Hvilken skal vi velge? Asus Zen AiO Pro Z240IC til venstre, Apple iMac 21,5" med Retina-skjerm til høyre.

Test Apple iMac 21,5" og Asus Zen AiO Pro Z240IC

Hvilken skal vi velge? Asus Zen AiO Pro Z240IC til venstre, Apple iMac 21,5" med Retina-skjerm til høyre. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Apple og Asus i deilig duell

To «alt-i-ett»-modeller med en samlet pris til over 40 000 kroner har fått kjørt seg.

På de foregående sidene har vi fått belyst flere av likhetene og forskjellene mellom 21,5-tommers Apple iMac og Asus Zen AiO Pro Z240IC. Men vi har fremdeles til gode å ta for oss porter og tilkoblingsmuligheter.

Apple har utstyrt sin iMac med port for gigabit kablet nettverk, to Thunderbolt 2-porter, fire USB 3.0-porter, minnekortleser for SD-kort og lydutgang.

Asus Zen AiO ligner altså rent fysisk, men her er det puttet inn to HDMI-porter fremfor Thunderbolt for å overføre lyd og bilde til andre skjermer. Datamaskinen er dessuten den første «stasjonære» PC-en vi har sett med USB 3.1 Type-C. Det sitter nemlig én slik port på AiO-en. Ellers teller vi 4 x USB 3.0 og 1 x USB 2.0, kablet nettverksport, lyd inn og ut samt minnekortleser.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Rett ut av esken er AiO-ens USB 2.0-port isatt en dongel for medfølgende mus og tastatur. Disse føles for øvrig veldig plastikk ut – utvilsomt en liten nedtur for en pakke til et kvart hundre tusen. Her føler vi det er mer verdi med de oppladbare enhetene vi får fra Apple – som for øvrig også kan oppgraderes med numeriske taster og Magic Trackpad 2.

Ettersom vi snakker om Alt-i-Ett-modeller har naturligvis også disse to datamaskinene høyttalere innabords, og de spiller begge høyt nok til å fylle et lite rom med musikk eller filmlyd. Men av de to foretrekker vi klart lyden fra den lille iMacen, som i våre ører spiller åpnere og klarere.

Når vi er inne på dette med lyd, er det også slik at det kommer mer viftestøy fra Asus Zen AiO. Bevares, det er et relativt lavt og jevnt sus vi prater om, det er snarere slik at iMac er så fryktelig stillegående av seg. Dette føyer seg pent inn i rekken av de mange tingene som gjør at Apples iMac virker som et mer gjennomført produkt.

De to datamaskinene har begge mikrofoner og kamera for chat, bilder eller ekshibisjonistiske videosnutter av deg selv. Her stiller for øvrig Asus Zen AiO Pro ekstra sterkt, ettersom den er utstyrt med Intels RealSense 3D-kamera. Denne kan i teorien brukes til en rekke ting, fra spilling via 3D-skanning til innlogging med ansiktet.

Vi skal komme nærmere inn på RealSense i en kommende artikkel. I mellomtiden kan du se hvordan spillindustrien snuser på denne teknologien.

Konklusjon

Å sammenligne Apples 21,5-tommers iMac med Retina-skjerm og Asus Zen AiO Pro Z240IC med 24-tommers 4K-skjerm er ingen direkte enkel sak. For selv om de to datamaskinene i stor grad minner om hverandre rent fysisk, er det også klare forskjeller, både innvendig og utvendig. Asusen er for øvrig åtte tusen kroner dyrere.

Likevel viser det seg at selv om vårt eksemplar av Asus Zen AiO har klart best grafikkytelse når det kommer til spill, er designen ellers underlegen det Apple har klart å få til med iMac gjennom årevis med små og store forbedringer.

Apple iMacs 4K-skjerm er klarere, har mer nøyaktig fargegjengivelse, er mer lyssterk og gir mindre reflekser. Datamaskinen har også bedre lyd og lavere støynivå. Vi mener dessuten at iMacs medfølgende tastatur og mus er bedre.

Når det kommer til ytelse, er Intel Core i5-prosessoren som sitter i grunnmodellen er på høyde med den som sitter i den dyreste Zen AiO Pro Z240IC.

Asusen har som nevnt bedre spillytelse og en langt raskere SSD, men det har også resultert i en betydelig prisforskjell. Når vi da vet at iMac ved behov kan bestilles med både mer minne, enda raskere prosessor og SSD i stedet for harddisk, er det strengt tatt bare dette med spill som står igjen som fordel hos Asus.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Ellers har Zen AiO Pro Z240IC flere gode egenskaper og mye ny teknologi: Intel Skylake, RealSense-kamera, USB Type-C og Windows 10. Men disse elementene redder ikke dagen når den står tilbake for iMac på nesten alle andre punkter – og især skjermen.

Av disse to datamaskinene ville vi altså helt klart gått for en iMac – med mindre den i hovedsak skulle brukes til spill. Men da ville vi kanskje heller sett på andre og enda mer gamingrettede løsninger.

Når vi tenker oss om, hadde vi vel egentlig ikke gått for iMacen heller. Med mindre litt skrivebordsplass og noen få tusenlapper er et tema, kommer vi nemlig ikke på noen skikkelig gode grunner til å kjøpe seg en 21,5-tommers iMac med Retina-skjerm.

For tre og et halvt tusen kroner ekstra kan du nemlig få en 27-tommers iMac, som da altså begynner på 20 490 kroner. Da får du ikke bare større skjerm med 5K-oppløsning, men også hakket raskere prosessor og enda bedre grafikkytelse.

Vi mener det så avgjort er verdt mellomlegget.

Et alternativ er selvfølgelig det som vi nevnte på første side, nemlig bygge din egen datamaskin. Er ytelse, oppgraderingsmuligheter og å spare penger viktigere enn ynde og stil, vil du kunne snekre sammen en pakke med langt bedre ytelse til godt under ti tusen kroner – i hvert fall så lenge vi ikke kalkulerer inn skjermen.

Derfra blir det et spørsmål om hva du er villig til å gi for en god 4K-monitor.

Gå til side

6/10
Helt greit

Asus Zen AiO Z240ICGT-GJ037X

"Den. Blanke. Skjermen."

Fordeler

 • 4K-skjerm
 • Greit støynivå
 • God prosessorytelse
 • God spillytelse
 • 3D-kamera (Intel RealSense)
 • Stilren design
 • Stor og kjapp SSD
 • Berøringsfølsom skjerm

Ting å tenke på

 • For mye gjenskinn i skjermen
 • Kan ikke heves eller senkes på skjermfoten
 • «Plastic fantastic» mus og tastatur
 • Kan ikke oppgraderes av «vanlige» folk
 • Pris

Apple iMac 21.5 i5 3.1GHz 8GB 1TB HDD Retina

"En liten godsak vi ikke skjønner poenget med så lenge 27-tommeren finnes."

Fordeler

 • Flott og lyssterk 4K-skjerm
 • Svært stillegående
 • God prosessorytelse
 • Godkjent spillytelse
 • Anstendig innebygd lyd
 • Stilren design

Ting å tenke på

 • «Snurredisk» på grunnmodellen
 • Kan ikke heves eller senkes på skjermfoten
 • Kan ikke oppgraderes av «vanlige folk»
 • Oppgraderinger ved kjøp koster flesk

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen