TEST: Apple iPhone 6

Test Apple iPhone 6

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

iPhone 6 byr på topp ytelse i lekker innpakning

... og endelig dekker ikke tomlene en tredel av skjermen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Underholdning:

Mediefunksjoner: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister
Medieformater: MP3, AAC, HE-AAC, Audible Enhanced Audio, AAX, AAX+, Apple Lossless, AIFF, MP4, H.264, Motion JPEG
FM-Radio: Nei
Medieutganger: Minijack 3,5 mm, Lightning (HDMI støttet ved overgang)
Spill og underholdning: GarageBand, iMovie

Kameraoppløsning: 8 megapiksler, bakbelyst, sensorstørrelse 1/3", LED-lys med to fargetoner, autofokus ved fasedeteksjon, automatisk HDR, sekundærkamera på 1,2 megapiksler
Autofokus: Ja
Zoom: Ja, digital
Blits eller fotolys: Ja, LED-lampe
Videopptak: FullHD (1080p, 60 fps), digital stabilisering, saktefilm (inntil 240 bilder per sekund), intervallfoto/timelapse

Kort sagt:
God musikkspiller
Spiller høyt/driver tunge hodetelefoner
Svært god ytelse
Godt kamera
Trådløs underholdning via AirPlay
Knallgod spillmaskin
Lar deg filme intervallfoto/timelapse
Støtter trådløs synkronisering via iTunes

Kan bare synkroniseres mot én PC om gangen
Svak formatstøtte
Støtter ikke 4K-video

Apple vil muligens hevde at underholdning er hjemmebane for produktene deres. Og vi skal iallfall gi dem delvis rett i det. Både gjennom egen musikkbutikk (iTunes Music Store) og gjennom snasne trådløse tilkoblinger som AirPlay, har Apple til en viss grad drevet utviklingen på dette feltet. Vi skal heller ikke glemme iPhones stamfar, iPod, som i lange tider hadde nærmest total dominans som digital musikkspiller.

Likevel vet de av oss som har brukt Apple-produkter at underholdningen ofte er en smule dyrkjøpt, på flere måter enn selve prislappen på produktet. Du låses nemlig ganske godt inne i Apples økosystem, og det kan være irriterende, samme hvor velfungerende økosystemet er.

Ett problem består

Heldigvis har mye av denne problematikken blitt mer utvannet med årene. Vil du ha musikk inn på enheten din på direkten, kan Spotify eller Wimp hjelpe deg med det, uten at du behøver å hilse på hverken Lightning-kabelen eller iTunes på PC. Er du villig til å bruke iTunes, men ikke kabel, fikk iOS støtte for trådløs synkronisering for noen oppdateringer siden. Vil du ha bildet trådløst fra en iPhone til en skjerm uten Apple TV? Hils på Google Chromecast, der støtten legges direkte inn i appen, og for mange tjenester virker fra hvilken som helst type enhet, også en iOS-dings.

Like fullt består noen av begrensningene, og de får oss stundom til å rive oss i håret. Så som at Apple tilsynelatende tror folk flest bare bruker én PC. Skal du synkronisere musikk eller video mot en iPhone, skjer det mot den éne PC-en du starter med. Hvis ikke får du fortsatt en av verdens mest irriterende feilmeldinger fra iTunes, om at telefonen kun kan synkroniseres til ett iTunes-bibliotek. Selv strømmetjenestene, der man bare leier musikk, lar deg synkronisere Offline-spillelistene dine på tvers av flere enheter.

Når du først har valgt deg ut din ene PC, enten det er jobb-PC-en, stue-PC-en, eller PC-en på hjemmekontoret, fungerer alt ganske greit. Musikkspilleren på telefonen gjør en svært god jobb, og lydkvaliteten er også bra. I tillegg kan det nevnes at telefonen har en ganske kraftig forsterker, slik at selv relativt tungdrevne hodetelefoner spiller ganske høyt.

Minimalistisk men god musikkspiller

iPhone 6 har en enkel og god musikkspiller, når du først får telefonen synkronisert.
iPhone 6 har en enkel og god musikkspiller, når du først får telefonen synkronisert.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er nesten litt komisk å få denne beskjeden i 2014. Ikke bare har mange av oss flere PC-er, men beskjeden tydeliggjør også at strømming kan være betydelig enklere enn å holde en iPhone synkronisert med musikk.
Det er nesten litt komisk å få denne beskjeden i 2014. Ikke bare har mange av oss flere PC-er, men beskjeden tydeliggjør også at strømming kan være betydelig enklere enn å holde en iPhone synkronisert med musikk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Selve spilleren er imidlertid ganske minimalistisk, så du kan ikke forvente all verdens av ekstra funksjonalitet. Der musikkspilleren på konkurrerende telefoner kan hente ned sangtekster automatisk, eller finne frem Youtube-videoer og Wikipedia-sider for deg, gjør denne spilleren stort sett kun ordinær musikkavspilling.

En ting vi liker med iOS er måten operativsystemet varsler om høyt volum på. Android-enheter vil ofte gi deg en dialogboks som må klikkes vekk før du får lov til å skru volumet skikkelig høyt. Enkelte enheter vil gi deg varselet bare én gang og noen lar deg velge om du vil se det igjen, men en del varsler hver gang. Dermed må man låse opp telefonen, og akseptere hørselsrisikoen manuelt.

iPhone og iOS-enheter varsler derimot på langt fiffigere vis. Skrur du volumet forbi halvveis indikerer den med gule og røde prikker på volumindikatoren at volumet er høyt. Den stopper deg ikke, og du må ikke klikke vekk irriterende varslinger. Det er jo slett ikke alle hodetelefoner som er like, og de som er tyngst å drive vil spille med svært lavt volum sammen med en hvilken som helst telefon. Dermed kan det hende du ønsker å bruke alle kreftene telefonen din faktisk har, uten å bli hindret av irriterende meldinger om hørselshelsen din.

Svak formatstøtte

Også den innebygde videospilleren leverer en god underholdningsopplevelse, så sant du henter videoen din fra Apples butikk, eller har video i riktig format fra før. iTunes kan fungere som konverterende mellomledd, men da tar det ganske lang tid å få overført filmene sine til telefonen.

Igjen fins det løsninger for den utålmodige. En rekke videospillere for iOS opererer med et eget lagringsområde på telefonen, som du kan få tilgang på gjennom iTunes. I dette området kan du legge hva som helst du måtte ha av filer.

Det er like fullt et spørsmål hvor viktige disse begrensningene er i dag. For sju år siden, da Apple slapp sin første iPhone, spilte nok løse, hjemmelagrede, filer en betydelig større rolle enn de gjør i dag. Også på videofronten finnes det gode strømmetjenester, som HBO Nordic og Netflix. Men, nesten ingen av videotjenestene støtter forhåndsnedlasting, slik musikktjenestene gjør.

Enda bedre spillmaskin

Ved siden av å gi bedre oversikt i nytteapper, som e-post og regneark, gir den store skjermen en betydelig fordel også i spill. Med frenetiske fingre løpende over skjermen i et himla tempo, er det greit å ha litt skjermareal, slik at man også ser hva det er man holder på med. At skjermen er noenlunde høyoppløst og god skader heller ikke.

iPhone 6 har blitt en kapabel spillmaskin.
iPhone 6 har blitt en kapabel spillmaskin.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er stadig fra en iPhone du vil finne det aller beste utvalget spill på markedet. I tillegg er det innimellom ganske viktige forskjeller på de samme spillene fra iOS til andre plattformer. Reklamefinansierte gratistitler på Android vil som regel kreve en internettoppkobling for å virke i det hele tatt. De samme titlene vil ofte virke uavhengig av det på iOS. Inntil videre er ikke skytjenester perfekte, og de krever gjerne en båndbredde vi ikke alltid har, så som på toget, eller på fly. Da er det ekstra kjekt om underholdningen du tar med deg klarer seg uten nett i et øyeblikk eller tre.

Under ser du en ytelsesrangering fra testene Geekbench3 og 3D Mark - Ice Storm Unlimited.

 

 

Vi noterer oss at ytelsen er omtrent der den bør være, om enn ikke absolutt i toppen. Det er spesielt i Geekbench3 at iPhone 6 imponerer, og kommer svært nærme toppresultatene. 3D Mark fokuserer, som navnet antyder, på grafikkytelse. Her slår den ikke like sterkt fra seg, men samtidig er resultatet absolutt godkjent.

Som kameratelefon

iPhone 6 har fått en oppgradert kamerabrikke sammenliknet med iPhone 5S. Oppløsningen den skyter bilder med er imidlertid den samme, og for en stor del oppfører appen seg også ganske likt.Det er verdt å få med seg at den største av iPhone 6-utgavene har optisk stabilisert kamera. Det har ikke den minste modellen. Dermed blir det et ekstra moment når vi ser på størstemann i iPhone-familien.

Bildene vi får fra iPhone 6 er generelt svært gode. Som for flere mobilkamera den siste tiden, legger vi merke til at den digitale kvalitetsforbedringen som gjøres går noenlunde stille i dørene. Det betyr at vi ikke ser nevneverdige tegn til for eksempel overoppskarping, slik vi pleide å gjøre.

I dunkel belysning mister vi litt detaljer i bildene, men kvaliteten er fortsatt godkjent.

Kameraet har dessuten fått støtte for flere nye opptaksmodi for video. Både såkalt timelapse, eller intervallfoto om du vil, og enda flere bilder i sekundet ved saktefilmopptak har nå kommet med. Begge deler fungerer bra og gir spennende muligheter for deg som vil leke deg litt med filmmediet.

En tydelig mangel er det likevel her, sammenliknet med andre toppmodeller. Den siste generasjonen Android-mobiler har stort sett krefter nok til å filme video i 4K-oppløsning, altså videobilder med samlet oppløsning på rundt 8 megapiksler, mot full-HD som gir en oppløsning på 2 megapiksler.

Under ser du testbilder fra iPhone 6, og gjesteopptredener fra iPhone 5S, og Sonys Xperia Z3 Compact.

Testbilder

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen