig er det ikke.

De sedvanlige hvite ørepluggene ligger dessuten i pakken, men denne gangen med Lightning-kontakt fremfor mini-jack.

Vanntett og med ny hjem-knapp

Endelig er også iPhone vanntett.
Endelig er også iPhone vanntett. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For første gang er iPhone vanntett. Dermed tåler den en heftig regnskur eller å bli sølt på. Den skal i utgangspunktet også tåle full nedsenking i vann, selv om det kan være lurt å unngå.

En annen stor, men knapt synlig nyhet for iPhone 7 er hjem-knappen. Den er ikke lenger en knapp, og beveger seg ikke når du trykker på den. Likevel føles det slik, og vibrasjonsmotoren inni telefonen gir god respons når du trykker. I testperioden har jeg heller ikke opplevd kluss med dette i det hele tatt. Det har virket hver gang, og etter en forholdsvis kort tilvenningsperiode føles det nesten mer rart å gå tilbake til Apple-produkter med tradisjonell knapp enn det føltes å gå over til denne nye løsningen.

Ved siden av å gjøre slitasje mindre aktuelt, betyr den nye løsningen at telefonen i mindre grad vil aktivere skjermen mens den ligger i lommen.

Dødt løp i mobilkameratoppen

iPhone 7-kameraet takler vanskelige eksponeringsforhold meget godt. Rett nok skygger de to trærne litt for solen her, men det var likevel vanskelig å se direkte i samme retning som bildet ble tatt. Her ville de fleste mobiltelefoner laget et ganske håpløst bilde.
iPhone 7-kameraet takler vanskelige eksponeringsforhold meget godt. Rett nok skygger de to trærne litt for solen her, men det var likevel vanskelig å se direkte i samme retning som bildet ble tatt. Her ville de fleste mobiltelefoner laget et ganske håpløst bilde. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et meget godt mobilkamera har blitt enda bedre i denne telefonen. iPhone 7 tar merkbart lysere bilder enn sin forgjenger, uten at støyen øker. Det er en meget god ting når mørket faller på. Med svært gode egenskaper i flomlys, og nye muligheter for styring og fotografering med råfiler rett fra kamerabrikken, er det med ett veldig vanskelig å si om det er denne telefonen eller Samsungs Galaxy S7 som er det aller beste mobilkameraet. Litt avhengig av situasjonen er vi tilbøyelige til å konkludere med at det er dødt løp mellom de to.

Nye iOS 10 er stappfullt av forbedringer. Blant annet brukes nå 3D Touch nesten overalt i menyer og funksjoner på telefonen. Det gjør det enda mer intuitivt å bruke berøringsskjermen, som også måler hvor hardt du trykker på den. Trykk ekstra hardt på klokken for å sette en alarm, eller gi tastaturet litt ekstra tyngde for å flytte markøren rundt. Dette er superpraktisk funksjonalitet som svært få andre telefoner tilbyr. Foreløpig er det kun Huawei som har noe liknende av de store produsentene.

Nye meldingsfunksjoner gjør det morsommere å sende meldinger mellom Apple-telefoner, og du kan tegne, skrive eller sende Super Mario- og GIF-bilder til den du utveksler meldinger med. Her jakter Apple Facebook Messenger-brukere midt på lyse dagen. Kanskje er det ikke så nyttig, og strengt tatt er det også litt i overkant om det deiser ned en alvorlig melding presentert med ballonger eller discolys, men morsomt er det. Sannsynligvis er det også nødvendig, gitt hvor stor andel av mobilbrukerne som heller bruker lynmeldinger enn tekstmeldinger i dag.

Alternativene

Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt i alt er dette en svært god oppgradering av en allerede god telefon. Men det koster, og for prisen iPhone 7 starter på er det stort sett kun Samsungs absolutte toppmodell Galaxy Note 7 du ikke kan kjøpe. Foreløpig er den heller ikke i markedet fordi produsenten utbedrer de mye omtalte batteriproblemene.

Ser vi bort fra batteritrøbbelet er imidlertid Galaxy Note 7 det tydeligste alternativet til iPhone 7, men siden den også er fysisk større er det kanskje aller mest iPhone 7 Plus-modellen som skal frykte Samsungs toppmodell.

Dermed blir det igjen Samsungs Galaxy S7 som må stille som tydeligste alternativ. En vanntett telefon med vanvittig ytelse, iøynefallende design og virkelig godt kamera.

Også Huaweis P9-modeller kan være verdt en titt, og det samme gjelder Sonys Xperia X Performance. Du mister vanntettingen i Huawei P9, men så er den også betydelig billigere, til rundt 4700 kroner.

Alle alternativene har plass til minnekort, men siden Apple sløyfet 16 GB-modellen i denne oppdateringen, og inngangsmodellene nå har 32 GB lagringsplass er det ikke fullt så viktig å gå for en dyrere utgave av iPhone i denne omgangen.

Gå til side

9/10
Imponerende

Apple iPhone 7 32GB

"iPhone 7 er en stor oppgradering selv om den likner på fjorårets modell."

Fordeler

 • Meget god skjerm
 • Stereo-lyd
 • Vanntett
 • Inngangsmodellen har fornuftig mengde lagring
 • Virkelig godt kamera
 • Raskt og flott menysystem
 • Hjem-knapp som ikke aktiveres i lommen
 • Overgang til vanlige hodetelefoner medfølger

Ting å tenke på

 • Mangler innebygget mini-jack
 • Litt mye ramme rundt skjermen
 • iPhone hadde tålt en større designoppdatering nå
 • Innelåst økosystem

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen