TEST: Apple iPhone 6

Test Apple iPhone 6

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

iPhone 6 byr på topp ytelse i lekker innpakning

... og endelig dekker ikke tomlene en tredel av skjermen.

Apple har sluppet to nye mobiltelefoner. De heter iPhone 6, og iPhone 6 Plus. Som vanlig har de skapt en voldsom hurlumhei i teknoverdenen, men er det fortjent?

Vi er tilbøyelige til å si at det er det, men telefonen konkurrerer til dels på egne vilkår. Det viktigste er at du for en stor del er nødt til å akseptere Apples økosystem med hud og hår før du får virkelig glede av produktet. Er du først villig til det, er iPhone 6 et særdeles hyggelig bekjentskap.

Det første som møter deg når du pakker opp den litt anonyme, hvite esken, er en ny og langt større skjerm. Den følges umiddelbart av et metallchassis som har fått helt ny design.

Nye iPhone er langt rundere i kantene enn før, og til tross for større skjerm, føles ikke størrelsen på den vanlige utgaven avskrekkende. Følelsen av byggekvalitet er svært god, og at skjermglasset er svakt buet ut mot kantene bidrar til inntrykket av kvalitet. Selve bildekvaliteten fra skjermen er det heller ingenting å utsette på.

iPhone 6 har blitt større enn forgjengeren, men den er fortsatt forholdsvis enkel å håndtere.
iPhone 6 har blitt større enn forgjengeren, men den er fortsatt forholdsvis enkel å håndtere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lynrask og med nyttige apper

Som vanlig med nye iPhone-modeller kommer det en ny iOS-versjon med på kjøpet. iOS 8 har fått flere oppgraderinger, men i bruk føles det svært likt forrige utgave. Operativsystemet har fått noen flere animerte overganger, og ser litt lekrere ut enn tidligere, samtidig som ytelsen holdes oppe på et skyhøyt nivå. Å stresse en iPhone 6 ved vanlig bruk virker nesten umulig.

Et komplett sett nytteapplikasjoner, i form av iWork-pakken, er også velkomment. På kort tid har Office-pakker for mobil gått fra å være blant de dyreste appene du kan kjøpe, til å være gratis, eller følge med nye telefoner. Vi liker utviklingen, og iWork er blant de beste mobile Office-pakkene du kan få.

Også på underholdningssiden legger Apple ved apper som kan holde oss opptatt i evigheter. I iLife-pakken er det spesielt musikkappen GarageBand vi kan leke med i evigheter. I den kan selv den gladeste amatør lage sin helt egen hitlåt, uavhengig av om resten av husholdningen, eller kontorlandskapet, vet å sette pris på den.

Vi liker dessuten kamerafunksjonaliteten svært godt. Kameraet tar gode bilder i de fleste forhold, og er fortsatt blant de hurtigste mobilkameraene i markedet. Det hjelpes av en ny bildesensor som fokuserer svært raskt.

iPhone 6 har noen ulemper

Det er ikke alt som er positivt. Som vi nevnte innledningsvis handler iPhone også mye om å akseptere Apples økosystem, og produsentens måte å gjøre ting på. Det betyr at iPhone 6 kommer uten minnekortplass, og med en ladekabel den ikke deler med en eneste dings utenfor Apple-universet.

For de av oss som ikke har migrert helt til strømmeløsninger for musikk og video er det også irriterende at Apples gode gamle begrensninger i iTunes fortsatt gjelder. Mange har i dag flere PC-er i daglig bruk, men likevel vil ikke Apple la oss synkronisere mot mer enn ett iTunes-bibliotek uten å slette medieinnholdet mellom hver gang.

Det er også verdt å få med seg at telefonen leveres med et par funksjoner vi ikke får dratt nytte av helt med en gang. Muligheten for bruk av nedlastede tastaturløsninger er der, også for oss nordmenn, men foreløpig har ikke de kjente variantene støtte for norske bokstaver. Dermed er vi like langt, inntil aktører som Swiftkey og Swype inkluderer oss.

I tillegg er Apples Helse-app foreløpig satt ut av spill av en bug, og dermed holdes appene som støtter løsningen tilbake. En oppdatering som får orden på dette er ventet i løpet av en måneds tid.

Til slutt

Til tross for den nye designen er så godt som alt ved iPhone 6 helt tydelig et Apple-produkt. På godt og vondt. Der du får lov til å tukle med og tilpasse svært mye på en Android-telefon, føles iPhone 6 relativt lukket og låst. Like fullt er brukeropplevelsen iPhone 6 stiller med blant de aller beste vi har vært ute for, og ønsker du deg en telefon med like gode materialer og like særpreget design har du svært få andre valgmuligheter.

Mange av endringene Apple har gjort, er tydelige nikk til Android-telefoner på markedet. Det kanskje tydeligste er skjermstørrelsen. Er du en av dem som byttet ut en iPhone med en Android-mobil for å få større skjerm? I så fall er det kanskje deg iPhone 6 roper aller høyest etter; det er trygt å komme tilbake. Tommelen din dekker ikke en tredel av skjermen denne gangen.

Alternativene

Skal vi se etter konkurrenter må vi aller først en tur innom HTC. Inneværende toppmodell fra produsenten heter One (M8). Det er kanskje telefonen som kommer nærmest iPhone 6 designmessig. Men, den er både større og tyngre enn Apples telefon, og kameraet burde vært bedre. For å veie opp får du skarpere skjerm, og minnekortplass.

Det er to klare alternativ som peker seg ut på horisonten. Sonys Xperia Z3 Compact er på vei ut i butikkene i disse dager. Vi har foreløpig ikke fått testet den skikkelig, men alt tyder på at den har det meste til felles med storebror, Xperia Z3, og i så fall er den en svært skarp konkurrent til Apples nyeste telefon.

Vi kommer heller ikke utenom Samsungs nye designmobil, Galaxy Alpha. Også denne er på vei ut i butikkene for tiden, og det er litt uklart akkurat hvordan den vil gjøre det i en sammenlikning med iPhone 6. Størrelse, design og spesifikasjoner tyder iallfall på at Samsung sikter rett på Apples nye telefon med Galaxy Alpha.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen