TEST: Apple iPhone 6

Test Apple iPhone 6

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

iPhone 6 byr på topp ytelse i lekker innpakning

... og endelig dekker ikke tomlene en tredel av skjermen.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1700/1900/2100 MHz, LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600 MHz
SIM-kort: Nano-SIM
Internetthastighet: LTE (4G) 150/50 Mbps, HSPA, EDGE, GPRS
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP, ANT+
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Airplay, Wi-Fi Hotspot
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Opp til 250 timer standby (3G), opp til 14 timer taletid (3G), inntil 50 timer musikkavspilling, 1810 mAh batteri

Maskinvare: Apple A8 Dual Core «Cyclone» @ 1,4 GHz, PowerVR GX6650 GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16, 64 eller 128 GB (Testet modell 64 GB)
Minnekort: Nei
Nettleser: Safari
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, full Office-pakke (iWork), NFC-betaling (via proprietært system), nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook, iCloud

Kort sagt:
Det meste av teknologi
Kommer med komplett Office-pakke
Mange små forbedringer i menyene
Lar deg endelig bytte tastatur
God på basisfunksjonene
Verktøy for sporing og fjernsletting
Svært stabil

Tredjeparts tastatur ikke tilgjengelig på norsk
Helse-appen virker foreløpig ikke
Ikke minnekortplass
Proprietær kabel

Apples telefoner har stort sett ligget noe bak resten av feltet på rene spesifikasjoner. En egenskap Android-fans, og i sin tid faktisk også brukere av Nokias Symbian-telefoner, har visst å si fra om. I år er det særlig tillegget av NFC-teknologi som skaper en del oppmerksomhet.

Ikke minst fordi Apple nok en gang satser på en nedlåst løsning, som gir få muligheter utenom akkurat de som selskapet har tenkt å tilby selv. En løsning det foreløpig er uvisst om dukker opp i Norge.

Med det sagt, iPhone 6 har det meste du forventer av en toppspesifisert smarttelefon i dag. Du får kjapp 4G-tilkobling og raskeste standard trådløst nett. Til tross for at antall kjerner, og gigahertz, ikke ser ut til å henge med Android-toppmodellene på papiret, viser både praktisk bruk og ytelsesmålinger at iPhone 6 ikke står tilbake for konkurransen på dette feltet heller.

To irritasjonsmomenter – jepp, det er de vanlige to ...

Minnekortplassen vi stadig ønsker oss, får vi nok aldri av Apple. Selskapet har pleid å ta mellom 800 og 1000 kroner for hvert steg opp i lagringsplass. Under lanseringen stod jubelen i taket da det endelig dukket opp en iPhone 6 med 128 gigabyte lagringsplass, og ved salgsstart var det de største variantene som ble plukket bort først. Dette ser ut til å være en melkeku Apple får beholde en stund til. Det er irriterende når man vet at et minnekort på 128 gigabyte koster skarve 850 kroner, langt mindre enn Apples oppgradering fra 16 til 128 gigabyte, som utgjør hele 1800 kroner for den vanlige iPhone 6-modellen.

Dessuten er Apples Lightning-kabel et irritasjonsmoment. Forstå oss rett – det er en relativt god løsning, og vi setter pris på å slippe å tenke på orienteringen når vi kobler den til. Det som er irriterende er at den ikke passer i så mye annet, der én enkelt Micro USB-kabel ofte kan være det eneste du trenger for å holde liv i både kamera, harddisker og mobiltelefon, om du har en Android-telefon.

iOS er ikke lenger et blankt ark

Vi har flere ganger omtalt nye iOS-produkter som blanke ark. Det er absolutt ikke riktig beskrivelse lenger. Ved fjorårets iPhone 5S-lansering gjorde Apple iWork- og iLife-pakkene sine gratis for nye iOS-brukere, og når du starter opp en iPhone 6 får du raskt spørsmålet om du ønsker å laste ned disse appene. Det kan være vel investert tid.

Spesielt appene i iWork-katalogen er nyttige. Viktigst av alt er kanskje tekstbehandleren Pages, men også regneark og presentasjoner kan lages eller redigeres med denne programpakken.

Pages og resten av iWork-pakken er svært nyttig og enkel å bruke.
Pages og resten av iWork-pakken er svært nyttig og enkel å bruke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Her får du forholdsvis avanserte redigeringsmuligheter, slik at arbeidet du gjør på farten krever minimalt med bearbeiding for å passe sammen med arbeid som allerede er gjort på storskjerm, med de mange valgmulighetene fullfunksjons Office-pakker byr på fra PC.

En annen ting vi liker er at stadig flere basisfunksjoner dekkes på en smart og god måte i iOS. Snarveisknappene i menyen som trekkes opp fra bunnen av skjermen har vært med oss en liten stund, men det er fortsatt svært praktisk å ha kjapp og enkel tilgang på både kalkulator og lommelykt. At iOS i denne utgaven også gir oss oversikt over nylige anrop i samme skjermbilde som oversikten over nylig brukte apper er også en kjekk detalj.

Både tekstmeldinger og vanlige taleanrop fungerer eksemplarisk på iPhone 6. Høyt og godt volum under samtaler gjør telefonen godt egnet også for deg som ikke hører så godt. Batterilevetiden virker også merkbart bedre enn i iPhone 5S.

Bytt tastatur ... om en stund

En fordel Android-brukere er godt kjent med er muligheten til å erstatte skjermtastaturet som hører til telefonen. Strengt tatt var det ikke bare en fordel, men en nødvendighet i tidlige Android-dager, da mange telefoner ble levert uten norske bokstaver i tastaturene. Med iOS 8 og iPhone 6 får også Apple-telefonene denne muligheten, men her er situasjonen snudd litt på hodet sammenliknet med de tidlige Android-dagene.

Der Apples egen tastaturløsning har støtte for norske tegn, er det foreløpig ingen av de nedlastbare variantene som har fått på plass dette. Dermed må altså vi nordboere smøre oss med tålmodighet før tastaturløsninger som Swype eller Swiftkey blir spesielt nyttige for oss. På en iPhone, altså.

Foreløpig har vi ikke funnet et eneste tastatur med støtte for norsk språk i App Store. Forhåpentligvis legges støtten til snart.
Foreløpig har vi ikke funnet et eneste tastatur med støtte for norsk språk i App Store. Forhåpentligvis legges støtten til snart.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I tillegg må vi nevne at selve byttet ikke foregår på noen spesielt intuitiv måte, og egentlig minner oss litt om c-momentene vi måtte ta i Android-menyer for flere år siden. Swiftkey forsøker å løse dette ved å vise frem en brukerveiledning som du kan bytte på å ha på skjermen mens du navigerer i kråkereiret som er innstillingsmenyene i iOS.

Kjepper i hjulene for Helse-app

Apple fortsetter å legge til nye konsepter som del av iOS. Fra før kjenner vi Passbook, som kan ta vare på billettene våre, Game Center som tar vare på spillhistorikken vår og iTunesU som kan fôre enheten med lærerikt innhold.

I denne omgangen er appen Helse som har kommet til. Her tenker Apple ganske annerledes enn de mange konkurrentene som har lansert egne sunnhetsapper. Der konkurrentene for en stor del nøyer seg med å kopiere, og til dels utvide, funksjonalitet vi kjenner fra apper som Endomondo og Strava, satser Apple i stedet på å koble sammen disse.

Foreløpig har selskapet imidlertid fått litt sand i maskineriet, og på grunn av en feil i programvaren skal slipp av apper som støtter løsningen være utsatt. Dermed får vi heller ikke opp noe innhold i appen, og selv med Endomondo, og flere andre treningsapper installert, får vi ingen av dem opp i listen over apper som kan bidra med dette innholdet.

Tanken er spennende, i all sin annerledeshet, men foreløpig er hjerte-ikonet i applisten ganske unyttig.

Mer informasjon i nedtrekksmenyen

Det er imidlertid ett uvant sted vi nå plutselig får opp helseinformasjonen vår. Apples løsning for såkalte «widgets», eller småprogrammer som viser nyttig informasjon på et blunk, er nemlig å la apper legge til informasjonen sin i nedtrekksmenyen.

Aksjenytt og værvarsel har vært med oss lenge i denne menyen, men det nye er altså at andre enn Apple selv kan legge til informasjonen sin i menyen. Med det kommer også en forenklet måte å styre visningen på, som gjør det enda enklere å skru av og på den informasjonen du ikke behøver. Tidligere måtte man inn i selve innstillingsmenyen om man for eksempel ønsket å hindre aksje-widgeten fra å ta opp halve skjermen i nedtrekksmenyen.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen